• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

19. maaliskuuta 2020 8.00

Covid-19 ja elämää ilman avocadoa

Olemme viime aikoina päässeet todistamaan maailman laajuista ilmiötä. Pienen pieni virus, nimeltään Korona on suistanut ihmiskunnan täydelliseen kaaokseen. Korona on johdattanut talouden kriisiin, romahduttanut lentoliikenteen, sairastuttanut ihmisiä jokaisessa maailman kolkassa, sulkenut rajoja, tehtaita, kouluja. Monessa maassa kuten Suomessa eletään poikkeusoloissa. Suomessa nyt aluksi, ainakin 13.4.2020 asti, tilannetta tarkkaillen.

Koronan nimi tulee siitä, että virus muistuttaa mikroskoopissa Auringon ulointa kaasukehää eli Koronaa. Nimi taitaa olla enne, joka johdattaa koko ihmiskunnan pakolliseen ilmastonmuutoksen torjumiseen ja antaa henkiset eväät siihen. Epidemia on kaikin tavoin hidastanut elämäämme ja suurin voittaja on eittämättä ilmakehä. Hengitysilma on puhdistunut samassa suhteessa kuin liikenteen ja teollisuuden päästöt ovat vähentyneet.  

Covid-19 tulee olemaan yhteiskunnan käännekohta siihen, miten suhtautuminen esim. elintarvikeomavaraisuuteen muuttuu. Ostammeko jatkossa halpaa tuontievästä vai lisäämmekö huoltovarmuutta luottamalla kotimaisiin elintarvikkeisiin? Pidämmekö kansakuntana kotimaisen ruoan tuotantoketjut kunnossa? Tuemmeko valinnoillamme tuotannon tehokkuutta vai paikallista omavaraisuutta?

Virusepidemia on sysäys myös sille, että kaupungistuminen hidastuu ja ihmiset näkevät maallemuuton todellisena lisäarvona. Pitkät etäisyydet ja raikas ulkoilma ovat tartuntoja rauhoittavia tekijöitä. Epidemia on myös synnyttänyt tahtotilan luoda valtakuntaan toimivat ja kattavat digitaaliset etätyömallit, jotka entistä paremmin mahdollistavat maalla asumisen ja yhteyksien pitämisen. Maaseutu koetaan turvapaikkana, kehotetaanhan ihmisiä nytkin vetäytymään kesämökeille turvaan.

Talouskasvu ja kuluttamisen kiihdyttäminen eivät saa jatkossa olla yhteiskunnan tavoitteita. Kulutustottumusten muutos, elämänjuoksun hidastaminen ja paluu taaksepäin pienempiin yksiköihin tarjoavat apua terveempään elämään. Yhteiskunnan toimintatavat ovat juuri nyt muutoksessa ja paluutietä vanhaan ei ole. Kulutuksen hidastumisen täytyy olla uusi normaali. Tämän kriisin ei saa antaa mennä hukkaan, vaan tästäkin täytyy oppia.

Kokemuksena tämä epidemia tulee olemaan sukupolvikokemus. Me muistamme tämän ajan eri asioista kuten läheisen kuolemasta, valmistumisen viivästymisestä, työpaikan katoamisesta, uuden elämäntavan omaksumisesta ja vessapaperin loppumisesta kaupoista. Jos yhteiskuntamme suojautuu hyvin tältä molekyyliltä, korona jäänee planeetallemme kiertolaiseksi. Jos suojaudumme huonosti korona kasvattaa väestön laumasuojaa nopeasti, mutta kuolleisuus saattaa karata käsistä. Teepä niin tai näin vaihtoehto on huono ja valittu agenda tulee haukutuksi.

Koronasta tulee varmasti meille uusi normaali. Tulemme kiinnittämään enemmän huomiota hygieniaan, vähennämme vaistomaisesti matkustelua, opimme nauttimaan luonnosta aidoimmillaan (ilman tekaistuja huvittelukeskuksia), opimme huomioimaan muut ihmiset valinnoissamme. Tulemme nauttimaan lomasta ilman ulkomaan matkaa ja lentokentillä jonottamista, opimme tuottamaan omaa ruokaa ja syömään salaattimme ilman avocadoa.

”Meidän tulee ottaa toisistamme etäisyyttä fyysisesti, mutta samalla lähentyä henkisesti. Tässä tarvitaan sellaista ajattelua, että minä en ole täällä yksin, vaan me olemme täällä joukolla toinen toistamme tukemassa” Näin kiteytti Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Kirjoittaja on Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala

Näytä kuva