• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

8. lokakuuta 2020 8.00

Uusi koulurakennus iso satsaus

Elo-ja syyskuun aikana vanhasta Yhteiskoulusta kannettiin, kuljetettiin ja kiikutettiin kyniä, kumeja, kirjoja ja monia muita tavaroita uuteen koulurakennukseen. Vihdoin koitti myös tiistai 22.9., jolloin myös opetus alkoi uudessa koulussa. Pitkä odotus on nyt oppilaille, henkilökunnalle ja muille koulurakennusta käyttäville palkittu. Reilun viikon käyttökokemuksen perusteella on sanottava, että tilat ovat siistit ja kodikkaat. Käyttäjät vaikuttavat myös tyytyväisiltä. Moni tavara ja tapa hakee vielä omaa paikkaansa. Vanhassa rakennuksessa on vielä paljon tavaraa, joka on siirrettävä uusiin tiloihin eli muuttotyö jatkuu varmasti vielä aikansa. Aikansa ottaa myös uusiin tiloihin sopivien käytänteiden löytäminen eli käyttäjäkunnan on sopeuduttava muutoksiin.

Koulu on ns. kengätön koulu, joka omalta osaltaan lisää viihtyvyyttä. Tämän ansiosta käytävät ja luokkatilat pysyvät siistimpinä. Omat hankaluuteensa kengättömyydessäkin tietysti on, esimerkiksi välitunneille meno on hitaampaa ja ovensuu ruuhkautuu paikoitellen.

Syyslomaan asti koululaiset käyvät edelleen syömässä vanhalla koululla. Syyslomalla Arkean ruokapalvelun on tarkoitus siirtää toimintansa uudelle koululle. Eli syysloman jälkeen on taas yksi muutos edessä, kun suunnittelemme ja sopeudumme siihen, että ala-aulassa aamupäivä ruokaillaan.

Onnistuneita ratkaisuja ovat myös koulun ulkopuolella olevat monitoimiareena ja kuntoilu-/kiipeilyalue. Molemmat ovat välituntisin kovassa käytössä ja niitä käyttävät sekä ala-että yläkoululaiset.

Uusi koulurakennus on iso taloudellinen satsaus Punkalaitumen kunnalta. Pidän ehdottaman tärkeänä asiana, että tätä satsausta arvostetaan ja kaikki käyttäjät pitävät siitä omalta osaltaan huolta.

Kouluissa olevia toimia häiritsee edelleen koronaviruksen olemassaolo, joka on otettava päivittäin ja jopa tunneittain huomioon kouluissa. Tämä tietysti rajoittaa koululaisten olemista ja tekemistä. Ymmärrettävästi välillä on havaittavissa pientä väsymistä koronan huomioonottamisessa niin koululaisilla kuin meillä aikuisillakin. Nyt on vain jaksettava ja muistettava pestä käsiä ja, että kipeänä ei tulla kouluun jne. On meidän kaikkien etu, että koulut pyörivät lähiopetuksen varassa ja ihmisten harrastustoimintoja voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään. Puhumattakaan siitä, että mahdollisimman moni meistä selviäsi ilman koronatartuntaa.

Kevään ylioppilaat lakitettiin varsin poikkeukselliseen aikaan eli 29.8. Juhla oli varsin onnistunut, vaikka yleisön määrää jouduttiin jonkin verran rajoittamaan. Lakitustilaisuus on aina tärkeä ja ansaittu tapahtuma uusille ylioppilaille ja sitä se oli nytkin, vaikka ajankohta oli normaalista poikkeava ja monet olivat jo ylioppilasjuhliaan viettäneet aikaisemmin kesällä.  Näissä koulun yo-juhlissa on myös mukava nähdä Punkalaitumen lukion vanhoja ylioppilaita ns. riemuylioppilaita ja kuunnella heidän muistelmia omilta kouluajoiltaan.

Paljon on puhuttu uudesta koulusta, mutta meillä on edelleen myös vanha Yhteiskoulun rakennus. Vuosien saatossa moni paikkakunnan nuori on siellä opiskellut hyvällä tai vähän huonommalla menestyksellä. Monelle on jäänyt koulusta, koulukavereista ja opettajista muistoja, jotka eivät häviä koskaan.

En tiedä mikä tämän vanhan koulurakennuksen kohtalo on? Puretaanko se, vai löytyykö sille jotain muuta käyttöä?

Uuden koulun rakentamisen aikana näin unen, jossa vanhaan kouluun perustettiin panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sai varteenotettavan kilpailijan. Tämä ei ole mikään vinkki tai ehdotus, tämä oli uni.


Arto Asa
Rehtori

Näytä kuva