• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

18. kesäkuuta 2020 8.00

Covid-19 ja elämän Villi kortti

Kirjoitin vuosineljännes sitten Koronasta, joka tulee muuttamaan meidän kaikkien elämää pitkäksi ajaksi, ehkä vuosiksi.  Meillä on takana kuukausien kokemus kriisivalmiudesta ja varautumisesta.  Julkinen sektori, kunnat, valtio, terveydenhuolto ja pelastusviranomaiset ovat selviytyneet hyvin ja tauti-tilanne pysyi kevään ajan hyvin hallinnassa.  Käyttäydyimme kansakuntana yhteisvastuullisesti ja etenimme mielestäni koko ajan terveys edellä.

Edessämme on ratkaistavia ongelmia, joista vaikein on ilmaston lämpeneminen.  Ilmastokriisiä voi parhaiten kuvata metaforalla kiehuvasta sammakosta.  Kun Sammakko laitetaan vesikattilaan, jota kuumennetaan vähitellen myös sammakko alkaa säädellä omaa lämpötilaansa. Sammakolle tulee mukavan lämmintä, sammakkoa nukuttaa ja lämpimässä on hyvä kelliä, sammakko ei edes huomaa, että vesi alkaa vähitellen lämmetä liikaa, se tottuu lämpöön. Lopulta sammakko huomaa olevansa poreilevassa vedessä ja yrittää hypätä. Se ei enää pysty hyppäämään pois kiehuvasta vedestä, se on menettänyt toimintakykynsä ja kuolee. Paradoksaalista on, että ei kiehuva vesi sammakkoa tappanut vaan se, että se ei ymmärtänyt hypätä ajoissa.  Olemme ihmiskuntana samassa tilanteessa, meidänkin pitää globaalisti ymmärtää hypätä ajoissa tai paremminkin toimia niin, että kuumeneminen ei enää jatku.

Estääkö taantunut talous meitä hoitamasta ympäristöasioitamme kuntoon vai jähmetymmekö näille sijoille odottamaan veden kuumentumista? Monet ääriliikkeet vahvistuvat kuten Trumpismi (kansallismielisyys ja kansallinen itsekkyys), globalisaatioon kohdistuva kritiikki, protektionismi, rasismi, yksilön vapauksien rajoittaminen, kansalaisoikeuksien valvonta. Toimintaympäristömme vaikeutuu koko ajan lisää. Elämme juuri nyt globaalia ihmiskunnan stressitestiä, jota sävyttää pandemian ohella jättimäinen talouskriisi.

Näyttää jo nyt varmalta, että talouden kriisistä tulee pitkä ja aaltoileva. Ensimmäinen vaihe Korona-kriisissä iski kovimmin palvelusektoriin. Olemme nyt luisumassa haitariliikkeeseen Koronan suhteen. Palvelusektori etsii  uutta tapaa palvella asiakkaita seuraavan toimintakatkon aikana ja selviytyy tehtävästään.  Ennustetaan, että maailman talouden peräaalto iskee kovimmin vuosina 2021- 2024 vientialojen kautta, moni vientiala joutuu selviytymään pelkän kotimaan kysynnän varassa. Varautumisen taitoja tullaan edellyttämään sekä yrityksiltä, että yksityisiltä. Saattaa olla, että yhteiskunnan taloudellisia tukitoimenpiteitä ei seuraaviin kriiseihin enää riitä, ainakaan samassa määrin kuin tässä alkuvaiheessa.

Yhteiskunnallamme on edelleen ratkaisematta se, miten Korona-kriisistä päästään tyylikkäästi ulos. Talouden toimintaympäristö elää muutosvaihetta, rahan arvo elää muutosvaihetta. Elinympäristöömme on tullut uusi väljyyden vaatimus, joka saattaa aikaa myöten kääntää kaupungistumisen trendin laskusuuntaiseksi.   Olemme käännekohdassa, jossa meidän pitää osata hyödyntää pandemia-kriisin opit. Arvostamme digitaalisuutta, joka mahdollisti nopean siirtymisen etätöihin ja etäopetukseen.  Arvostamme vesihuoltoa ja muita toimivia julkisia palveluita. Erityistä arvostusta nauttii kouluruokailu, joka ilman oli suorastaan mahdotonta tulla toimeen muutamien viikkojen ajan. Arvostamme kotimaisuutta ja varautumista.   

Tulevaisuudessa uusimme  toimintamallejamme,  sote-uudistus etenee lopultakin ja sen myötä muutama muukin vanhahtava käytäntö ja laki uudistetaan.  Yhteiskuntamme kaipaa uudistumista. Muutamme arvostuksemme teoiksi.

Hyvää Juhannusta Kuntalaiset ja muistakaa turvavälit !

Tuija Ojala, kunnanjohtaja

Näytä kuva