• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

21. maaliskuuta 2019 8.00

Ajankohtaista suunnittelua

Kirjoitusvuoroni Kuulumisia kunnasta -palstalla piti olla jo viime viikolla, mutta lehden palstoille oli tulossa niin paljon muuta asiaa, että hyvässä yhteisymmärryksessä päätoimittajan kanssa vuoroani siirrettiin viikolla.

Tuntui myös siltä, että viimeaikaiset kuulumiset oli jo moneen kertaan kerrottu ja toisaalta toivoin, että minulla olisi ollut jotain uutta kerrottavaa Pakarin asumispalveluyksiköstä. Tiedossa oli, että sinne tehdään valvontakäynti ja että Sotesi asettaa sinne oman työntekijänsä varmistamaan asiakasturvallisuutta. Pakarin tilanne on puhuttanut kuntalaisia ja asukkaiden omaisia kovasti pitkin syksyä. Tällä hetkellä toiminta on siellä tarkan valvonnan alla, valvojina ensisijaisesti Sotesi ja ylimpänä valvojana Aluehallintovirasto. Joka tapauksessa Esperi Carella on halu jatkaa työtä Punkalaitumella eikä toiminta jatku ellei sen laatu täytä kriteereitä, joten heillä on vahva intressi saada palvelut asianmukaiselle tasolle. Koko maassa noussut kohu vanhustenhuollon tilasta toimii tässä myös Pakarin asukkaiden eduksi.

Kunnallishallinnon käsittelemät asiat ovat vuosien mittaan muuttuneet melkoisesti ja hoivapuoli on vain yksi niistä asioista, joissa selkeästi huomaa, että Punkalaidun ei ole oma erillinen ja erityinen yksikkönsä kuntien joukossa. Kunnanhallituksen listan viimeisimpien pykälien joukossa on otsikko nimellä ”Ajankohtaiset suunnitteluasiat” ja se on listassa kohta, jota puidaan usein vähintään yhtä paljon kuin tarkemmin yksilöityjä pykäliä. Siinä kohdassa keskustellaan asioista, jotka ovat mahdollisesti vasta tulossa listalle joskus myöhemmin ja annetaan evästyksiä esitteleville viranhaltijoille siitä, mitä ja miten asioita pitäisi valmistella, että niistä myöhemmin voidaan pätevästi päättää. Viimeistään tämän pykälän kohdalla huomaa, miten monissa asioissa olemme riippuvaisia muiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä, olipa sitten kyse Sotesista, sairaanhoitopiireistä, jätehuollosta, vedestä ja jätevedestä, koulutuksesta, maaseututoimesta, kaavoituksesta ja monista muista asioista. Teemme päätöksiä, mutta emme kuitenkaan voi tehdä niitä miten tahansa, koska tarvitsemme muita olemaan samalla kannalla kanssamme. Olemme mukana osakeyhtiöissä ja lautakunnissa, joissa on mukana meitä suurempia kuntia sillä painoarvolla, jonka suurempi kunta tarjoaa, kuten demokratiaan kuuluukin. Hyvä yhteistyö julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa auttaa meitä ylläpitämään asuinkuntamme elinvoiman.

Maanantain hallituksen kokouksessa saatiin myös jo hiukan tietoa Fountain Parkin toteuttamasta kuntalaiskyselystä, joka tulee vastaisuudessa, kunhan tulokset saadaan analysoitua, toimimaan päätöksenteon tukena. Kyselyllä selvitettiin kuntalaisten toiveita asuinympäristönsä ja kunnan toiminnan suhteen.  Kuntalaki sisältää määräykset kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista ja tällä kyselyllä toteutettiin näitä normeja. Varsinainen poliittinen osallistuminen ei nykyään tunnu ihmisiä erityisesti houkuttavan. Kunnallisten luottamustehtävien hoitaminen on kokonaisuuden hallintaa, mutta monia asukkaita kiinnostaa, aivan ymmärrettävästi, lähinnä omaan sen hetkiseen elämänpiiriinsä liittyvät asiat eli eräänlainen täsmävaikuttaminen, jonka kohde muuttuu kun elämäntilanne muuttuu. Ja hyvä näin, koska jokainen on oman elämänsä asiantuntija ja sitä asiantuntijuutta nyt haetaan. Lopulliset päätökset toki tehdään virkamiesten ja valtuutettujen toimesta niillä resursseilla, jotka meillä on. Alenevien valtionosuuksien kuntataloudessa valintoja pitää tehdä tarkasti ja perustellusti. Joka tapauksessa päätöksenteossa pyritään mahdollisuuksien mukaan kohtelemaan eri kuntalaisryhmiä tasapuolisesti.

Kuntalaki, niin ikään, sisältää määräyksiä kunnan viestinnästä yleisten tietoverkkojen kautta. Netin kautta toteutettiin myös Fountain Parkin kysely, mutta siihen oli onneksi mahdollista osallistua myös kirjastossa avustettuna, mikäli tietotekniikka ei ole tutuin toimintaympäristö. Turhan usein sivuutetaan se tosiasia, että kaikilla ei ole tietokonetta saati halua käyttää sellaista eikä siihen voi ihmisiä pakottaa, joten pitää olla muita väyliä pysyä perillä asioista, kuten vaikkapa perinteikäs paikallislehti. Samalla tavalla unohdetaan helposti, että sosiaalisesta mediaa eivät kaikki kuntalaiset käytä, eivät edes kaikki nettiä sujuvasti muuten käyttävät henkilöt, joten yleiseltä vaikuttava keskustelu Facebookissa ei tavoita läheskään kaikkia kuntalaisia.  Punkalaitumella luottamushenkilöt ovat tuttuja ja lähellä ja viranhaltijaporras varsin kapea, joten edelleen käytännöllinen tapa ottaa asioista selvää ja pyrkiä suoraan vaikuttamiseen on soittaa kunnantalolle ja kysyä tai nykäistä kauppamatkalla luottamushenkilöä hihasta ja aloittaa keskustelu. 

Outi Uusi-Kouvo
kunnanvaltuuston puheenjohtaja