A

SAIPPUAA PUNKALAITUMELAISMETSÄN SIIMEKSESTÄ

Kuvassa Hanna-Mari Vuorisalo

Valokuva joulukuulta 2019

Punkalaitumella on paljon ihmeellisiä asioita. Yksi ihmeellinen juttu löytyy ihanan metsän keskeltä. Tämä Pieni Saippuakauppa sijaitsee omistajansa Hanna-Mari Vuorisalon kotitilalla. Juuri tällä hetkellä hyvinkin kallisarvoinen tuote, saippua tekee Vuorisalon mukaan hyvin kauppansa.

- Korona-viruspandemia lopetti verkkokauppojen ostokset aluksi täysin. Nyt tällä viikolla on selvästi heräilty, etupäässä Helsinginseudulla. Nettikauppa toimii ja myös puhelimella voi tilata, noutaa tilauksen sovitusta paikasta ja maksaa joko netissä tai laskulla.

Pieni Saippuakauppa on perustettu yhdeksän vuotta sitten. Vuorisalo osti sen liiketoiminnan viitisen vuotta sitten, nettikauppa on toiminut noin neljä vuotta.

- Ostajat ovat tällä hetkellä vain kotimaasta, tuotteet ovat Suomesta ja muualta Euroopasta. Oma saippuan valmistukseni odottaa lain kevenemistä tai sitä, että joskus innostun investoimaan lupaprosessiin. Reseptit olen suunnitellut ja testannut. Säännökset ottaisivat nykyisellään kaikkine rekisteröimisineen aikaa sen verran, ettei aikaa ole.

MITKÄ ASEET VIRUSTAISTELUSSA?

Somessa on paljon erilaisia näkemyksiä siitä, mikä auttaa hätistämään tämän kammottavan koronaviruksen. Mitä mieltä on 4H:n toiminnanjohtaja, maanviljelijä, saippuakauppias Hanna-Mari Vuorisalo?

- Kukaan ei voi liikaa suojautua koronalta. Virus on niin pieni, etteivät edes tutkijat tunne sen käyttäytymistä täysin. Sairastin aikoinaan rokotuksesta huolimatta sikainfluenssan, jolloin se vaurioitti keuhkojani. Suojaan siis itseni niin paljon kuin vain voin, ja ensisijaisesti pyrin pysymään täällä puskassa eli kotioloissa.

Saippuaan turvaudutaan tällä hetkellä koko maailmassa lähes enemmän kuin mihinkään muuhun. Some täyttyy käsienpesuohjeista. Osalla kädet ovat jo verillä kaikesta pesemisestä ja desinfioimisesta. Miten selviytyä?

- Itse käytän ja suosittelen suolasaippuaa, koska normaalin saippuan puhdistavuuden lisäksi se sisältää merisuolaa, joka on itsessään desinfioiva. Jos kädet ovat kärsineet jatkuvasta pesusta, niin suosittelen siirtymistä suolasaippuaan. Yöksi käsiin voideltavat Sheavoiteet voivat auttaa, atoopikoille sopii hamppu-sheavoide. Palasaippua on todettu testeissä turvalliseksi käyttää, koska bakteerit eivät elä saippuan pinnalla. Jokaiselle perheenjäsenellehän voi nyt hankkia oman saippuan. Palasaippuassa on näin tautiaikana sekin etu, että sitä pitää ensin hinkata käsiin, jolloin sen kanssa pesuhetki on automaattisesti pidempi. Myyn myös shampoita, voiteita ja pesimiä. Nyt asiakkaiden kiinnostus on kyllä kohdistunut lähinnä vain saippuoihin. Oma suosikkini on ehdottomasti suolasaippua.

4H ETÄILEE

Hanna-Mari on tuttu näky Pitäjällä ja kylillä, sillä hän toimii Punkalaitumen 4H:n toiminnanjohtajana. Korona on työntänyt useimmat suomalaiset etätyöhön. Mitens 4H?

- Hoidan 4H-työni täysin etänä. Nuoriin olen yhteydessä viesteillä ja Skypellä. Olen siis kaikin puolin eristänyt itseni metsään. Punkalaitumen K-Pourulle ja Apteekille isot kiitokset! Saan perheeni ja vanhempieni tarpeet sieltä ilman, että joudun asioimaan kummassakaan liikkeessä.

Miten korona näkyy maanviljelijän työssä?

- Viljelemme mieheni Ollin kanssa kotitilaani. Sen suhteen karanteenikausi tuli hyvään vuodenaikaan. 4H:n työt vähenivät tapahtumien peruunnuttua. Siitä työstä pidän vanhoja vapaita pois ja tilanteen mukaan lomautan itseni. Jos pandemia jatkuu toukokuussa, niin ehdin äestämään ilman, että kylvöaikataulu menee 4H:n työaikatauluni mukaan. Vaikka onpa tekniikka tähänkin asti mahdollistanut monen työtehtävän tekemisen traktorin hytistä. Tila on viljatila, joten meillä ei käy lomittajia tai eläinlääkäreitä, joita eläintiloilla käy.

Anna vinkki kotona kärvistelijöille.

- Minun on hirveän vaikeaa antaa ohjeita kotona kärvistelijöille, koska ei tämä häiritse minua mitenkään. Työyhteisöä tietysti kaipaan, enkä osaa työskennellä kunnolla kuin hälinässä. Tästä johtuen työrytmi kaipaa säätämistä. Ymmärrän, että kaupungissa tämä ottaa koville, mutta maalla on tilaa ympärillä ja metsiä riittää. Samoin kaikenlaista tekemistä. Kunhan saan rästityöt tehtyä ja talon siivottua, niin pihassa ja ulkovarastoissa olisi tekemistä pidemmäksikin aikaa kuin mitä tämä pandemia kestää.
https://pienisaippuakauppa.fi/

31.3.2020

Hanna-Mari Kamppikoski