PUNKALAITUMEN KIRJASTOSSA PALVELU POIKINEEN

Ritva Joronen kirjastovirkailija

Punkalaitumen kirjastosta on vuosien saatossa kehkeytynyt melkoinen monitoimitalo! Tarjolla on kattava valikoima kirjoja, lehtiä, musiikkia ja tietoa, mutta kirjastoreissulla hoituu nykyisin moni muukin asia.

- Kirjasto antaa lainaksi monenlaisia liikunta- ja apuvälineitä. Meillä on kävelysauvoja, nilkkapainoja, kahvakuula, petankkisetti, askelmittari, lasten hyppykeppi, pilates-hierontarulla. Sähkönkulutusmittarikin meitä löytyy niin ja onhan meillä tuolijumppaakin järjestetty. Hiljaisen työskentelyn tiloja on muutama ja niitä voi varata kuten kannettavaa tietokonettammekin vaikkapa tenttiin lukiessaan. Näyttelytilaamme voi varata noin kuukauden jaksoiksi, kertoo kirjastovirkailija Ritva Joronen.

Lähes 500 neliön kirjastorakennuksessa sijaitsevat vapaa-aikatoimen ja 4H-yhdistyksen toimitilat ja siellä toimii myös Eläkeliiton Digi-Antero, joka auttaa eläkeläisiä pulmissa, jotka liittyvät tietokoneen, puhelimen tai tabletin käyttöön. Myös Asiointipiste sijaitsee kirjastolla. Siellä Elina Koivuniemi auttaa mm Kelan asioissa tai muissa viranomaispulmissa. Arjessa askarruttavien ongelmien kanssa voi siis kipaista kirjastoon. Asiointipiste lomailee 7.7. - 27.7, mutta kirjasto on avoinna koko kesän ajan.

HYLLYMETREITTÄIN TIETOA JA VIIHDETTÄ

-   Punkalaitumen kirjastokortti toimii kaikissa Pirkanmaan kirjastoissa. Kokoelmamme on yhteinen Sastamalan kanssa ja siihen kuuluu 270 000 teosta. Varaukset ovat ilmaisia. Verkossa pystyy lukemaan nekin lehdet, jotka eivät tule paperiversiona kirjastoon. Lasten kuvakirjoihin olemme viime aikoina panostaneet paljon. Lukuhetki vanhempien kanssa kun on tärkeä mm sanavaraston, kielen kehittymisen ja lukemaan oppimisen takia, painottaa Joronen.

Jos kirjaston aukioloajat eivät riitä, voi käyttöönsä hakemuksesta saada myös omatoimiavaimen. Kielistä kiinnostuneille löytyy pieni lukukokoelma arabiaksi, venäjäksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Kielikursseja on ranskan, espanjan, italian, norjan ja viron kielillä.

- Punkalaitumelaiset ovat erittäin kotiseuturakkaita. Paikkakunnan historia ja elämäkerrat kiinnostavat kovasti. Erityisesti voi mainita yhden aktiivisen joukon: eläkeläiset käyttävät palveluitamme paljon.

Karl-Ove Knausgård on proosallaan tehnyt punkalaitumelaiseen kirjastovirkailijaan suuren vaikutuksen. Hesari on hänen suosikkilehtensä. Musiikkimakunsa ohjaamana Joronen valitsee radiokanavista yleensä klassisen kanavan ja Yle Ykkösen. Hän kannustaa niitäkin, jotka eivät ole aikoihin kirjaan tarttuneet, tulemaan rohkeasti kirjastoon. Jos itse ei oikein hyllyistä mieluistaan osaa etsiä, on Joronen mielellään auttamassa.

- Kannattaa tulla katsomaan ja kysymään. Ihan taatusti meiltä löytyy jokaiselle jotakin.

Dosentti, neurologi ja kirjailija Markku T. Hyyppä sanoi taannoin kirjastokortinkin lisäävän ikää: "Mitä enemmän lukee sitä kauemmin elää." Viime vuonna Punkalaitumella tehtiin 44 460 lainaa. Kirjasto on vireässä kunnassamme todella tärkeä palvelu. Muistattehan käyttää sitä jatkossakin?