• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

26. syyskuuta 2019 8.00

Kunnanjohtajan katsaus

Kunnanjohtajan katsaus

Talouslukujen pohjalta on 31.8.2019 pääteltävissä se, että tilikauden 2019 alijäämä ei muodostune niin syväksi, mikä talousarviossa ennakoitu -1,2 milj.euroa olisi. Päässemme ehkä puolta pienempään alijäämään.

Tiedossa on, että suuret muuttujat erikoissairaanhoito ja Sotesi pysyvät budjetoiduissa varauksissa. Yllätysmomentteja toki loppuvuoteen liittyy mm. se miten verotulot toteutuvat ja kirjautuvat vuodelle 2019.

Punkalaitumella on vuonna 2019 panostettu viestintään ja näkyvyyteen. Näkyvyyttä olemme saaneet Tule kotiin-hankkeen ja Arkkipookin myötä, Suomen nuorimman hallituksen puheenjohtajan myötä, kunnanjohtajan noita-harrastuksen myötä ja positiivisen yrittäjäyhteistyön ja järjestökumppanuuden myötä. Olemme onnistuneet ylittämään valtakunnallisen uutiskynnyksen useammankin kerran. Kunnanhallitus hyväksyi uuden osallisuus- ja viestintäohjeen 2.9.2019. Toimintatapamuutoksen jalkauttaminen kohti avoimempaa ja osallistavampaa toimintaa on hyvässä vauhdissa.

Henkilöstölle suunnatulla työhyvinvointikyselyllä on saatu eväitä kehittää esimiestyötä ja organisaatiokulttuuria. Positiivista oli se tieto, että suurin osa Punkalaitumen kunnan henkilökunnasta voi hyvin.  

Hyvästä kuntamaineesta kertovat kunnan onnistuneet rekrytoinnit. Päteviä hakijoita on löytynyt mm. koulukuraattorin, erityislastentarhanopettajan, rakennusmestarin ja teknisen johtajan tehtäviin. Laitosmiehen ja kiinteistönhoitajien rekrytoinneissa on onnistuttu. Ainoastaan työpäällikön tehtävään ei soveltuvaa hakijaa ole löytynyt.

Harmitusten osastolle kuuluvat sopimusyhteistyön ontuminen henkilöstöresurssien puutteen vuoksi rakennusvalvonta- ja kaavoitusasioissa sekä elinkeinoasioissa. Näihinkin asioihin on toki muutosta tulossa.

Punkalaitumella on menossa lähihistorian suurimmat investoinnit. Yhteiskoulu-lukion uudisrakennuksen vii­väs­ty­mi­sen vuoksi koulu ei syksyllä päässytkään uusiin tiloihin. Uudisrakennuksen taloudelliseen loppulaskentaan ja käyttöönottovaiheeseen ei olla vieläkään 13.9.2019 päästy. Tärkeintä kuitenkin on se, että rakennuksesta tulee hyvä.

Uusi päiväkoti on edennyt suunnitellusti ja valmistunee vuoden vaihteen tienoilla. Taloudellinen vaikutus näillä kahdella hankkeella on valtava. Poistojen määrä käyttötaloudessa ja lainamäärä taseessa kasvavat voimakkaasti. Tarve toimia taloudellisesti ja kasvattaa käyttötalouden vuosikatetta on edelleen pakottava.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ulkoiset puitteet alkavat olla kunnossa. Kokonaisuus ei kuitenkaan toimi, jos ei panosteta myös sisältöön. Koulukuraattorin palkkaamisen myötä Punkalaidun nousi Pirkanmaan parhaimmistoon yhden kuraattorin vastuulla olevien oppilaiden määrässä. Näyttää siltä, että oikealla tiellä ollaan.

Punkalaitumella 13.9.2019 Tuija Ojala