A
Kuva Juha Härmä ja Pekka Kivimaa
Kuvassa SHT-Tukun toimitusjohtaja esittelemässä yrityksen kutomoa seurakuntamestari Juha Härmälle (vas.) 

KÄDENTAITAJIEN SHT-TUKKU OMAN ALANSA EDELLÄKÄVIJÄ

Olen nähnyt elämässäni itkettävän monta ruumisarkkua ihan läheltä, mutta Punkalaitumella sijaitsevalle SHT-Tukulle menin kuitenkin avoimin mielin. On eri asia seistä rakkaansa haudalla kuin nähdä käsityöläisen valmistavan taideteosta.

-        Ovathan yrityksemme tuotteet sillä tavalla hyvin erityisiä, että meillä työskentelevien parissa aistii omanlaisensa tunnelman. Työtä tehdään erityisellä huolellisuudella, kunnioituksella ja arvokkuudella. Työ koetaan merkitykselliseksi, tärkeäksi. Huomioonotettavia seikkoja arkkua valmistaessa on vainajan persoonallisuus, tuotteittemme raaka-aineiden kotimaisuus ja ekologisuus. Meillä käytetään suomalaista mäntyä, puuvillaa ja pellavaa. Tuotteittemme on maaduttava ja niiden tulee palaa turvallisesti. Väitän, että ne ovat länsimaisen maailman ympäristöystävällisimpiä, sanoo SHT-Tukun toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

Kivimaan puheessa toistuvat sellaiset sanat kuin kotimainen, biohajoava ja ekologinen.

-        Meillä ekologisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että käytämme suomalaista mäntyä, jonka saamme sadan kilometrin säteeltä tehtaastamme. Kaikki muukin on kotimaista, eikä jätettä juurikaan synny. Pienimmätkin puun palat pystytään hyödyntämään esimerkiksi ekosidontakahvoissa. Ne helpottavat myös hautausmaiden jäteasioissa. Toimintamme jakaantuu kahteen osaan: omaan puusepänteollisuuteen sekä erikoistuotteiden maahantuontiin. Tuotteitamme myyvät mm hautaustoimistot, kukkakaupat, sisustus- ja lahjatavaraliikkeet sekä erikoisliikkeet. Omasta kutomostakin olemme ylpeitä, sieltä saamme koristenauhat ja tupsut arkkuihin. Oma lämpölaitoksemme lämmittää kuntamme koulua, kunnantaloa sekä omat kiinteistömme.

ISO TYÖLLISTÄJÄ PUNKALAITUMELLA

Kansankielellä yritystä kutsutaan arkkutehtaaksi. Se on kovasti tärkeä kunnallemme, sillä se työllistää 100 -125 ihmistä. Punkalaidun-nimi myös mainitaan sekä yrityksen markkinoinnissa että tuotteissa. Yrityksen pihaan saapuessani en voinut kuvitellakaan, miten suuri tehdas on. Enkä sitäkään, millaisia huippuammattilaisia sen seinät kätkevät sisäänsä: mm verhoilijoita ja puuseppiä.

-        Minun missioni on, että yrityksemme pysyy Punkalaitumella. Olemme ylpeitä suomalaisuudesta, työntekijöistämme ja tuotteistamme. 40 prosenttia koko liikevaihdostamme muodostuu työntekijöidemme palkoista. Yrityksen omistaa 300 suomalaista yrittäjää ja yrittäjäperhettä. Minä olen tämän vuonna 1955 perustetun yrityksen kolmas toimitusjohtaja, työntekijöistämmekin useat ovat viihtyneet yrityksessämme vuosikymmeniä. Kymmenkunta kesätyöntekijää palkkaamme joka vuosi.

KIINNOSTAVA ALA

Kivimaan luotsaaman yrityksen yhteistyökumppaneina ovat hautaustoimistot, kukkakaupat ja monet eri järjestöt. Harvinaislaatuinen yritys on myös suosittu vierailukohde. Bussilasteittain sinne saapuu väkeä mm seurakunnista ja eläkeläisjärjestöistä. Plagiointiakin alalla valitettavasti esiintyy, mutta arkut tuotteina ovat hyvinkin kulttuuriin sidottuja.

-        Vientiä ei juurikaan ole, mutta vuosien saatossa tuotteemme ovat kyllä kehittyneet monella tapaa. Esimerkiksi Risto-Matti Ratian veneen muotoinen arkku tai Ritva-Liisa Pohjalaisen Kalla-arkku ovat hyvin erityisiä ja kauniita. Onpa meiltä lähtenyt farkkukankainenkin arkku. Periaatteessa jos väri löytyy Tikkurilan ja Teknoksen värikartoista niin se voi löytyä myös arkustamme. Noin 30 000 ruumisarkkua valmistamme vuosittain - ja tuhansia niin ikään käsityönä tehtyjä uurnia. Yli puolet Suomessa myytävistä arkuista tulee SHT-Tukulta. Edesmenneet presidenttimme on haudattu arkuissamme.

Punkalaitumelle SHT-Tukku tuo työmäärän – yrityksellä on 800 tuotenumeroa – lisäksi paljon liikennettäkin. Rekat kuljettavat nimittäin päivittäin SHT-Tukun tuotteita maan aluetukkuihin. Kivimaan mukaan tänään tehdään huomisen arkkuja, arkku valmistuu noin vuorokaudessa. Nopeimmillaan valmistus kestää vain joitakin tunteja.

Upeaa ja moninaista käsityötä ihaillessani, tokaisen, ettei moni saa elinaikanaan nukkua niin kauniissa lakanoissa kuin SHT-Tukun arkuissa on. Kovasti vaikuttuneena teen lähtöä, mutta yksi kysymys minua vielä askarruttaa. Onko toimitusjohtaja Kivimaa jo itse mieltynyt tietynlaiseen arkkuun?

-        Minulla ei oikeastaan ole yhtä suosikkiarkkua, mutta ihan taatusti haluan kotimaisen, punkalaitumelaisarkun.

SHT-Tukun internet-sivut:http://www.sht-tukku.fi/

Kuva Hanna Nieminen

Kuvassa vastaava kutomotyöntekijä Hanna Nieminen käyttämässä 20-luvulta peräisin olevaa konetta, joka pelittää yhä hienosti.