• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

29. lokakuuta 2020 9.00

Jaksaa, jaksaa vaikka väsyttää

Syksy painaa lujaa päälle ja pimein aika on edessä. Valoisuuden väheneminen, kylmyys ja märkyys vaikuttavat moniin meistä negatiivisesti. Saatamme olla normaalia väsyneempiä ja ärtyneempiä. Syksyisin monet saavat iloa elämäänsä erilaisista harrastuksista kuten liikunnasta ja kulttuurista. Kyläily ystävien ja läheisten kanssa piristää pimeinä iltoina. Tänä vuonna kaikki tuntuu olevan toisin. Moni tuttu tekeminen on hankalampaa jopa kiellettyä. Jaksaminen on monella ja monin tavoin koetuksella.

Korona on tuonut monet haasteet arkielämäämme, harrastusten järjestämiseen ja tapahtumiin osallistumiseen. Monta harrastusta on laitettu tauolle ja tapahtumia on peruttu. Jos jokin toiminta pyörii, pitää meidän huomioida lukematon määrä erilaisia rajoituksia ja ohjeita turvaväleistä sekä hygieniasta, niistä maskeistakin. Nämä ohjeet koskevat kaikkia meitä pienistä lapsista ikäihmisiin.

Meillä on mielessä monia kysymyksiä. Mitä jos sairastun? Mitä jos altistan tai jopa sairastutan jonkun toisen? Koska pääsen harrastamaan normaalisti? Koska voin mennä turvallisesti katsomaan jääkiekkoa tai lempibändin keikalle? Koska saan olla kavereiden, isovanhempien, sukulaisten kanssa niin kuin ennen? Kukaan ei osaa antaa vastausta, sekin ärsyttää.

Miten tämä kaikki näkyy koulukuraattorin työssä? Se näkyy keskusteluissa ahdistuksena, pahana olona, turhautumisena, väsymisenä mutta myös tsemppinä siitä, että yhdessä tästä selvitään. Vaikka lapset ja nuoret voivat pääosin hyvin ja sopeutuvat nopeasti uusin toimintamalleihin, ovat jotkut heistä huolissaan jopa peloissaan koronan vaikutuksista heihin, heidän perheisiinsä ja läheisiinsä. Moni murehtii mahdollista etäkouluun palaamista. Toisilla etäkoulu sujui hyvin, jotkut jopa nauttivat omaan tahtiin rauhassa opiskelusta. Joillekin toisille etäkoulu oli yhtä tuskaa. Asioita oli vaikea oppia ilman läsnä olevaa opettajaa, tehtävien omatoiminen tekeminen ja palauttaminen takkusi. Kouluissa huolehditaan nyt siitä, että mahdollisimman harvalle jäisi keväästä pysyvästi kirittävää.

Kodeissa korona aiheuttaa myös monenlaista ongelmaa ja huolta. Toisille se voi olla elämän rajoittuminen pääosin kotiin ja yleinen huoli tilanteesta. Toisille huoli voi esimerkiksi lomautusten ja töiden loppumisen vuoksi olla todella suuri, miten tästä ylipäätään voi selvitä. Asioista on hyvä keskustella avoimesti kotona, jotta lapsen ja nuoren ei tarvitse arvailla tilanteen vaikutuksia itseensä ja perheeseensä. Jos voimavaroja riittää, kotona olisi hyvä yhdessä puuhata jotakin mikä katkaisee arkea. Pitäkää vaikka leffa- tai lautapeli-ilta koko perheen kesken. Viikonloppuisin valoisa aika kannattaa hyödyntää ulkoilemalla.

Kouluissa ja kotona, oikeastaan koko elämässä, on todella moni asia eri lailla kuin ennen ja kaikessa pitää huomioida korona. Ymmärrettävästi se välillä väsyttää, turhauttaa ja kiukuttaa, eikä aina jaksaisi noudattaa kaikkia ohjeita. Monesti kuulee meitä tsempattavan sanomalla ”tämä tulee olemaan lyhyt hetki meidän elämässämme, kyllä sen aikaa jaksaa” tai tilannetta verrataan esimerkiksi sota-aikaan. Lasten ja nuorten elämässä tämä on kuitenkin totta juuri nyt ja se on heille pitkä aika jonka päättymisestä ei ole tietoa. Lopullisia seurauksia lasten ja nuorten sukupolvelle voimme vielä vain arvailla. Todennäköisesti kukaan ei jää kaipaamaan tätä aikaa.

Lopuksi muutama sana kuraattorin työstä. Koulukuraattorin palvelut ovat matalan kynnyksen palveluita. Kuraattori keskittyy oppilaiden hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja lisäämiseen sekä auttaa eteen tulevissa hankaluuksissa. Hankaluuksia voi olla koulun käynnissä, kaverisuhteissa, kotioloissa tai omissa voimavaroissa. Koko elämä vaikuttaa oppilaan koulun käyntiin, koulussa viihtymiseen ja haluun opiskella. Kuraattorin, oppilaan, kodin ja koulun yhteistyön tulee olla toimivaa, jotta oppilaan hyvinvointia pystytään tukemaan tehokkaasti. Kuraattori toimii myös linkkinä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin pyrkien varmistamaan jokaisen lapsen ja nuoren oikeuden saada tarvitsemiaan palveluja.

Syksyisin terveisin kuraattori Kaisa Hyyti-Suojanen

Näytä kuva