• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

26. marraskuuta 2020 8.00

Kuulumisia kotihoidon kentältä

Kuluva vuosi 2020 tulee jäämään aikakirjoihin koronan sävyttämänä vuotena. Onneksi muisteltavaksi riittää myös paljon positiivisia asioita. Toivon, että punkalaitumelaiset muistavat vuoden, jolloin yhteen hiileen puhaltamalla saatiin paljon aikaan. Viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja lukuisat vapaaehtoiset ovat laittaneet ja laittavat edelleen itsensä likoon vapaa-aikaansa myöden edistääkseen kuntalaisten hyvinvointia. Kunnan järjestämä ns. vertaisveturikoulutus on tuottanut innokkaita ryhmänvetäjiä monenlaiseen toimintaan, joissa sekä mieli että kroppa saavat virkistystä.

Yhteistyön tuloksena on aikaansaatu myös suuri ilonaiheeni yhteisöllinen asuminen Saimikodilla, jossa kunta on vuokranantajana ja Sotesi kotihoidon tuottajana. Vuoden alussa aloitettiin mahdollisten asukkaiden hoidontarpeiden arvioinnit yhteistyössä omaisten kanssa. Kevään näyttökierrokset viihtyisässä talossa olivat mieleenpainuvia. Vakituisen asumisen lisäksi Saimikodilla on mahdollisuus lyhytaikaiseen kuntouttavaan hoitoon. Suurin osa kotihoidon työstä tehdään edelleen asiakkaiden kodeissa koko kunnan alueella. Kunto-Pakarin päivätoiminta ja viikon kuntoutusjaksot tarjoavat yksin asuville monipuolista virkistystä. Toinen iso ilonaiheeni onkin osaava, ammattitaitoinen hoitajaporukka, joka tekee työtään suurella sydämellä silloinkin, kun joukosta puuttuu tekijöitä eikä sijaisia ole tarjolla.

Alkava adventtiaika on tartuntojen riskiaikaa, joten kannustan punkalaitumelaisia valjastamaan tarmokkuuttaan ja rohkenen sanoa itsepäisyyttään (koska omatkin sukujuureni ovat täällä) koronatartuntojen torjuntaan entistäkin tarkemmin. Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien rajapinnassa on hyvä huomata annettujen ohjeiden yhteneväisyydet ja ennen kaikkea toimia ohjeiden ja rajoitusten mukaan. Terveitäkin ihmisiä ohjeistetaan vähentämään sosiaalisia kontakteja, koska se hidastaa epidemian leviämistä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri muistuttaa lisäksi jo tutuiksi käyneistä ohjeista: Vältä väkijoukkoja ja pidä vähintään kahden metrin etäisyys muista ihmisistä. Voit myös vähentää omaa ja perheenjäsentesi tartuntariskiä ylläpitämällä hyvää käsi- ja hengityshygieniaa. Pirkanmaan alueellisissa ohjeissa ja rajoituksissa suositellaan kasvomaskin käyttöä nykyään aina kaikissa tilanteissa, joissa et voi olla varma, että turvaväli säilyy (esim. pukuhuoneet, kaupat, ostoskeskukset). Sen käyttö on tarpeen joukkoliikenteessä, mukaan lukien takseissa. Jo matkalla koronavirustestiin ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuu välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella, on syytä käyttää kasvomaskia.  

Epidemiatilanteen vuoksi jää paljon perinteisiä tapahtumia järjestämättä paikallisesti ja valtakunnallisesti. Juhlitaan itsenäisyyspäivää edelleen sytyttämällä kynttilät ikkunoille. Presidentti Niinistö on muistuttanut, että meidän on syytä tuntea tyytyväisyyttä siitä, että Suomi on kansakuntana menestystarina. Hän toivoo, että koronakoettelemus vahvistaa meidän hienoa perinnettämme olla vahva. Linnan juhlat muuttuvat tänä vuonna niin, että kättelyvastaanoton sijasta on vaihtoehtoista ohjelmaa. Presidentin mukaan ne tulevat pitämään sisällään perinteiden painotusta ja kunnioitusta sekä nuorten mielipiteiden esilletuontia.

Joulu tulla jolkottaa koronaepidemiasta huolimatta. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme entistäkin tarkemmin. Tautisina aikoina hyvä osoitus lähimmäisenrakkaudesta on huolellinen käsienpesu, käsidesin ja kasvomaskin käyttö ohjeiden ja suositusten mukaan. Vaikka suvun kokoaminen yhteiseen joulupöytään ei tänä vuonna ole suotavaa, muistetaan toisiamme. Viedään joulutervehdyksiä puhtain käsin maskit naamalla ja laulaa luikautetaan joululaulu riittävän etäisyyden päästä. ”Tulkoon juhla todellinen, Tulkoon Jeesus herraksi sen. tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.”

Turvallista juhla-aikaa kaikille!

Maire Aalto
Punkalaitumen kotihoidon lähiesimies

Näytä kuva