A

HOIVAPALVELUISTA APUA LAPSIPERHEIDEN ARKEEN

Kuva Vähä-Jaakkola

Vähä-Jaakkolan paluumuuttajaperheessä on melkoista vipinää. Sitä luovat viisi lasta: Vihtori, Fanny, Verneri, Valtteri ja Vilhelmi. Vanhin tenavasakista on 11-vuotias, nuorimmat kaksoset 3 vuotta.

- Kiva, kun palasitte takaisin Punkalaitumelle!

- Aviomieheni Tuomas on Punkalaitumelta kotoisin, minä Alastarolta. Tampereella kuitenkin asuimme vuoteen 2009, mutta muutimme Laitumelle vähän ennen nyt 10-vuotiaan Fannyn syntymää. Kunnassa on ihan mahtavat puitteet harrastaa monenlaista mielekästä. Meillä vanhemmilla taitaa olla harrastuksena lasten harrastuksiin kuskaaminen, naurahtaa Johanna Vähä-Jaakkola.

Perheen lapset harrastavatkin melkoisesti. Ohjelmassa on mm. hirvenjuoksua, metsästystä, salibandya, jalkapalloa, lentopalloa, kokkikerhoa, temppukerhoa. Näiden lisäksi perheen ainoa tyttö käy ratsastamassa ja voimistelemassa kunnan ulkopuolella. Pienimpien kanssa perhe käy kerran viikossa uimassa.

HOIVAPALVELUISTA HIENOSTI HYÖTYÄ

Vähä-Jaakkolan perheessä on saatu kullanarvoista apua hoivapalveluista. Ensimmäisen kerran he saivat tällaisesta palvelusta kuulla kaksospoikien ollessa vuonna 2016 vain muutaman päivän ikäisinä tehohoidossa. Silloin kotona oli odottamassa kolme muuta lasta.

- Pienten kaksostemme tilanne laittoi koko perheen suunnitelmat hetkessä kokonaan uusiksi. Vuosi sitten luin Hoiva- ja Kotipalvelu Kaisa Männistöstä, eikä todellakaan ole tarvinnut katua sitä, että otin Kaisaan yhteyttä. Niin hienosti ja monipuolisesti olemme apua saaneet!
Suositteletteko hoivapalveluita myös muille ja jos niin miksi?

- Todellakin suosittelemme! Ihan oman kuormituksen vähentämiseksi. Kyllähän perheemme olisi suomalaisella sisulla pärjännyt. Koin kuitenkin suunnatonta helpotusta, kun sain Kaisalle ilmoittaa ne päivät, kun apua tarvitsemme. Sen aikataulutuksen jälkeen huoletkin loppuivat. Pääsin esimerkiksi lapsen kanssa TAYS:iin ja Kaisa hoiti perheenäidin virkaa sillä aikaa kotonamme. Kaksosemme olivat seitsemisen viikkoa sairaalassa, kotonakin meitä vanhempia kovasti tarvittiin. Muistan, miten pitkään soittelin ja etsin palveluntarjoajia, muttei niistä yksikään toiminut silloin Punkalaitumella, auttajia ei siis ollut. Lopulta saimme apua ja yhä muistan, miten kullankallista tuo apu silloin oli. Ei silti, meillä on myös parhaimmat mahdolliset naapurit, jotka silloinkin auttoivat. Tämä Simulan perhe on lapsille kuin toinen koti. Sielläkin lapsillemme on luotettavat, tärkeät ja turvalliset aikuiset.

Hoiva-ala on kokenut monenlaisia muutoksia vuosien saatossa.

- Kaksostemme syntyessä oli todella raskasta pitää oikeuksistamme kiinni. Kun on jo ihan loppu, on vaikea pyytää apua. Palvelusetelin saaminen on nykyisin paljon kätevämpää kuin nelisen vuotta sitten. Paljon parannusta on tullut koko systeemiin. Aiemminhan palveluseteli oli käytettävä kodinhoidollisiin tehtäviin. Minun piti siis pukea lapset ja lähteä lenkille heidän kanssaan, hoitaja jäi kotiimme pyykkäämään, tiskaamaan ja kokkaamaan. Toisinpäinhän se olisi ollut sekä nopeampaa että järkevämpää. Tähän on nyt saatu iso muutos, siksi hainkin apua uudestaan, kun meillä oli kattava remontti talossamme. Kaisa on ollut perheellemme todella tärkeä apu sekä lasten että kodin hoitamisessa. Kun jollakin lapsista on leikkauksia, kontrolleja, ultraa ja vaikka mitä, on ollut helpottavaa tietää, että kotona kaikki hoituu. Aina kannattaa kysyä apua ja ottaa sitä myös vastaan. Tilanteet kun vaihtelevat etenkin lapsiperheissä.

USEITA UUSIA HOIVA-ALAN TOIMIJOITA

Tällä hetkellä Punkalaitumella on peräti kolme hoiva-alan yksityistä yrittäjää. Kaisa Männistö starttasi yrityksensä marraskuussa 2018, Mari Oras tammikuussa 2019 ja Katariina Anttila helmikuun alussa tänä vuonna. Kaikilla heistä on työssään kovasti vipinää, eikä yksikään päivä ole tällä alalla samanlainen. Anttila keskittyy tällä hetkellä ikäihmisiin, Oraksen hoiva- ja kotipalvelut ovat vauvasta vaariin. Männistö palvelee lapsiperheitä, ikäihmisiä ja vammautuneita.

- Asiakkaat ovat tässä työssä ihan parasta. Heidän yksiöllinen huomioimisensa ja laadukkaan palvelun tarjoaminen ovat meille tärkeitä asioita. Hienoa ovat myös työn monipuolisuus ja liikkuvuus sekä se, että saa olla läsnä ja yhdessä, emme kärsi jatkuvasta kiireestä asiakkaan luona. Luottamuksellisuus ja inhimillisyys ovat meille itsestäänselvyyksiä, kertoo tämä hoivatrio kuin yhdestä suusta.

Lähihoitajana nämä kaikki kolme ahkeraa naista ovat toimineet useita vuosia ennen kuin oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Mahtuuko Punkalaitumelle vielä lisää alan yrittäjiä?

- Kyllä sopu tilaa antaa. On ollut tosihienoa huomata, miten hienosti sekä Kaisa että Mari ottivat vastaan minut uutena tulokkaana. On tärkeää sekin, että teemme yhteistyötä. Siinä on aina voimaa ja järkeä, sanoo Katariina Anttila, joka on tuttu monelle myös vesijumpan ohjaajana.
Minkälaisissa hinnoissa palvelunne ovat?

- Yksityisesti palvelun hinta on arvonlisäverottomana 28 euroa arkisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä 30 euroa tunnilta, jolloin on mahdollisuus myös kotitalousvähennyksen. Palvelusetelelillä hintataso vaihtelee setelin ja omavastuun mukaan, osa seteleistä on ilman omavastuuta.

Miten pyytää apua?

- Soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai tarttumalla hihasta. Voi ottaa myös suoraan yhteyttä Sotesin palveluneuvojiin. Huoli on kova erityisesti omaishoitajista ja lapsiperheistäkin. Omin voimin ei tarvitse koko elämää selvitä. Me olemme teitä varten.

5.3.2020
Hanna-Mari Kamppikoski

Lue lisää palvelusetelistä täältä: https://www.sotesi.fi/sivu.tmpl?sivu_id=6635

Punkalaitumella ja lähikunnissa toimivia hoiva-alan yrityksiä:
Hoiva- ja kotipalvelu Kaisa Männistö
045 170 0204
kotihoivakm@gmail.com
www.kotihoivakm.webnode.fi

Hoiva- ja kotipalvelu Mari Oras
050 594 0487
marioras60@gmail.com
http://kotihoito-marioras.simplesite.com

Koti- ja hyvinvointipalvelu Katariina
040 556 43 46
katariinaanttila3@gmail.com
https://www.facebook.com/KotiKatariina