A

T:MI MIELONEN

Kuva Juhani Mielonen
Mielosen rukkaset on Punkalaitumella ihan käsite. Niistä tiedetään, että ovat varmasti paikallista laatutyötä.
 
- Alan toimijoita kyllä on, mutta suomalaisia vähän. Emme mekään ole patentoineet tuotteitamme, mutta on meillä ihan oma, tunnettu mallimme. Jos just samanlaiset rukkaset vastaan tulevat niin taatusti ne ostan, naurahtaa Juhani Mielonen.
 
Kun kysyn mieheltä, miten tämä Kanteenmaalla sijaitseva yritys sai alkunsa, kuulostaa siltä, että se lähti aikoinaan vähän lapasesta. :)
 
- Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa yksi myyjistä oli alaa vaihtamassa ja kauppasi laitteitaan. Ne tulivat sitten meille ja vähitellen tämä on kasvanut. Laitteita on nyt useampiakin ja iso myymälätila on valmistunut työtilojemme viereen.
 
Rukkasia, töppösiä, laukkuja on Mielonen valmistanut ja kaupitellut jo 25 vuotta, mutta hänellä on toinenkin yritys. Nimittäin tukit sirkkelöityy hänen toimestaan laudoiksi ja useimmiten paikallisten maanviljelijöiden tarpeiksi.
 
- Kaksi ihan eri alan yritystä toimii hyvin vastapainona toinen toiselleen. Elokuusta lähtien kierrämme markkinoilla, messuilla ja muissa tapahtumissa rukkaskaupoilla. Sodankylästä Hankoon olemme kulkeneet eli paljon ja monenlaista on tullut nähtyä. Formulat ja sateet sotkevat markkinatunnelmaa etelässä, Lappiin ei ole menemistä kuin poronnahan kanssa, eikä koskaan poroerotuksen aikaan. Liikkeisiin emme myy, mutta meidän myymäläämme saa mielellään tulla ostoksille.
 
Nykyään lampaan- ja poronnahat ovat suosituimpia. Peuraakin ompelimosta löytyy. Sainpa Mielosella silitellä jopa kanadalaista pesukarhua, mutta se olikin melkoisen harvinainen hanska. Uusinta uutta Mielosen valikoimassa ovat pikkuiset uusiohuopalaukut nahkahihnoineen.
 
- Appiukko oli laukkulaaksosta Kiikasta kotoisin, opettajana toiminut vaimoni peri taidot sieltä ja opetti minullekin aikoinaan. Tuotteemme ovat ihan leikkauksesta lähtien käsityötä. Tuhansia pareja on maailmalle lähtenyt vuosien aikana, ehkä 30 paria päivässä saamme valmiiksi.
 
Juhani Mielonen toimii molemmissa yrityksissään yhä nyt eläkepäivinään. Seitsemän lastaan suuntaavat muille aloille, mutta näyttääpä miehessä yhä virtaa piisaavan.
 
- Kunnan on hyvä muistaa meitä pienyrittäjiä, me pidämme kunnan elinvoimaa yllä. Yrittäjien kultaisen ristin sain, joten kyllähän niitä vuosia on takana. Marras- joulukuu on rukkaspuolella melkoista haipakkaa. Silloin ei paljon nukkua ehdi. Nyt sitten valmistamme uutta tavaraa. Sitä pitää olla riittävästi. Houkuttimena meillä on glitterit, kulta ym eksoottisemmat sävyt. Aika usein sitä suomalainen kuitenkin päätyy valitsemaan mustat rukkaset, kertoo mies.
 
Kuvassa Juhani Mielonen myymälässään Kanteenmaassa.
Yrityksen Facebook sivut:Juhani Mielonen