A

Paikkakunnan yrityksistä

Kaisa männistö
HOIVA- JA KOTIPALVELU KAISA MÄNNISTÖ
 
 
Olipa virkistävää jutella Kaisa Männistön kanssa Punkalaitumesta, ikäihmisistä, maailman menosta, kaiken ikäisten avuntarpeesta arjessa - ja tietysti hoivapalveluista!
 
Kaisa on joulukuussa perustanut yrityksen nimeltä Hoiva- ja kotipalvelu Kaisa Männistön ja ihan valtaisan monipuoliselta kuulostaa hänen toimintansa! Yritys on tästä päivästä lukien hyväksytty myös palvelusetelituottajaksi lapsiperheiden kotipalveluun, omaishoitajan kotona tuotettaviin vapaisiin ja tilapäiseen kotihoitoon Sastamalan ja Punkalaitumen yhteistoiminta-alueella. Aika mahtava juttu meille kuntalaisillekin
 
Ja tiedättekös mitä? Kaiken kiireen keskellä Kaisa sanoi, että olisi mukavaa, jos tulisi muitakin alan yrittäjiä paikkakunnalle. Työtä riittää ja sitä mielellään toisten kanssa jakaa. Kuulostaa ihan terveeltä kilpailulta.
 
Kaisan yrityksen FB-sivut: https://bit.ly/2TveXdH
 
 
 
 

 
 
arkea oy
 
 ARJEN RUOKA JA SIIVOUS ARKEAN KÄSISSÄ PUNKALAITUMELLA
 
 
Kuukauden verran on Punkalaitumella näkynyt Arkean nimi useassakin eri yhteydessä. Noin 20 työntekijää kunnan ruoka- ja siivouspalveluissa on nimittäin nykyään Arkean palveluksessa. Kaiken kaikkiaan yli 1 200 ammattilaista toimii Arkealla yhdeksässä eri maakunnassa. Arkea Oy on julkisomisteinen osakeyhtiö, joka tuottaa ruoka-, siivous, kiinteistönhoito- ja toimitilapalveluita.
 
- Hyvältä tuntuu, että olemme saaneet aloittaa yhteistyön Punkalaitumen kunnan kanssa. Täytyy kyllä sanoa, että olemme erittäin tyytyväisiä siitä positiivisesta ja osaavasta henkilöstöstä, joka meille siirtyi. Punkalaitumella meillä on tällä hetkellä palveluksessamme palveluesimies, vuoro- ja palveluvastaava sekä kokkeja, palveluohjaaja ja siivoojia. Toimimme kunnassa kahdessa valmistuskeittiössä: Yhteiskoulussa ja Pakarilla. Aterioitamme syövät niin lapset kuin ikäihmisetkin. Siivouspalvelu kattaa lähes kokonaisuudessaan kunnan omat puhtaanapitokohteet, kertoo palvelupäällikkö Mikko Mäkitalo (kuvassa) Arkea Oy:ltä.
 
PAKARI KAIKILLE
 
Iso joukko koululaisia syö siis nykyään Arkean ruokaa Punkalaitumella, mutta Pakarille pääsevät myös muut kuntalaiset maistuvien ruokien ääreen.
 
- Pakari toimii avoimena lounasravintolana jokaisena arkipäivänä klo 11 - 12.30. Lounaan hinta on 6,50 ja se sisältää lounaan lisukkeineen sekä jälkiruuan. Arkean ”Rokkaa ja rollaa”-slogan kuulostaa hauskalta ja tehokkaalta. Ihan pieniä tavoitteita ei palvelupäällikön mukaan ollakaan tavoittelemassa.
 
- Tavoitteenamme on olla alamme kiinnostavin yritys vuoteen 2020 mennessä. Meidän kanssamme arki rokkaa ja rollaa, kaikki sujuu vaivattomasti ja hyvällä fiiliksellä. Kuuntelemme asiakkaitamme ja kehitämme palveluitamme muuttuvien tarpeiden mukaan. Haluamme kehittyä. Meiltä saa muuten myös tarjottavat palveluineen niin pieniin kuin suuriin tapahtumiin. Palveluesimies Tiina Niemelään voi olla suoraan yhteydessä näissä asioissa.
 
Tästä linkistä pääset tutustumaan Pakarin lounaslistaan: https://ruokalistat.arkea.fi/#/ccee81be-f0eb-e811-a67a-8d7fc3860bbd
 
Valokuva: Tiina Niemelä

 

 Sirpa sillanpää

PUNKALAITUMELAINEN VÄRITAIVAS SIRPA SILLANPÄÄN HUOPATEHTAALLA

 

Tapaan tehdä väriterapiamatkoja puutarhoille aina keväisin pitkän talven jälkeen. Syksyisin olen kaivannut samanlaista kohdetta, mutta nytpä löysinkin sellaisen Punkalaitumelta! Sipuseiskan eli Sirpa Sillanpään ateljeeseen astuessaan nimittäin unohtaa tyystin harmaan marraskuun. Että maailmassa voikin olla niin paljon värejä!

- Osaan väripaletin. Numerot ovat minulle merkityksettömiä. Kirjaimet ja paljon muutakin muistan värillisinä. Olen 60-luvun lapsi eli elänyt värien keskellä, kertoo tämä 90-luvulta lähtien huovuttamisen saloihin perehtynyt käsityöläinen ja taiteilija, joka on myös tutustunut sekä väripsykologiaan että väriterapiaan. Sipuseiskan luomukset ovat kuin taideteoksia. Jokainen niistä on uniikki, niitä ei ole kuin yksi maailmassa. Sain hypistellä mm juuri valmistunutta upeaa tilaustyötä, joka on lähdössä Utsjoelle.

- Noin 20 viikonloppua vuodessa olen markkinoilla ja messuilla, mutta paljon myyn myös tilaustöinä kanta-asiakkailleni tai uusille tuttavuuksille, jotka ottavat yhteyttä kotisivujeni kautta tai kuultuaan minusta ystäviltään. Huovutus on ollut minun juttuni jo vuosia. Materiaali on mielenkiintoinen, se kun kutistuu työstövaiheessa 30 prosenttia. Vaate kestää käsinpesun, se hylkii likaa ja tykkää tuuletuksesta. Iso osa töistäni on tunikoita tai mekkoja, miehille liivejä, jonkin verran hattuja. Oma lempivärini on oranssi, se kyllä alkaa taittumaan vihreään. Pastelliset lällykkät ja beige-harmaa eivät ole minun juttujani, mutta tietysti teen niillä väreillä, joihin asiakas on mieltynyt. Tarina minulla on joka mekkoon, olen niin kova puhumaan. Toki muistan myös kaikki tunnetilat, joita luodessa on tullut.

KIRJASTO JA MUSEO RAKKAITA

Hämeenlinnassa syntynyt Sirpa on päätynyt Punkalaitumelle aikoinaan rakkauden myötä. Aviomiehensä Kalevi Sillanpää tutustutti hänet myös Yli-Kirran museoalueeseen.

- Museoalue inspiroi minua kovasti ja meiltähän sinne ei ole edes pitkä matka. Siellä viihtyy koko perheemme, lapsetkin pienestä asti. Toinen inspiraation lähteeni on kirjasto. Saan sieltä paljon tietoa ja ideoita töihini. Erityisesti keskiaika on minulle tärkeä, kirjaston lisäksi ahmin siitä tietoa useista eri museoista ja netistä. Töissänikin varmasti näkyy tuo minulle tärkeä aikakausi. Punkalaitumen Pöllössä sijaitsi aikoinaan Sirpan mummola ja jo lapsena hän tapasi tulevan miehensä. Rakkaus kuitenkin roihahti vasta Joutsan juhannusjuhlilla ja pariskunta päätyi lopulta Punkalaitumelle vuonna 1990. Kymmenisen vuotta ateljee ja myymälä ovat toimineet Sillanpään omakotitalon alakerrassa. Kolme aikuista lasta; Miina, Otto ja Osmo ovat maailmalla ja äiti on huomannut, että kaikilla heillä on visuaalista silmää. Perheellä on myös yhteisiä hassutteluprojekteja, joista on syntynyt värikkäitä tilateoksia, kuten kuvassa näkyvä seiväsaita. Tämä monen tarinan aita syntyi Suomen täyttäessä sata vuotta. Projektia perhe kutsuu Tillsammans-nimellä. Luovalle ihmiselle koko maailma on aarreaitta, pullollaan innoituksen lähteitä. Tämä huovutuksen mestari on reissuillaan päätynyt myös tekstiilikierrätyspaikkoihin. Sieltä on löytynyt mm vohvelikangasta ja vanhoja verhokankaita. Retrokankaisen mekon kun pukee päälleen, kantaa yllään ihanaa luomusta, mutta myös lukuisia rakkaita muistoja mummolastaan.

- Tällä hetkellä minulla on valmiina 80 huovutettua vaatetta ja yli 40 kierrätysmateriaaleista tehtyä asua. Muutamia punaisia keinonahkaisia vaatteita ja korujakin löytyy, mutta tykkään eniten juuri isompien tuotteiden valmistamisesta. Tilaustöissä teen sekä asiakkaan antaman mallin mukaan että itse keksien. Linnassa ei ole vielä töitäni näkynyt, mutta Hämeenlinnassa on! Monet esiintyjät, lausujat, luennoitsijat ovat ostaneet töitäni. Olen tehnyt mekkojen ja tunikoiden lisäksi takkeja, viittoja, hartiavaatteita. Kaikenlaista päällepantavaa ja aina yhdenkoon vaatteita. Minut tavoittaa kotisivujeni kautta tai sitten erilaisissa tapahtumissa, mielelläni esittelen tuotteita myös täällä kotona paikan päällä, kunhan sovimme ajan.

OMAKSI JA MUIDEN ILOKSI

Sirpa Sillanpäällä on ollut pitkä tie omaan ateljeehen. Hän toimi monissa erilaisissa työtehtävissä, kouluttautui ja kypsytteli ideaansa, etsi sitä kuuluisaa omaa ja oikeaa tietään. Nykyisin hän saa tehdä mieluista työtä toistenkin iloksi.

- Jos jotain tekisin toisin niin hyppäisin omaan aiemmin. Kannustankin nuoria uskomaan omaan asiaansa. Pitää ottaa riski ja panostaa kaikkensa intohimoonsa - antaa sen viedä. Opiskelin  vaatetusalan artenomiksi ja hankin huovutuksen erikoistumisopinnot. Värit ovat antaneet minulle paljon, oikeastaan ihan kaikessa ne ovat läsnä. Mihin tahansa päättää ryhtyä, tarvitaan aimoannos intohimoa, itsetutkiskelua, rohkeutta, koulutusta, harrastaneisuutta, toistoa, toistoa ja toistoa. Lepokin on tärkeää kaikille - ja erityisesti luovuuden syntyyn sitä tarvitaan.

 http://www.sipuseiska.fi/

12.11.2018

Hanna-Mari Kamppikoski

 


 

YRJÖ PAANANENpaananen

 

Yrjö Paananen nuohoaa Punkalaitumella. Hänet tavoittaa numerosta 040 824 0022 (ei mielellään viikonloppuisin) tai FB-sivulta: Nokinenä Tmi Paananen

 

 

 

 

 

 

 

 


 

K-SUPERMARKET POURU

pouru

 

Kauppias Antti-Jussi Pouru näytti tyytyväiseltä tuoreeseen hankekassiin. K-Supermarket, OP Punkalaidun, Metsärannan Liha, Kesälaitumen Kukka, Punkalaitumen Apteekki sekä Juhla- ja Leivontapalvelu Minttu olivat paikallisina yrityksinä mukana hankekassiprojektissamme. Kiitos! Kassin tekstissä kutsutaan uutta väkeä Punkalaitumelle.

Ajankohtaisia ilmoituksia löytyy FB-sivuilta: K-supermarket Pouru

 

 

 

 


 

 OMA RAHALAITOS ON TÄRKEÄ PALVELU PUNKALAITUMELLAOP toimitusjohtaja

 

Ketään ei nöyristellä, mutta kirkkoherralle ja pankinjohtajalle niiaat, opetti mummuni minua. Huomasin yhä notkistavani polviani, kun kättelin Punkalaitumen Osuuspankin toimitusjohtajaa Petri Antilaa. Hän tosin sanoi mummuni oppien jo vanhentuneen. Myös kirkkoherra sai makeat naurut tarinastani.

Antila on luotsannut Punkalaitumen Osuuspankkia jo kahdeksan vuotta. Pankin omistaa yli 2 300 omistaja-asiakasta ja osuuskuntakokous on sen ylin päättävä elin. Omistajien joukossa on sekä luonnollisia henkilöitä, yrityksiä että yhteisöjä.

- Pankkimme on perustettu jo vuonna 1922. Tällä hetkellä meillä on kuusi työntekijää. Digitaalisaatio vaikuttaa tietysti meilläkin, mutta kokonaan nettiin emme ole menneet. Kassamme palvelee siis maanantaista perjantaihin klo 9.30 – 12.00.

Nykyinen elämänmeno ja ehkäpä juuri digitalisaatiokin on tehnyt kerskakulutuksen yhä helpommaksi. Ihan kaikkea on saatavilla ympäri vuorokauden vain yhdellä klikkauksella. Vasta laskun tullen moni saattaa herätä todellisuuteen. Toisaalta myös säästämisen puolesta on ryhdytty rummuttamaan mediassa. Tietoa on saatavilla.

- Meilläkin on pankissa jo alle kouluikäisille lapsille lipaspäivä, jolloin opitaan säästämisen tärkeydestä. Jos raha-asioissa tulee ongelmia niin mitä aiemmin ottaa yhteyttä pankkiin sitä paremmin asiat saadaan hoidettua. Hyvinkin ajankohtainen asia talouselämässä on korkojen nousu. Korkosuojausta kannattaa kaikkien laina-asiakkaiden miettiä. Pörssikursseissakin on heilahtelua havaittavissa, muistuttaa Antila.

YLPEYDEN AIHEITA

Mitä hienoa ja hyvää Punkalaitumella on?

- Ainakin heti tulee mieleen tietysti vaimoni! Hän on punkalaitumelainen ja viihdymme hyvin Kanteenmaassa. Onhan Punkalaitumella paljon hyviä asioita. Kunta on itsenäinen, meillä on oma lukio, oma paikallislehti, suosittu tanssipaikka, monipuolinen urheiluseura. Meille on valmistumassa uusi koulu ja päiväkoti. Asuntoja on saatavilla edullisesti. Luonto on läsnä kaikkialla ja meillä on puhdas ympäristö. Kuntalaisten tulisi kokea ylpeyttä näistä kaikista – ja paljosta muusta.

Antilan työviikon päättää yleensä Vilu-uimareiden ilta Vehkajärven Kivirannassa. Suosittu ja terveyttä edistävä harrastus on Punkalaitumellakin noussut kovasti suosituksi. Antilakin on löytänyt avantouinnista oivan keinon katkaista arki, se on hieno harrastus mukavassa seurassa ja vieläpä upeissa maisemissa omalla kotipaikkakunnalla.

 

OP Punkalaidun

 

2.11.2018

Hanna-Mari Kamppikoski

 


 

 PITOJA, PULLAA JA PALJON MUUTAjuhla- ja leivontapalvelu minttu

 

Jo kaksi vuotta on Lähdeniemen perhe pyörittänyt Juhla- ja leivontapalvelu Minttua. Tyttäret Niina Lähdeniemi ja Noora Kyläsorri sekä äitinsä Irene Lähdeniemi ovat kaikki yhä toimistotyössä, yritys työllistää heidät iltaisin ja viikonloppuisin.

- Valmistamme sekä suuremmat pidot että vain yhden kakun. Ja kaikkea siltä väliltä. Punkalaidun ja Urjala ovat vahvimpia alueitamme, jonkin verran lähiseudulla työskentelemme myös. Kakkubuffet on suosittu juttu ja sen voimme järjestää vaikka asiakkaan kotona. Pikkujouluissakin tällainen on hyvä idea. Pop-up-myymälää olemme myös silloin tällöin pitäneet, kertovat yrittäjänaiset.

Mintun toimitila sijaitsee Tursassa. Osa tontista on Urjalaa, osa Punkalaidunta. He ovat etsineet Punkalaitumeltakin sopivaa tilaa. Naiset kertovat saaneensa taitonsa äidiltään.

Äidin opissa olemme olleet, mutta onneksemme olemme myös kaikki saaneet työskennellä leipomossa. Nuorempi siskomme auttelee meitä kiireisimpinä aikoina. Asiakkaat tietävät hyvin, mitä tahtovat. Usein heillä on jo jonkinlainen hahmotelma tai teema, mutta mielellämme myös autamme.

Mitä nämä nuoret naiset pitävät Punkalaitumesta?

- Punkalaidun on meille rakas. Rauhallisuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita ja palveluitakin on saatavilla. Useampi kaupunki on lähellä. Työpaikkoja tarvitaan, mutta täältä on lyhyt työmatka muuallekin - ja etätyöhän on nykyisin suosittua. Paikkakunnan yrittäjien kanssa yhteistyö pelaa hienosti.

Juhla- ja leivontapalvelu Mintun herkutusten luojat toivovat suuret tilaukset muutamaa kuukautta ennen juhlaa, kakkutilaukset noin viikkoa ennen.

 

Juhla- ja leivontapalvelu Minttu

  


 

POSSUA JA PEURAA PUNKALAITUMELTAMetsärannanliha

 

Metsärannan Liha on toiminut Punkalaitumella jo yli 20 vuotta. Yritteliäs pariskunta, Siru ja Arvo Marttila ovat paljosta vastuussa. Heillä on kaikkiaan kymmenkunta työntekijää, 400-500 sikaa, myymälä ja maatila. Heidän tyttärensä ovat 15- ja 19-vuotiaita.

- Isäni Esko Marttila perusti Metsärannan Lihan 1995. Sirun kanssa tulimme omistajiksi vuonna 2001 ja vähitellen olemme toimintaamme kehittäneet ja laajentaneet. Viljelemme tässä ohessa, meille kun on tärkeää, että viljelemme itse sikojemme ruuan. Peuraa ja hirveä saamme lähialueen metsästäjiltä, joskus karhustakin olemme tuotteita valmistaneet, kertoo Arvo Marttila.

Riista-aika ja joulu ovat yrityksen kiireisintä aikaa. Silloin myös myymälä on avoinna joka päivä, muutoin perjantaisin. Monenmoista herkkua on myymälässä tarjolla ja omien tuotteiden lisäksi yrityksestä saa myös paikallisten tuottajien tuotteita. Lähinnä suuhunpantavaa, mutta onpa siellä myyty lähiseuduilla tehtyjä villasukkiakin. Näkyipä myymälän hyllyillä myös puukko poikineen. Myymälästä voi käydä ostamassa vaikkapa kinkun tai jonkun muun kymmenistä Metsärannan Lihan herkuista. Tuotteita saa myös kaupoista ja ravintoloista, erilaisista tapahtumista. Sekä K- että S-ryhmän liikkeissä on Metsärannan tuotteita myynnissä.

Miltä näyttää tulevaisuus Punkalaitumella?

- Parasta toivotaan ja kovasti töitä teemme. Ammattitaitoisia työntekijöitä on meidän alallamme hieman hankalakin välillä saada. Meillä on nettisivut ja FB-sivut, ne ovat markkinoinnissa tärkeitä. Olemme molemmat aina asuneet Punkalaitumella, eikä täältä ole ollut halua pois lähteä. Täällä on turvallista ja luonto lähellä. Lapsista ei tarvitse murehtia, jos leikkimään lähtevät. Meillä koko kylä kasvattaa lapset. Punkalaitumen sijaintikin on hyvä, meillä kun on monta kaupunkia lähellä. Jos meinaan joskus kaupunkiin on asiaa, naurahtaa tämä toimelias, tyytyväisen oloinen pariskunta.

Metsärannan Liha 

 


 

seija rantaRANNAN PERENNATARHA 

 

Seija Ranta muutti jo vuosia sitten Punkalaitumelle. Puuhakas nainen viihtyy yhä erinomaisesti ihanan luonnon ympäröimänä.

 

Tutustu perennatarhaan Seijan Perennatarhan kotisivuilta: Perennatarha

tai lue lisää kotisivuiltamme

 

 

 

 

 


 

 PUNKALAITUMEN APTEEKKIapteekkari

 

Kun kuntalaisilta kysyy palveluista, kertoo moni yhdeksi tärkeimmistä sen, että Punkalaitumella on oma apteekki. Parisen kuukautta apteekkarina toiminut Anna Nurmi on huomannut sen. 

- Monet ovat tulleet kädestä pitäen toivottamaan tervetulleeksi ja ihan kiittäneetkin siitä, että apteekki paikkakunnalla on. Kovasti innoissani olen kaikesta itsekin. Kolmisensataa vieraili avajaisissa ja muutenkin on vipinää riittänyt. Aika myöhään olen iltaisin työskennellyt, paljon kun on uudessa apteekissa puuhaa ja paljon on suunnitelmia ja uuttakin jo mielessä, kertoo viisi työntekijää työllistävä Nurmi.

Uudella apteekkarilla on koti Tampereella. Kolme lasta, mies ja kaksi koiraa pitävät huolta siitä, että vapaa-aikanakin eloa ja iloa riittää.

UUSIA IDEOITA

- Olen lisännyt apteekin tuotevalikoimaa, jonkin verran on siis ihan uusiakin tuotteita. Pyrin myös pitämään isoa varastoa, jotta asiakas löytää haluamansa ja saa lääkkeet joustavasti. Asiakkaalle maksuton kanta-asiakkuus on ihan uusi juttu. Nyt jo kanta-asiakkaita on useampi sata. Terveyteen liittyviä teemapäiviä aion järjestää. Ensi viikolla on ensimmäinen Muistiviikko. Pyrin myös tuomaan erilaisia potilasjärjestöjä esille. Noutoautomaattia suunnittelen, se olisi hyvä lisäpalvelu.
Punkalaitumelle siirtyessään Anna Nurmi on saanut erilaisen asiakaskunnan kuin Tampereella. Edellisessä työpaikassaan hän tapasi paljon lapsia, myös Punkalaitumelle lapsiasiakkaat ovat lämpimästi tervetulleita. Lasten tuotteille on nykyään ihan oma hyllykin.

- Yhteistyö marketin ja lounaskahvilan kanssa sujuu hienosti. Punkalaitumelaisten kanssa viihdyn hyvin. Olen itse sielunmaisemaltani juuri samanlainen: yhteisöllinen ja maalainen. Tykkään siitä, kun tullaan tutuiksi. Jutellaan muutakin kuin asiaa, sanoo tämä Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjoelta kotoisin oleva apteekkari.
Anna Nurmen isä on eläköitynyt kunnanjohtajan virasta Pyhäjoelta. Ei siis kumma, että myös tyttärellään on kova kiinnostus kunnan asioihin. Yllätykseksi apteekkarille itselleenkin paljastui se, että hänen isoäitinsä serkku on aikoinaan toiminut hammaslääkärinä Punkalaitumella. Ehkä juuri siksi Nurmesta tuntuikin, että kotiin tulee, kun ensimmäistä kertaa Punkalaitumelle ajeli.

Punkalaitumen Apteekki on avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-14

Lue lisää:

Punkalaitumen apteekki

 


 

PÄÄTOIMITTAJANA PUNKALAITUMELLA - JOKA PAIKASSA PÄITTÄINJuha Aro
 
 
Kun jo 24 vuotta on vierähtänyt toimittajana punkalaitumelaisten arjessa ja juhlassa, tietää, mistä puhuu. Vaikka puhuisi mistä. Juha Aro kirjoitti ensimmäiset juttunsa Punkalaitumen Sanomiin vuonna 1994 ja jo 17 vuoden ajan hän on työskennellyt päätoimittajana ja lehtiyhtiön toimitusjohtajana. 
 
- Sekä lehtityö että paikkakuntakin ovat muuttuneet tuona aikana suuresti. Ennen vanhaan taittokin tehtiin oikeaa kirurgin veistä ja mehiläisvahaa käyttäen. Nykyään homma kuin homma hoituu lehdenteossa digitaalisesti, mutta ihmisiä kohtaamatta tämä ei kyllä kuitenkaan onnistuisi. Hyvin ihmisläheistähän tämä työ siis on myös. Monessa olen työni puolesta saanut olla mukana. Tykkään kovasti kirjoittaa, mutta kyllä se oli se luontainen uteliaisuus ja halu olla perillä asioista, joka ajoi minut tähän tehtävään.
 
Aitiopaikalta Aro on saanut kunnan menoa seurata. Sekä kirkkoherrat että kunnanjohtajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa. Hän on peruskoulutukseltaan historian opettaja, mutta viestinnänkin opintoja on takana. Paikallislehteä kutsutaan yleisesti parhaaksi korkeakouluksikin. Siinä työssä kun pääsee tekemään kaikkea, mitä ikinä lehtityöhön kuuluu. Koko media on viime vuosina ollut melkoisessa myllerryksessä ja murroksessa. Punkalaitumen Sanomat on selvinnyt hienosti jaloillaan.
 
- Digiaikana kilpailu siitä, kuka ehtii ensimmäiseksi julkaista uutisen, on isolla kentällä kova, välillä melkein epäinhimillisen kova. Suuressa vauhdissa myös journalismin laatu kärsii helposti. Ei enää ehditä. Verkostoituminen on päivän sana ja se on alalla ensiarvoisen tärkeää. Hyvät ja luontevat suhteet myös muiden paikallislehtien väen kanssa on minulle selviö ja kumppanit ovat tärkeitä. Toimittajan on nähtävä ja kuultava kaikki, mutta ihan kaikkea ei sellaisenaan tarvitse lehteen painaa. Hyvä asioista on kuitenkin olla tietoinen. Vähän joka paikassa päittäin tässä siis pyrin olemaan, naurahtaa Juha. 
 
YHTEISÖLLISYYS ARJESSA MUKANA
 
Kun puhutaan Punkalaitumesta, ei voi olla puhumatta yhteisöllisyydestä. Päätoimittajan mukaan ihmisten kertomukset paikkakuntalaisten avuliaisuudesta eivät ole puppua.
 
- Avuliaisuus on täällä ihan selkeästi läsnä. Ihmiset ovat tuttuja keskenään. Kylillä, Facebookissa ja puhelimessa hoituu yhdessä isommatkin murheet. Itse olen miettinyt yhteisöllisyyden hienoja puolia niin, että jos kaupan edessä kahta kauppakassia kantaessani pökerryn, niin taatusti autetaan. Joku soittaa ambulanssin, joku vaimolle ja joku hoitaa kauppakassitkin kotiin. Meillä Punkalaitumella sille ”jokulle” on aina oikea nimi ja kasvot. Juhan perhe on viiden lapsen uusperhe. Vaimonsa Sanna Salioja työskentelee Keskuskoululla alkuopettajana. Aro toimii kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana ja seurakunnan musiikkityöryhmän jäsenenä. Metsästys on miehen harrastuksista ykkönen - ja tietysti teatteritoiminta on hänelle rakasta myös.
 
- Metsästys on intohimoni ja hienoa, että myös vanhin tyttäreni on siitä innostunut. Syksyllä alkavassa jahdissa kaadetaan Punkalaitumella noin 1 800 peuraa. Paikkakunnallamme on neljä metsästysseuraa ja yksi seurue. Jonkin verran vieraileviakin metsästäjiä meillä käy.
 
PUNKALAITUMEN SANOMAT SYNTYY
 
Punkalaitumen Sanomat syntyi monen tekijän summana. Voimakas nuorsuomalaisten liike ja edistyshenkiset asukkaat kehittivät paikkakuntaa vauhdilla. Talonpojat alkoivat vaurastua ja kansallishenki nousi, kunnallishallinto muuttui, politisoituminen alkoi. Kaikki tämä edesauttoi sitä, että Punkalaitumelle saatiin oma paikallislehti: kunnallinen uutis- ja ilmoituslehti Punkalaitumen Sanomat, jota näin lähes 110 vuotta myöhemmin kustantaa yksityisten omistama osakeyhtiö. Tätä Suomen neljänneksi vanhinta paikallislehteä ja maamme vanhinta yhden pitäjän paikallislehteä toimitetaan siis Punkalaitumella.
 
- Sekä tilaajat että ilmoittajat ovat meille tärkeitä. Yhtiö on vakavarainen ja omistajilla on tahtotila ylläpitää lehteä. Punkalaitumelaisen perinnön säilyttäminen on yksi tärkeistä tehtävistämme. Kyllä minä koen, että me paikallislehden tekijät teemme kulttuurityötä, olemme porttina punkalaitumelaisuuteen. Eiköhän paikallislehtemme ole yksi konkreettinen muoto juurista. Printtimedian kuolemaa on ennustettu 80-luvulta lähtien. Digiasioista käymme keskustelua ja pohdimme, miten isosti mukaan lähdemme. Teettämämme kyselyn mukaan lukijoistamme kuitenkin valtaosa haluaa paperiversion, joten sekin puhuu paperilehden puolesta. Postin palveluihin olemme välillä joutuneet pettymään ja lehti on tullut asiakkaillemme myöhässä. Postitammekin halukkaille tilaajille pdf-version lehdestä torstaisin. Sähköpostilistalle voi ilmoittautua! Tällä hetkellä lehden levikki on noin 3 500, peräti 90 prosenttia talouksista tilaa sen kotiin. Aika kotiseutu-uskollista! Sirkkaan asti löytävät kaukaisimmat Sanomat kotimaassa. Keski-Eurooppaan ja Australiaan postitetaan lehti myös. Texasissakin Punkalaitumen tapahtumista ollaan selvillä. Mikä mahtaa olla päätoimittajalle kaikkein mukavin aihe, kun kirjoittamaan ryhdytään?
 
- Veteraanit ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Ei yksin ne upeat tarinat vaan myös kaikki se viisaus, mikä heissä on. Meillä on paljon oppimista heiltä ja muiltakin vanhemmilta ihmisiltä. Pitäisi olla aikaa istua alas ja kuunnella. Monesti on myös upea havaita, että omat ennakko-odotukset eivät täytykään. Jokin tapahtuma, tilanne tai ihminen osoittautuukin ihan toisenlaiseksi kuin itse aluksi luuli. Silloin sitä kokee oppivansa ja kehittyvänsä. Henkilöhaastattelut ovat hyvin mieluisia. Kaikista raskaimpia juttuja ovat nekrologit, erityisesti silloin, kun ystävä tai tuttava on menehtynyt. Kyllä tässä työssä ihan kehdosta hautaan koko elämän näkee ja kokee monella tavoin.
 
Miltä näyttää kotiseutu vuonna 2018 sieltä päätoimittajan huoneesta katsoen?
 
- Kyllä meillä on jonkin verran havaittavissa kotosokeutta. Ei oikein ymmärretä, miten hyvin monet asiat ovat ja miten hieno kunta meillä on. Vaikka täälläkin tapahtuu, niin lintukotohan tämä vielä on. Toivottavasti sellaisena pysyykin. Valaistus ja kamerat ovat hyviä keinoja ilkivallan estämisessä. Somemaailmassa on paljon hyvää, mutta vähän huolissani ihmisten itsekritiikin puutteesta välillä olen. Olenkin suositellut yleisönosastokirjoituksia. Silloin kommentointiaan joutuu viikon verran miettimään. Some vaan on joillekin liian nopea foorumi. Punkalaitumen yritykset ja palvelut ovat vetovoimatekijöitä ihan ilman muuta. Niitä kehittämällä ja käyttämällä ne myös säilyvät. Terveys- ja vanhuspalveluista ei kyllästy keskustelemaan, niin tärkeää on saada ne pysymään paikkakunnalla. Väkiluvun väheneminen on Punkalaitumellakin haaste. Hienosti Tule kotiin -hanke siihen vastaa. Nyt tarvitaan enää rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat repäistä ja lähteä takaisin juurilleen. Tänne kannattaa palata, muistuttaa Aro.
 
Monipuolisen kulttuurin puolestakin puhuva mies ei vain kirjoita kulttuurista. Hänellä on myös omia unelmia ja suunnitelmia.
- Jonkinlainen muistelmateos ehkä ilmestyy tulevaisuudessa. Vaimonkin kanssa eräs yhteistyöprojekti on suunnitteilla. Ja sketsejä, niitä olen hänen kanssaan pohtinut. Paljasjalkaisella punkalaitumelaisella, joka on jo yli 20 vuotta työskennellyt tällaisella näköalapaikalla, on varmasti paljon kerrottavaa. Ensimmäinen ajatus, mikä pienessä kunnassa saattaa yhden sun toisenkin mielessä juolahtaa on se, olenko minä mukana niissä muistelmissa tai sketseissä. Ja jos en ole, niin miksi en?
 
20.8.2018
Hanna-Mari Kamppikoski
 

 


 

DATATUVASTA PALVELU POIKINEENDatatupa Skogberg
 
 
Tekniikasta tietämätön täti-ihminenkin ihan virkistyi ja tunsi oppineensa uutta Datatuvassa (ent. Kuvatupa) poiketessaan. Kauppias Teemu Skogbergin kärsivällistä, ymmärtävää ja kannustavaa opastusta kuunteli ihan mielellään.
 
- Tapaan aina muistuttaa, etteivät tekniset vempaimet räjähdä. Joskus jopa hävetään kysyä teknisistä pulmista, mutta meillä ei sellaisesta tarvitse kärsiä. Datatupa on juuri oikea paikka niille, jotka tarvitsevat uuden laitteen tai korjausta vanhalle - tai sitten vain opastusta uuden käyttöönottamisessa. Mieluiten teen korjaukset täällä liikkeessä.
 
Skogberg on nyt runsaan kuukauden verran luotsannut Datatupaa vaimonsa Katariinan kanssa. Kovasti hän kehuu mentoreitaan Markku ja Hanna Poutalaa, joilta yrityksen ostivat. Poutalat ehtivät toimia Kuvatuvassa peräti 35 vuotta ja ovat tukeneet uusia yrittäjiä alkutaipaleella.
 
- Punkalaitumelaiset asiakkaat ja muut yrittäjät ovat ottaneet meidät tosihienosti vastaan. Tuntuu, että alan yritystä täällä oikeasti tarvitaan. Avajaisissa oli hurjasti väkeä. Jatkossakin aiomme tempauksia silloin tällöin järjestää. Halloweenia olemme vaimon kanssa jo hieman pohdiskelleet, kertoo Skogberg.
 
MONENLAISIA VEMPAIMIA
 
Katariinan ja Teemun yritykseen mahtuu monenlaista: kodinkoneista elektroniikkaan. Ikkunanpesurobotti kuulosti minusta erittäin mielenkiintoiselta, monet lapset innostuvat taatusti kaupassa myytävistä droneista (kuvaavista, kauko-ohjattavista lennokeista). Tietokoneet, puhelimet, televisiot, pesukoneet, jääkaapit, mikrot, kahvinkeittimet ja tarvikkeet mahtuvat sulassa sovussa liikkeeseen studionurkkauksen kanssa.
 
- Passikuvaukset ja lapsikuvaukset hoidamme itse liikkeessä, alihankkijan kautta tulevat sitten tilauskuvaukset erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Myymme myös suosituiksi tulleita videovalvontapaketteja yrityksille ja yksityisille. Dronella pystymme kuvaamaan yritysmainoksia, muistoja taloista ja tiloista, mutta sillä kuvaamme myös ammattikäyttöön rakennustyömaalla tai maanviljelijöiden kaivuujälkiä. Meillä on parikin dronea ja niiden jälki on erinomaista. Dronekuvauksien hinnat ovat 40 eurosta ylöspäin. 
Nuorille yrittäjille mieluinen työ ja yrittäjyys ovat myös harrastus tällä hetkellä. Tennis ja VPK ovat vähän niinkuin naftaliinissa.
 
- Remontoimme liikkeen ja pitkää päivää tässä on tullut tehtyä myös sen jälkeen. Mutta emme moiti, kun saamme tehdä työtä rakkaiden asioiden ja mukavien asiakkaiden parissa.
 
Jos katsot tarkkaan Teemun kuvaa, näet pikkuisen dronen liitelemässä hänen vasemmalla puolellaan. Tällaisella kameralla pystyy kuvaamaan jos vaikka ja mitä nykyisin!
 
 
 
 

 
 
KAHVILA-RAVINTOLA JESSICAKahvila-Ravintola Jessica
 

 
Arja Syrjänen omistaa Kahvila-Ravintola Jessican Punkalaitumella. Yömyöhään palvelee myös yrityksen Grilli ja ravintolan ja grillin yhteydessä Xmeal.