Kuva Tiina Juhe

LAKIASIAIN AMMATTILAINEN PUNKALAITUMELLA

Jo Tiina Juhen isoisoisä Juho Vanha-Juhe hoiti punkalaitumelaisten asioita. Naisen isoisä Verneri Juhekin oli kylällämme monessa mukana. Hän oli aikoinaan kunnanhallituksen puheenjohtaja, seurakunnan hallintokunnan puheenjohtaja, kunnanvaltuuston jäsen, Osuuspankin johtokunnan puheenjohtaja, Keskustajärjestön vaikuttaja ja lisäksi monen yrityksen hallituksessa. Tiina Juhesta tuntui siis luonnolliselta, että hänenkin lakiasiaintoimistonsa toimii Punkalaitumella.

-          Punkalaitumen sijaintihan on erinomainen. Itselleni tämä on ollut aina tuttu ja turvallinen paikka. Ennen yrityksen perustamista teetin markkinatutkimuksen ja markkinointialueenakin seutu on ihan mahtava! Toimin koko alueella, Punkalaitumen lisäksi minulla on Karkkilassa ja Keravalla toimipisteet. Kotini on sekä Punkalaitumella että Läntisellä Uudellamaalla. Yritysjuridiikka on ominta alaani, mutta toki kaiken ikäiset asiakkaani tuovat työhöni paljon muutakin.

Kun kysyn lakinaiselta, mitä hänen mieleensä tulee, kun puhutaan yrityksistä, hän hihkaisee heti.

-          Erityisesti pienille yrityksille painottaisin sitä, miten tärkeää on käydä sopimuspohjat erittäin huolella läpi. Kaupungeissa yritykset ottavat herkästi yhteyttä lakiasioissa. Maaseudullakin yhteydenottoa ei enää nykyisin turhaan pitkitetä. Apua on saatavilla, eikä kaikkea tarvitse osata itse.

LAPSIPERHEILLÄ PALJON POHDITTAVAA

Miten lapsiperheet?  

-          Palvelen yksityisiä ja yrityksiä. Lapsiperheitä koskettavat esimerkiksi avioehto ja mahdolliset avo- tai avioeroon ja lastenhuoltajuuteen liittyvät asiat. Kaikkeen kannattaa varautua, vaikka rakkautta riittäisikin elämän loppuun asti. Kovasti vähentää henkistä tuskaakin, jos asioista on sovittu etukäteen. Voihan silti olla, että onni kestää. Monenlaista olen nähnyt vuosien saatossa ja yksi neuvo olisi kaikkien hyvä muistaa: lapsi ei saa kärsiä vanhempien riidoista.

Avoerossa on Juhen mukaan hyvä muistaa, että ilman sopimuksia omaisuus kuuluu sille, jonka nimissä se on tai, joka sen on ostanut. Yhteisesti hankittu omaisuus on karkeasti ottaen yhteistä. Vaikka hyvinä päivinä ei synkkyyteen halua vaipua, on hyvä varautua.

-          Niin lapsiperheissä kuin ikäihmisten parisuhteissakin on aina hyvä miettiä jo etukäteen, miten asioiden haluaa järjestyvän mahdollisen kuolintapauksen jälkeen tai eron tullen. Asioihin pystytään vaikuttamaan esimerkiksi testamentein ja omistusjärjestelyin. Pääasiassa lapset perivät vanhempansa, mutta nykyisin uusioperheiden yleistyttyä myös ongelmia saattaa tulla lisää tai ainakin ne muuttavat muotoaan.

Juhe painottaa, että yksikin puhelinsoitto tai tapaaminen saattaa joskus auttaa asioiden eteenpäin viemisessä. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, mutta pääasiallisesti oikeusturvan saa vain niissä tapauksissa, jotka päätyvät oikeuteen.

Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä omaisen kuolemasta. Juhe sanookin kohdanneensa näissä asioissa usein omaisen ahdistusta ja stressiä.

-          On hyvä antaa surullekin aikaa ja tilaa. Kolme kuukautta on pitkä aika ja siinä ehtii hyvin hoitaa kaikki paperiasiat. Lisäaikaakin myönnetään, jos sellaista tarvitsee. Kuolemantapauksissa on hyvä muistaa, että pankkitilin käyttöoikeus katkeaa. Ehkä kannattaa siis miettiä, tarvitaanko perheessä yksi vai useampi pankkitili.

Mikä työssäsi on haastavinta ja antoisinta?

-          Oikeastaan kaikista haastavinta on nähdä ihmisen ahdistus ja huoli, iso murhe, vaikka ei aina niin isoista jutuista edes ole kyse. Siksi onkin hyvä pyrkiä selvittämään asioita ulkopuolisen kanssa, apua kun on saatavilla. Antoisinta tässä työssä on se, kun esimerkiksi yritysoikeudessa pystyn näyttämään toteen - tai kun yksittäisen ihmisen asia etenee ja hänen tilanteensa helpottaa. Aina, ihan aina ihmiset ovat riidelleet ja riitaantuneet. Minun tehtäväni on auttaa ja toimia, kuten lain mukaan oikein toimitaan.

PUNKALAIDUN IHANAN KESKELLÄ

Minkälaisia ajatuksia Punkalaitumesta tulee lakinaiselle?

-          Lapsiperheillehän Punkalaidunta voi kovasti lämpimästi suositella, vaikka näyttääpä täällä ihan kaikenikäiset viihtyvän. Paikkakunta on sijainniltaan ihan erinomaisessa paikassa! Lyhyt matka moneen suuntaan. Luonto on kaikkialla läsnä ja itsekin yllätyn usein siitä, miten paljon korkealaatuisia tapahtumia kunnassa järjestetään. Harrastusmahdollisuuksia täällä on ihan hurja määrä, suuri osa niistä jopa ilmaisia. Yritysmaailma on täälläkin tietysti työnikin takia ajatuksissani. On tärkeää, että pienellä paikkakunnalla yritykset tekevät yhteistyötä, tukevat toisiaan. Ja oman kylän palveluiden käyttö, sitä ei saa kyläläisenä unohtaa.

Lakiasiaintoimisto Lakitupa Juhe Oy: https://www.juhe.fi/

3.9.2019

Hanna-Mari Kamppikoski