A
1. marraskuuta 2018 10.20

PUNKALAIDUN MIELESSÄIN

Niin paljon on tuttua, niin paljon vanhoja ihania juttuja. Näin ajattelin, kun kesällä kuljeskelin pitkin Punkalaidunta. Lenkkeilin paljon, autoilin ja ihailin. Vierailin ihmisten kodeissa kyselemässä, miltä tuntuu olla punkalaitumelainen. Ja hyvältähän se tuntuu ihan jokaisesta. Sekä kasvokkain käydyissä keskusteluissa että muussa runsaassa yhteydenpidossa on käynyt selville, miten valtaisan suurta ja lämmintä kotiseuturakkautta ihmiset Punkalaitumella tuntevat. Täällä viihdytään.

Joku sanoi minulle ihan kirkkain silmin ja tosissaan, että kaupungissa on välillä ihan pakko käydä asioilla, mutta jos kohdetta joutuu kovasti etsimään ja ruuhkassa puikkelehtimaan niin parasta on palata kotio samantien. Toinen sanoi, että hän tapaa joskus kaupungissa käydä, mutta kauhea kiire sieltä aina on takaisin Punkalaitumelle.

Olen Satakunnassa Honkajoella kasvanut ja paljon tuttuja satakuntalaisia piirteitä olen huomaavinani punkalaitumelaisissa, vaikka Pirkanmaahan nykyisin kuulummekin. Tämä mentaliteetti ja tapa olla ja elää, huumorintaju. Kylän vierellä luikerteleva joki nyt tietysti ensimmäisenä muistuttaa vanhoista kotikonnuistani, mutta niin tekee myös ihana peltomaisema. Täytyy kyllä myöntää, että Punkalaitumella sekä pellot että talot ovat paljon isompia. Ensi kertaa Punkalaitumella käydessäni vaikutti siltä, että aika iso osa kansasta asuu täällä kartanoissa. Tosin minua heti korjattiin, ettei Punkalaitumella ole kartanoita. Täällä on taloja. Aikamoisen hienoja taloja vaan.

NÄKKEJÄ JA SIUNAUKSIA

Katselen työhuoneeni ikkunasta, kun pienet koululaiset hyppelehtivät lounaalle opettajansa perässä. Mietin itsekseni, mahtaako heilläkin olla mummu, joka varoittaa joen rumasta näkistä. Tai sanoo, että siunaa heitä ja ystäviään, kun seikkailuihin lähtevät. Seikkailuita maaseudulla riittää ja monesti tuntuu, että meillä on täällä aikaakin hieman muita enemmän. Ei tarvitse hötkyillä, ei juosta kiireisen näköisenä paikasta toiseen. Ja siitä huolimatta saamme aikaan yhtä ja toista. Monilla paikkakuntalaisilla on monta rautaa tulessa samanaikaisesti. Maata viljellään ja eläimiä hoidetaan monen muun touhun ohessa. Yrityksiäkin Punkalaitumella on 300. Se tarkoittaa ennen kaikkea isoa työmäärää! Yritykset ovat monella tapaa tärkeässä asemassa, kun puhutaan kunnan hyvinvoinnista, elinvoimaisuudesta ja näkyvyydestä.

Yhdistyksiä meillä on 70. Jokainen niissä toimija tekee ensiarvoisen tärkeää työtä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Sekä seurakunta että kunta ovat omalla toiminnallaan aktivoimassa asukkaita vauvasta vaariin, mummosta mukulaan. Seurakunta, kunta ja yhdistykset ovat kaikki luomassa yhteisöllisyyttä, saattamassa ihmisiä yhteen.

Yhteisöllisyyttä rakennamme myös me kaikki asukkaat yhdessä ja erikseen. Kirjaa mielessäsi ylös jokainen tänään tapaamasi ihminen. Laita muutama sana myös siitä, miten häntä puhuttelit, katsoit ja kohtelit. Miten meni omasta mielestäsi? Juuri sinun hymysi saattaa nimittäin olla arvokas juuri sille mummolle tai pikkupojalle, jolle sen annoit. Yhteisöllisyys on sellainen läpihyvä juttu. Se tarkoittaa sitä, että ollaan yhdessä, otetaan joukkoon ja hyväksytään.

Yhteisöllisyyden myötä syntyy helposti myös ylpeyttä omasta. Kaikesta siitä hyvästä, mitä meillä on. Ja meillä Punkalaitumellahan hyvää riittää! Punkalaitumen kunta on selkeästi ylpeä yrityksistään, mutta on tärkeää, että myös yritykset tuovat esille kuntaansa. Vaikkapa sitten FB- ja kotisivuillaan. Kunnan positiivinen tunnettuus on kaikkien etu. Puhutaan siis Punkalaitumesta hyvää. 

1.11.2018

Hanna-Mari Kamppikoski      

Punkalaitumen kirkko