A

Paikkakunnan yrityksistä

Tekstit ja kuvat: Hanna-Mari Kamppikoski, Tule kotiin -hanke

PS Kurkkaa myös hankkeen kotisivulle:
punkalaidun.fi > Asuminen ja ympäristö > Tule kotiin -hanke. Runsaasti paikallisia tarinoita ja valokuvia!

Mirja Nieminen

 

KULTTUURIA JA KAVEREITA MIRKUN REISSUISSA

Kymmenkunta vuotta ovat punkalaitumelaiset kulttuurinharrastajat nauttineet oman kunnan monipuolisen kulttuurin lisäksi myös Etelä- ja Länsi-Suomen tarjonnasta. Kuljetus ja vapaa-aikapalvelut Nieminen & Honkala-niminen yhtiö on nimittäin järjestänyt kulttuurireissuja kaikenikäisille.

-          Olen alun perin punkalaitumelainen ja paluumuuttajakin. Muutin takaisin Punkalaitumelle jo 1996 ja toimin joitakin vuosia isäni taksiyrityksessä. Kahdeksan vuotta sitten perustimme avopuolisoni kanssa oman yrityksen. Tällä hetkellä meillä on neljä pikkubussia ja työntekijöitä lisäksemme yksi; veljeni Jussi Nieminen. Laajensimme, koska kouluajoissa tuli tarve isommille autoille, kertoi Mirja Nieminen.

Kotona pariskunnalla on enää yksi tytär, kaksi poikaa ovat jo maailmalla.

-          Punkalaidun on niin kuin iso koti. Ihmiset ovat tulleet kovasti läheisiksi. Vaikkapa vain kauppareissulla puimme yhdessä ilot ja surut. Kyläläiset muodostavat yhtenäisen ja tiiviin yhteisön. Punkalaitumelaiset ovat ihania. Yhdessä tehdään ja toimitaan. Monet reissut ovat saaneet alkunsa asiakkaiden ideoista ja toivomuksesta. Yhteistyö on tullut tutuksi monella tavoin muutenkin. Onhan se ihan huippua, kun osallistutaan ja yhteistyö sujuu. Paikkakunnallamme se on itsestäänselvyys.

REISSUJA MONEEN MAKUUN

-          Olemme tehneet yhteisiä matkoja Etelä- ja Länsi-Suomessa. Monenlaista olemme kokeneet mm urheilutapahtumissa, konserteissa, teattereissa ja tansseissa. 5-20 henkilöä on yleensä ollut matkassa mukana. Lasten ja nuorten kanssa olemme vierailleet teatterissa ja SuperParkissa. Ihan joka reissu tuo muistoksi hymyn huulille pitkäksi aikaa, kertoi Nieminen, joka on yleensä itsekin mukana tapahtumien yleisön joukossa.

Nieminen toimii myös koulunkäynnin ohjaajana Pohjoisseudun koululla. Hän opettaa lisäksi liikuntaa 1. – 2. luokan oppilaille. Kouluajotkin sopivat hyvin pienten koululaisten lukujärjestyksen mukaan tehtäviksi. Tämä ahkera nainen on mukana myös Naisyrittäjäyhdistyksen hallituksessa sekä Punkalaitumen Yrittäjissä ja Osuuspankin hallintoneuvostossa.

-          Monenlaista mahtuu yhteen päiväänkin. Puhumattakaan reissuista! Ehkä ikimuistoisin ilta kaikista tähänastisista oli Oopperan Kummitus Helsingin Oopperatalossa. Silloin meillä oli yhteisruokailukin.

Mukaan matkalle pääsee vaikkapa soittamalla Niemiselle ja tietysti seuraamalla Facebookia ja Instagramia. Loppuvuodesta on luvassa vielä matkat ainakin näihin kulttuuririentoihin: Juice Originals, Jarkko Tamminen Show, Club For Five ja Raskasta joulua Tampere-talossa, Ismo Alanko Logomossa, Paul Abrahamin operetti Viktoria ja hänen husaarinsa Promandesalissa sekä Lauri Tähkä Catorade Centerissä. 

Lue Lisää yrityksestä:

https://www.facebook.com/kuljetusjavapaaaikapalvelut/photos/a.344448299219654/344448289219655/?type=1&theater

3.9.2019

Hanna-Mari Kamppikoski


IMG_7888

LAKIASIAIN AMMATTILAINEN PUNKALAITUMELLA

Jo Tiina Juhen isoisoisä Juho Vanha-Juhe hoiti punkalaitumelaisten asioita. Naisen isoisä Verneri Juhekin oli kylällämme monessa mukana. Hän oli aikoinaan kunnanhallituksen puheenjohtaja, seurakunnan hallintokunnan puheenjohtaja, kunnanvaltuuston jäsen, Osuuspankin johtokunnan puheenjohtaja, Keskustajärjestön vaikuttaja ja lisäksi monen yrityksen hallituksessa. Tiina Juhesta tuntui siis luonnolliselta, että hänenkin lakiasiaintoimistonsa toimii Punkalaitumella.

-          Punkalaitumen sijaintihan on erinomainen. Itselleni tämä on ollut aina tuttu ja turvallinen paikka. Ennen yrityksen perustamista teetin markkinatutkimuksen ja markkinointialueenakin seutu on ihan mahtava! Toimin koko alueella, Punkalaitumen lisäksi minulla on Karkkilassa ja Keravalla toimipisteet. Kotini on sekä Punkalaitumella että Läntisellä Uudellamaalla. Yritysjuridiikka on ominta alaani, mutta toki kaiken ikäiset asiakkaani tuovat työhöni paljon muutakin.

Kun kysyn lakinaiselta, mitä hänen mieleensä tulee, kun puhutaan yrityksistä, hän hihkaisee heti.

-          Erityisesti pienille yrityksille painottaisin sitä, miten tärkeää on käydä sopimuspohjat erittäin huolella läpi. Kaupungeissa yritykset ottavat herkästi yhteyttä lakiasioissa. Maaseudullakin yhteydenottoa ei enää nykyisin turhaan pitkitetä. Apua on saatavilla, eikä kaikkea tarvitse osata itse.

LAPSIPERHEILLÄ PALJON POHDITTAVAA

Miten lapsiperheet?  

-          Palvelen yksityisiä ja yrityksiä. Lapsiperheitä koskettavat esimerkiksi avioehto ja mahdolliset avo- tai avioeroon ja lastenhuoltajuuteen liittyvät asiat. Kaikkeen kannattaa varautua, vaikka rakkautta riittäisikin elämän loppuun asti. Kovasti vähentää henkistä tuskaakin, jos asioista on sovittu etukäteen. Voihan silti olla, että onni kestää. Monenlaista olen nähnyt vuosien saatossa ja yksi neuvo olisi kaikkien hyvä muistaa: lapsi ei saa kärsiä vanhempien riidoista.

Avoerossa on Juhen mukaan hyvä muistaa, että ilman sopimuksia omaisuus kuuluu sille, jonka nimissä se on tai, joka sen on ostanut. Yhteisesti hankittu omaisuus on karkeasti ottaen yhteistä. Vaikka hyvinä päivinä ei synkkyyteen halua vaipua, on hyvä varautua.

-          Niin lapsiperheissä kuin ikäihmisten parisuhteissakin on aina hyvä miettiä jo etukäteen, miten asioiden haluaa järjestyvän mahdollisen kuolintapauksen jälkeen tai eron tullen. Asioihin pystytään vaikuttamaan esimerkiksi testamentein ja omistusjärjestelyin. Pääasiassa lapset perivät vanhempansa, mutta nykyisin uusioperheiden yleistyttyä myös ongelmia saattaa tulla lisää tai ainakin ne muuttavat muotoaan.

Juhe painottaa, että yksikin puhelinsoitto tai tapaaminen saattaa joskus auttaa asioiden eteenpäin viemisessä. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, mutta pääasiallisesti oikeusturvan saa vain niissä tapauksissa, jotka päätyvät oikeuteen.

Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä omaisen kuolemasta. Juhe sanookin kohdanneensa näissä asioissa usein omaisen ahdistusta ja stressiä.

-          On hyvä antaa surullekin aikaa ja tilaa. Kolme kuukautta on pitkä aika ja siinä ehtii hyvin hoitaa kaikki paperiasiat. Lisäaikaakin myönnetään, jos sellaista tarvitsee. Kuolemantapauksissa on hyvä muistaa, että pankkitilin käyttöoikeus katkeaa. Ehkä kannattaa siis miettiä, tarvitaanko perheessä yksi vai useampi pankkitili.

Mikä työssäsi on haastavinta ja antoisinta?

-          Oikeastaan kaikista haastavinta on nähdä ihmisen ahdistus ja huoli, iso murhe, vaikka ei aina niin isoista jutuista edes ole kyse. Siksi onkin hyvä pyrkiä selvittämään asioita ulkopuolisen kanssa, apua kun on saatavilla. Antoisinta tässä työssä on se, kun esimerkiksi yritysoikeudessa pystyn näyttämään toteen - tai kun yksittäisen ihmisen asia etenee ja hänen tilanteensa helpottaa. Aina, ihan aina ihmiset ovat riidelleet ja riitaantuneet. Minun tehtäväni on auttaa ja toimia, kuten lain mukaan oikein toimitaan.

PUNKALAIDUN IHANAN KESKELLÄ

Minkälaisia ajatuksia Punkalaitumesta tulee lakinaiselle?

-          Lapsiperheillehän Punkalaidunta voi kovasti lämpimästi suositella, vaikka näyttääpä täällä ihan kaikenikäiset viihtyvän. Paikkakunta on sijainniltaan ihan erinomaisessa paikassa! Lyhyt matka moneen suuntaan. Luonto on kaikkialla läsnä ja itsekin yllätyn usein siitä, miten paljon korkealaatuisia tapahtumia kunnassa järjestetään. Harrastusmahdollisuuksia täällä on ihan hurja määrä, suuri osa niistä jopa ilmaisia. Yritysmaailma on täälläkin tietysti työnikin takia ajatuksissani. On tärkeää, että pienellä paikkakunnalla yritykset tekevät yhteistyötä, tukevat toisiaan. Ja oman kylän palveluiden käyttö, sitä ei saa kyläläisenä unohtaa.

Lakiasiaintoimisto Lakitupa Juhe Oy: https://www.juhe.fi/

3.9.2019

Hanna-Mari Kamppikoski


 
Juha Härmä ja Pekka Kivimaa
Kuvassa SHT-Tukun toimitusjohtaja esittelemässä yrityksen kutomoa seurakuntamestari Juha Härmälle (vas.) 

KÄDENTAITAJIEN SHT-TUKKU OMAN ALANSA EDELLÄKÄVIJÄ

Olen nähnyt elämässäni itkettävän monta ruumisarkkua ihan läheltä, mutta Punkalaitumella sijaitsevalle SHT-Tukulle menin kuitenkin avoimin mielin. On eri asia seistä rakkaansa haudalla kuin nähdä käsityöläisen valmistavan taideteosta.

-        Ovathan yrityksemme tuotteet sillä tavalla hyvin erityisiä, että meillä työskentelevien parissa aistii omanlaisensa tunnelman. Työtä tehdään erityisellä huolellisuudella, kunnioituksella ja arvokkuudella. Työ koetaan merkitykselliseksi, tärkeäksi. Huomioonotettavia seikkoja arkkua valmistaessa on vainajan persoonallisuus, tuotteittemme raaka-aineiden kotimaisuus ja ekologisuus. Meillä käytetään suomalaista mäntyä, puuvillaa ja pellavaa. Tuotteittemme on maaduttava ja niiden tulee palaa turvallisesti. Väitän, että ne ovat länsimaisen maailman ympäristöystävällisimpiä, sanoo SHT-Tukun toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

Kivimaan puheessa toistuvat sellaiset sanat kuin kotimainen, biohajoava ja ekologinen.

-        Meillä ekologisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että käytämme suomalaista mäntyä, jonka saamme sadan kilometrin säteeltä tehtaastamme. Kaikki muukin on kotimaista, eikä jätettä juurikaan synny. Pienimmätkin puun palat pystytään hyödyntämään esimerkiksi ekosidontakahvoissa. Ne helpottavat myös hautausmaiden jäteasioissa. Toimintamme jakaantuu kahteen osaan: omaan puusepänteollisuuteen sekä erikoistuotteiden maahantuontiin. Tuotteitamme myyvät mm hautaustoimistot, kukkakaupat, sisustus- ja lahjatavaraliikkeet sekä erikoisliikkeet. Omasta kutomostakin olemme ylpeitä, sieltä saamme koristenauhat ja tupsut arkkuihin. Oma lämpölaitoksemme lämmittää kuntamme koulua, kunnantaloa sekä omat kiinteistömme.

ISO TYÖLLISTÄJÄ PUNKALAITUMELLA

Kansankielellä yritystä kutsutaan arkkutehtaaksi. Se on kovasti tärkeä kunnallemme, sillä se työllistää 100 -125 ihmistä. Punkalaidun-nimi myös mainitaan sekä yrityksen markkinoinnissa että tuotteissa. Yrityksen pihaan saapuessani en voinut kuvitellakaan, miten suuri tehdas on. Enkä sitäkään, millaisia huippuammattilaisia sen seinät kätkevät sisäänsä: mm verhoilijoita ja puuseppiä.

-        Minun missioni on, että yrityksemme pysyy Punkalaitumella. Olemme ylpeitä suomalaisuudesta, työntekijöistämme ja tuotteistamme. 40 prosenttia koko liikevaihdostamme muodostuu työntekijöidemme palkoista. Yrityksen omistaa 300 suomalaista yrittäjää ja yrittäjäperhettä. Minä olen tämän vuonna 1955 perustetun yrityksen kolmas toimitusjohtaja, työntekijöistämmekin useat ovat viihtyneet yrityksessämme vuosikymmeniä. Kymmenkunta kesätyöntekijää palkkaamme joka vuosi.

KIINNOSTAVA ALA

Kivimaan luotsaaman yrityksen yhteistyökumppaneina ovat hautaustoimistot, kukkakaupat ja monet eri järjestöt. Harvinaislaatuinen yritys on myös suosittu vierailukohde. Bussilasteittain sinne saapuu väkeä mm seurakunnista ja eläkeläisjärjestöistä. Plagiointiakin alalla valitettavasti esiintyy, mutta arkut tuotteina ovat hyvinkin kulttuuriin sidottuja.

-        Vientiä ei juurikaan ole, mutta vuosien saatossa tuotteemme ovat kyllä kehittyneet monella tapaa. Esimerkiksi Risto-Matti Ratian veneen muotoinen arkku tai Ritva-Liisa Pohjalaisen Kalla-arkku ovat hyvin erityisiä ja kauniita. Onpa meiltä lähtenyt farkkukankainenkin arkku. Periaatteessa jos väri löytyy Tikkurilan ja Teknoksen värikartoista niin se voi löytyä myös arkustamme. Noin 30 000 ruumisarkkua valmistamme vuosittain - ja tuhansia niin ikään käsityönä tehtyjä uurnia. Yli puolet Suomessa myytävistä arkuista tulee SHT-Tukulta. Edesmenneet presidenttimme on haudattu arkuissamme.

Punkalaitumelle SHT-Tukku tuo työmäärän – yrityksellä on 800 tuotenumeroa – lisäksi paljon liikennettäkin. Rekat kuljettavat nimittäin päivittäin SHT-Tukun tuotteita maan aluetukkuihin. Kivimaan mukaan tänään tehdään huomisen arkkuja, arkku valmistuu noin vuorokaudessa. Nopeimmillaan valmistus kestää vain joitakin tunteja.

Upeaa ja moninaista käsityötä ihaillessani, tokaisen, ettei moni saa elinaikanaan nukkua niin kauniissa lakanoissa kuin SHT-Tukun arkuissa on. Kovasti vaikuttuneena teen lähtöä, mutta yksi kysymys minua vielä askarruttaa. Onko toimitusjohtaja Kivimaa jo itse mieltynyt tietynlaiseen arkkuun?

-        Minulla ei oikeastaan ole yhtä suosikkiarkkua, mutta ihan taatusti haluan kotimaisen, punkalaitumelaisarkun.

http://www.sht-tukku.fi/

Hanna Nieminen

Kuvassa vastaava kutomotyöntekijä Hanna Nieminen käyttämässä 20-luvulta peräisin olevaa konetta, joka pelittää yhä hienosti.

 


 

MURHAMYSTEEREITÄ, HUUTOKAUPPA, SPA

- PUNKALAITUMELLE UUTTA SUUNNITTEILLA

 Katja Idman Mika Leinonen

- Huutokauppaamme odotan väkeä ihan ympäri maan. Se tulee olemaan hieman erilainen huutokauppa. Sellainen omituisten tavaroiden huutokauppa. Sieltä saattaa löytää vaikkapa pääkallon, aidon pääkallon, maalailee Punkalaitumelle juuri muuttanut Mika Leinonen, jonka puoliso Katja Idman korjaa pääkallon lähes aidoksi.

Mika oli ostanut ison huutokauppa-kyltin jo paljon aiemmin ennen kuin sai idean itse ryhtyä huutokaupanpitäjäksi. Tätä innostunutta Oriniemestä uuden kodin löytänyttä pariskuntaa ja heidän suunnitelmiaan kuuntelee ihan mielellään. Mikan ja Katjan puheessa vilahtelevat huutokaupan lisäksi sellaiset sanat kuin spa, murhamysteeri-illalliset, dj-keikat, disko, karaoke, airbnb. Kaikki tuo mahtuu hienosti uuden kodin pihapiirissä oleviin rakennuksiin, erityisesti noin 400-neliöinen vanha navettarakennus tulee pariskunnan käsissä saamaan uuden elämän.

- Näimme sekä tässä ostamassamme maatilassa että Punkalaitumessa paljon potentiaalia. Onhan tämä mielenkiintoinen alue. Nyt kun vähitellen olemme asettumassa aloillemme uudessa kodissa, tuntui aika uskomattomalta huomata omenapuiden takaa meitä tervehtivä auringonnousu. Maalaismaisemahan on kovasti rauhoittava ja kaunis.

Mika on aikoinaan lähtenyt maailmalle Lappeenrannasta, Katja Seinäjoelta. Tampereella pariskunta kaipasi lähemmäksi luontoa ja etsivät mökkejä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun eteen tuli punkalaitumelainen maatila.

- Kaikki on alussa ja paljon on tehtävää. Aloitamme kuitenkin vähitellen. Tähän asuinrakennuksemme yläkertaan suunnittelemme airbnb-majoitusta. Ensimmäinen huutokauppa järjestetään toivottavasti viimeistään ensi vuonna, mutta mitään tiukkoja aikatauluja emme tee, kertoo Mika.

Katja työskentelee tällä hetkellä ammattiopisto Tredussa verkkoviestintäsuunnittelijana, Mika rakennustarvikemyyjänä Tampereella. Ison remonttinsa edessä mies sanoi mielellään hakevansa ylimääräisiä rakennustarpeita naapureiden nurkista maleksimasta. Työreissuillaan hän voi vuorostaan tarvittaessa tuoda tilattua rakennustavaraa tullessaan.

- Keväämmällä pääsemme tutustumaan paremmin ulkorakennuksiin. Nyt aika menee molemmilla töissä ja töiden jälkeen tuomme lopputavaroita Tampereelta uuteen kotiimme. Huutokauppaa varten on jo paljon tavaraa, mutta myös tämän vanhan talon mukana tuli mielenkiintoista irtaimistoa. Murhamysteeri-illalliset ovat toimineet jo 11 vuotta Rovaniemeltä Helsinkiin. Nyt saamme ulkopuolisten tilojen lisäksi oman tilan siihenkin tarkoitukseen. Illallisillamme on ollut murhia ratkomassa jopa 80 henkilöä kerralla, yleensä porukat ovat olleet eri yritysten työntekijöitä.

Sekä Katja että Mika toimivat Expertos-työosuuskunnan kautta eri tehtävissään.

PALJON PIILOSSAKIN

Vieras näkee toisin kaiken paikallisen. Kysäisin näiltä vuoden ensimmäisiltä muuttajiltamme, mitä he näkevät, kun he katsovat ympärilleen Punkalaitumella. Potentiaalin lisäksi he näkevät paljon muutakin.

- Ihan heti kärkeen huomasimme, ettei peuroja juurikaan hyödynnetä alueella. Olisihan se turisteillekin hieno juttu, jos vaikkapa ruokintapaikka sijaitsisi niin, että majapaikan ikkunasta saisi näitä kauniita eläimiä katsella. Paikallisissa ravintoloissakin soisi olevan peuraa tarjolla. Taikayöntie kaipaa tarinaa! Ihan mahtavan upeaa reittiä saa kulkea tätä tietä pitkin, sitä tulisi myös kaupata, markkinoida. Geokätkeily on kasvava harrastus. Se tuo suuriakin joukkoja paikkakunnalle. Punkalaitumen kannattaisi olla siinäkin touhussa mukana. Komeita kätköpaikkojahan täältä löytyisi. Harrastajia on Suomessa noin 35 000, maailmalla miljoonia. He kulkevat kätköjen perässä ympäri vuoden. Majoituspalveluille nämäkin harrastajat ovat iso ryhmä.

Hymy korvissa lähdin tämän tuoreen punkalaitumelaispariskunnan kotoa ajelemaan. On uskoa, on toivoa ja luottamusta! Ihan mahtavaa saada Katja ja Mika kotikonnuillemme! Mielenkiinnolla odottelemme suunnitelmien etenemistä ja toivotamme aurinkoista ja iloista kevättä!

Murhamysteerit

 


 
 
HOIVA- JA KOTIPALVELU KAISA MÄNNISTÖKaisa männistö
 
 
Olipa virkistävää jutella Kaisa Männistön kanssa Punkalaitumesta, ikäihmisistä, maailman menosta, kaiken ikäisten avuntarpeesta arjessa - ja tietysti hoivapalveluista!
 
Kaisa on joulukuussa perustanut yrityksen nimeltä Hoiva- ja kotipalvelu Kaisa Männistön ja ihan valtaisan monipuoliselta kuulostaa hänen toimintansa! Yritys on tästä päivästä lukien hyväksytty myös palvelusetelituottajaksi lapsiperheiden kotipalveluun, omaishoitajan kotona tuotettaviin vapaisiin ja tilapäiseen kotihoitoon Sastamalan ja Punkalaitumen yhteistoiminta-alueella. Aika mahtava juttu meille kuntalaisillekin
 
Ja tiedättekös mitä? Kaiken kiireen keskellä Kaisa sanoi, että olisi mukavaa, jos tulisi muitakin alan yrittäjiä paikkakunnalle. Työtä riittää ja sitä mielellään toisten kanssa jakaa. Kuulostaa ihan terveeltä kilpailulta.
 
Kaisan yrityksen FB-sivut: https://bit.ly/2TveXdH
 
 
 
 
 
 
 

 
 
arkea oy
 
ARJEN RUOKA JA SIIVOUS ARKEAN KÄSISSÄ PUNKALAITUMELLA
 
 
Kuukauden verran on Punkalaitumella näkynyt Arkean nimi useassakin eri yhteydessä. Noin 20 työntekijää kunnan ruoka- ja siivouspalveluissa on nimittäin nykyään Arkean palveluksessa. Kaiken kaikkiaan yli 1 200 ammattilaista toimii Arkealla yhdeksässä eri maakunnassa. Arkea Oy on julkisomisteinen osakeyhtiö, joka tuottaa ruoka-, siivous, kiinteistönhoito- ja toimitilapalveluita.
 
- Hyvältä tuntuu, että olemme saaneet aloittaa yhteistyön Punkalaitumen kunnan kanssa. Täytyy kyllä sanoa, että olemme erittäin tyytyväisiä siitä positiivisesta ja osaavasta henkilöstöstä, joka meille siirtyi. Punkalaitumella meillä on tällä hetkellä palveluksessamme palveluesimies, vuoro- ja palveluvastaava sekä kokkeja, palveluohjaaja ja siivoojia. Toimimme kunnassa kahdessa valmistuskeittiössä: Yhteiskoulussa ja Pakarilla. Aterioitamme syövät niin lapset kuin ikäihmisetkin. Siivouspalvelu kattaa lähes kokonaisuudessaan kunnan omat puhtaanapitokohteet, kertoo palvelupäällikkö Mikko Mäkitalo (kuvassa) Arkea Oy:ltä.
 
PAKARI KAIKILLE
 
Iso joukko koululaisia syö siis nykyään Arkean ruokaa Punkalaitumella, mutta Pakarille pääsevät myös muut kuntalaiset maistuvien ruokien ääreen.
 
- Pakari toimii avoimena lounasravintolana jokaisena arkipäivänä klo 11 - 12.30. Lounaan hinta on 6,50 ja se sisältää lounaan lisukkeineen sekä jälkiruuan. Arkean ”Rokkaa ja rollaa”-slogan kuulostaa hauskalta ja tehokkaalta. Ihan pieniä tavoitteita ei palvelupäällikön mukaan ollakaan tavoittelemassa.
 
- Tavoitteenamme on olla alamme kiinnostavin yritys vuoteen 2020 mennessä. Meidän kanssamme arki rokkaa ja rollaa, kaikki sujuu vaivattomasti ja hyvällä fiiliksellä. Kuuntelemme asiakkaitamme ja kehitämme palveluitamme muuttuvien tarpeiden mukaan. Haluamme kehittyä. Meiltä saa muuten myös tarjottavat palveluineen niin pieniin kuin suuriin tapahtumiin. Palveluesimies Tiina Niemelään voi olla suoraan yhteydessä näissä asioissa.
 
Tästä linkistä pääset tutustumaan Pakarin lounaslistaan: https://ruokalistat.arkea.fi/#/ccee81be-f0eb-e811-a67a-8d7fc3860bbd
 
Valokuva: Tiina Niemelä

 

 Sirpa sillanpää

PUNKALAITUMELAINEN VÄRITAIVAS SIRPA SILLANPÄÄN HUOPATEHTAALLA

 

Tapaan tehdä väriterapiamatkoja puutarhoille aina keväisin pitkän talven jälkeen. Syksyisin olen kaivannut samanlaista kohdetta, mutta nytpä löysinkin sellaisen Punkalaitumelta! Sipuseiskan eli Sirpa Sillanpään ateljeeseen astuessaan nimittäin unohtaa tyystin harmaan marraskuun. Että maailmassa voikin olla niin paljon värejä!

- Osaan väripaletin. Numerot ovat minulle merkityksettömiä. Kirjaimet ja paljon muutakin muistan värillisinä. Olen 60-luvun lapsi eli elänyt värien keskellä, kertoo tämä 90-luvulta lähtien huovuttamisen saloihin perehtynyt käsityöläinen ja taiteilija, joka on myös tutustunut sekä väripsykologiaan että väriterapiaan. Sipuseiskan luomukset ovat kuin taideteoksia. Jokainen niistä on uniikki, niitä ei ole kuin yksi maailmassa. Sain hypistellä mm juuri valmistunutta upeaa tilaustyötä, joka on lähdössä Utsjoelle.

- Noin 20 viikonloppua vuodessa olen markkinoilla ja messuilla, mutta paljon myyn myös tilaustöinä kanta-asiakkailleni tai uusille tuttavuuksille, jotka ottavat yhteyttä kotisivujeni kautta tai kuultuaan minusta ystäviltään. Huovutus on ollut minun juttuni jo vuosia. Materiaali on mielenkiintoinen, se kun kutistuu työstövaiheessa 30 prosenttia. Vaate kestää käsinpesun, se hylkii likaa ja tykkää tuuletuksesta. Iso osa töistäni on tunikoita tai mekkoja, miehille liivejä, jonkin verran hattuja. Oma lempivärini on oranssi, se kyllä alkaa taittumaan vihreään. Pastelliset lällykkät ja beige-harmaa eivät ole minun juttujani, mutta tietysti teen niillä väreillä, joihin asiakas on mieltynyt. Tarina minulla on joka mekkoon, olen niin kova puhumaan. Toki muistan myös kaikki tunnetilat, joita luodessa on tullut.

KIRJASTO JA MUSEO RAKKAITA

Hämeenlinnassa syntynyt Sirpa on päätynyt Punkalaitumelle aikoinaan rakkauden myötä. Aviomiehensä Kalevi Sillanpää tutustutti hänet myös Yli-Kirran museoalueeseen.

- Museoalue inspiroi minua kovasti ja meiltähän sinne ei ole edes pitkä matka. Siellä viihtyy koko perheemme, lapsetkin pienestä asti. Toinen inspiraation lähteeni on kirjasto. Saan sieltä paljon tietoa ja ideoita töihini. Erityisesti keskiaika on minulle tärkeä, kirjaston lisäksi ahmin siitä tietoa useista eri museoista ja netistä. Töissänikin varmasti näkyy tuo minulle tärkeä aikakausi. Punkalaitumen Pöllössä sijaitsi aikoinaan Sirpan mummola ja jo lapsena hän tapasi tulevan miehensä. Rakkaus kuitenkin roihahti vasta Joutsan juhannusjuhlilla ja pariskunta päätyi lopulta Punkalaitumelle vuonna 1990. Kymmenisen vuotta ateljee ja myymälä ovat toimineet Sillanpään omakotitalon alakerrassa. Kolme aikuista lasta; Miina, Otto ja Osmo ovat maailmalla ja äiti on huomannut, että kaikilla heillä on visuaalista silmää. Perheellä on myös yhteisiä hassutteluprojekteja, joista on syntynyt värikkäitä tilateoksia, kuten kuvassa näkyvä seiväsaita. Tämä monen tarinan aita syntyi Suomen täyttäessä sata vuotta. Projektia perhe kutsuu Tillsammans-nimellä. Luovalle ihmiselle koko maailma on aarreaitta, pullollaan innoituksen lähteitä. Tämä huovutuksen mestari on reissuillaan päätynyt myös tekstiilikierrätyspaikkoihin. Sieltä on löytynyt mm vohvelikangasta ja vanhoja verhokankaita. Retrokankaisen mekon kun pukee päälleen, kantaa yllään ihanaa luomusta, mutta myös lukuisia rakkaita muistoja mummolastaan.

- Tällä hetkellä minulla on valmiina 80 huovutettua vaatetta ja yli 40 kierrätysmateriaaleista tehtyä asua. Muutamia punaisia keinonahkaisia vaatteita ja korujakin löytyy, mutta tykkään eniten juuri isompien tuotteiden valmistamisesta. Tilaustöissä teen sekä asiakkaan antaman mallin mukaan että itse keksien. Linnassa ei ole vielä töitäni näkynyt, mutta Hämeenlinnassa on! Monet esiintyjät, lausujat, luennoitsijat ovat ostaneet töitäni. Olen tehnyt mekkojen ja tunikoiden lisäksi takkeja, viittoja, hartiavaatteita. Kaikenlaista päällepantavaa ja aina yhdenkoon vaatteita. Minut tavoittaa kotisivujeni kautta tai sitten erilaisissa tapahtumissa, mielelläni esittelen tuotteita myös täällä kotona paikan päällä, kunhan sovimme ajan.

OMAKSI JA MUIDEN ILOKSI

Sirpa Sillanpäällä on ollut pitkä tie omaan ateljeehen. Hän toimi monissa erilaisissa työtehtävissä, kouluttautui ja kypsytteli ideaansa, etsi sitä kuuluisaa omaa ja oikeaa tietään. Nykyisin hän saa tehdä mieluista työtä toistenkin iloksi.

- Jos jotain tekisin toisin niin hyppäisin omaan aiemmin. Kannustankin nuoria uskomaan omaan asiaansa. Pitää ottaa riski ja panostaa kaikkensa intohimoonsa - antaa sen viedä. Opiskelin  vaatetusalan artenomiksi ja hankin huovutuksen erikoistumisopinnot. Värit ovat antaneet minulle paljon, oikeastaan ihan kaikessa ne ovat läsnä. Mihin tahansa päättää ryhtyä, tarvitaan aimoannos intohimoa, itsetutkiskelua, rohkeutta, koulutusta, harrastaneisuutta, toistoa, toistoa ja toistoa. Lepokin on tärkeää kaikille - ja erityisesti luovuuden syntyyn sitä tarvitaan.

 http://www.sipuseiska.fi/

 

 


 

YRJÖ PAANANENpaananen

 

Yrjö Paananen nuohoaa Punkalaitumella. Hänet tavoittaa numerosta 040 824 0022 (ei mielellään viikonloppuisin) tai FB-sivulta: Nokinenä Tmi Paananen

 

 

 

 

 

 

 

 


 

K-SUPERMARKET POURU

pouru

 

Kauppias Antti-Jussi Pouru näytti tyytyväiseltä tuoreeseen hankekassiin. K-Supermarket, OP Punkalaidun, Metsärannan Liha, Kesälaitumen Kukka, Punkalaitumen Apteekki sekä Juhla- ja Leivontapalvelu Minttu olivat paikallisina yrityksinä mukana hankekassiprojektissamme. Kiitos! Kassin tekstissä kutsutaan uutta väkeä Punkalaitumelle.

Ajankohtaisia ilmoituksia löytyy FB-sivuilta: K-supermarket Pouru

Pourun yhteydessä palvelee myös asiamiesposti.

 

 

 


 

 OMA RAHALAITOS ON TÄRKEÄ PALVELU PUNKALAITUMELLAOP toimitusjohtaja

 

Ketään ei nöyristellä, mutta kirkkoherralle ja pankinjohtajalle niiaat, opetti mummuni minua. Huomasin yhä notkistavani polviani, kun kättelin Punkalaitumen Osuuspankin toimitusjohtajaa Petri Antilaa. Hän tosin sanoi mummuni oppien jo vanhentuneen. Myös kirkkoherra sai makeat naurut tarinastani.

Antila on luotsannut Punkalaitumen Osuuspankkia jo kahdeksan vuotta. Pankin omistaa yli 2 300 omistaja-asiakasta ja osuuskuntakokous on sen ylin päättävä elin. Omistajien joukossa on sekä luonnollisia henkilöitä, yrityksiä että yhteisöjä.

- Pankkimme on perustettu jo vuonna 1922. Tällä hetkellä meillä on kuusi työntekijää. Digitaalisaatio vaikuttaa tietysti meilläkin, mutta kokonaan nettiin emme ole menneet. Kassamme palvelee siis maanantaista perjantaihin klo 9.30 – 12.00.

Nykyinen elämänmeno ja ehkäpä juuri digitalisaatiokin on tehnyt kerskakulutuksen yhä helpommaksi. Ihan kaikkea on saatavilla ympäri vuorokauden vain yhdellä klikkauksella. Vasta laskun tullen moni saattaa herätä todellisuuteen. Toisaalta myös säästämisen puolesta on ryhdytty rummuttamaan mediassa. Tietoa on saatavilla.

- Meilläkin on pankissa jo alle kouluikäisille lapsille lipaspäivä, jolloin opitaan säästämisen tärkeydestä. Jos raha-asioissa tulee ongelmia niin mitä aiemmin ottaa yhteyttä pankkiin sitä paremmin asiat saadaan hoidettua. Hyvinkin ajankohtainen asia talouselämässä on korkojen nousu. Korkosuojausta kannattaa kaikkien laina-asiakkaiden miettiä. Pörssikursseissakin on heilahtelua havaittavissa, muistuttaa Antila.

YLPEYDEN AIHEITA

Mitä hienoa ja hyvää Punkalaitumella on?

- Ainakin heti tulee mieleen tietysti vaimoni! Hän on punkalaitumelainen ja viihdymme hyvin Kanteenmaassa. Onhan Punkalaitumella paljon hyviä asioita. Kunta on itsenäinen, meillä on oma lukio, oma paikallislehti, suosittu tanssipaikka, monipuolinen urheiluseura. Meille on valmistumassa uusi koulu ja päiväkoti. Asuntoja on saatavilla edullisesti. Luonto on läsnä kaikkialla ja meillä on puhdas ympäristö. Kuntalaisten tulisi kokea ylpeyttä näistä kaikista – ja paljosta muusta.

Antilan työviikon päättää yleensä Vilu-uimareiden ilta Vehkajärven Kivirannassa. Suosittu ja terveyttä edistävä harrastus on Punkalaitumellakin noussut kovasti suosituksi. Antilakin on löytänyt avantouinnista oivan keinon katkaista arki, se on hieno harrastus mukavassa seurassa ja vieläpä upeissa maisemissa omalla kotipaikkakunnalla.

 

OP Punkalaidun

 


 

 PITOJA, PULLAA JA PALJON MUUTAjuhla- ja leivontapalvelu minttu

 

Jo kaksi vuotta on Lähdeniemen perhe pyörittänyt Juhla- ja leivontapalvelu Minttua. Tyttäret Niina Lähdeniemi ja Noora Kyläsorri sekä äitinsä Irene Lähdeniemi ovat kaikki yhä toimistotyössä, yritys työllistää heidät iltaisin ja viikonloppuisin.

- Valmistamme sekä suuremmat pidot että vain yhden kakun. Ja kaikkea siltä väliltä. Punkalaidun ja Urjala ovat vahvimpia alueitamme, jonkin verran lähiseudulla työskentelemme myös. Kakkubuffet on suosittu juttu ja sen voimme järjestää vaikka asiakkaan kotona. Pikkujouluissakin tällainen on hyvä idea. Pop-up-myymälää olemme myös silloin tällöin pitäneet, kertovat yrittäjänaiset.

Mintun toimitila sijaitsee Tursassa. Osa tontista on Urjalaa, osa Punkalaidunta. He ovat etsineet Punkalaitumeltakin sopivaa tilaa. Naiset kertovat saaneensa taitonsa äidiltään.

Äidin opissa olemme olleet, mutta onneksemme olemme myös kaikki saaneet työskennellä leipomossa. Nuorempi siskomme auttelee meitä kiireisimpinä aikoina. Asiakkaat tietävät hyvin, mitä tahtovat. Usein heillä on jo jonkinlainen hahmotelma tai teema, mutta mielellämme myös autamme.

Mitä nämä nuoret naiset pitävät Punkalaitumesta?

- Punkalaidun on meille rakas. Rauhallisuus ja turvallisuus ovat tärkeitä asioita ja palveluitakin on saatavilla. Useampi kaupunki on lähellä. Työpaikkoja tarvitaan, mutta täältä on lyhyt työmatka muuallekin - ja etätyöhän on nykyisin suosittua. Paikkakunnan yrittäjien kanssa yhteistyö pelaa hienosti.

Juhla- ja leivontapalvelu Mintun herkutusten luojat toivovat suuret tilaukset muutamaa kuukautta ennen juhlaa, kakkutilaukset noin viikkoa ennen.

 

Juhla- ja leivontapalvelu Minttu

  


 

POSSUA JA PEURAA PUNKALAITUMELTAMetsärannanliha

 

Metsärannan Liha on toiminut Punkalaitumella jo yli 20 vuotta. Yritteliäs pariskunta, Siru ja Arvo Marttila ovat paljosta vastuussa. Heillä on kaikkiaan kymmenkunta työntekijää, 400-500 sikaa, myymälä ja maatila. Heidän tyttärensä ovat 15- ja 19-vuotiaita.

- Isäni Esko Marttila perusti Metsärannan Lihan 1995. Sirun kanssa tulimme omistajiksi vuonna 2001 ja vähitellen olemme toimintaamme kehittäneet ja laajentaneet. Viljelemme tässä ohessa, meille kun on tärkeää, että viljelemme itse sikojemme ruuan. Peuraa ja hirveä saamme lähialueen metsästäjiltä, joskus karhustakin olemme tuotteita valmistaneet, kertoo Arvo Marttila.

Riista-aika ja joulu ovat yrityksen kiireisintä aikaa. Silloin myös myymälä on avoinna joka päivä, muutoin perjantaisin. Monenmoista herkkua on myymälässä tarjolla ja omien tuotteiden lisäksi yrityksestä saa myös paikallisten tuottajien tuotteita. Lähinnä suuhunpantavaa, mutta onpa siellä myyty lähiseuduilla tehtyjä villasukkiakin. Näkyipä myymälän hyllyillä myös puukko poikineen. Myymälästä voi käydä ostamassa vaikkapa kinkun tai jonkun muun kymmenistä Metsärannan Lihan herkuista. Tuotteita saa myös kaupoista ja ravintoloista, erilaisista tapahtumista. Sekä K- että S-ryhmän liikkeissä on Metsärannan tuotteita myynnissä.

Miltä näyttää tulevaisuus Punkalaitumella?

- Parasta toivotaan ja kovasti töitä teemme. Ammattitaitoisia työntekijöitä on meidän alallamme hieman hankalakin välillä saada. Meillä on nettisivut ja FB-sivut, ne ovat markkinoinnissa tärkeitä. Olemme molemmat aina asuneet Punkalaitumella, eikä täältä ole ollut halua pois lähteä. Täällä on turvallista ja luonto lähellä. Lapsista ei tarvitse murehtia, jos leikkimään lähtevät. Meillä koko kylä kasvattaa lapset. Punkalaitumen sijaintikin on hyvä, meillä kun on monta kaupunkia lähellä. Jos meinaan joskus kaupunkiin on asiaa, naurahtaa tämä toimelias, tyytyväisen oloinen pariskunta.

Metsärannan Liha 

 


 seija rantaRANNAN PERENNATARHA 

 

Seija Ranta muutti jo vuosia sitten Punkalaitumelle. Puuhakas nainen viihtyy yhä erinomaisesti ihanan luonnon ympäröimänä.

 

Tutustu perennatarhaan Seijan Perennatarhan kotisivuilta: Perennatarha

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 PUNKALAITUMEN APTEEKKIapteekkari

 

Kun kuntalaisilta kysyy palveluista, kertoo moni yhdeksi tärkeimmistä sen, että Punkalaitumella on oma apteekki. Parisen kuukautta apteekkarina toiminut Anna Nurmi on huomannut sen. 

- Monet ovat tulleet kädestä pitäen toivottamaan tervetulleeksi ja ihan kiittäneetkin siitä, että apteekki paikkakunnalla on. Kovasti innoissani olen kaikesta itsekin. Kolmisensataa vieraili avajaisissa ja muutenkin on vipinää riittänyt. Aika myöhään olen iltaisin työskennellyt, paljon kun on uudessa apteekissa puuhaa ja paljon on suunnitelmia ja uuttakin jo mielessä, kertoo viisi työntekijää työllistävä Nurmi.

Uudella apteekkarilla on koti Tampereella. Kolme lasta, mies ja kaksi koiraa pitävät huolta siitä, että vapaa-aikanakin eloa ja iloa riittää.

UUSIA IDEOITA

- Olen lisännyt apteekin tuotevalikoimaa, jonkin verran on siis ihan uusiakin tuotteita. Pyrin myös pitämään isoa varastoa, jotta asiakas löytää haluamansa ja saa lääkkeet joustavasti. Asiakkaalle maksuton kanta-asiakkuus on ihan uusi juttu. Nyt jo kanta-asiakkaita on useampi sata. Terveyteen liittyviä teemapäiviä aion järjestää. Ensi viikolla on ensimmäinen Muistiviikko. Pyrin myös tuomaan erilaisia potilasjärjestöjä esille. Noutoautomaattia suunnittelen, se olisi hyvä lisäpalvelu.
Punkalaitumelle siirtyessään Anna Nurmi on saanut erilaisen asiakaskunnan kuin Tampereella. Edellisessä työpaikassaan hän tapasi paljon lapsia, myös Punkalaitumelle lapsiasiakkaat ovat lämpimästi tervetulleita. Lasten tuotteille on nykyään ihan oma hyllykin.

- Yhteistyö marketin ja lounaskahvilan kanssa sujuu hienosti. Punkalaitumelaisten kanssa viihdyn hyvin. Olen itse sielunmaisemaltani juuri samanlainen: yhteisöllinen ja maalainen. Tykkään siitä, kun tullaan tutuiksi. Jutellaan muutakin kuin asiaa, sanoo tämä Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjoelta kotoisin oleva apteekkari.
Anna Nurmen isä on eläköitynyt kunnanjohtajan virasta Pyhäjoelta. Ei siis kumma, että myös tyttärellään on kova kiinnostus kunnan asioihin. Yllätykseksi apteekkarille itselleenkin paljastui se, että hänen isoäitinsä serkku on aikoinaan toiminut hammaslääkärinä Punkalaitumella. Ehkä juuri siksi Nurmesta tuntuikin, että kotiin tulee, kun ensimmäistä kertaa Punkalaitumelle ajeli.

Punkalaitumen Apteekki on avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-14

Lue lisää:

Punkalaitumen apteekki

 


 

PÄÄTOIMITTAJANA PUNKALAITUMELLA - JOKA PAIKASSA PÄITTÄINJuha Aro
 
 
Kun jo 24 vuotta on vierähtänyt toimittajana punkalaitumelaisten arjessa ja juhlassa, tietää, mistä puhuu. Vaikka puhuisi mistä. Juha Aro kirjoitti ensimmäiset juttunsa Punkalaitumen Sanomiin vuonna 1994 ja jo 17 vuoden ajan hän on työskennellyt päätoimittajana ja lehtiyhtiön toimitusjohtajana. 
 
- Sekä lehtityö että paikkakuntakin ovat muuttuneet tuona aikana suuresti. Ennen vanhaan taittokin tehtiin oikeaa kirurgin veistä ja mehiläisvahaa käyttäen. Nykyään homma kuin homma hoituu lehdenteossa digitaalisesti, mutta ihmisiä kohtaamatta tämä ei kyllä kuitenkaan onnistuisi. Hyvin ihmisläheistähän tämä työ siis on myös. Monessa olen työni puolesta saanut olla mukana. Tykkään kovasti kirjoittaa, mutta kyllä se oli se luontainen uteliaisuus ja halu olla perillä asioista, joka ajoi minut tähän tehtävään.
 
Aitiopaikalta Aro on saanut kunnan menoa seurata. Sekä kirkkoherrat että kunnanjohtajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa. Hän on peruskoulutukseltaan historian opettaja, mutta viestinnänkin opintoja on takana. Paikallislehteä kutsutaan yleisesti parhaaksi korkeakouluksikin. Siinä työssä kun pääsee tekemään kaikkea, mitä ikinä lehtityöhön kuuluu. Koko media on viime vuosina ollut melkoisessa myllerryksessä ja murroksessa. Punkalaitumen Sanomat on selvinnyt hienosti jaloillaan.
 
- Digiaikana kilpailu siitä, kuka ehtii ensimmäiseksi julkaista uutisen, on isolla kentällä kova, välillä melkein epäinhimillisen kova. Suuressa vauhdissa myös journalismin laatu kärsii helposti. Ei enää ehditä. Verkostoituminen on päivän sana ja se on alalla ensiarvoisen tärkeää. Hyvät ja luontevat suhteet myös muiden paikallislehtien väen kanssa on minulle selviö ja kumppanit ovat tärkeitä. Toimittajan on nähtävä ja kuultava kaikki, mutta ihan kaikkea ei sellaisenaan tarvitse lehteen painaa. Hyvä asioista on kuitenkin olla tietoinen. Vähän joka paikassa päittäin tässä siis pyrin olemaan, naurahtaa Juha. 
 
YHTEISÖLLISYYS ARJESSA MUKANA
 
Kun puhutaan Punkalaitumesta, ei voi olla puhumatta yhteisöllisyydestä. Päätoimittajan mukaan ihmisten kertomukset paikkakuntalaisten avuliaisuudesta eivät ole puppua.
 
- Avuliaisuus on täällä ihan selkeästi läsnä. Ihmiset ovat tuttuja keskenään. Kylillä, Facebookissa ja puhelimessa hoituu yhdessä isommatkin murheet. Itse olen miettinyt yhteisöllisyyden hienoja puolia niin, että jos kaupan edessä kahta kauppakassia kantaessani pökerryn, niin taatusti autetaan. Joku soittaa ambulanssin, joku vaimolle ja joku hoitaa kauppakassitkin kotiin. Meillä Punkalaitumella sille ”jokulle” on aina oikea nimi ja kasvot. Juhan perhe on viiden lapsen uusperhe. Vaimonsa Sanna Salioja työskentelee Keskuskoululla alkuopettajana. Aro toimii kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana ja seurakunnan musiikkityöryhmän jäsenenä. Metsästys on miehen harrastuksista ykkönen - ja tietysti teatteritoiminta on hänelle rakasta myös.
 
- Metsästys on intohimoni ja hienoa, että myös vanhin tyttäreni on siitä innostunut. Syksyllä alkavassa jahdissa kaadetaan Punkalaitumella noin 1 800 peuraa. Paikkakunnallamme on neljä metsästysseuraa ja yksi seurue. Jonkin verran vieraileviakin metsästäjiä meillä käy.
 
PUNKALAITUMEN SANOMAT SYNTYY
 
Punkalaitumen Sanomat syntyi monen tekijän summana. Voimakas nuorsuomalaisten liike ja edistyshenkiset asukkaat kehittivät paikkakuntaa vauhdilla. Talonpojat alkoivat vaurastua ja kansallishenki nousi, kunnallishallinto muuttui, politisoituminen alkoi. Kaikki tämä edesauttoi sitä, että Punkalaitumelle saatiin oma paikallislehti: kunnallinen uutis- ja ilmoituslehti Punkalaitumen Sanomat, jota näin lähes 110 vuotta myöhemmin kustantaa yksityisten omistama osakeyhtiö. Tätä Suomen neljänneksi vanhinta paikallislehteä ja maamme vanhinta yhden pitäjän paikallislehteä toimitetaan siis Punkalaitumella.
 
- Sekä tilaajat että ilmoittajat ovat meille tärkeitä. Yhtiö on vakavarainen ja omistajilla on tahtotila ylläpitää lehteä. Punkalaitumelaisen perinnön säilyttäminen on yksi tärkeistä tehtävistämme. Kyllä minä koen, että me paikallislehden tekijät teemme kulttuurityötä, olemme porttina punkalaitumelaisuuteen. Eiköhän paikallislehtemme ole yksi konkreettinen muoto juurista. Printtimedian kuolemaa on ennustettu 80-luvulta lähtien. Digiasioista käymme keskustelua ja pohdimme, miten isosti mukaan lähdemme. Teettämämme kyselyn mukaan lukijoistamme kuitenkin valtaosa haluaa paperiversion, joten sekin puhuu paperilehden puolesta. Postin palveluihin olemme välillä joutuneet pettymään ja lehti on tullut asiakkaillemme myöhässä. Postitammekin halukkaille tilaajille pdf-version lehdestä torstaisin. Sähköpostilistalle voi ilmoittautua! Tällä hetkellä lehden levikki on noin 3 500, peräti 90 prosenttia talouksista tilaa sen kotiin. Aika kotiseutu-uskollista! Sirkkaan asti löytävät kaukaisimmat Sanomat kotimaassa. Keski-Eurooppaan ja Australiaan postitetaan lehti myös. Texasissakin Punkalaitumen tapahtumista ollaan selvillä. Mikä mahtaa olla päätoimittajalle kaikkein mukavin aihe, kun kirjoittamaan ryhdytään?
 
- Veteraanit ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Ei yksin ne upeat tarinat vaan myös kaikki se viisaus, mikä heissä on. Meillä on paljon oppimista heiltä ja muiltakin vanhemmilta ihmisiltä. Pitäisi olla aikaa istua alas ja kuunnella. Monesti on myös upea havaita, että omat ennakko-odotukset eivät täytykään. Jokin tapahtuma, tilanne tai ihminen osoittautuukin ihan toisenlaiseksi kuin itse aluksi luuli. Silloin sitä kokee oppivansa ja kehittyvänsä. Henkilöhaastattelut ovat hyvin mieluisia. Kaikista raskaimpia juttuja ovat nekrologit, erityisesti silloin, kun ystävä tai tuttava on menehtynyt. Kyllä tässä työssä ihan kehdosta hautaan koko elämän näkee ja kokee monella tavoin.
 
Miltä näyttää kotiseutu vuonna 2018 sieltä päätoimittajan huoneesta katsoen?
 
- Kyllä meillä on jonkin verran havaittavissa kotosokeutta. Ei oikein ymmärretä, miten hyvin monet asiat ovat ja miten hieno kunta meillä on. Vaikka täälläkin tapahtuu, niin lintukotohan tämä vielä on. Toivottavasti sellaisena pysyykin. Valaistus ja kamerat ovat hyviä keinoja ilkivallan estämisessä. Somemaailmassa on paljon hyvää, mutta vähän huolissani ihmisten itsekritiikin puutteesta välillä olen. Olenkin suositellut yleisönosastokirjoituksia. Silloin kommentointiaan joutuu viikon verran miettimään. Some vaan on joillekin liian nopea foorumi. Punkalaitumen yritykset ja palvelut ovat vetovoimatekijöitä ihan ilman muuta. Niitä kehittämällä ja käyttämällä ne myös säilyvät. Terveys- ja vanhuspalveluista ei kyllästy keskustelemaan, niin tärkeää on saada ne pysymään paikkakunnalla. Väkiluvun väheneminen on Punkalaitumellakin haaste. Hienosti Tule kotiin -hanke siihen vastaa. Nyt tarvitaan enää rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat repäistä ja lähteä takaisin juurilleen. Tänne kannattaa palata, muistuttaa Aro.
 
Monipuolisen kulttuurin puolestakin puhuva mies ei vain kirjoita kulttuurista. Hänellä on myös omia unelmia ja suunnitelmia.
- Jonkinlainen muistelmateos ehkä ilmestyy tulevaisuudessa. Vaimonkin kanssa eräs yhteistyöprojekti on suunnitteilla. Ja sketsejä, niitä olen hänen kanssaan pohtinut. Paljasjalkaisella punkalaitumelaisella, joka on jo yli 20 vuotta työskennellyt tällaisella näköalapaikalla, on varmasti paljon kerrottavaa. Ensimmäinen ajatus, mikä pienessä kunnassa saattaa yhden sun toisenkin mielessä juolahtaa on se, olenko minä mukana niissä muistelmissa tai sketseissä. Ja jos en ole, niin miksi en?

 


 

DATATUVASTA PALVELU POIKINEENDatatupa Skogberg
 
 
Tekniikasta tietämätön täti-ihminenkin ihan virkistyi ja tunsi oppineensa uutta Datatuvassa (ent. Kuvatupa) poiketessaan. Kauppias Teemu Skogbergin kärsivällistä, ymmärtävää ja kannustavaa opastusta kuunteli ihan mielellään.
 
- Tapaan aina muistuttaa, etteivät tekniset vempaimet räjähdä. Joskus jopa hävetään kysyä teknisistä pulmista, mutta meillä ei sellaisesta tarvitse kärsiä. Datatupa on juuri oikea paikka niille, jotka tarvitsevat uuden laitteen tai korjausta vanhalle - tai sitten vain opastusta uuden käyttöönottamisessa. Mieluiten teen korjaukset täällä liikkeessä.
 
Skogberg on nyt runsaan kuukauden verran luotsannut Datatupaa vaimonsa Katariinan kanssa. Kovasti hän kehuu mentoreitaan Markku ja Hanna Poutalaa, joilta yrityksen ostivat. Poutalat ehtivät toimia Kuvatuvassa peräti 35 vuotta ja ovat tukeneet uusia yrittäjiä alkutaipaleella.
 
- Punkalaitumelaiset asiakkaat ja muut yrittäjät ovat ottaneet meidät tosihienosti vastaan. Tuntuu, että alan yritystä täällä oikeasti tarvitaan. Avajaisissa oli hurjasti väkeä. Jatkossakin aiomme tempauksia silloin tällöin järjestää. Halloweenia olemme vaimon kanssa jo hieman pohdiskelleet, kertoo Skogberg.
 
MONENLAISIA VEMPAIMIA
 
Katariinan ja Teemun yritykseen mahtuu monenlaista: kodinkoneista elektroniikkaan. Ikkunanpesurobotti kuulosti minusta erittäin mielenkiintoiselta, monet lapset innostuvat taatusti kaupassa myytävistä droneista (kuvaavista, kauko-ohjattavista lennokeista). Tietokoneet, puhelimet, televisiot, pesukoneet, jääkaapit, mikrot, kahvinkeittimet ja tarvikkeet mahtuvat sulassa sovussa liikkeeseen studionurkkauksen kanssa.
 
- Passikuvaukset ja lapsikuvaukset hoidamme itse liikkeessä, alihankkijan kautta tulevat sitten tilauskuvaukset erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Myymme myös suosituiksi tulleita videovalvontapaketteja yrityksille ja yksityisille. Dronella pystymme kuvaamaan yritysmainoksia, muistoja taloista ja tiloista, mutta sillä kuvaamme myös ammattikäyttöön rakennustyömaalla tai maanviljelijöiden kaivuujälkiä. Meillä on parikin dronea ja niiden jälki on erinomaista. Dronekuvauksien hinnat ovat 40 eurosta ylöspäin. 
Nuorille yrittäjille mieluinen työ ja yrittäjyys ovat myös harrastus tällä hetkellä. Tennis ja VPK ovat vähän niinkuin naftaliinissa.
 
- Remontoimme liikkeen ja pitkää päivää tässä on tullut tehtyä myös sen jälkeen. Mutta emme moiti, kun saamme tehdä työtä rakkaiden asioiden ja mukavien asiakkaiden parissa.
 
Jos katsot tarkkaan Teemun kuvaa, näet pikkuisen dronen liitelemässä hänen vasemmalla puolellaan. Tällaisella kameralla pystyy kuvaamaan jos vaikka ja mitä nykyisin!
 
 
 

 
 
KAHVILA-RAVINTOLA JESSICAKahvila-Ravintola Jessica
 

 
Arja Syrjänen omistaa Kahvila-Ravintola Jessican Punkalaitumella. Yömyöhään palvelee myös yrityksen Grilli ja ravintolan ja grillin yhteydessä Xmeal. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
KAHVILA MYÖTÄTUULI
 
 
- Saammeko koko kakun, tiedustelivat Jaakko ja Antti Nieminen Myötätuulen omistajalta Merja Mikkoselta. Taustalla punkalaitumelaisen Raimo Huittisen taidetta, myynnissäkin ovat nämä upeat taulut.
 
 
 
Kahvila Myötätuuli

 

 
 
LOUNASKAHVILA MOKOMA
 
Helsinkiläinen Hannulan perhe päätyi Punkalaitumelle asumaan, koska ei täältä pystynyt enää olemaan pois
 
Lounaskahvila Mokomaan voit tutustua paremmin heidän kotisivuiltaan:
 
 
 
 
Mokoma

 
 

 
 
YRITYS-TORI
 
 
Yritys-tori on jokavuotinen tapahtuma, johon yritykset saavat tulla esittelemään tuotteitaan ja toimintaansa.
 
Alla on vuoden 2018 mainoskuva.
 
Yritys-tori
 

 
 
KOULUTINTTI MAJOITTAA PITÄJÄLLÄ
 
 Koulutintti
Sakari Pärssiselle on iskenyt melkoisen pitkä jälki-istunto! Hän on nimittäin yhä koulussaan, vaikka opettajat ja luokkatoverit ovat rakennuksesta poistuneet jo 47 vuotta sitten.
 
- Vuonna 2000 muutimme vaimoni Hanna-Riitan kanssa kotikonnuilleni Punkalaitumelle. Alastarolla työskentelimme sähkölaitoksen palveluksessa. Vuodesta 1998 tämä vanha kouluni on toiminut Koulutintti-nimisenä Peti & Puuro-majoituksena (Bed & Breakfast). Suurissa saleissamme hoituvat myös juhlat ja kokoukset. Asumme rakennuksessa itse, kertoi Sakari.
 
MONESSA MUKANA
 
Kuten niin monella muullakin reippaalle punkalaitumelaisella pariskunnalla, on myös Pärssisillä monta rautaa tulessa. Mies on kylillä tunnettu myös jokilaivan kipparina. Tätä alusta grilleineen päivineen voi tilata isommallekin ryhmälle. Viisi mökkiä (Uisku, Tuisku, Luisku ja Muisku sekä Passimökki) sijaitsevat Porttikallion hienoissa maastoissa. 
 
Tämä perinteikäs talo on kirkon jälkeen seuraavaksi rakennettu julkinen rakennus Punkalaitumella. Jokirannassa uljaasti seisova Koulutintti rakennettiin vuonna 1874. Sen seinät voisivat kertoa monta tarinaa. Siinä on nimittäin toiminut sekä posti että Punkalaitumen Sanomien toimitus. Sota-aikanakin rakennusta on tarvittu.
 
Koulutintiksi rakennus kastettiin Pärssisten myötä. Sakari on käynyt lintumatkailukoulutuksen, nimi on muistona niiltä ajoilta.
 
- Nimi oli onnistunut, koska tuntuu, että se muistetaan hyvin. Lintumatkailua ei viime aikoina ole kovasti ollut, mutta onkiville yöpyjille meiltä löytyy aina onki! Joesta saa särkikaloja, haukia ja kirjolohiakin. Kyläyhdistys istutti peräti 5 000 kuhaa, joten tervetuloa ja tiukkoja siimoja!
 
Lue lisää Pärssisten matkailuyrityksestä:

 
 

 
 
YLI-KIRRAN KAHVIOYli-Kirran kahvio
 
Yli-Kirralla toimii myös kahvio Talonpoikaismuseon yhteydessä, josta voi mennä ostamaan tuliaisiksi makeaa suuhun pantavaa tai vaikkapa lautapelin.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
YRITTÄJYYTTÄ MONELLA TAVOINPieni Saippuakauppa
 
 
Huom! Pieni Saippuakauppa on muuttanut osoitteeseen Vammalantie 1017.
 
Pieni Saippuakauppa Punkalaitumella on vain osa Hanna-Mari Vuorisalon arkea. Tällä hetkellä 4H:n toiminnanjohtajan pesti nappaa Hanna-Marin ajasta leijonaosan, mutta rouvan tapaa myös vaikkapa äestystouhusta oman kotitilan pelloilta Illosta. Tilaa hän viljelee aviomiehensä kanssa.
 
- Mietin yrittäjäksi ryhtymistä ja Pieni Saippuakauppa oli juuri sellainen, mikä sopi tarkoitukseen. Tamperelainen yrittäjä oli liikkeestään luopumassa, kun minä sen löysin kolmisen vuotta sitten. Minulla on nyt pieni putiikki keskustassa Punkalaitumella, mutta pääasiallisesti myyn verkkokaupassa. Asiakkaani ovat siis ihan koko maasta. Joulu on huippusesonki tällä alalla, mutta Punkalaitumella huomaa myös selvästi mökkiläisten saapumisen. Liike on avoinna tiistai-iltapäivisin ja torstai-aamupäivisin, minut tavoittaa myös puhelimitse ja sähköpostitse, kertoi tämä monessa mukana oleva 38-vuotias nainen.
 
Pienen Saippuakaupan tuotteet Hanna-Mari pyrkii pitämään mahdollisimman kotimaisina, osan hän tuo myös itse maahan. Tuotevalikoimaan kuuluvat saippuat, hius- ja ihonhoitotuotteet, kodin puhdistusaineet, pesupähkinät, pyyhkeet, postikortit, korut... Heti ei arvaisi suosituinta tuotetta. Se on nimittäin koirashampoo!
 
4H-TOIMINNASTA MONEKSI
 
Neljää hoota - harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi - pitävät pääperiaatteinaan lukuisat järjestöt ympäri maailman. Kotimaisiakin 4H-yhdistyksiä on yli 200. 
 
4H-toiminta on aktiivista ja monipuolista. Monia nuoria yrittäjiä toimii paikkakunnallamme ja 4H-yrittäjyyden jälkeen he monesti jatkavat valitsemallaan alalla. 4H organisoi Nuorisotila Nurkkaputkan toimintaa, joten kutakuinkin kaikki Punkalaitumen nuoret ovat jollain tapaa toiminnassa mukana. 6-28-vuotiaat puuhaavat yhdistyksessä monenlaista.
 
- Tällä hetkellä nuoria yrittäjiä on mm kahvilanpitäjinä, kissanhoitajina, piha- ja siivoustöissä, pyöränkorjaajina, lastenhoitajina. Mehuaseman toimintaa virittelemme ja Landet liikkellä-hankkeemme tuo maaseudulle työpaikkoja. Nokkosta myimme ravintoloille, paljon enemmänkin olisi mennyt kaupaksi mitä saimme kerättyä. Anna aikaa-projektissa paikallisten yrittäjien avustamana yksi nuori on tälläkin hetkellä työllistettynä vanhusten apuna, kertoi Hanna-Mari.
 
HAASTEITA JA HIENOJA PUOLIA
 
- Iso haastehan se on, että saamme nuoret jäämään tai ainakin palaamaan Punkalaitumelle. Teollisuuden saaminen tänne olisi tärkeää. Sen myötä tulee sitten työpaikkoja, ihmisiä ja uusia palveluitakin. Nykyiset palvelut kyllä pysyvät, jos me vain ymmärrämme käyttää paikallisia palveluita. Hienointa täällä on luonto, vapaus ja sekin, että päätöksenteko on notkeaa. Täällä on kaikin tavoin helppoa elää ja olla. Paras paikka itselleni on oma koti ja kasvimaa. Kotimetsät, joista saa marjoja ja sieniä, luetteli Hanna-Mari, joka kertoi poimineensa puolukoita vaikka taskulampun valossa, jos ei valoisalla metsään ehdi.
 
 
 

 
 
JONKKA MONESSA MUKANAJonkka
 
 
- Punkalaidun on ihan mahtava kunta! Meillä on paljon vahvuuksia, hinta-laatusuhde kohdillaan, palvelut saatavilla ja yrittäjyys tärkeä osa elämää. Luonto ja puhtaus ovat sellaisia asioita, jotka tarvitsisivat enemmänkin palstatilaa. Nämä kaikki ovat meille asukkaille itsestäänselviä juttuja. Kunpa vain muistamme puhua niistä ääneen ja kertoa muillekin, sanoo Punkalaitumen Yrittäjien 36-vuotias puheenjohtaja Laura Jonkka.
 
Samaisen naisen löytää myös Punkalaitumen seurakunnan kirkkovaltuustosta ja Osuuspankin hallituksen kokouksista. Kuntapolitiikkaan Lauralla ei ainakaan vielä ole kiirettä.
 
- Ihan kaikkeen ei aika ja rahkeet riitä juuri tällä hetkellä. Menen kuitenkin aina sata lasissa, haluan tehdä hommat hyvin ja valmistelukin on tärkeää. Yrittäjien puheenjohtajana minulle on ollut erityisen tärkeää se, että suhteet kuntaan ovat hyvässä kunnossa. Yhteistyöllä saa paljon aikaan! Kunnassa on 300 yrittäjää. Heitä ei sovi unohtaa.
 
Aika moneen Lauran aika kuitenkin riittää: oma yritys työllistää hänen lisäkseen yhden henkilön. Heikki-miehensä kotitilan hoito sekä sahausurakointi ja koneurakointi täyttävät pariskunnan päivät ja silloin tällöin Laura hyppää myös tarjoilukeikoille erilaisiin juhliin. Neljä lasta, kaksi koiraa ja talokin omansa vaativat.
 
- Hyvä on joskus sanoa myös "Ei", nainen naurahtaa.
 
 
YRITYS KOTITILALLA
 
Turkulainen Jonkka tapasi punkalaitumelaisen miehensä 18 vuotta sitten ja vuonna 2010 hän perusti työ-, turva- ja edustusvaatteisiin, painatuksiin, teippauksiin ja brodeerauksiin erikoistuneen yrityksen. Hän palvelee lähinnä yrityksiä, mutta myös yksityiset ovat tervetulleita.
 
- Aina yksityisten lahjat tms virkistävät yritysten töiden ohessa. Painamme ja brodeeraamme mm pyyhkeisiin, boxereihin, takkeihin, sukkiin, saunatekstiileihin ja kasseihin. Laatu on meille tärkeä juttu, myös liikelahjat löytyvät meiltä.
 
VALOA TULEVAISUUDESSAKIN
 
Punkalaitumen tulevaisuuden Jonkka näkee valoisana.
 
- Olen optimistinen luonne ja uskon vahvasti, että meillä menee hyvin ja että pärjäämme. Punkalaidunta asuttaa hieno ja tiivis yhteisö. Täällä saa tukea, apua ja turvaa. Uudetkin asukkaat meillä otetaan avosylin vastaan, sanoo hän.
 
 

 
 
MÄKI-LAURILAN TILA
Mäki-Laurilan tila kasvattaa ylämäänkarjaa, ja tilalta voikin ostaa ylämäänkarjan lihatuotteita luomuna. Mäki-Laurilat myös vuokraavat majoitusta mökkien muodossa Punkalaitumen kauniissa luonnossa, Mäki-Laurilan tilan lähettyvillä.
 
Lisää tietoa löytyy Mäki-Laurilan kotisivuilta:
 
Mäki-Laurilan tila mökitMäki-Laurilan tila
 
 

 
 
ITE-TAITEILIJA RANTANENITE-taiteilija
 
 
ITE-taiteilija Tuomo Rantanen loihtii romustakin taidetta, ja huumorintaju on niissä aina läsnä. Taiteilijan töitä on varmaan onnistunut näkemäänkin useampaan otteeseen Porttikallion ulkoilualueella, joissa taiteilijan työt ilahduttavat kulkijoita ratojen varrella.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
PAKARILLA PUNTTEJA JA PALJON MUUTA IKÄIHMISELLE
 
Hienossa, ilmastoidussa kuntosalissa oli melkoinen puheensorina hankevetäjän saapuessa paikalle. Ikäihmiset siellä nauttivat Sotesin ohjatusta kuntoilusta.
 
Maksutonta Punkalaitumen Pakarin kuntosalin käyttö ilman ohjausta on iltaisin kaikille 65-vuotiaille ja vanhemmille kuntalaisille.
 
Palvelukeskus Pakarin aluetta minulle esitteli palvelupäällikkö Tiina Niemelä. Juhannusruusun kukkiessa teki itsekin mieli ottaa matsi minigolfia. Takapihan metsään oli tehty myös pieni luontopolku ja grillipaikkakin löytyi. Viihtyisää ja rauhallista! Löytyipä Pakarilta pikkuinen kappelikin.
 
- Vastaan kunnan ruoka- ja puhtaanapitopalveluista eli asiakkaitani ovat kaikki vauvasta vaariin. Täällä Pakarilla minulla on työhuone. Isoa salia voivat vuokrata kokouksiin tai juhliin sekä yhdistykset että yksityiset. Lounaalle (ma-pe klo 11-12.30) ovat ihan kaikki kuntalaiset tervetulleita. Meillä tarjotaan perinteistä kotiruokaa, heinäkuussa keittolamme lomailee.
 
Moni yksinasuva piipahtaa Pakarilla moikkaamassa tuttuja, kivahan se on seurassa syödäkin, sanoi Tiina.
Pakari
 
 

 
LÄHETYSKAHVILA
 
Lähetyssihteeri Leena Nikkanen kutsuu kansaa torin Lähetyskahvilaan torstaisin klo 8-11.30.
 
- Kesä- ja heinäkuun ajan Lähetyskahvila on avoinna torstaisin. Luvassa on kahvin ja pullan lisäksi rupattelua ja arvontaa. Joka neljäs arpa voittaa.
Sata pullaa tapaamme leipoa joka torstaiksi ja yleensä ne myös menevät kaupaksi. Tuotolla tuetaan seurakunnan oman lähetysperheen työtä Nepalissa. Suomen Lähetysseuran lähetit Juhaninmäet ovat kahden lapsensa kanssa asuneet Nepalissa jo vuodesta 2015.
 
Leenan äiti on ollut perustamassa Lähetyskahvilaa  kolmisenkymmentä vuotta sitten, Leena on ollut seurakunnan lähetystyössä mukana neljä vuotta.
 
Kuvassa Leena oikealla, herkkuvatia Leenan vieressä esittelee Raili Granni.
 
 
Lue lisää tapahtumista täältä:
 
 
Lähetyskahvila
 
 

PAULIN KAUPPAPaulin kauppa
 
Pauli Syrjälä pyörittää omaa kauppaansa Punkalaitumelaisille tutussa "vanhassa Nordeassa", eli liiketiloissa, joissa Nordeakin kerran sijaitsi - keskustassa sijaitsevassa keltaisessa rakennuksessa, jossa ylä-osat toimivat myös vuokra-asuntoina. Tällä hetkellä kaupasta löytyy mattoja, Nokian Neulomon tuotteita, erilaisia leluja ja pelejä pienemmille ja vähän isommillekin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 KATARIINA
 
Katariinan myymälästä löydät vaikka mitä. Myymälän yhteydessä on rahanvaihtoa, rahansiirtopalvelua, matkahuolto sekä vaatemyymälä. Liikkeessä toimii myös suutari ja kehystämö.
 
Lue lisää Katariinan kotisivuilta:

 
 


T:MI MIELONEN
Juhani Mielonen
 
Mielosen rukkaset on Punkalaitumella ihan käsite. Niistä tiedetään, että ovat varmasti paikallista laatutyötä.
 
- Alan toimijoita kyllä on, mutta suomalaisia vähän. Emme mekään ole patentoineet tuotteitamme, mutta on meillä ihan oma, tunnettu mallimme. Jos just samanlaiset rukkaset vastaan tulevat niin taatusti ne ostan, naurahtaa Juhani Mielonen.
 
Kun kysyn mieheltä, miten tämä Kanteenmaalla sijaitseva yritys sai alkunsa, kuulostaa siltä, että se lähti aikoinaan vähän lapasesta. :)
 
- Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa yksi myyjistä oli alaa vaihtamassa ja kauppasi laitteitaan. Ne tulivat sitten meille ja vähitellen tämä on kasvanut. Laitteita on nyt useampiakin ja iso myymälätila on valmistunut työtilojemme viereen.
 
Rukkasia, töppösiä, laukkuja on Mielonen valmistanut ja kaupitellut jo 25 vuotta, mutta hänellä on toinenkin yritys. Nimittäin tukit sirkkelöityy hänen toimestaan laudoiksi ja useimmiten paikallisten maanviljelijöiden tarpeiksi.
 
- Kaksi ihan eri alan yritystä toimii hyvin vastapainona toinen toiselleen. Elokuusta lähtien kierrämme markkinoilla, messuilla ja muissa tapahtumissa rukkaskaupoilla. Sodankylästä Hankoon olemme kulkeneet eli paljon ja monenlaista on tullut nähtyä. Formulat ja sateet sotkevat markkinatunnelmaa etelässä, Lappiin ei ole menemistä kuin poronnahan kanssa, eikä koskaan poroerotuksen aikaan. Liikkeisiin emme myy, mutta meidän myymäläämme saa mielellään tulla ostoksille.
 
Nykyään lampaan- ja poronnahat ovat suosituimpia. Peuraakin ompelimosta löytyy. Sainpa Mielosella silitellä jopa kanadalaista pesukarhua, mutta se olikin melkoisen harvinainen hanska. Uusinta uutta Mielosen valikoimassa ovat pikkuiset uusiohuopalaukut nahkahihnoineen.
 
- Appiukko oli laukkulaaksosta Kiikasta kotoisin, opettajana toiminut vaimoni peri taidot sieltä ja opetti minullekin aikoinaan. Tuotteemme ovat ihan leikkauksesta lähtien käsityötä. Tuhansia pareja on maailmalle lähtenyt vuosien aikana, ehkä 30 paria päivässä saamme valmiiksi.
 
Juhani Mielonen toimii molemmissa yrityksissään yhä nyt eläkepäivinään. Seitsemän lastaan suuntaavat muille aloille, mutta näyttääpä miehessä yhä virtaa piisaavan.
 
- Kunnan on hyvä muistaa meitä pienyrittäjiä, me pidämme kunnan elinvoimaa yllä. Yrittäjien kultaisen ristin sain, joten kyllähän niitä vuosia on takana. Marras- joulukuu on rukkaspuolella melkoista haipakkaa. Silloin ei paljon nukkua ehdi. Nyt sitten valmistamme uutta tavaraa. Sitä pitää olla riittävästi. Houkuttimena meillä on glitterit, kulta ym eksoottisemmat sävyt. Aika usein sitä suomalainen kuitenkin päätyy valitsemaan mustat rukkaset, kertoo mies.
 
Kuvassa Juhani Mielonen myymälässään Kanteenmaassa.