• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

28. toukokuuta 2020 8.00

Poikkeuksellista hyvinvointia

Aloitin hyvinvointijohtajan viransijaisena vuoden alussa. Edessäni oli upea mahdollisuus työskennellä hyvässä porukassa ja olla mukana kehittämissä toimintaa notkeassa ja virkeässä kunnassa. Hiljattain lomamatkalta palanneena olin tiedostanut jossain kaukaisuudessa jylläävän viruksen. Euroopassa, Suomessa, saati Punkalaitumella se ei kuitenkaan näkynyt. Laajaan työnkuvaan kuului paljon myös uuden oppimista ja siitä innostumista, vuosi näytti valoisalta!

Kelataan tammikuun alusta kaksi ja puoli kuukautta eteenpäin.

Hallitukset tiedotustilaisuus 16.3.2020 antoi yksiselitteisen listan. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Useissa kunnissa aloitettiin lomautukset välittömästi rajoitusten julkistamisen jälkeen. Punkalaidun valitsi kuitenkin toisen, ja mielestäni paremman tien. Kuten Tiia Korhonen viime viikolla kirjoitti, on Punkalaitumella hyvä yhteishenki. Näin ollen jokainen kunnan työntekijä oli valmis joustamaan ja tekemään kaikkensa yhteisen edun eteen.

Hyvinvointilautakunnan alaisiin osastoihin kuuluvat liikuntatoimi, nuorisotoimi, työllisyystoimi, sekä kirjasto- ja kulttuuritoimi. Jokaiselle näistä tiedotustilaisuus tarkoitti nykymallisen toiminnan välitöntä alasajoa. Vaikka pientä jarruttelua oli aloitettu jo ennakkoon, piirsi toimintojen pysäyttäminen kuvan tilanteen vakavuudesta. Oili Mölsä kirjoitti aiemmin tällä palstalla muuttuneesta työstä. Varsinkin hyvinvointilautakunnan alaisilla osastoilla pääsimme kokemaan muutoksen lähes täydellisesti. Toimintojen sulkeminen ei tarkoittanut työn loppumista vaan mahdollisuutta muutokseen, sekä tietenkin niiden vuosia roikkuneiden rästitöiden tekemisen, jotka Oili mainitsi. Oli kyse sitten poikkeusolojen vuoksi väliaikaisesta muutoksesta, tai pysyvämmästä toiminnan kehittämisestä. Me emme jääneet surkuttelemaan tilannetta vaan käänsimme katseen kohti tulevia mahdollisuuksia ja parempaa huomista.

Yleensä hyvinvointilautakunnan alaisten osastojen toimintojen näkyvyys on kirjastossa, liikuntaryhmissä, asiointipisteessä ja liikuntahallissa. Vaikka työhön kuuluu paljon mikä ei ulospäin näy herää kysymys; Mitä me sitten muka olemme tehneet, kun nämä näkyvät toiminnot on suljettu.

Kirjaston hyllyt ja huonekalut ovat saaneet uuden esteettömän järjestyksen, asiointipistettä ja kuntouttavaa työtoimintaa on toteutettu etäyhteyksin, Porttikallion ja muiden liikunta-alueiden ohjeita ja opasteita on parasteltu. Lisäksi olemme valmistaneet kotihoidolle hengityssuojaimia, koordinoineet kouluruokakassien valmistamista ja olleet mukana kunnan tiedotustiimissä. Tässä vain päällimmäiset, paljon muutakin erilaisiin olosuhteisiin sopivaa toimintaa on jo valmisteilla. Työskentelyni on erilaisista olosuhteista huolimatta ollut täynnä juuri sitä, mitä odotinkin. Olen oppinut enemmän uutta, kuin kukaan olisi arvannut ja päässyt innostumaan ja innostamaan uskomattomista asioista. Lisäksi olen kohdannut ”omassa” tiimissä uskomatonta ammattitaitoa, joustamista ja valmiutta kehittämiseen.

Kesäkuun alusta alkaen siirrymme hybridistrategiaan. Oman autoni ja polkupyöräunelman lisäksi se tarkoittaa toimintojen asteittaista hallittua palauttamista. Vaikka tätä kirjoittaessa viimeiset tarkentavat ohjeet kunnille ovat vielä tulossa tiedetään jo, että suljetut tilat saadaan avata. Elämme kesän ajan uudenlaista normaalia, jossa pidetään etäisyyttä ja siivotaan paljon, mutta voimme pitää jälleen ovet avoinna.

Tuomo Kallio vs. hyvinvointijohtaja

Näytä kuva