• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

7. toukokuuta 2020 9.00

Vuodesta 2020 on tulossa haasteellinen

Nykyisin käytetään runsaasti haasteellinen-sanaa teksteissä kuin teksteissä.  Se on varsin vaativa sana. Sen merkitys on sekä vaativa, vaikea, hankala että kiehtova ja houkutteleva. Usein tuntuu siltä, että käyttämällä haasteellinen-sanaa piilotetaan vaikea asia: on tilanteita ja asioita, joista ei pystytä puhumaan tai ei haluta puhua ”oikeilla sanoilla”. Saattaa olla myös niin, että ei tiedetä haasteellinen-sanan kaikkia merkitysvivahteita; sen ehkä ajatellaan olevan vain sanojen vaativa ja hankala synonyymi hiukan lievennettynä.

Voisin sanoa, että otin vastaan haasteellisen työn 2.3.2020, kun Punkalaitumen kunta palkkasi minut elinvoimaluotsiksi. Se voisi tarkoittaa, että otin vastaan vaativan, vaikean tai hankalan työn. Näin ei kuitenkaan ole, sillä koen työni pikemminkin kiehtovana ja houkuttelevana. Lähtötilanne oli se, että kunta oli päättänyt hoitaa elinvoiman kehittämisen toisin kuin aiemmin eli itsenäisesti. Tämä tarkoittaa, että kunnan elinvoimaa pyritään lisäämään ns. omana toimintana luomalla myönteistä kuntakuvaa parantamalla elinkeinoelämän edellytyksiä ja, että elinkeinoelämän palveluiden tuottamiseen etsitään uusia ratkaisumalleja yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Lyhyesti sanottuna elinvoima on kulloinkin riittävää toiminta- ja uudistumiskykyä.

Käytännössä tämä tarkoittaa yhdessä tekemistä ja kuuntelemista herkällä korvalla. Esimerkiksi yrittäjiä ja yrittäjäyhdistyksiä tavataan tyytyväisyyskyselyn kanssa, sitten kun tilanne sen sallii. Me eli kunnan henkilöstö ja luottamushenkilöt haluamme tietää mitä voisimme tehdä vielä paremmin, jotta kunnan palvelut vastaavat kysyntään ja ovat niin laadukkaita, että kuntalaiset kokevat saavansa vastinetta verovaroilleen. Kunnan on myös tarjottava mahdollisimman kilpailukykyinen toimintaympäristö elinkeinoelämälle, jotta työpaikat ja niiden myötä verotulot kehittyisivät myönteisesti.

Olemme oikealla tiellä. Punkalaidun koetaan turvalliseksi ja yhteisölliseksi kunnaksi, jossa on toimivia palveluja ja lukuisia harrastusmahdollisuuksia. Näin ovat kertoneet Tule kotiin -hankkeen toteuttamaan kyselytutkimukseen vastanneet kuntaan hiljattain muuttaneet. Eräs vastaajista on kuvannut Punkalaidunta ihmisenmittaiseksi asuinpaikaksi. Pidetään se sellaisena.

Ai niin! Otsikon Google-haku tuotti 558 000 tulosta alle sekunnissa. Mitenkä tuo äärimäisen tylsä otsikko sitten liittyy tähän kaikkeen? No ei oikeastaan mitenkään, mutta annan sinulle tehtävän: Vaihda otsikon viimeinen sana johonkin yllä olevista synonyymeista, kerro se minulle ja perustele valintasi. Ota yhteyttä vaikka jollakin näistä nykyajan viestintähärpäkkeistä. Soittaakin saa. Numero on 040 185 5253.

P.S. Edellä olevassa blogissa ei esiinny kertaakaan sanaa ”korona”.

Aki Mikkola

elinvoimaluotsi

Näytä kuva