ELÄKELÄISETKIN VIIHTYVÄT PUNKALAITUMELLA

 

Hilkka Välläri Pekka Karppanen

 

Punkalaitumen Vanhustenkotiyhdistyksellä on vuokrattavana peräti yhdeksän rivitaloa, kaikkiaan 70 asuntoa. Puheenjohtaja Pekka Karppasen mukaan asunnot ovat pääasiallisesti ikäihmisille, mutta tyhjiä asuntoja voidaan vuokrata myös muille. Vuokrat ovat 180 – 500 euroa. Kotihoito käy näissä rivitaloissa tarpeen mukaan ja palvelut ovat lähellä. Ympäristö on viihtyisä ja vehreä. Viimeisin rakennusprojekti alueella on oma hakelämpölaitos, mihin saadaan hake paikkakunnalta. Tilavaa kerhohuonetta voivat ulkopuolisetkin vuokrata. 

Pääsin ihailemaan juuri remontoitua kaksiota, jolle etsitään vielä asujia. Kenties joku paluumuuttaja ehtii ensin? Tuota upeaa esteettömyys silmälläpitäen rakennettua, saunallista kotia oli ihailemassa kanssamme myös Hilkka Välläri, Eläkeliiton Punkalaitumen yhdistyksen puheenjohtaja. Sekä Hilkka että Pekka ajavat vahvasti ikäihmisten asiaa kunnassamme.

 -       Kuulumme molemmat myös Vanhusneuvostoon. Teemme siis esityksiä, aloitteita ja lausuntoja ikäihmisiä koskevissa asioissa. Osallistumme suunnitelmiin, jotka ikäpolveamme koskevat, järjestämme tapahtumia, tiedotamme, teemme paljon yhteistyötä. Punkalaitumella Eläkeliittoon kuuluu peräti 538 jäsentä, 20 prosenttia kunnan asukkaista siis. Myös Punkalaitumen Eläkkeensaajat ry pitää ikäihmisten ääntä kuuluvilla.

HURJASTI TOIMINTAA

Ohjelmaa eläkeläisille riittää Punkalaitumella valtavasti. Ihan taatusti jokaiselle jotakin! On Bocciaa, Petanquea, käsityökerhoja, Tarinatupaa, karaokea, tietoviisaskisailua. Matkat innostavat suuret joukot mukaan, yhdessä sekä retkeillään että harrastetaan erilaista kulttuuria. Ikäihmisillä on oma, aktiivinen ja esiintyvä tanssiryhmänsä sekä suosittu lauluryhmä Retrotytöt, joilla on melko täysi keikkakalenteri. Onpa paikkakunnalla valtakunnallisissa kisoissa pärjännyt ikäihmisten karaokemestarikin, Kaija Pietilä. Miehet ovat päässeet myös päinsä reissuihin, on käyty tutustumassa mm Säkylän varuskuntaan.

 -       Joka viikko meillä on tapahtumia, pienempiä tai suurempia. Pietarinaukio on ahkerassa käytössä kesällä, kerhoja on paljon talvisin ja matkoja ympäri vuoden. Valtakunnallisiin tapahtumiin osallistumme myös. Nyt on pian Kesäjuhlat Jyväskylässä. Sinne osallistumme kaikkien maamme yhdistysten tavoin uudella taideteoksella. Tänä vuonna teemana on metsä.

 Sukupolvia yhdistäviä kohtaamisia on pyritty järjestämään, vaikka pienellä paikkakunnallahan niitä tulee arjessa luonnostaan.

 -       On järjestetty mm eläkeläisten ja alakoululaisten yhteisiä Olympialaisia. Se oli niin kivaa, että toivomme jatkoa seuraavan. Nuorten kanssa teimme matkan maailman ympäri, tosin vain kuvitteellisen sellaisen kulttuurin keinoin. Kun sukupolvet kohtaavat, syntyy jotain erityisen hienoa. Se koskettaa meitä kaikkia, sanovat Hilkka ja Pekka.

Kun kysyn tältä erittäin aktiiviselta ja aikaansaavalta kaksikolta, mikä Punkalaitumessa on parasta, jatkuu luettelo aika pitkään. Ja he tietävät, mistä puhuvat, ovathan molemmat asuneet paikkakunnalla koko ikänsä.

-       Olemme täällä Punkalaitumella ihan oikeasti ihanan keskellä. Ei vain korulauseissa. Luonto on kaikkialla lähellä ja läsnä. Matkat lyhyitä sekä paikkakunnalla kulkiessa että kaupunkiin ajaessa. Täällä oikeasti viihtyy. Palvelut pelaavat. Kaikki tuntevat toisensa, on aikaa pysähtyä juttelemaan. Kesätorimme on elävä ja iloinen. Täällä saa olla rauhassa tai osallistua lukuisten yhdistysten toimintaan.  Yhdistysten lisäksi myös seurakunta ja kunta järjestävät monenlaista. Ystäviä löytyy ja monenlaista puuhaa.

 

7.6.2018 

Hanna-Mari Kamppikoski