A
20. elokuuta 2019 10.55

MONI TULI JO KOTIIN PUNKALAITUMELLE, USEAMPIKIN MAHTUU!

Huhtikuu oli ihmeellinen kuukausi hanketoimistossamme. Samanaikaisesti sekä hyvästelimme Tule kotiin –hanketta, juhlimme ihan mahtavan hienoa Arkkipooki-palkintoa – ja jännitimme, saammeko hankkeellemme jatkoa. Elyn päätös rahoituksesta viivästyi, mutta riemulla ei ollutkaan sitten minkäänlaista rajaa, kun lopulta saimme kuulla, että Tule kotiin –hanke 2 alkaa toukokuussa.

Ykköshanke päättyi uskomattoman upeasti Hankejuhlan suureen konserttiin, jossa paikalliset tähdet loistivat lahjoillaan. Miten valtavan paljon lahjakkuutta mahtuukaan pieneen kuntaamme! Silmäkulma kostui monelta sekä upean musisoinnin että piispa Kaarlo Kallialan kauniiden sanojen takia. Hän oli seurueineen saapunut ojentamaan hankkeelle Turun arkkihiippakunnan myöntämää Arkkipooki-palkintoa.

Palkintoperusteiden mukaan hankkeemme on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen. Saatesanoissa mainittiin, että hankkeen avulla on tiivistetty seurakunnan ja kunnan yhteistyötä sekä tuotu eri toimijoita yhteen. Hiippakunnan tiedotteessa todetaan, että hankkeen ansiosta Punkalaitumen seurakunnan viestintä on laajentunut ja monipuolistunut ja seurakunnan toimintaan osallistuvien määrä on noussut. Myös vapaaehtoistoiminta on lisääntynyt ja monimuotoistunut. Lisäksi seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi huomattavasti ja oli arkkihiippakunnan toiseksi korkein, 32,3 prosenttia. Palkinto jaetaan kerran vuodessa tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.

Juhlan lisäksi sain myös seuraavana päivänä Apteekin ja Punkalaitumen Sanomien yhteisen 110-vuotisjuhlan panelistina jakaa tuon hienon palkinnon kuntalaisten kesken. Se kun oikeasti kuuluu ihan meille jokaiselle. Kuntalaiset ovat alusta pitäen olleet hienosti mukana hankeasiassa. FB-sivumme jäsenmäärä on huikeat 700, kylilläkin kulkiessa kuulen uusia ideoita, yhdistykset ja yritykset tekevät mielellään yhteistyötä. Melkoinen satumaisten seikkailuiden vuosi siis takana!

Ja ihan uusi edessä! Kakkoshanke keskittyy lapsiperheisiin, joita pyrimme houkuttelemaan Punkalaitumelle. Olen vieraillut jo useita kertoja syksyksi valmistuvassa hirsikoulussamme, pääsen pian tutustumaan ensi vuonna valmistuvaan niin ikään hirsiseen päiväkotiin. Meillä satsataan monella tapaa terveyteen ja hyvinvointiin! Nämä rakennukset ovat hienoja esimerkkejä siitä. Myös useat maksuttomat, kaiken ikäisille suunnatut liikuntaryhmät ja lukuisat tapahtumat luovat sekä viihtyvyyttä että yhteisöllisyyttä kuntaamme. Tapasin juuri kuntaan muuttaneen pienten lasten äidin, joka oli ihan äimistynyt MLL:n Kevätkarkeloista. Oli kuulemma ollut ihan uskomattoman hieno rieha. Ja olihan siellä melkoinen markkinahumu, kun itsekin alueella vierailin.

KOULUVUOSI ALKUUN ALPAKKAVIERAILULLA

Sovin juuri ypäjäläisen Börje-alpakan vierailusta Punkalaitumelle 15.8. Börje tulee toivottamaan mukavaa syksyä kunnan pienimmistölle eli eskarilaisille ja koululaisille. Alpakan rapsuttelun lisäksi kehittelemme muutakin ohjelmaa. Tällä viikolla tapaan noin sata pienintä kuntalaista mukavassa tapahtumassa. Jaan näitä värikkäitä muistoja sitten kaikkien kesken myös Facebook- ja Instagram-sivuillamme. Tulethan sinäkin seuraamaan?

Näin alkukesällä sitä vain haukkoo henkeään Pitäjällä kulkiessaan. Ihan kaikki vihreän eri sävyt näkyvät kauniissa luonnossamme juuri nyt. Punkalaitumenjoki luikertelee Taikayöntien vierellä, Vehkajärvi kutsuu monia mökkiläisiä, kunnan Kiviranta on suosittu kesäkohde saunomisesta ja uimisesta tykkääville, onpa siellä kioskikin.

Tänä kesänäkin Punkalaitumella on vilinää ja vilskettä, ohjelmaa ihan kaikenikäisille. Kuntalaisia aktivoivat sekä seurakunta että kunta, mutta myös useat eri yhdistykset.

Punkalaitumella on hyvä elää. Ihan niin kuin taivas olisi meillä vähän ylempänä. On helppo hengittää, mahtuu kulkemaan vaikka minkälaisella kulkuneuvolla. Tosin jalat ja polkupyörä riittävät kyllä hyvin kuljettamaan asukasta paikasta toiseen. Meillä moikataan ja vaihdetaan ajatuksia vähän vieraammankin kanssa. Pitäjällä saa liikkua rauhassa ja pelotta. Meillä katsotaan vähän niin kuin toistemme perään, vaikka ihan kaikki ei siitä niin välittäisikään.

Tule käymään, moni kävijä on jäänytkin! Viime vuonna Punkalaitumelle muutti 108 uutta asukasta. Tänäkin vuonna toukokuun loppuun mennessä jo 39 on vaihtanut kotikunnakseen Punkalaitumen. Tule kotiin –hanke iloitsee heistä jokaisesta, vaikka ei yksinään muuttajia ole tänne houkutellutkaan. Se on tämä kunta itse, nämä ihanat ihmiset, luonto ja mahtava sijainti, jotka kutsuvat luo. Tule sinäkin kotiin!

27.5.2019

Hanna-Mari Kamppikoski

Hankevetäjä, Tule kotiin –hanke2