KIRKON NUORISOTYÖ MONINAISTA JA ANTOISAA

Sanna Lähdeniemi

 - Vastaan seurakuntamme varhaisnuoriso-, nuoriso- sekä rippikoulutyöstä ja olen myös partiolippukunta Punkalaitumen Metsänkävijöiden lippukunnanjohtaja. Työhöni kuuluvat mm. vierailut kouluilla, kerhojen järjestäminen, isoskoulutus, nuortenillat sekä kesätoiminta. Huolehdin myös seurakuntamme viestinnästä, luetteli Punkalaitumen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sanna Lähdeniemi.

Sanna on työskennellyt seurakunnassa vuodesta 2005, samaisena vuonna hän valmistui Porin Diakonia-ammattikorkeakoulusta, jossa opiskeli sosionomi (AMK)-, kirkon nuorisotyönohjaaja –tutkinnon.

- Jos saisin valita, olisi tittelini kasvatustyöntekijä, sillä työni on kaikenikäisten kokonaisvaltaista kasvun tukemista.

Jo lukioaikoina Sannalla oli kaksi haavetta: valmistua nuorisotyön ammattiin ja saada työskennellä seurakunnassa. Kun nämä kaksi haavetta toteutuivat, mietti nainen, eikö elämässä ole enää mitään mistä unelmoida.

- Piti joskus oikein istua alas ja miettiä, ovatko kaikki elämäni toiveet nyt toteutuneet. Perheestä en edes oikein ehtinyt unelmoida, kun jo sain sen. Mutta on minulla yhä unelmia. Haluan Minin ja täytettyäni 50 vuotta haluaisin ryhtyä omaan Paluu juurille-projektiini. Tästä Huittisiin muutosta tosin pitää vielä keskustella aviomieheni kanssa, nauraa kahden pienen lapsen 36-vuotias äiti.

Rippikoulu nappaa Sannan työajasta ison osan. Yhteistyössä Punkalaitumen kunnan ja 4H:n kanssa järjestetään ohjaajakoulutus, jonka käynyt voi toimia mm. isosena rippileirillä.

- Parasta tässä työssäni ovat ihmiset. Kouluryhmät, seurakunnan omat ryhmät, riparilaiset, ihan kaikki. Näistä minä saan voimaa. Ihan pieniltä lapsilta olen oppinut paljon, saanut monenlaisia elämän helmiä. Hienoa on myös havaita, miten valtaisa kasvu rippikoulun aikana tapahtuu nuoressa. Kaikki kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet hienoja. Haastavinta seurakuntatyössä on tällä hetkellä se, että se on murrosvaiheessa. Maailma on muuttunut todella paljon ja nopeasti. Päiväkerhoihin ei oikein löydy lapsia ja monet muut tahot järjestävät kilpailevaa ohjelmaa. Pitää kehittyä ja miettiä uudenlaisia tapoja tavoittaa ihmisiä. Vanhat asenteet seurakuntaa ja kirkkoa kohtaan joskus hidastavat sitä kehitystä. Toinen haaste on siinä, ettei tässä työssä voi koskaan sanoa: ”Ei kuulu työnkuvaani.” Suunnitteluunkin menee paljon aikaa. Suunnittelu nappaa vähintään puolet työajastani.

UUSILLE URILLE

Kirkko on isossa murroksessa, ollut jo vuosia. Se näkyy väistämättä myös seurakuntatyössä.

- Kirkko on kouluttanut monipuolisia huippuammattilaisia,
joiden työpanosta kannattaisi hyödyntää muuallakin kuin kirkossa. Meillä on valtava ja laaja-alainen osaaminen. Esimerkiksi työntekijöiden hyvinvointiasiat ovat sellaisia, joihin meiltä voisi hyvinkin löytyä apua. Sielunhoidolliset kohtaamiset ovat arkeamme ja juhlaa. Kuljemme ihmisinä ihmisten keskellä, pystymme moneen. Niin ikään yhteistyön tulisi tällaisina aikoina vain vahvistua. Esimerkiksi tämä tuleva syksy on haastava. Lastenohjaajamme on virkavapaalla. Teen hänen töitään omieni ohessa sen, mitä pystyn. Nytkin tulin juuri kaikista pienimpien Metsäetsivien seikkailusta.

Sanna osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa työuransa aikana kutsuntoihin.

- Mielenkiintoista olla seurakunnan edustajana mukana kutsunnoissa. Paljon muutakin kuuluu syksyyn: riparilaiset työllistävät minut hyvin, 4-vuotis- ja kymppisynttärit myös. Marraskuussa yövymme Kymppien kanssa kirkossa, siihen tarvitsemme vielä aikuisia vapaaehtoisvalvojia. Seurakunnan syysmyyjäiset ovat marraskuussa. Sinne teemme askarteluilloissamme myytävää. Viimeinen askarteluilta on Mikkelinpäivänä syyskuun lopussa. Jouluun suunnataan kohta. Seimen rakentaminen on seurakunnassamme hieno perinne, koululaisille on tulossa Kauneimmat Joululaulut ja Ilmaisukerhon kanssa on suunnitteilla Joululehti. Säkylän Pihlavaan olemme lähdössä rippileirille 22 nuoren kanssa lokakuussa. Uskon, että tämä on oikea järjestys: ensin leiri, sitten seurakuntaan tutustuminen.

Mikä on mielestäsi tärkein tieto nuorelle Jumalasta?

- Se, että Jumala on aina ja kaikessa läsnä. Vaikkei kukaan muu kuule, vaikka olisit millainen tahansa niin hän ei hylkää. Väylä on aina avoinna.

Miten keräät voimia, mistä innostut vapaa-ajallasi?

- Kädentaidot ovat nousseet minulle todella tärkeiksi. Virkkaan ja askartelen. Pinterest on lempipaikkani nykyään. Kesäteatterissa olen ollut mukana jo kahdeksan vuotta ja lukemisesta tykkään kovasti. Elokuvia ja sarjojakin katselen mielelläni omasta dvd-kirjastostani. Saan voimaa myös kaikesta uudesta. Opiskelen parhaillaan työn ohessa varhaiskasvatuksen opettajaksi.

9.9.2019
Hanna-Mari Kamppikoski

=====

Valokuvassa Punkalaitumen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sanna Lähdeniemi tutussa Pappilan takana olevassa pikkumetsässä.