• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

10. joulukuuta 2020 8.00

Yksi asia on varma

Joulukuu on jo pitkällä. Vaikka vuosi on ollut erilainen niin yksi asia on varma: vuosi 2020 jää historialliseksi niin maailman, Suomen kuin Punkalaitumenkin näkökulmasta.

Täällä meillä, Punkalaitumella, vuosi tullaan muistamaan varmasti uuden päiväkodin ja koulun käyttöönotosta, maaseudun mahdollisuuksien kasvamisesta sekä monista tieverkkoon liittyvistä asioista.

Ja nämä asiat näkyvät meille hyvin konkreettisesti arkisissa asioissamme.

Lapset ja nuoret saavat opiskella ja kasvaa terveissä sekä turvallisissa tiloissa.

Moniin pitkään tyhjänä olleisiin mökkeihin on syttynyt jälleen valo ja tyhjät talot ovat saaneet uusien ihmisten mielissä kodin merkityksen.

Saamme ajaa uudestaan päällystettyjä, valaistuja tai muuten korjailtuja teitä.

Montaa asiaa olemme saaneet kuluvana vuonna edistettyä, mutta vielä on paljon tehtävää. On asioita, joista löytyy vielä korjattavaa tai joita voitaisiin loputtomasti kehittää. Maailma ei tule koskaan valmiiksi.

Yksi asia on tärkeä kehityskohde ja haluan sen näin loppuvuodesta nostaa keskusteluun. Sosiaalisen median (somen) keskustelukulttuuri, joka kaipaa joka puolelta kehittämistä.

Tuntuu siltä, että tämän vuoden aikana juurikin tuon somen keskustelukulttuuri on muuttunut yhä huolestuttavampaan suuntaan. Yleiset käytöstavat unohtuvat ja toisten kunnoittaminen keskustelusta uupuu.

Tekee pahaa ja sattuu, kun sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan tahallaan provosoivia, loukkaaviakin kirjoituksia.

Totta kai mielipiteensä saa ja pitääkin tuoda julki, mutta käyttäytymisen tulee olla toisia kunnioittavaa. Vain sellaisia asioita voi sanoa, joita voisi julistaa koko maailmalle kasvotusten.

Kirjoittaminen sosiaaliseen mediaan on kuin kirjoittaminen lehteen, jota lukee jokainen maailman ihminen. Jokaisen on mahdollisuus saada se käsiinsä ja lukea teksti.

Toisten kunnioittaminen ja asiallinen keskustelu ovat asioita, joihin tulee myös verkossa kiinnittää huomiota.

Haastankin jokaisen somessa olevan ihmisen kommentoimaan rakentavaan ja positiiviseen sävyyn ystävän postaukseen tai kuvaan.

Näillä ajatuksilla toivotan jokaiselle ihanaa ja valoisaa joulun aikaa!

Samalla toivon, myös sitkeyttä ja sisua tähän poikkeukselliseen aikaan. Jaksetaan vielä hetki ilman ylimääräisiä fyysisiä kontakteja, jotta voimme tulevaisuudessa taas kerääntyä suurella joukolla kuuntelemaan joululauluja ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

Linda Lähdeniemi
Kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kuva: Sonja Siikanen

Näytä kuva