• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

31. toukokuuta 2019 8.00

Työharjoittelussa Punkalaitumella

”Meinasin lähteä Keniaan, mutta tulinkin Punkalaitumelle”

Olen sosionomiopiskelija Noora Mäkiranta ja olen ollut työharjoittelussa Punkalaitumen kunnassa kahdeksan viikkoa. Tulen itse Etelä-Pohjanmaalta Alavudelta, 60 järven kaupungista ja Tuurin kyläkaupan kupeesta. Suunnittelin lähteväni Keniaan tähän työharjoittelun, mutta päädyinkin jäämään Suomeen ja tulla Punkalaitumelle. Lähdin tutustumaan Punkalaitumen kuntaan avoimin ja uteliain silmin. Ennen harjoittelun alkua en ollut käynyt Punkalaitumella koskaan aikaisemmin, enkä tiennyt Punkalaitumen kunnasta oikeastaan mitään.  

Kokemuksia kunnasta

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota peltojen leveyteen ja virtavan joen pituuteen. Punkalaidun näyttäytyi ulkoa päin pienenä maalaisena kuntana kauniin luonnon ympäröimänä, mutta miltä Punkalaidun näytti lähempää katsottuna?

Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan laajasti kunnan toimintaan ja vastaanotto oli positiivinen. Erityisesti huomioni kiinnittyi seuraaviin asioihin. Punkalaitumen kunnassa kukoistaa hieno peruskorjattu yleisurheilukenttä ja jalkapallokenttä Vartiolassa tarjoten liikkujille ja urheilijoille loistavat puitteet monipuoliseen harjoitteluun. Liikuntahallista löytyy yllättävän monipuolista toimintaa kaiken ikäisille. Lisäksi kunnasta löytyy ulkoliikuntapaikkoja ja uimahalli. Kunta voi vaikuttaa pieneltä, mutta tarjonta on suurta. Liikuntapalveluiden käyttäjiä vaikuttaisi olevan mukavasti, mutta toivon silti käyttäjien määrän lisääntyvän entisestään. Jotta ihan jokaiselle löytyisi oma tapa liikkua, on kuntalaisten oltava aktiivisia osallistumaan myös toiminnan suunnitteluun.

Aivan kivenheiton päässä liikuntahallista siintää valmisteilla oleva hirsirakenteinen yhteiskoulu- ja lukio. Kuntaan rakennetaan juuri myös uutta päiväkotia. Nämä investoinnit kertovat Punkalaitumen kunnan halusta olla elinvoimainen, itsenäinen ja kehittyvä kunta. Kunnassa uskalletaan olla rohkeita ja panostaa tärkeisiin asioihin. Turvallisuus ja terveellisyys ovat tämän päivän arvoja ja uskoisin uuden koulun sekä päiväkodin lisäävän kunnan vetovoimaisuutta.

Punkalaitumesta huokui yrittäjähenkisyys sekä yhdistystoimijoiden aktiivisuus. ”Tehdään yhdessä kuntaa” kuvastaisi näiden toimijoiden yhteistyön rikkautta. Pienen kunnan valttikorttina on yhteistyö yhdistysten, yritysten ja muiden toimijoiden välillä. Punkalaidun on yhteisöllinen kunta ja tulevaisuuden kannalta tärkeää on saada lapset ja nuoret innostumaan laitumelaisuudesta. Yhteisöllisyyden kantavia teemoja ovat luottamus, osallisuus, motivaatio, sitoutuminen ja läheisyys. Hieno osoitus kunnalta nuoria kohtaan on tarjota kesätyöllistämistukea yrityksille, järjestöille ja yhdistyksille alle 25-vuotiaan kesätyöntekijän palkkaamista varten.

Tutustuin myös Punkalaitumen nuorisovaltuuston toimintaan ja siellä porskutetaan hyvällä asenteella. Nuorisovaltuustossahalutaan vaikuttaa asioihin. Esimerkiksi nuorisovaltuustolta lähti idea yhteiskuntasimulaattori-peli hankinnasta. Asiat etenivät nopeasti, kun paikallinen yhdistys lahjotti nuorisovaltuustolle varat simulaattorin hankintaan. Viimeisimpänä näin tummansinisiä nuva-huppareita edustamassa suuressa mopotapahtumassa Monakon FK-radalla. Omalla toiminnallaan he näyttävät esimerkkiä muille nuorille ja tuovat nuorten ajatuksia mukaan kunnalliseen päätöksentekoon.

Pakkasin laukkuuni harjoittelumatkan varrelta hienoja kohtaamisia, pienen kunnan positiivisuutta, tulevaisuuden kuvia, yhteistyön voimaa ja kiitollisuutta. Täytyy seuraavan kerran tulla isomman rinkan kanssa. Nyt nautitaan kesästä ja päivitetään sosiaalista mediaa!

Opiskelija Noora Mäkiranta