A
20. marraskuuta 2018 8.50

PUNKALAIDUN TUTUKSI KAIKILLE

Olen luotsannut Tule kotiin – hanketta noin kahdeksan kuukautta. Ihan mahtavalla matkalla olen saanut olla ihanien ihmisten kanssa! Lukuisia kohtaamisia on mahtunut näihin kuukausiin, mielenkiintoisia ihmisiä ja heidän tarinoitaan. Hankkeemme ja sitä myötä koko kuntamme on ollut isosti esillä myös mediassa.

Yle on useampaankin otteeseen kertonut meistä verkossa, televisiossa ja radiossa. Paikallislehti Punkalaitumen Sanomat on heti alkumetreiltä lähtien tehnyt hienoa ja tärkeää yhteistyötä kanssamme. Maan ainut valtakunnallinen kristillinen radiokanava Radio Dei haastatteli minua ja muukin media on meistä kirjoittanut. Kovin pöhinä taitaa kuitenkin käydä hankkeemme FB-sivulla. Siellä meillä on jo yli 470 aktiivista tykkääjää! Hurja ja hieno joukko! Heidänkin kauttaan tieto hankkeestamme ja kunnastamme leviää kuin kulovalkea.

LISÄÄ ASUKKAITA

Hankkeellamme pyrimme saamaan lisää asukkaita Punkalaitumelle. Kohderyhmäämme kuuluvat kunnassa syntyneet, jotka nyt viettävät eläkepäiviään jossain muualla Suomessa. Olen kohdannut heitä erilaisissa tilaisuuksissa: koulutapaamisissa, kesäjuhlissa, yhdistysten tapahtumissa, kesäisellä Lähetystorilla… Yli-Kirran Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä vietin muutaman aurinkoisen päivän ihmisten kanssa jutustellen ja heitä kotiin kutsuen. Viimeisimmässä tempauksessa kohtasin parisen tuhatta potentiaalista muuttajaa eläkeläisten Kaamosristeilyllä Turusta Tukholmaan.

Mereltä palasin kovasti toiveikkain mielin, vaikka ääneni laivalle jäikin. Tuli meinaan ihan urakalla kannustettua muuttoauton tilaamiseen. Jakamamme Tule kotiin Punkalaitumelle -mainoskassi oli niin suosittu, että Pekka Karppasen omaa toivoi itselleen tax freen myyjäkin. Aika hienoa miettiä, miten mainoskassejamme nyt heilutellaan ympäri maan. Ihanaa oli tavata myös monia eläkeläisiä omilta kotikonnuiltani Honkajoelta. Kun heille hankkeesta kerroin, olivat he sitä mieltä, että Honkajoellekin tämä tällainen hanke tarvitaan.

KAIKKI KEINOT KÄYTÖSSÄ

Aika monessa kunnassa tehdään vastaavanlaista työtä rohkeinkin keinoin. Eräs hämäläiskunta on saanut valtaisan näkyvyyden mainosvideollaan, jonka otsikkona on ”Meillä ei ole mitään”. Ihan jokainen, jolle olen saanut Punkalaitumesta kertoa ja jota olen tänne houkutellut, on ollut vilpittömästi kiinnostunut. Olen saanut lukuisia kysymyksiä, hämmästyttävän monella on meiltä jo omia muistoja. Moni muistaa Särkän, Vartiolan, Työväentalon, Yli-Kirran, osa on tehnyt täällä töitä tai heilastellut paikallista.

Vain muutama poikkipuolinen sana on kuulunut koko hankematkan aikana. Valitettavasti ne ovat tulleet paikallisilta, mikä hämmästyttää kovasti. Onneksi kuitenkin ehdottomasti leijonaosa kunnassa jo asuvista riemuitsee sekä hankkeesta että uusista tulokkaista, ovat oikeasti sydämestään mukana tässä kaikessa - ja puhaltavat yhteiseen hiileen. Joka ikinen päivä koen, että tällä hankkeella on siunaus matkassaan.

Minun tärkein tehtäväni on nostaa esiin se kaikki hyvä, positiivinen, merkityksellinen ja tärkeä, mitä Punkalaitumelta löytyy. Yhden vuoden hanke ei hommaan millään riitä. Täällä kun on niin valtavan paljon! On ollut ilo postata FB-sivulle vain positiivisia asioita. Se ihan selkeästi lisää hyvää. Monenlaista mielenkiintoista olen kerännyt myös kunnan kotisivulla sijaitsevalle Tule kotiin –sivustolle. Käy lukemassa vaikka joulunpyhinä!

Tule kotiin – hanke II-nimellä on jo lähtenyt uusi hakemus, joka sai vihreää valoa Joutsenten Reitin hallitukselta. Odotamme kuitenkin vielä vuoden alkuun, mitä mieltä ELY-keskus on rahoituksesta. Jos rahoituksen saamme, ryhdymme houkuttelemaan kuntaamme perheitä. Kun ykköshankkeemme houkuttelemat isovanhemmat ovat tänne jo asettuneet, kutsumme seuraavaksi heidän jälkipolviaankin kotiin.

TULOKSIA?

Kun kerran kaikkea mitataan tänä päivänä niin mitataanhan hankkeenkin tuloksia. Tällaisen hankkeen tulokset ovat näkyvissä vasta vuosien kuluttua ja paljon on tapahtunut sellaistakin, mikä jää suurilta joukoilta piiloon. Tuloksena saattaa nimittäin olla se kuntalaisen silmään syttynyt kipinä, ilo ja innostus. Vaikka kohderyhmämme ovatkin olleet eläkeläiset niin uskon vahvasti, että olemme tavoittaneet ihan kaiken ikäisiä. Saaneet heitä miettimään, ettei kotoa pois tarvitsekaan koko ikäänsä olla. Olemme avanneet silmiä näkemään, mitä kaikkea Punkalaitumella onkaan. Toivottavasti kuntalaiset hankkeen jälkeenkin osaavat omaansa kehua. Sitä me olemme tehneet ensimmäisestä päivästä lähtien.

Elinkeinojohtaja Ursula Lumme nimitti eräässä tilaisuudessa hankettamme kärkihankkeeksi. Se tuntui kovasti hyvältä. Hän tosin myönsi, että oli aluksi miettinyt, miten tässä ollenkaan käy, kun täysin ulkopuolinen tulee hanketta luotsaamaan ja kehua retosteleekin koko ajan. Mutta hyvinhän siinä kävi, hänenkin mukaansa.

Ja niistä numeroista vielä, kun varmasti lukijaakin kiinnostaa. Juuri kunnanjohtaja Oili Mölsältä kuulin, että tämän vuoden aikana kuntaamme on muuttanut 108 uutta asukasta. 

Siunattua Joulun odotusta!

20.11.2018

Hanna-Mari Kamppikoski 

Hankkeen FB-sivu:

https://www.facebook.com/tulekotiinpunkalaitumelle.fi/

Teksti on julkaistu myös Turun Punkalaidun -seuran Laitumelainen -lehdessä 12/2018. Valokuva Punkalaitumenjoesta 18.11.2018