A

Paikkakunnan yhdistyksistä

Pärssinen

Tekstit ja kuvat: Hanna-Mari Kamppikoski, Tule kotiin -hanke

YHDISTYSTOIMINTAAN KAIVATAAN TOIMIJOITA

Liikunta onnellistaa ja ryhmässä liikkuminen antaa paljon. Oman kylän ladut ja polut ovat tuttuja ja rakkaita monelle punkalaitumelaiselle lapsesta lähtien. Onpa paikkakunnalle perustettu liki 30 vuotta sitten yhdistyskin nimeltään Punkalaitumen latu ja polku ry. Upeiden, yhteisöllisten vuosien jälkeen yhdistyksen tulevaisuus on puheenjohtaja Sakari Pärssisen (kuvassa) mukaan kuitenkin uhattuna.

- Yhdistyksessämme on ollut monenlaista mukavaa yhteistä eloa ja menoa. Lapin hiihtoreissumme on ollut todella suosittu. Nytkin se järjestetään viikolla kymmenen. Meillä on ollut pyöräily- ja kävelyvihot kylillä, valitsemme Vuoden liikkujan, olemme olleet puuhaamassa hiihtotapahtumia, valohölkkää, maanantaipyöräilyä, laturetkiä, ystävänpäivätansseja. Olemme myös pitäneet Porttikallion ladun auki. Avantouinti kunnan rannassa on tärkein tulonlähde yhdistyksellemme, maanantaipyöräilyn olemme järjestäneet vapusta juhannukseen - ja paljon muuta - mutta nyt näyttää valitettavasti tulevaisuus aika synkältä, huokaisee Pärssinen.

KOKO PERHEELLE

Jäseniä Latu ja Polku-yhdistyksellä Punkalaitumella on nelisenkymmentä, mutta niistä suurin osa on perhejäseniä. Tällöin osanottajamäärä tapahtumissa kasvaa. Pärssisen mukaan kaikki tapahtumiin osallistuvat eivät ole jäseniä.

Avantouinnissa saa käydä kerran maksutta, jotta tietää, mihin ryhtyy. Avantouinti hoituu hienossa yhteistyössä kunnan ja Yrittäjien kanssa. Kunnan kauniissa rannassa viihtyy yleensä noin 20 henkeä kerralla. Joka toisen saunavuoron hoitavat Yrittäjät, joka toisen Latu ja Polku ry. Kunta auraa tien ja hoitaa polttopuut. Neljällä eurolla pääsee pulahtamaan jäiden sekaan syyskuun alusta vappuun asti. Olen niin monelta suunnalta kuullut niin pakkohan se on uskoa, että mahdottoman mukavaa näillä perjantaipulikoijilla on. Vilu-uimareita he ovat oikealta nimeltään.

KYSELY TULOSSA

Pärssinen kertoo, että jäsenille lähetetään keväällä kirje, missä kysytään, ketkä ovat valmiita oikeasti sitoutumaan yhdistystyöhön. Yksi tai kaksi ei pitemmän päälle voi kantaa koko vastuuta, koska monenlaisessa järjestelyssä on paljon hommia. Tietysti yhdistys toivoo myös ihan uusiakin jäseniä. Kevään kokoukseen mennessä päätetään, jatkuuko yhdistyksen toiminta vai loppuuko se.

Se sellainen olisi kovasti ikävä juttu, sillä lähialueen Latu ja Polku-yhdistykset ovat hyviä yhteistyökumppaneita samoin kuin kunta ja Yrittäjät. Uusiakin yhteistyökuvioita ollaan lämmittelemässä. Puhumattakaan siitä, miten hieno arvomaailma yhdistyksellä on. Latu ja Polku ry toimii myös kaiken ikäisten kuntalaisten iloksi.

 

 


 

 
PITKÄ HISTORIA VELVOITTAA VAALIMAANTyöväentalo
 
Kuvassa Jouko Valonen (vas), Mauri Multanen, Jouko Mäkelä ja Irma Rantanen toivovat lisää väkeä talkoisiin, jotta Työväentalolle saadaan jälleen monenlaista toimintaa ja paljon kävijöitä. Elokuvajuliste on vuodelta 1958
 
Mäenpään Työväentalolla on värikäs ja pitkä historia. Se on toiminut sekä kirkkona että vankilana – ja muuntautunut moneksi muuksikin. Jokaisella punkalaitumelaisella taitaa olla useita muistoja talosta. Talo on rakennettu vuonna 1908 ja peruskorjattu 2016. Nykyisin sitä myös vuokrataan.
 
- Eläkkeelle jäätyämme on ollut aikaa perehtyä Työväentalon historiaan ja pohtia myös tulevaa. Tässä rakennuksessa on kasapäin muistoja, mutta sillä on paljon annettavaa jatkossakin. Jonkinlaisia nostalgiailtoja on tarkoitus järjestää. 26.6. klo 19 meille tulee esiintymään Kasakkatanssiteatteri Artania. Silloin puffetti aukeaa jo klo 18. Elokuussa on luvassa mm nuorten pop-up-teatteria, Mikko Perkoila on buukattu syyskuun loppupuolelle, luettelevat aviopari Jouko Mäkelä ja Irma Rantanen.
 
Pariskunta on ottanut Työväentalon sydänkäpysekseen. Aikoinaan torstaitansseissa soitettuja levyjä on järjestetty, historiaa tutkittu ja tilastoitu, mutta ennen kaikkea talosta on pidetty huolta. Siivoaminen ja lämmitys vaativat osansa ajasta nekin.
 
YHDESSÄ ENEMMÄN
 
- Syyskuussa järjestämme talkoopäivän ja tietysti toivomme kovasti väkeä paikalle. Lähes 300-neliöinen rakennus kaipaa monenlaista huolenpitoa ja talkoilla saa aina enemmän aikaan kuin yksinään. Ideoita on jo vaikka miten paljon ja mielellään otamme uusia toimijoita mukaan pohtimaan ja pallottelemaan. Jos suinkin joku löytää kotoaan Työväentaloon liittyvää materiaalia, vaikkapa valokuvia tai pöytäkirjoja, otattehan yhteyttä? Niin ikään kaikki muistot ovat tervetulleita!
 
Mäkelän ja Rantasen kanssa Työväentalolla olivat samanaikaisesti myös Mauri Multanen ja paluumuuttaja Jouko Valonen. Mauri on paiskinut remontin yhteydessä pitkiä päiviä.
 
- Klapeja olen ollut jo nuorena tekemässä täällä, mutta tanssimaan en ryhtynyt. Sen sijaan elokuvissa kävin usein. Muistan hyvin Väreitä-elokuvan, ensimmäisen suomalaisen alastomuuselokuvan, nauraa Mauri Multanen.
 
Mauri on vastannut isosta ikkunaurakasta ja metsätöistä. Jouko on aikoinaan Irman tavoin asunut työväentalon naapurissa. Siksi taloon ja ympäristöön liittyy molemmilla paljon muistoja. Irma on lapsena ”työskennellytkin” rakennuksessa. Limsapalkalla lapset nimittäin keräsivät Elsa-talonmiehen ohjeen mukaan nauloja talteen.
 
- Tärkeässä osassa lapsuuttanihan tämä talo on ollut, paljon on tullut talossa ja pihapiirissä melskattua. Nykyisin toimenkuvani on olla auttavana kätenä ja henkisenä tukena, sanoo Jouko Valonen
 
TÄHTÄIMESSÄ TULEVAISUUS
 
Nelikolla on hienoja ideoita ja paljon suunnitelmia, aivan upea rakennus vaalittavanaan. Rahoitushakemukset ovat nekin heidän pitkällä asialistallaan. Kulttuurilaitoksena työväentalo on ollut merkittävä. Elokuviin jonot ovat luikerrelleet isolle tielle asti ja näytöksiä on ollut jopa useamman kerran päivässä. Esimerkiksi vuonna 1944 myytyjä elokuvalippuja oli yli 34 000 kappaletta! Vuonna 1973 leffanäytökset päättyivät kokonaan. Projektori on yhä olemassa, mutta kunnostusta vailla. Torstaitanssit olivat erittäin suositut ja iltamissa ilakoitiin – tosin silloin sai tanssia vain 1,5 tuntia.
 
 
- Onhan tämä ihan mahtavan inspiroiva ympäristö ollut jo lapsena ja nuorena, mutta ei työväentalon loisto ole silmissäni yhtään himmentynyt vieläkään. Saan jatkaa eläkepäivinänikin rakkaiden asioiden parissa, huokaili Irma Rantanen, joka on elänyt kymmenen ensimmäistä vuottaan ihan Työväentalon naapurissa.
 
Mielenkiintoisen juttutuokion jälkeen sain kavuta Työväentalon torniin. Voi, miten hienot näkymät sieltä onkaan koko pitäjään! Kysyessäni kummituksista, nyökytteli Irma samanaikaisesti, kun miehensä puisteli päätään.
 
- Joitakin kummitusjuttuja on korviini kantautunut, kertoi Irma.
 
Tornista laskeutuessamme huomasin pääkallon. Se on toiminut rekvisiittana näytelmissä ja sopisi yhä Työväentalon hienolle näyttämölle.
 
Viime vappuna talo oli väkeä täynnä. Tuolloin juhlassa olivat puhujina emeritusprofessori Heikki Paloheimo ja sosiaalipsykologi Tapio Kangasniemi. Toivottavasti tulevaisuudessakin tätä taloa kansoittavat kaikenikäiset ihmiset monissa erilaisissa tilaisuuksissa.
 
 
 

 
 PUNKALAITUMEN GOLF

Tiedätkö, mitä tarkoittavat ace, all square, birdie, caddie, fore tai gimmie? Kannattaa muuttaa Punkalaitumelle niin täällä opit! Punkalaitumen Golf ry:n puheenjohtaja Pertti Pouru nimittäin juuri soitti ja kertoi, että hallituksen kokouksessa oli eilen päätetty hienoja asioita! Jokainen Punkalaitumen kuntaan 1.1.2019 lähtien muuttava saa yhdistykseltä ilmaisen kauden! Ihan mahtavaa! Eikä siinä kaikki. Pakettiin kuuluvat myös opetus ja pelivälineitten lainaus. Ja tietysti mukava seura hyvin hoidetulla kentällä. Tämä on voimassa niin pitkään kuin golfkenttä on avoinna vuonna 2019.

 

Punkalaitumen Golf

 

golf

 

 


 

 

SPR - KUNTALAISTEN OLOHUONESPR-olohuone

 

SPR:n Punkalaitumen osasto avasi tänään uuden toimipisteensä keskustassa. Vuonna 1950 toimintansa aloittaneella yhdistyksellä on jo suosittu kirpputori uuden toimipisteen naapurissa Pihlajatiellä.
 
- Anja Rantala on ansiokkaasti kirpparia hoitanut ja hänelle tulee vastuuta myös tästä uudesta tilasta. Odottelemme asiakkailta ideoita ja ehdotuksia, millaista toimintaa uuteen tilaan halutaan. Tämä on tarkoitettu kuntalaisten olohuoneeksi, seurustelutilaksi ja ihan kaiken ikäisten käyttöön. Nimeäkin etsimme uudelle tilalle. Tulkaa siis osallistumaan nimikilpailuun, kannusti kahvia tarjoillut puheenjohtaja Tuula Vatanen. Hän myös toivotti kaikki tervetulleiksi avajaisiin.
 

 
 
 
 
 
 
 


 
YLI-KIRRAN TALONPOIKAISMUSEOYli-Kirran Talonpoikaismuseo
Yli-Kirran Talonpoikaismuseo tunnetaan myös nimellä "Koiramäen talo". Se tarjoaa monipuolisesti tietoa 1800-luvun historiasta, ja sen ajan kulttuurista.
 
Yli-Kirran talonpoikaismuseo järjestää myös vuosittain kaikkien aikojen maatalousnäyttelyn.
 
Lisää voit luketa talonpoikaismuseon kotisivuilta:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
SÄRKKÄÄN, SÄRKKÄÄN!
 
-Hieno kesä on ollut! Keskimäärin 500-600 kävijää joka keskiviikko. Yli 1 000 vieraili parhaimpana iltana. Toistasataa talkoolaista ovat olleet tärkeitä ja uudetkin talkoolaiset ovat lämpimästi tervetulleita, sanoo Punkalaitumen Kunto ry:n puheenjohtaja Jukka Uusi-Kouvo. Urheiluseura on järjestänyt tansseja Punkalaitumella jo vuodesta 1955 ja Särkän lava on tunnettu ja pidetty.
Hankevetäjä pyörähteli kesän aikana mm oululaisen ja iisalmelaisen tanssittajan kanssa. Moni ajaa lavalle tanssimaan Helsingistä, Turusta, Tampereelta... Oman pitäjän väki voikin nyt kesän viimeiseen keskiviikkoon lähteä sankoin joukoin! Tulotkin kun käytetään paikkakuntalaisen urheilun ja liikunnan edistämiseen. Tanssilavan lippukassalla hyväksytään myös Smartum- ja Tyky-kulttuurisetelit.
 
Kuva: Juha Aro

 

 Särkän tanssilava

 


 

VIRONKANKAAN KESÄTEATTERI

Vironkankaalla Punkalaitumen teatterikerho ry järjestää vuosittain mahdollisuuksien mukaan kesäteattereita. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia teatteritaiteen harrastajien yhdyssiteenä sekä lisätä, kehittää ja ylläpitää teatteriharrastusta ja -taidetta Punkalaitumella.

Tarkempia tietoja voit lukea Vironkankaan Kesäteatterin kotisivuilta:

Vironkankaan kesäteatteri

 


 

TYÖPAJA

Työpajalla paiskitaan monenlaista työtä. Yksi mahtavista Työpajan ja Tule kotiin -hankkeen yhteistyöprojekteista vuonna 2018 oli Havupukin rakentaminen koristamaan Pietarinaukiota. Työpajalta voi myös ostaa Työpajan porukan tekemiä erilaisia käsitöitä, matoista puutöihin ja edelleen mittatilaustöihin.

Punkalaitumen Työpaja

 

 Työpaja