Kuppausta, Stand upia ja tutteja

Savusauna

- Vanha kansa kupattiin ennen kevättöitä ja syystöiden jälkeen. Se on ihan hyvä rytmi, kertoi kuppariksi kouluttautunut punkalaitumelainen Piia Rekola.

Rekola on ehkä paremmin tunnettu hulvattomista stand up-keikoistaan, mutta hän on opiskellut myös restonomiksi ja vuonna 2018 kuppariksi. Kymmenkunta vuotta nainen asui muualla, mutta palasi kotikonnuilleen Punkalaitumelle jo 2011. Hän siis tuli kotiin. Pöllönaukion kotiin ovat asettuneet myös Piian aviomies, hoitokodissa ohjaajana toimiva Sami Mäntylä sekä kaksi pientä lasta, Sylvi ja Voitto.

- Tampereen Teerenpelissä kävimme aikoinaan stand up –keikoilla. Siellä mietin, että olisin itsekin varmasti vähintään yhtä hauska kuin lavalla esiintyvät. Kävin stand up –kurssin ja sain silloin ensimmäiset viisi minuuttiani lava-aikaa, televisioonkin päädyin. Nykyisin teen keikkaa - sekä stand upia, että kuppausta – siellä, mihin kutsutaan. Ottakaa siis rohkeasti yhteyttä!

Kuppausta on maassamme harjoitettu ilmeisesti jo 1400-luvulla. Perinteisesti kuppaus suoritetaan saunassa, sen avulla pyritään poistamaan paha ja sairas veri. Rekolan pihapiirissä on oma savusauna, joka lämpiää kuppausasiakkaita varten.

Kuppauksen sanotaan auttavan monenlaiseen vaivaan: yleiseen vireystilaan, selkä- ja muihin kipuihin, jännitystiloihin, kihtiin, migreeniin, naistenvaivoihin, vaihdevuosiin. Raskaus, kortisoni-, verenohennus- tai vahva särkylääkitys, verenvuototauti, K-vitamiinin puutos estävät kuppauksen. Eikä kesken syöpähoitojen tai flunssan hoitoa voi tulla kupatuksi, myös sydänvaivat on otettava huomioon. Kuppauksessa verta vuotaa 2-6 desilitraa.

- Kymmenkunta vuotta sitten sain toivoa joululahjaa vanhemmiltani. Toivoin kuppausta ja heti jäin koukkuun. Kuppaus aloitetaan saunomisella, sen jälkeen kupataan hierontapöydällä. Yleensä kupataan selkä, mutta jalat ja kädetkin voi kupata. 20-30 kuppaussarvea mahtuu yhteen ihmiseen. Koko toimitus kestää 1-1,5 tuntia. Teen myös esimerkiksi kassaamista, siinä käsittelen asiakkaan pohkeet.

PIENOKAISTEN PARISSA PUNKALAITUMELLA

- Ihan huippuhieno juttuhan tuo viikko sitten järjestetty Vauvailta oli! Miten upeita lahjoja Sylvi-vauva ja koko perheemme saikaan sekä kunnalta, yrittäjiltä ja muilta tahoilta! Hyvältä tuntuu myös se, että Voitto sai aloittaa päiväkotitaipaleensa ihan uudessa, hirsisessä päiväkodissa. Punkalaitumella on myös kiitettävästi monenlaisia maksuttomiakin aktiviteetteja sekä lapsille että aikuisille. MLL:n Perhepeuhula on ihan vertaansa vailla, tositärkeä koko perheelle!

Onpa kiva kuulla perheen viihtyvän hyvin paikkakunnallamme! Onko teillä jonkinlaisia toiveita? Pitkän harkinnan jälkeen Sami-isä lausuu ääneen ehkä useammankin isukin toiveen.

- Olisi kiva, jos järjestettäisiin jonkinlainen isä-lapsikerho. Saataisiin puuhata
kaikenlaista ilman äitejä. Kun liikkuu lapsen kanssa, kuulee usein ”missäs äiti”-kysymyksen. Ihan niin kuin isä ei muka riittäisi. Tuollaisessa kerhossa isätkin tutustuisivat toisiinsa, äideillä kun yleensä jo on laaja ystäväpiiri, pohti Sami Mäntylä.

Tämä lapsiperhe näyttää olevan kovasti tyytyväinen kotikuntaansa. He mainitsevat myös pienen kunnan yhteisöllisyyden isona plussana. Elämää helpottaa usein se, että kaikki tuntevat toisensa. Yksi asia monessa hyvässä vaikuttaa kuitenkin olevan ylitse muiden, nimittäin Punkalaitumen lastenneuvola ja erityisesti terveydenhoitaja Saija Aalto.

- Saija on ihan huippu. Aivan mahtava, sanoo pariskunta kuin yhdestä suusta.

Valokuvassa Piia Rekola kuppaussarvineen savusaunansa ovella.

20.2.2020
Hanna-Mari Kamppikoski