EKALUOKKALAISTEN AJATUKSIA KUULEMASSA

Punkalaitumelaislapset

 Meillä aikuisilla on lapsilta paljon opittavaa. Ennen kaikkea minulle tulee mieleen lasten rentous ja huolettomuus. Varmasti juuri niiden avulla lapsen päivään mahtuu niin paljon ja täydellä vauhdilla tehtynä. Sitten onkin helppo ja hyvä nukahtaa.

Kun olin tänään jutellut Punkalaitumen Keskuskoulun ykkösluokan oppilaiden kanssa, mietin itsekseni, missä vaiheessa me aikuiset kadotamme sen kaiken hyvän, mikä lapsilla on. Maailma tulisi aika pian valmiiksi, jos se toimisi lasten vauhdilla - ja lepäisi lasten tavalla. Opettaja Sanna Saliojan luokasta sain juttuseurakseni Antin, Pekan, Tuulin, Vilhelmiinan, Meten, Sannin, Jeremiaksen ja Artturin. Ihan mahtavan hienosti ja asiallisesti lapset istuivat. Ainakin kolme ensimmäistä minuuttia. Ymmärrettävästi koulun pihan leikkikentän vempaimet kiehtoivat.

PUNKALAITUMEN LEIKKIKENTÄT ISKUSSA

- Leikkikentät on Punkalaitumella tosihyvät. Jos unelmoida voi niin toivomme pidempiä liukumäkiä ja hurjempia härveleitä leikkikentille. Tai se onkin jo sitten huvipuisto. Koulunkin leikkikenttää voisi vähän laajentaa ja kyllä me tänne nurmikenttäkin otettaisiin, että voisi pelata välitunnilla jalista.

Kun kysyin lapsilta harrastuksista, oli lista melkoinen. Liikunnalliset harrastukset ovat hieno juttu, mutta miten monet harrastukset sovitellaan yhteen koulun kanssa?

- Lentopalloa, sählyä, tanssia, yleisurheilua, ponikerhoa, hiihtoa, hirvenhiihtoa ja –juoksua, ampumahiihtoa, pesäpalloa ja jääkiekkoa harrastamme. Niin, ihan aina ei ehdi läksyjä tehdä ainakaan heti koulun jälkeen, mutta useimmiten.

TYÖELÄMÄSTÄ JA VÄKILUVUSTA

Koulun vieressä nousee ylväänä Suomen kauneimmaksi valittu kunnantalo. Oletteko nähneet kunnanjohtajaa? Mitä hänen työhönsä mahtaa kuulua?

- Ollaan nähty ja tiedetään, että kunnanjohtajan työ on tärkeää. Vähän niin kuin kiireisiä bisnespuuhia kunnanjohtaja tekee. Raha tulee työtä tekemällä, mutta en kyllä tiedä, mistä raha on tehty. Mistä metalli on tehty?

Kun kysyn, miten paljon Punkalaitumella on asukkaita, vaihtelevat vastaukset 150:stä noin miljoonaan. Kun kerroin, että meitä on 2 866, huokasi useampikin pieni suu arvanneensa melkein oikein.

LAILLISESTI KEULIVIA MOPOJA JA IHANA LUONTO

Miltä näyttää Punkalaitumen tulevaisuus? Jos teillä olisi kaikki valta, miltä täällä näyttäisi?

- Olisi pikkumopoja, joilla saisi lain mukaan keulia. Ja todella suuri pehmiskone ja ehkäpä vielä hattarakone. Niin ja olisi useampia karkki- ja lelupäiviä. Meillä on kaikki hyvin, mutta kyllä me haluttaisiin saada vielä enemmän ystäviä. Olisi yksi uusi kerrostalo (tytön poikakaveri asuu kerrostalossa, kuiskasivat kaverit) - ja useampia kouluja. Koskioisille haluaisin pyörätien.

Mikä on ihaninta Punkalaitumella?

- Kaikista ihaninta on luonto. Jokaisessa pihassa on vähintään yksi puu, monessa pihassa paljon enemmänkin. Joka puolella on niin hienoja maisemia. Täällä ei käy varkaita (eikä varpaita, nauroivat tytöt). On Punkalaidun paras paikka maailmassa. Täällä voi uida ja harrastuksia on vaikka miten paljon. Kouluruoka on ihan parasta, ehkä jälkkäreitä saisi olla useammin. Jäätelökioskista me tykätään paljon ja siitä, että saadaan olla meidän kavereiden kanssa. Vehkajärvi on hieno, ollaan oltu uimassa. (Yksi pojista oli ollut Vehkajärvessä syvällä kumiveneilemässäkin. Myöhemmin tämä tieto osoittautui vääräksi.) Leikkipaikkoja on monta ja punkalaitumelaiset on reiluja ihmisiä.

Mitä esittelisitte ihan uudelle tytölle tai pojalle, joka on juuri muuttanut Punkalaitumelle?

- Vessat! Niin ja kaupan, sieltä saa ruokaa ja ehkä karkkiakin. Liikuntahallin, koska siellä voi harrastaa niin monenlaista. Koko historiaa en kunnasta vielä tunne, mutta monessa jutussa voin auttaa. Pohjoisseudun koulunkin näyttäisin ja Vaparin.

DISKOA JA URASUUNNITELMIA

Kuulin, että olette olleet jo diskossa.

- KYLLÄ! Oli mahtavaa! Kutoset saavat jatkossakin järjestää, osaavat homman, kiljuivat tytöt. Yksi pojista sanoi, että ensi vuonnakin voi kyllä diskon järjestää, mutta hän ei tanssi. Ensi vuonnakaan.

Onko teillä jo näin varhaisessa vaiheessa urasuunnitelmia? Mikä teistä tulee isona?

- Työukko. Lepäilisin ja nikkaroisin robotteja.
- Ajaisin nurmikoita.

Muilla lapsilla ei vielä ole urasuunnitelmia, mutta yksi pojista muistutti eräästä tärkeästä asiasta.

- Olla ihminen on vaikein ammatti.

UUSIA KAVEREITA ODOTELLAAN

Mitens uudet kaverit? Jotkut teistä jo toivoivatkin sellaisia. Otatteko uudetkin kaverit mukaan leikkeihin?

- Ihan varmasti otetaan. Sukupuolella ei ole väliä, eikä millään. Mä olen kamalan puhelias, saan tosipaljon ystäviä niin kuin yhtäkkiä vaan.

Tähän yhtyivät kaikki muutkin kaverukset. Nämä ihanat tulevaisuuden toivot, joita meistä kyläläisistä jokainen on jollakin tavoin kasvattamassa. Antamassa esimerkkiä ja ohjaamassa tulevaan.

28.8.2019
Hanna-Mari Kamppikoski