• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

18. maaliskuuta 2021 8.00

Kunnaneläinlääkärin kuulumisia

Tervehdys paloaseman takapihalta

ts. kunnaneläinlääkärin uudelta hienolta vastaanotolta.

Joulukuussa vastaanottokeskuksen viimeisetkin työntekijät Haukankoskelta lähtivät ja minä kunnaneläinlääkärin ominaisuudessa jäin yksin ison rakennuksen kellariin töihin. Hiljaisuus, joka rakennukseen laskeutui tuntui oudolta. Yli 20 vuoden aikana Haukankoskella tottui ääniin: käytävä täyttyi kesällä innokkaiden uimakoululaisten hihkumisesta, talvella jumpparyhmäläisten puheenporinasta. Takavuosina pihan äänimaisema oli kuin turkkilaiselta basaarilta. Työnteko saattoi keskeytyä turhaan palohälytykseen tai puskiin piiloutuneiden löytökanojen jahtaamiseen. Kanojen alkuperä jäi mysteeriksi, kaiketi kanoillekin...

Tammikuun alkupäivinä valmistelin muuttoa. Eläinlääkärin tilat ehtivät olla paikoillaan kauan ja säilytystilaa taisi olla liikaa, koska tavaraa oli kertynyt. Edeltäjäni Antti ja Minna olivat tunnollisia asiapapereiden arkistoijia ja minä olin seurannut hyvää esimerkkiä. Niinpä kaapeista löytyi hyvin pölyisiä mappeja. Mielenkiintoista oli selata tuberkuliinitestauskaavakkeita ja luomatautiepäilyiden laboratoriovastauksia. Molemmat ovat tarttuvia eläintauteja, joita ei 2020-luvun suomalaiseläinlääkärin tarvitse enää juurikaan miettiä. Näin hyvin asiat eivät kaikkialla ole. Mutta riittäähän meillä tarttuvia eläintauteja tänäkin päivänä. Ajankohtaisin esimerkki on lintuinfluenssa. Ruokavirasto ohjeisti jo helmikuun alussa suojaamaan siipikarjan luonnonvaraisilta linnuilta. Munintakanoja Punkalaitumelta löytyy monelta harrastajalta. Nyt kannattaa tarkistaa, onko omat linnut suojattu hyvin ja tarvittavat ilmoitukset siipikarjan pidosta tehty. Ohjeet ja kaavakkeet saa helpoiten Ruokaviraston sivuilta hakusanalla "muistilista harrastekanojen pitäjälle". Pitopaikat täytyisi olla tiedossa, jos lintuinfluenssaa alueelle tulisi.  Jos kanoja kuolee yllättäen, muninta vähenee, apaattisuus vaivaa tai linnuilla on hengitystieoireita, on syytä soitella minulle tai Sotesin kollegoilleni. Samoin on syytä soitella jos luonnossa liikkuessaan löytää kuolleen ison petolinnun, useamman kuin yhden kuolleen joutsenen, enemmän kuin viisi muuta vesilintua kuolleena tai yli kymmenen kuollutta muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Pölyttyneimmät asiakirjat hävitettiin asianmukaisesti ja tarpeelliset tavarat kannettiin reippaiden muuttomiesten voimin uusiin tiloihin tammikuun loppupuolella. Edellisenä iltana olin yksinäni käynyt ensimmäistä kertaa katsomassa remontin lopputulosta. Jännitti kuin lapsia jouluaattona kun painoin valokatkaisijaa, mutta turhaan olin jännittänyt: tilat olivat valoisat, toimivat ja kauniit, loistavaa!

Heti muuttopäivänä ovesta tassutteli iltapäivällä sisään ensimmäinen potilas ja työt ovat jatkuneet entiseen malliin. Päivän pidentyessä kunnaneläinlääkärin työssä poikivien lehmien lisäksi lisääntyvät kissapotilaat kollien kastrointien ja narttujen sterilisaatioiden merkeissä. Monelle kissalle on Punkalaitumella leikkauksen yhteydessä laitettu myös mikrosiru, joka helpottaa lemmikin löytymistä katoamistilanteessa. Erittäin hyvin paikkakunnalla on huolehdittu myös kissojen rokotuksista, mikä ei ole itsestäänselvyys. Näin kevätauringon paistaessa ja kevätmielen noustessa myös kissojen mieliin muistuttaisin kissojen liiallisen lisääntymisen estämisestä. Yksikin kastroimattomana kylillä hilluva kolli saa aikaan paljon tautisia ja nälkäisiä villikissanpentuja. Ja kyllä: se viattomana ovenpielessä odottava kolli on työpäivän aikana voinut juoksennella monenkin nartun luona. Istuuko sinunkin ikkunalaudallasi Casanova? Jos kissasi perhesuunnittelu sukupuolesta riippumatta huolettaa kannattaa soitella eläinlääkärille.

Kunnaneläinlääkäri Leena Kouvo

Näytä kuva