• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

14. toukokuuta 2020 8.00

Muutos on myös mahdollisuus

Pari kuukautta sitten poikkeusolojen alkaessa seurasi suuri hämmennys. Ensireaktio oli, että asioita siirretään tehtäväksi myöhemmin. Pian tavoitteeksi kuitenkin asetettiin, että teemme kaiken niin tavallisesti kuin mahdollista. Onnekkaasti kunnassa oli juuri aloitettu Teams-sovelluksen käyttöönotto, joten etäkokousten kanssa ei tarvinnut lähteä ihan nollasta liikkeelle. Epidemia toki vauhditti ohjelman haltuunottoa merkittävästi.

Työn tekeminen mullistui kertaheitolla kunnassa kuten useimmilla työpaikoilla. Pääosin kunnan henkilökunnan työtehtävät ovat säilyneet entisinä, vain työntekotapa on muuttunut. Osalla työtehtävät ovat loppuneet, mutta kaikille on löydetty korvaavaa työtä ja osalla henkilöstöstä työt ovat päinvastoin lisääntyneet.

Näkyvimmät ja kuntalaisiin vaikuttavimmat muutokset tapahtuivat opetuksessa, päivähoidossa ja vapaa-ajan palveluissa. Meillä toimistotyötä tekevillä siirryttiin hyvin pienellä varoitusajalla etätöihin. Vaikka muutos aiheutti kaikenlaisia ongelmia niin laitteiden, yhteyksien kuin monen käytännön asian kanssa, niin kohtuullisen hyvin siitä selvittiin. Sastamalan Tukipalvelussa tehtiin pitkää päivää ja saimme sieltä hyvää palvelua, kiitos siitä!

Poikkeusolojen alkaessa ensin kalenteri tyhjentyi palavereista ja tapaamisista. Muutaman päivän päästä yhtä nopeasti kalenteri täyttyi etäkokouksista ja -palavereista, jotka toivottavasti jäävät aktiiviseen käyttöön. Moni muukin asia muuttui etä-alkuiseksi. Etävaltuusto sujui hienosti Toni Dahlin hoitaessa tekniikan. Luovutimme etänä itsenäisyyspäivän kunniamerkin ja etänä on myös juhlittu syntymäpäiviä ja vietetty läksiäisiä.

Vanha sanonta ”Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin” on pitänyt paikkansa. Kun yhtäkkiä piti taikoa kymmenen läppäriä etätöihin, niin otimme käyttöön tietokoneet, jotka odottivat uuden koulun valmistumista. Koulunkäynninohjaaja Katja Saikkosen töiden päätyttyä työllistimme hänet selvittämään saavutettavuusdirektiivin koukeroita ja kunnan nettisivut ottivat aimo askeleen parempaan suuntaan saavutettavuuden näkökulmasta. Nyt Katja työstää uuden tiedonhallintalain mukaista tiedonhallintamallia.

Valitettavasti poikkeusolot romahduttivat niin valtion kuin kuntienkin talouden. Kun julkinen talous ei ole aikaisemminkaan ollut parhaalla mahdollisella tolalla, niin talous tulee ilman muuta olemaan lähivuosien iso ongelma. Vielä emme edes tiedä, minkälainen loppulasku poikkeusoloista aiheutuu. Varmaa on, että kuntien tulot tulevat pienenemään ja todennäköistä on, että menot tulevat kasvamaan.

Viime vuoden tilinpäätöksen ennakoitua paremmasta tuloksesta saimme iloita vain hetken. Punkalaitumella on talouden sopeuttaminen jo aloitettu ja päätös henkilökunnan lomautuksesta tehty. Myös muiden toimenpiteiden valmisteluun on ryhdytty.

Elinvoimaluotsi Aki Mikkola kyseli viime viikon lehdessä, millä adjektiivilla kuluvaa vuotta voisi kuvata. Akin tarjoamista vaihtoehdoista valitsen hankalan. Uskon, että kuluva vuosi tulee olemaan myös hyvin erilainen ja ennalta-arvaamaton.

Jälleen kerran havaittiin, että kunta on koneisto, jossa eri osa-alueiden ja toimijoiden tulee pelata yhteen. Tarvitaan joustoa ja luovia ratkaisua ja niitä on ihailtavasti löytynyt. Muutokset tarjoavat myös mahdollisuuden uusiutua ja tehdä asioita uudella tavalla. Kaikesta huolimatta kunnassa tehdään työtä kuten ennenkin.

Oili Mölsä
hallinto- ja talousjohtaja