A
18. huhtikuuta 2018 12.25

PUNKALAIDUN-POHDINTOJA

Selailin kunnan arkiston valokuvia upeista punkalaitumelaisista maisemista ja mietin, että tänne minä haluaisin muuttaa. Mutta minähän olenkin jo muuttanut tänne! Suosittelen teille kaikille muillekin tätä uutta kotiseutuani!

Tuikitärkeän hankeryhmämme ensimmäisessä palaverissa pohdimme ja ideoimme tulevia kuukausia. Suurten asioiden äärellä tuntuu hyvältä, ettei hankevetäjänäkään tarvitse olla yksin. Ryhmä on hanketta synnyttänyt jo paljon ennen kuin minut tehtävään valittiin - ja jatkavat nyt rinnalla kulkijoina. Ryhmään kuuluvat Pekka Karppanen, Irina Kaukinen, Manu Löytty, Sirkka Madekivi, Jyrki Moilanen, Tiina Mäkiranta, Kaisa Kirkko-Jaakkola, Hilkka Välläri sekä Joutsenten reitin edustajat Eeva Raukko ja Petri Rinne.  Oili Mölsä oli ensimmäinen, johon kunnassa tutustuin. Kävi vähän niin kuin kuoriutuvalle tipuselle, leimauduin täysin tähän ensimmäiseen tuttuun hahmoon. Oili onkin ollut arvokas tiedonlähde, mutta myös luotettava kumppani ideoiden pallotteluun. Kaikkien meidän hihasta voit vetää aina, kun ideoita ja aatoksia tulee!

Aika harvassa työssä saa ihan konkreettisen siunauksen, mutta minäpä sain! Viime sunnuntaina minut siunattiin tähän tärkeään työhön Punkalaitumen kirkossa (valokuva). Kirkkoherran lisäksi siunaamassa olivat Hilkka Välläri, Timo Karunen sekä oma poikani Niklas – ja joukko vanhoja ja uusia ystäviä.

Hankkeellamme pyritään elävöittämään maaseutua, saamaan paluumuuttajia Punkalaitumelle. Erityisesti keskitymme eläkeläisiin, jotka ovat joskus asuneet täällä. Tosin olen jo nyt varma, että hankkeemme herättelee kotiseuturakkautta kaiken ikäisissä muualla asuvissa. Eikä kumma. Punkalaitumella on tilaa hengittää, edullista asumista, paljon harrastusmahdollisuuksia. Luikertelevan joen on annettu olla, eikä sitä ole hylätty huikean korkeiden kerrostalojen taakse - tai unohdettu valtatien varjoon. Metsään on lyhyt matka ja siellähän on jo ihan tutkitusti kaikilla hyvä olla. Upeaa Pappilaa ja kaunista kirkkoamme yhdistää riippusilta, jota voi huoletta suositella vaikkapa somaksi paikaksi kosia omaa kultaa.

Kunnassamme toimii vireä kirjasto, 60-70 yhdistystä, useita yrityksiä, oma market, uimahalli, kuntosali ja ammattilaiskäyttöönkin sopivat urheilualueet. Meillä on myös maankuulu Särkkä, ihan oma kesälava, Pitäjänjännäri Punkalaitumen Sanomat ja itsenäinen lukio. Kaikki tällainen luo kuntaan vireyttä ja mukavaa pöhinää ihan kaikille. Monet tapahtumat tuovat vipinää ja hienosti ylläpidetty museoalue opettaa meille historiasta.

Tule kotiin kokemaan!

Hanna-Mari Kamppikoski


9. huhtikuuta 2018 15.10

TULE KOTIIN -HANKE STARTTASI PUNKALAITUMELLA

Ensimmäinen työviikkoni hankevetäjänä Tule kotiin-hankkeessa suhahti vauhdilla ohi. Koin mukavia, mielenkiintoisia kohtaamisia, tutustuin Punkalaitumeen mm kirkkotornista käsin, neuvottelin useamman ammattilaisen kanssa hankeasioista, juttelin paljon niin monille niin rakkaasta Punkalaitumesta. Viikonloppuna ihan ikävöin koulun valmista ja herkullista ruokapöytää, sillä totuin sen antimiin jo viikossa.

Loin verkostoa, pohdin Punkalaidunta perin positiivisesti (suosittelen!), polskin vesilavista uimahallissa ja ajelin kauniilla pikiteillä. Kun on kymmeniä vuosia ajellut pääasiallisesti piikkisuoraa kasitietä, tunsin melkein huimausta Pirkanmaan kiemuraisilla teillä.

Olen aikamoisen onnekas, sillä minulla on kahdella työpaikalla työtovereita, vaikka minulla on vain yksi työ. Olen nimittäin seurakunnan palkkalistoilla, mutta työpisteeni on kunnantalolla. Joku kutsui tehtävääni suureksi haasteeksi, toinen isoksi urakaksi. Ja oikeassa olivat! Minun mielestäni tämä tehtävä on kuitenkin ennen kaikkea merkityksellinen ja tärkeä.

Useampi kunta on vastaavanlaiseen urakkaan ryhtynyt, mutta Punkalaitumen seurakunta on uranuurtaja tällä hankkeellaan. Ainakaan korviini ei ole vielä kantautunut vastaavanlaista hanketta muista seurakunnista. Ja mikä parasta, kunta on vahvasti tukemassa - ja jo käärinyt omat hihansa. Sekään ei varmasti vähennä onnistumismahdollisuuksiamme, kun ristimme kätemme ja rukoilemme tälle hankkeelle menestystä. Suurempiakin ihmeitä on tässä maailmassa nimittäin tapahtunut kuin se, että Punkalaitumelle muuttaisi uusia asukkaita. Uskotaan ja luotetaan siis, tehdään yhdessä ja iloisin mielin!

Aion tehdä gallupia hankkeen pian avattaville FB-sivuille. Haluan kuulla, mitkä ovat ne kaikki lukuisat syyt siihen, miksi kotipaikkakunnaksi on valikoitunut juuri Punkalaidun. Mikä tässä paikkakunnassa on juuri sinun mielestäsi a) hyvää, b) todella hyvää? Erityisesti ne henkilöt, jotka ovat hiljattain muuttaneet Punkalaitumelle, voisivat ottaa yhteyttä minuun. Lupaan tarjota kahvit jokaisesta mehukkaasta tarinasta. Me nimittäin tarvitsemme juuri näitä tarinoita reppuumme, kun suuntaamme kosioretkellemme entisten punkalaitumelaisten luo.

Kohderyhmänä hankkeessamme on nyt eläkeiässä olevat, jotka ovat muuttaneet paikkakunnaltamme pois. Hankkeen myötä haluamme myös muistuttaa heitä siitä, että täällä heitä ei odota vain vireä ja aktiivinen kunta kirkkoineen – vaan myös kaikki ne muistot, joita vain juuriltaan löytää.

Sunnuntaina 15.4. klo 10 minut siunataan hankevetäjän tehtävääni Punkalaitumen kirkossa. Messun jälkeen kirkkokahvit seurakuntatalossa. Lämpimästi tervetuloa!

Hanna-Mari Kamppikoski