A

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen viikko 4.-10.11.2019

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen viikolla (viikko 45, 4.-10.11.2019) ilmestyy päivittäin Punkalaitumen kunnan Facebook- ja Instagram-sivuille sekä kunnan nettisivulla yhden kuntalaisen kertomus hänen hyvinvoinnistaan. Julkaisussa kuntalainen, eli tässä tapauksessa laajasti tarkasteltuna kunnan asukas, mökkiläinen tai kunnan palveluita muuten aktiivisesti käyttävä kertoo, mikä hänelle tuo hyvinvointia. Pidetään huolta hyvinvoinnistamme ja terveydestämme juuri itselle sopivalla tavalla ja pidetään myös läheisistämme huolta! 

Elina Jouppi:

"Tällä hetkellä elämääni tuo hyvinvointia rauhoittuminen ja rentoutuminen. Haluan rauhoittua työpäivän jälkeen ja katkaista työajatukset pois, joten olen alkanut kuunnella autossa radion sijaan äänikirjoja. Jaksan keskittyä niihin musiikkia paremmin eivätkä ajatukseni harhaudu pohtimaan sitä sun tätä. Mielensäpahoittajat olivat hyviä ja niiden jälkeen olen kuunnellut Nopolan sisarusten kertomuksia. Käyn myös iltaisin kävelyllä pimeässä. Välillä teen pitkiä lenkkejä reippaasti ja välillä taas kävelen juuri ennen nukkumaan menoa vain parisataa metriä postilaatikolle ja takaisin. Happihyppely ulkona tekee hyvää, oli se pitkä tai lyhyt pyräys. Riittävää yöunta ei parane myöskään unohtaa. 8 tuntia on minulle sopiva uniaika arjessa ja siitä minun täytyy muistaa pitää kiinni."

Kuva Jouppi

 

Juuso Mettänen:

"Oma hyvinvointini pohjautuu vahvasti liikuntaan ja urheiluun. Olen harrastanut monia lajeja, mutta nykyään lähinnä sydäntä on lentopallo ja beach volley. Tykkään myös kuntoliikunnasta, missä syke nousee ja oman mukavuusalueen raja hämärtyy. Olen toiminut pitkään myös lasten liikunnan parissa. Salibandy muuttui omalta kohdaltani tänä vuonna lentopalloon ja nyt punkalaitumelaisilla lapsilla on taas uusi harrastusmahdollisuus. Toimin myös Sataopiston opettajana ja vedän 4-6-vuotiaille lapsille Nassikkakerhoa. Siellä pelataan, leikitään ja nautitaan liikkumisesta. Lasten riemu ja onnistumisen ilo saavat arkiset murheet unohtumaan: se antaa minulle hyvinvointia ja energiaa."

Kuva Mettänen

 

Johanna Nieminen:

Minulle hyvinvointia tuo luonnossa liikkuminen. Nautin siitä, kun voin lenkkeillä pitkin metsäreittejä ja välillä vain ihastella maisemia. Luonnossa oleskeleminen rentouttaa niin mieltä kuin kehoa. Liikunta ylipäätään on minulle se tärkein hyvinvointia tuottava asia. Se saa ajatukset pois muista asioista, ja välillä on kiva päästä haastamaan itseään kovien treenien parissa. Toisinaan on mukava mennä yksin tuulettamaan päätään ja keskittymään oman kuntonsa parantamiseen, toisinaan taas on mukava treenata yhdessä ystävien kanssa. Ystävät ovat myös olennainen osa hyvinvointiani. Kukapa ei pitäisi siitä, että saa jakaa niin huvit kuin harmitkin hyvän ystävän kanssa, ja harrastaa samoja asioita.

Kuva Nieminen


Erkki Koponen (tuttavallisemmin ja tunnetummin Olavi tai Olli)

”Tämä, että mä löysin jumpan.” Olli käy liikkumassa Asahissa, kirjaston tuolijumpassa ja vesijumpassa. Liikkeelle lähteminen on houkutellut liikkumaan ja kävelemään entistä enemmän. Liikuntaryhmät ovat Ollille tuttuja jo viime vuodesta. Olli bongasi silloin kirjaston ilmoitustaululta liikuntaryhmien mainoksia ja lähti kokeilemaan. Olli sanoo, että jumpat tuovat niin hänelle kuin kaikille muillekin jumppaajille terveyttä. Myös lemmikki-kissan touhujen ihmettely ja kissa kaikella sympaattisella olemassaolollaan tuo Ollille hyvää oloa ja hyvinvointia.

Kuva Koponen


Merja Tuovio

”Hyvä yöuni, luonnossa liikkuminen ja lukeminen.” Merja kertoo, että luonnossa liikkuminen vähentää hänellä stressiä, tuo hyvää mieltä ja rauhoittaa. Ulkoilu metsässä luonnon helmassa on kaikista mieluisinta. Merja pyrkii harrastamaan liikuntaa ja käykin jumpassa. Luonnossa liikkuminen on kuitenkin parasta liikkumista sen vuoksi, että se ei ole aikaan sidottua. Lukeminen ja hyvät kirjat ovat Merjan mieleen. Hän lukee lapsensa kanssa illalla kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Lukeminen on mukavaa läsnä ja yhdessä olemista iltaan rauhoittuen. 

Kuva Tuovio

 

Sanni Saarinen ja kaverit

Sanni ja kaverit kertovat, että he pitävät tiskaamisesta. Tiskaaminen on kuulemma hauskaa, vaikka yksi kaveruksista kielsikin tiskaamisen hauskuuden. Lapset tykkäävät pelata PlayStation-pelejä. Ulkopelit ovat kaikkien kaverusten mielestä kivoja. Purkkis sai peleistä suurimman suosion ja huomion. Hippa, piiloleikki ja jahtaaminen ovat myös hauskoja. Leikkiminen ylipäänsä on kaikkien mielestä hauskaa. Ruoan noustessa puheenaiheeksi spagetti, tortillat ja taco-salaatti saivat suuret kehut. Lapset kertoivat viihtyvänsä 4H-kerhossa, jossa saa leikkiä, mennä pimeäpiilosta ja leipoa: ”Leipominen on kerhossa parasta.”
Kuva Saarinen

Jaakko Peräniitty

”Minulle hyvinvointia tuo perhe, ystävät ja liikunta. Opiskelen lukiossa, joten etenkin viikonloput on tärkeitä, kun pääsee vähän hengähtämään. Kesäiltaisin on mukava lähteä pelaamaan kavereiden kanssa vaikkapa frisbeegolffia. Välillä tekee hyvää myös se, että saa sykkeen tosi korkealle esimerkiksi salibandyn tai jääkiekon merkeissä. Eniten hyvinvointia minulle tuo lempiharrastukseni metsästys. On hienoa päästä kulkemaan luonnossa ja oppia eläimistä aina jotain uutta. Sitä kautta saa myös maukasta ja puhdasta ruokaa.”

Kuva Peräniitty

Tiina Kankaanpää ja Alli Hynnä

”Pieniäkin juttuja on paljon”, Hynnä sanoo. Onhan se hieno juttu, kun saa sen itse kattilassa keitetyn aamupuuron eteensä aamulla. Kankaanpää keittelee puuron melkein joka aamu. Hynnä kertoo keittävänsä puuron muulloin paitsi joka toinen tiistai, kun aamupuuron saa Pakarilla.

Hynnä kertoo, että on hienoa päästä kotoa liikkeelle. Potkupyörän kanssa Hynnä käy kirjastolla, Pakarilla, kaupassa ja Kulmakammarilla. Potkupyörällä pääsee kulkemaan kylällä näppärästi ja turvallisesti, vaikka lumi olisi maassa. Kurasuojat onkin nostettu takaa mahdollisimman ylös ja otettu kokonaan pois, jotta lumessa pääsee kulkemaan nokkelasti. Hynnän poika teki muutokset kurasuojiin. Molemmat naiset toteavat, että lapset ja heidän jälkeläisensä tuovat hyvinvointia. Lapset käyvät kylässä ja soittelevat.

Toripäivä ja siellä kohdatut ihmiset tuovat naisille hyvinvointia. Torikahvit ja torilta tulevat tuoksut tuovat naisille iloa. Naiset juttelivat torilla myytävästä kahvista ja pannukakusta, jonka tuotto menee nälkäpäiväkeräykseen: ”3 euroa ja saadaan seurassa syödä, niin kyllä se sen väärtti on”, Kankaanpää toteaa.

Kuva Alli Hynnä ja Tiina Kankaanpää