• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

9. toukokuuta 2019 8.00

Vaalipuheet ja vappupuheet on pidetty – Sote-uudistus jatkuu

Elämme juuri nyt hallitustunnustelujen aikaa. Sote-uudistuksen valmistelu on lykkääntynyt ja asiaan vihkiytyneet valmistelijat ovat vetäytyneet toisiin tehtäviin.  Sote-uudistusta, työnimellä Paras-hanke, valmisteli Vanhasen-Kiviniemen hallitus 2006-2011.  Uudistusta, joka päätyi melkein toteutuneeseen maakuntamalliin, vetivät Kataisen ja Stubbin hallitukset 2011-2015 ja viimeistelyvaihe jäi Sipilän hallitukselle 2015-2019.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet vähintään kahdentoista vuoden ajan politiikan temmellyskenttänä.  Vastuuton valtakunnan politiikka on johtanut tilanteeseen, jossa nyt ollaan. Kuntien taloudelliset voimavarat ovat lopussa ja sote-uudistuksen loppua ei näy. Ei näy oikeastaan onnistuneelle uudistukselle alkuakaan.  Poliittinen riski on todellakin realisoitunut ja käynyt veronmaksajille kalliiksi.

Pienet kunnat ovat koko valmistelun ajan olleet liipasimella. Aluksi liitettiin kuntia yhteen ja etsittiin ns. vahvempia hartioita palvelutuotantoon. Seuraavaksi, värikkäiden vaiheiden jälkeen, alettiin kyhätä maakuntamallia.  Kaikissa vaihtoehdoissa olisi päädytty lopputulokseen, jossa sekä päätäntävalta että lähipalvelut karkaisivat suurempiin keskuksiin.  Punkalaitumen kaltaisten pienten kuntien osalta sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyi, ikään kuin välivaiheena, suurempiin yksiköihin. Palvelujen järjestämisvastuukunnaksi Punkalaitumen osalta tuli Sastamala.

Valtakunnallisessa sote-muutoksessa isot hoiva-alan yritykset kiirehtivät apuun ja valtasivat markkinoita sillä verukkeella, että pelastavat kuntien lähipalvelut.  Kunnat yksityistivät palvelujaan ja kiinteistöjään yksityiselle sektorille taatakseen paikallispalvelut ja turvatakseen paikalliset työpaikat.  Kiire oli, koska rajoittamislain voimaantulokin uhkasi ja lisäsi painetta ulkoistaa.

Sote-palvelujen yksityistäminen on edelleen vauhdissa, tätä muutosta ei voi enää pysäyttää, vaikka se rajoittamislaki on voimassa. Yksityisten terveysyhtiöiden tulevaisuus näyttää hyvältä, julkinen sektori on rikki, poliittinen kenttä sekava ja yrittäjien tulevaisuudessa siintää sijoittajan palkinto. Luottamus isoihin hoiva-alan yrityksiin on heikentynyt, jos muistatte, niin julkiset palvelut olivat samassa tilassa muutamia vuosia sitten. Luottamus pienten perheyritysten pärjäämiseen alalla alkaa vahvistua. Kotihoidon piirissä on paljon ihmisiä, joiden oikea osoite on välimuotoinen hoito- tai hoivakoti. Asiakkaan kunto ei edellytä tehostettua palveluasumista, mutta kotonakaan ei yksin pärjää. Välimuotoisista hoivapaikoista on pula.

Punkalaitumella Pakarin asumispalvelujen valvontatilanne on jatkunut jo pitkään ja jatkuu siihen saakka, kunnes toisin ilmoitetaan. Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Saimikodin palvelutuotanto on irtisanottu ja kesän aikana Saimikoti tyhjenee. Saimikodin tilat sopivat parhaiten   kymmenen asiakaspaikan hoito- tai hoivakodiksi. Olisi hyvä, jos uusi mahdollinen yrittäjä täyttäisi ”Sastamalan seudun yhteistoiminta-alueen palvelusetelisääntökirjan” ehdot.

Palvelusetelimaailmassa on selvää näyttöä siitä, että asukkaat valitsevat mielellään pieniä tuottajia hoivakodeiksi. Asiakkaiden suhteen Suomi on varmasti omavarainen. Suomen suurin ikääntymisaalto on vasta tulossa. Nyt yli 75-vuotiaita on 530.000 ja vuonna 2030 yli 75-vuotiaita tulee olemaan n. 800.000.

Sote-uudistuksen lainsäädäntöpaketti ei ehtinyt valmiiksi, mutta työsarka on edelleen olemassa. Keinot sille, miten voidaan hillitä kustannusten nousua ja samalla taata laadukkaan palvelut asukkaiden saataville ovat edelleen löytymättä. Sote-uudistuksen on siis jatkuttava ja se jatkuu.

6.5.2019 Tuija Ojala, kunnanjohtaja

Näytä kuva