A
5. heinäkuuta 2021 12.55

Tiedonjanoisille matkailijoille

Mitä teet ensimmäisenä kun lähdet kohti uutta ja tuntematonta paikkaa? Minä lähden nettiin etsimään nähtävyyksiä, käymisen arvoisia kohteita, palveluita ja näin kesäisin, uimarantoja. Silloin tällöin minulle tulee kyseyitä joko sähköpostitse tai ohimennen paikallisissa liikkeissä: mitä täällä voi tehdä? Joka kerta vastaan että mitä mielesi tekisi, meiltä löytyy vaikka ja mitä.

Mikäli et kuitenkaan sattumoisin kohtaa minua esimerkiksi kahvikupposen äärellä, niin kunnan www-sivuilta löytyy kohdekuvauksia, yritysrekisteriä, palveluita ja digitaalinen matkailijan palveluopas sekä suomeksi, että englanniksi. Citynomaidi-palvelustakin löytyy kartta, jolle Punkalaitumen alueen kohteet ja palvelut on lisätty. Kohteita painamalla saa lisätietoa esimerkiksi Punkalaitumen kiron historiasta. Jos taas haluat saada jotain konkreettista hypisteltävää käsiisi, palveluoppaita on jaossa myös Vaatekauppa Katariinassa, K-Supermarket Pourulla, Mäenpään Työväentalolla, Maatilamajoitus Saarisella sekä kunnantalolla.

Punkalaitumen kunnan matkailuinfon löytää nyt osoitteesta Lauttakyläntie 10, 31900 Punkalaidun. Koko perheen vaatekauppa-kemikalio Katariina palvelee maanantaista perjantaihin 9.30-16.30 ja lauantaisin 9.30-13.00. Matkailuinfo avoinna näinä aikoina.

Lähdehän sinäkin siis tutkiskelemaan kaunista ja aurinkoista Punkalaidunta! Minuunkin saa olla rohkeasti yhteydessä matkailuun liittyvissä kysymyksissä sähköpostitse tai vaikka WhatsApin välityksellä (tiia.korhonen@punkalaidun.fi / 040 665 0446)

Aurinkoisia kesäpäivä juuri sinulle!

Tiia Korhonen

Näytä kuva


21. kesäkuuta 2021 9.50

Hyvä Vapakas

Lähetimme mökkipostia tänä kesänä pitkästä aikaa Punkalaitumen vapaa-ajan asukkaille. Mökkiposti lähetettiin yhteensä 23 vapaa-ajan asukkaalle joko sähköisesti tai kirjeitse. Postin tarkoituksena oli vinkata alueen vapaa-ajan asukkaille kohteista, nähtävyyksistä, palveluista ja tekemisestä. Punkalaitumella on paljon mahdollisuuksia, ja toivoimme että postin saajat löytäisivät jotain uutta ja mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää. Kunnanjohtaja Tuija Ojala kirjoitti postin mukaan oman tervehdyskirjeensä, josta ote alla.

Hyvä Vapakas eli vapaa-ajan asukas

Hienoa, että viihdyt täällä Punkalaitumella, pitäjistä parhaimmassa. Punkalaidun kuuluu niiden juurevien kuntien joukkoon, joiden asukkaista yli 55 prosenttia on syntynyt kotikunnassaan ja asuu täällä. Juurevuudesta johtuen Punkalaitumen kielen nuotti ja murre elää edelleen vahvana.

Tarjoan avuksesi kevyen selviytymispaketin Punkalaitumen kielestä, sillä kieli tämä on, eikä mikään murre. Kun käyt täälläpäin kylässä, huomaat laulelevasi tietyllä nuotilla vielä vierailun jälkeenkin. Punkalaitumelainen puhuu aina laulavalla nuotilla. Murteen konsonantin kahdentuminen esimerkiksi sanoissa 'hyvvää' ja 'kovvaa' on tyypillinen piirre. Myös vokaalin korvaaminen konsonantilla on mahdollista Täälä lausutaan nimi Teuvo levveesti kahdella v-kirjaimella Tevvo ja sanan keskeltä voidaan toinen konsonantti jättää mielivaltaisesti kokonaan poiskin.

Punkalaitumen kielestä puuttuvat myös lähes kokonaan kirjaimet D, G ja F. Vanha sanaparsihan sanoo, että "ei Punkalaitumen kiälesä ähävää o, muuta ko sanasa pesufati". Sanat meidän, teidän tai heidän ausutaan meitin, teitin ja hejän. Lause "sudet menivät ihan meidän talon läheltä" kuuluukin "suret meni siittä iha likil meijää". Kesähaastehan voisi ollakin, että opi Punkalaitumen kieli vuodessa. Harjoittelemalla ja keskustelemalla sen oppii.

- Tuija Ojala, kunnanjohtaja.

Onko sinulle jo tarttunut Punkalaitumen kiäli mukaan, kun olet täällä vieraillut?

Tiia Korhonen

Näytä kuva


1. kesäkuuta 2021 10.00

Mistä tänne pääsee?

Verrattain kuuluisa "Punkalaidun - ihanan keskellä" -slogan tosiaan pitää paikkansa. Punkalaidun sijaitsee Pirkanmaalla, Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen maakuntien rajalla. Punkalaitumen Kanteenmaan kautta kulkee Helsingin ja Porin välinen valtatie 2, ja seututiet kulkevat Urjalaan, Sastamalaan, Humppilaan ja Vesilahteen. Seututie 230, toisin sanoen Taikayöntie, vie Urjalasta Punkalaitumen läpi Huittisiin (ja toisin päin). Punkalaitumelle pääsee siis vähän kaikkialta, ja helposti.

Taikayöntie on matkailutie, joka kulkee Huittisista Punkalaitumen läpi Urjalaan. Se on noin 50 kilometriä pitkä, ja maisemat vaihtelevat laakeista pelloista mäkisiin metsiin. 1990-luvulla alkanut maisematie-projektia seurasi Taikayöntie-projekti, jonka lopputuloksena meillä on nyt ikioma matkailutie. Viime vuonna Taikayöntie sai valtakunnallista julkisuutta, kun Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff nimesivät tien yhdeksi Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi. Keskustelin viime viikolla puhelimessa erään Hannun kanssa, ja tuli sitten puheeksi että olenko punkalaitumelainen. Sanoin että kyllä olen, mutta tällä hetkellä asun Huittisissa. Hannulla tuli heti tietenkin mieleen kysyä, että eikö siihen Taikayöntien maisemaan kyllästy, kun sitä joka päivä ajaa kaksi kertaa? Vastasin että ei, ei kyllästy.

Madventures ei ihan turhaan nostanut Taikayöntietä kauneimpien maisemareittien joukkoon. Omia lempikohtiani tiellä ovat ne paikat, joista näkee joen, peltoa ja pitkän matkaa tietä eteenpäin. Harvoin, mutta joskus kuitenkin, bongaan tien ajaessani ensimmäistä kertaa kokonaisen talon, joka syystä tai toisesta on jäänyt huomaamatta. Tien pitkille suorille on mukava pysähtyä katsomaan saapuvaa ukkosmyrskyä, ja usein selvä sadevesiraja kulkee Vanttilan kylän lävitse. Tie on ehdottomasti ajamisen arvoinen, ja se onkin ollut erityisen suosittu motoristipiireissä.

Tulit sitten pohjoisesta, etelästä, idästä tai lännestä: Punkalaitumelle on äärimmäisen helppo tulla, ja tekemistä löytyy useimmiksikin päiviksi!

Tiia Korhonen, hankevetäjä

Luonnollisesti Laitumella-hanke

Näytä kuva


18. toukokuuta 2021 13.30

Palveluita ja kohteita oppaassa sekä Citynomadissa!

 Punkalaitumen alueen kohteita ja palveluita on nyt kerätty Citynomadi-palveluun. Citynomadin applikaatio Nomadi on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta app.citynomadi.com ja reittejä voi lisäksi selata netissä osoitteessa www.citynomadi.com.

Punkalaitumen reitti "Punkalaitumen kohteet ja palvelut" löytyy hakemalla ylhäältä hausta. Kartalle on koottu paikkoja kolmeen eri ryhmään: näe ja koe, palvelut sekä majoitus. Kohdetta klikkaamalla jokaisesta kohteesta aukeaa kohdetietokortti, josta löytyy lisätietoja, historiaa ja kuvia ja/tai videoita. Kohdekorteista löytyy myös kunkin toimijan netti- ja somesivut! Kohteita tullaan varmasti lisäämään ajan kuluessa enemmän kartalle, pysy siis kuulolla! Kohteet ja palvelut Citynomadissa.

Citynomadin lisäksi päivitettiin hiukan Matkailijan palveluopasta ja tehtiin se myös englanniksi! Esitteitä on pian saatavilla ainakin kunnantalolta sekä matkailuinfolta. Oppaasta löytyy kootusti lyhyet esittelytekstit kohteista sekä tarkemmat yhteystiedot yrittäjistä. Matkailijan palveluoppaaseen pääset tästä.

Mikäli vierailet jossain kohteessa kesän mittaan niin postaa kuvasi someen ja tägää meidät #luonnollisestilaitumella ja @luonnollisestilaitumella !

Tiia Korhonen, hankevetäjä

Luonnollisesti Laitumella-hanke

Näytä kuva


4. toukokuuta 2021 9.35

Mikä Punkalaitumesta tekee erityisen?

Yllä olevan otsikon kysymystä olen pohdiskellut jo pitkään. Viime vuonna Punkalaitumen matkailusihteerin hommissa kysymys nousi esiin silloin tällöin, mutta nyt vielä enemmän hanketyössä. Luonnollisesti Laitumella-hankkeen on tarkoitus muun muassa markkinoida alueen luonto- ja kulttuurimatkailukohteita, kohteiden ympärillä olevia palveluita ja mahdollisesti ideoida ja kehittää uusia elämyksiä tai aktiviteetteja matkailijoille. Ensin tulee kuitenkin pohtia, mikä Punkalaitumesta tekee erityisen matkakohteen.

Ylipäänsä Suomessa mennään luonto edellä matkailumarkkinoinnissa. Sosiaalinen media on täynnä toinen toistaan upeampia kuvia auringonlaskusta järvellä, tiheistä metsistä, laakeista maisemista. Kuten monessa muussakin kunnassa tai kaupungissa, myös Punkalaitumella luonto on tunnistettu matkailun vetovoimatekijänä. Kauniin järvimaiseman ja vehreiden metsien lisäksi meillä on myös paljon kauniita rakennuksia kulttuurihistoriallisessa ympäristössä ja pitkiä hiekkatiesuoria keskellä peltomaisemia. Luonnon lisäksi meillä on kuitenkin tarjolla myös paljon kulttuuria. Entisaikojen elämän rakastajille kulttuuria tarjoaa Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, elokuvista kiinnostuneille Mäenpään Työväentalo ja kansakoulujen historiasta janoaville Sarkkilan koulu. Matkailija saa aimo annoksen luontoa ja/tai kulttuuria tietysti monista muistakin kohteista Punkalaitumella.

Luonnon ja kulttuurin lisäksi koen, että Punkalaitumen alueen yritykset, yhdistykset ja muut toimijat näyttäytyvät matkailijoille vetovoimatekijöinä. Punkalaitumella palvellaan ihmisiä suurella sydämellä omistautuneesti. Alueen matkailuyrittäjät tarjoavat autenttisia yöpymisiä ja palveluita sekä aktiviteetteja, matkailijoiden ehdoilla. Yhdistykset ja muut toimijat omalta osaltaan järjestävät tapahtumia, joiden avulla ohikulkijat, matkailijat, ja mikseivät punkalaitumelaisetkin, saavat nähdä ja kokea Punkalaitumella jotain uutta.

Mikset siis matkustaisi tänä kesänä Punkalaitumelle? Paikkaan jossa sinulla on tilaa hengittää ja hiljaisuutta ajatella. Paikkaan, jossa voit herätä maaseudun rauhaan ja uida lämpimässä järvivedessä. Paikkaan, jossa palvelut ovat lähellä ja tekemistä löytyy pitkiksikin ajoiksi. Kuvassa Vehkajärvi 21.5.2020 klo 21:39. Kesä, tule jo!

Tiia Korhonen, hankevetäjä

Luonnollisesti Laitumella-hanke

PS. Lämmintä uimavettä en voi kyllä luvata, jos tulee pilvinen ja tuulinen kesä.

Näytä kuva