• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

16. toukokuuta 2019 8.00

Keskuskoulun kuulumisia

Keskuskoululla lukuvuosi tätä kirjoittaessani on juuri kääntymässä viimeisen kuukauden puolelle. Nyt kerätään vielä ne viimeiset voimat, jotta jaksetaan keskittyä oppimiseen, opettamiseen ja ohjaamiseen. Lukuvuoden loppua värittävät aina erilaiset retket, joista tänäkin vuonna pääsevät nauttiman kaikki koulun oppilaat. Siitä täytyy antaa valtaisa kiitos kotijoukoille ja erityisesti koulun vanhempaintoimikunnalle, jotka ovat olleen tärkeinä tekijöinä retkivarojen keräämisessä. Kodin ja koulun yhteistyö saumaton on välttämätön asia myös lasten ja nuorten terveellisen ja turvallisen kasvun edistäjänä. Siksi me tarvitsemme tiivistä yhteistyötä ja kommunikointia kodin ja koulun välille.

Koulumme lukuvuoden teemaksi valikoitui tänä vuonna hyveet. Luokat ovat kukin omalla tahollaan käsitelleet hyveitä innokkuus, sinnikkyys, välittäminen, luottamus, rehellisyys, vastuullisuus, kunnioitus ja rohkeus ja ovatpa ne jatkuvasti näkyvillä myös koulumme rappusissa. Näitä hyveitä on painotettu myös arkipäivässä ja teeman ympärille rakennettiin vieläpä teemapäivä, jossa aiheisiin paneuduttiin yhdessä. 

Keskuskoulun toimintaan on myös tänä lukuvuonna vaikuttanut viereisen tontin rakennusprojekti. Yhteiskoulun ja lukion opetustilojen lisäksi sinne tulevat myös esimerkiksi Keskuskoulun musiikin opetustilat ja ruokala, eli myös pienimmät oppilaat pääsevät maistelemaan uuden koulun tunnelmaa sen valmistuttua. Kovasti täällä alakoulunkin puolella jo odotellaan, milloin naapuriimme saadaan opiskelijat, ohjaajat, siistijät ja opettajat omaa työtään tekemään. Emmekä pistä pahaksemme sitäkään, että koulun valmistuttua saamme nykyisen Yhteiskoulun kotitalousluokkatilan omaan käyttöömme. Sinne voisi vaikka sijoittaa sen kaivatun kieliluokan nyt kun kielenopetuksen varhentaminen tuo lisää luokkia kielenopiskelun pariin.

Pienen kunnan pienen koululaitoksen hyvänä puolena voidaan pitää sen joustavuutta erilaisissa asioissa. Punkalaitumella tämä on näkynyt muun muassa siten, että erilaisten oppijoiden erilaiset tarpeet on ollut mahdollista ottaa varsin hyvin huomioon. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että Keskuskoulun ja Pohjoisseudun koulun välillä on ollut mahdollista tehdä varsin joustavasti oppilasliikkuvuuksia. Toisinaan on Keskuskoululta siirrytty Pohjoisseudun koululle ja toisinaan liikkuvuutta on ollut toiseen suuntaan. Tämä kaikki on tapahtunut annettujen resurssien sen mahdollistaessa. Meillä on ollut mahdollista myös henkilökohtaisten ohjaajien käyttämiseen kunnan omilla sekä ELY-keskukselta tulleilla resursseilla.  

Kunnan talouden tasapainottamisohjelma toi mukanaan muutoksia alakoulujen aamupäivätoimintaan. Ensi lukuvuonna sitä järjestetään vain Keskuskoulun yhteydessä, jonne myös Pohjoisseudun aamutoimintaa tarvitsevat oppilaat saapuvat. Myös luokkamuotoinen erityisopetus siirtyy tulevana lukuvuonna kokonaisuudessaan Keskuskoululle. Sen sijaan esikoulun jatkuminen molemmilla alakouluilla oli helpotus myös Keskuskoululle. Nykyisen kokoisilla ryhmillä Keskuskoulun olisi käytännössä ollut hyvin vaikea mahduttaa kaikkia eskareita tiloihinsa.

Tarkan euron ajat tuovat varmasti jatkossakin muutoksia koulujen toimintoihin, käytänteisiin ja palveluihin. Mitä ne tulevat olemaan, se jää nähtäväksi.

Ville Ahvenus
Keskuskoulun johtaja