A
30. heinäkuuta 2018 12.50

NÄKYVYYTTÄ JA NÄHDYKSI TULEMISTA PUNKALAITUMELLA

Punkalaitumen seurakunnan hallinnoima Tule kotiin -hanke on ollut käynnissä nyt neljä kuukautta. Neljä tapahtumarikasta, mahtavaa kuukautta! Olen hankevetäjänä ollut mukana monissa mielenkiintoisissa tilaisuuksissa ja lämpimissä kohtaamisissa. Olen tutustunut tähän kauniiseen kuntaan ja todennut päivittäin, että tänne oikeasti kannattaa muuttaa. Joka hetki on tuntunut, että hankkeellamme on sekä siunaus että hyvä pöhinä päällä. Eetu Epäilijälle kerroin jo hankkeen alkuvaiheessa nähneeni paljon isompiakin ihmeitä elämässä kuin sen, että Punkalaitumelle muuttaa uusia asukkaita.

Näitä uusia asukkaita olen jo nyt haastatellut ja heidän tarinoitaan saanut teillekin jakaa. Näitä tarinoita on tulossa myös jatkossa. Kaikille niille on selkeästi yhteistä se, että Punkalaidun vetää puoleensa magneetin tavalla. Kun tänne tulee, ei enää osaa olla pois. Olen saanut yllättävänkin monta sähköpostia ja soittoa ihmisiltä, jotka kuntaamme haluavat muuttaa. Eikä kumma, että kunnastamme kysellään! Paikallislehden lisäksi meistä on nimittäin kerrottu useampaan otteeseen sekä maakunnallisessa että valtakunnallisessa mediassa. Viikko sitten Ylellä oli hankkeesta ja kunnasta kunnon infopläjäys sekä radiossa, televisiossa että netissä.

KOTEJA JA OOPPERAA

Viikonloppuna olin mukana parissa runsaslukuisessa tilaisuudessa, joissa oli paljon myös entisiä punkalaitumelaisia. Sain siis heillekin hankkeesta kertoa. Eräs rouva kysyi vuokra-asuntotilanteestamme. Se on mielestäni hyvä, sillä seurakunnalla on parhaillaan kaksio vapaana, kunnan asuntotoimistostakin saattaa koti löytyä. Vanhustenkotiyhdistyskin voi tilanteen mukaan vapaita asuntojaan vuokrata nuoremmillekin tulokkaille. Yksityisten vuokra-asuntoja on tarjolla sekä netissä että paikallislehdessämme.

Eräs tapaamani herra kertoi olevansa jo täysin kypsä muuttamaan Punkalaitumelle, mutta ei voi, kun vaimo tahtoo oopperan. Miksi emme siis perustaisi omaa oopperaa Punkalaitumelle?! Meillä on upeaääninen kirkkoherra Irina Kaukinen, jolla on myös kanttorin koulutus. Kunnassamme on useita aktiivisia, lahjakkaita kuoroja ja palkittujakin laulajia. Ilmajoen Oopperakin aloitti aika pienesti yli 40 vuotta sitten! Siellä ohjelmistoon ovat aina oopperan lisäksi kuuluneet hengelliset, klassiset ja kevyempi musiikki. Nykyään Ilmajoen Musiikkijuhlat on laajasti tunnettu ja arvostettu tapahtuma. Sinne matkataan koko maasta ja ulkomailtakin, tänä vuonna kävijämäärä oli yli 20 000. Jos Punkalaitumelle oma ooppera tulee ja jos minä sitä nyt ensimmäiseksi ehdotin, muistattehan kausikortilla?

HYVÄ ESIIN JA YLÖS

Pyörremyrskyksikin joku minua kutsui, mutta onneksi sellaiseksi, joka ravistelee ja nostaa hyviä asioita esiin. Sitä olen saanut tehdä, eikä tämän kaivon anti näytä tyrehtymisen merkkejä. Tämä paikkakunta, sen asukkaat ja koko seutu inspiroi minua kovasti. Täällä on paljon ja moninaista hyvää, mikä valitettavan usein saattaa paikallisilta jäädä huomaamatta. Kotiseuturakkaus on täällä ilmeistä, mutta enempikin saisimme Punkalaitumesta toisillekin jakaa.

Olen pohtinut yhteisöllisyyttä usein. Sitäkin, onko yhteisöllisyyden kokeminen mahdollista suuressa kaupungissa. On se varmasti, mutta väitän, ettei yhteisöllisyys isossa kaupungissa ole samalla tavalla arjessa läsnä kuin meillä Punkalaitumella. Siten, että kaupassa vaihdan pari sanaa toisen ihmisen kanssa. Kun taas toiselta kysyn, mistä mustikkansa oli löytänyt tai tiedustelen äitinsä vointia. Tai annan ohikulkijalle halin, kun poikansa oli juuri päässyt ylioppilaaksi. Ja paljon muuta. Yhteisöllisyys on sitä, että tulee nähdyksi. Täällä Punkalaitumella tulemme nähdyiksi, joidenkin mielestä ihan liiankin hyvin.

Hanna-Mari Kamppikoski