• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

4. kesäkuuta 2020 8.00

10 tärppiä punkalaitumelaiseen kesään

1. Uimapaikat

Odotan yleensä heinäkuun alkuun, että vedet ovat lämminneet tarpeeksi uimiseen. Tänä vuonna olen kuitenkin ottanut tavoitteeksi mennä uimaan ennen heinäkuuta, katsotaan miten käy. Punkalaitumelta löytyy paljon uimapaikkoja! Vehkajärvelle pääsee kahdestakin paikkaa uiskentelemaan, Kivirannasta ja Järvelästä. Kummassakin on hyvä ranta ja laituri. Emmanpuiston läheisyydessä sijaitseva Ankkalampi, toiselta nimeltään Emmanlampi oli lapsena taianomainen paikka: ankat olivat tuoneet aarteita kaikkialta maailmasta ja aarteet oli haudattu pohjan syvyyksiin. Enää en lähtisi aarteita etsimään, mutta pulikoimaan olisi mukava päästä! Vammalantien varressa sijaitsevalta Navettokankaaltakin löytyy lampi, jossa olen viimeksi lapsena käynyt. Hiekkaleikkejä varten paikka oli paras!

Kivirannan uimaranta: Itäinen rantatie 24, 31900 Punkalaidun

Järvelän uimaranta: Läntinen rantatie 18, 31900 Punkalaidun

Ankkalampi / Emmanlampi: Riissuontie 4 (Emmanpuisto)

2. Pitäjänpolku

Polun voi aloittaa joko kunnantalolta tai pappilasta, ja se kiertää keskellä kylää. Olen kyllä kierrellyt siellä sun täällä Punkalaitumen raitilla, mutta en vielä ole päässyt Pitäjänpolkua testaamaan, joten se täytyy ehdottomasti korjata tänä kesänä. Polku mutkittelee myös Emmankallion läpi, ja lapsena uskoin (uskon kyllä edelleen), että mammutit ovat tuoneet jättimäiset kivet polun varrelle opasteiksi.

Lähtöpaikat: Punkalaitumen kunnanvirasto (Vesilahdentie 5) ja Punkalaitumen Pappila (Kostilantie 67)

3. Sarkinranta

Jos oikein kuuma kesäpäivä sattuu lenkkipäiväkseni, voisin korjata toisenkin epäkohdan ja vihdoin käydä Punkalaitumenjoessa uimassa. Sarkinrannan laiturilta jokeen pääsee helposti. Ranta jatkuu Hosianpoluksi, ja alueelta avautuu kauniit näkymät sekä pappilaan, että riippusillalle.

Sarkkilan sillan kupeessa. Auton voi jättää esimerkiksi torialueelle (Kauppakatu, 31900 Punkalaidun).


4. Konatun kellari

Viime aikoina tämä luonnon luola on tullut vastaan erinäisissä yhteyksissä, ja olen suunnitellut täällä vierailua pitkän aikaa. Tarinoita paikasta on monia, ja taidankin ottaa kaverin mukaan, jos vaikka hiisiä tai piruja sattuu tulemaan vastaan.

5. Porttikallio

Pelkään äärettömän paljon korkeita paikkoja, mutta Porttikallion näkötornilta on niin kauniit maisemat, että taidan taas tänä kesänä uskaltaa kiivetä sinne. Kiipeämisen jälkeen aion ehdottomasti palkita itseni grillaamalla makkarat tornin alla sijaitsevalla kodalla. Lenkkipolkujen yhteydessä on myös nähtävillä taideteoksia, jotka aina yllättävät minut kekseliäisyydellään.

Laasjärventie 30, 31900 Punkalaidun

6. Frisbeegolf

Tähän lajiin tutustuin jo vuosia sitten, mutta vasta viimeisen vuoden aikana olen ”oikeasti” alkanut perehtymään lajiin. Punkalaitumella on peräti kaksi rataa, Porttikallion frisbeegolfrata ja Vartiolan frisbeegolfrata. Laji on siitä mukava, että kehittymisen huomaa helposti ja nopeasti (ainakin minun kohdallani). Melkein saan jo heitettyä kiekon antsassa, tiedä sitten mitä se tarkoittaakaan.

Porttikallio: Laasjärventie 30, 31900 Punkalaidun.

Vartiola: Urheilutie, 31900 Punkalaidun.

 

7. Mato-onkiminen

Setäni kanssa käytiin lapsina useaan otteeseen Punkalaitumenjoella mato-ongella. Matoihin en tykkää koskea, mutta taidan raahata samaisen setäni tänä kesänä uudestaan ongelle pujottamaan matoni koukkuun. Kun kala nappaa, palkitsen itseni herkullisella jäätelöpallolla.

8. Mökkeily

Mökkitarjontaa Punkalaitumelta löytyy, ja tänä kesänä yritän löytää hiljaisen viikon itselleni ja vuokrata mökin oman kunnan alueelta. Aina ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen jotain uutta, ja lomailemalla lähellä kotia toivon löytäväni uusia paljon uusia paikkoja.

9. Punkalaitumen kirjasto

Arjessa kotona en osaa keskittyä kirjoihin, mutta esimerkiksi mökillä se onnistuu helposti. Olen ollut aina kova lukija, ja vaikka kotoa kirjoja löytyykin, Punkalaitumen oma kirjasto tulee olemaan kesän aikana varmasti kovassa käytössä. Taisin saada ensimmäisen kirjastokorttini (joka on edelleen käytössä) ehkä 15 vuotta sitten, ja edelleen muistan kuinka stressaavaa oli kirjoittaa oma nimi mahdollisimman nätisti kortin taakse. Kirjastoon siis!

Urjalantie 30C, 31900 Punkalaidun

10. Kätketyt helmet

Punkalaitumella on paljon sellaisia paikkoja, polkuja, lenkkejä ja nähtävyyksiä, joista vain osa tietää. Jaa oma kätketty helmesi tunnisteella #punkalaitumenkätkettyhelmi tai vinkkaa minulle 0406650446 / tiia.korhonen@punkalaidun.fi, niin minä ja minun minion-sukkani koostetaan listaa!

 

Tiia Korhonen
Matkailusihteeri

Näytä kuva