• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

RSS
18. helmikuuta 2021 8.00

Mäenpään työväentalon kuulumisia

Mäenpään työväentalo odottaa kesää!

Viime vuoden tapahtumien onnistuminen loi hyvän vireen. Ulkorakennuksellekin saatiin katto. Rakennusprojekti on loppuraportointia vaille valmis, ja kokonaisuudessaan se oli yksi perinteisen talkootyön voimannäytös. Yhteinen tekeminen on innostavaa. On siivottu pihaympäristöä ja kunnostettu ja lisätty parkkipaikkoja. Talon sisustaa on siivottu ja järjestelty. Asiantuntija-avulla on elokuvakoneen äänentoistokin saatu kuntoon. Työ sujuu, kun on hyvä yhteishenki. Hyvästä korjauksesta saatiin palkintokin. Kiitos kuuluu talkoolaisille!

Sydäntalvella on palaveerattu pienellä porukalla ja mietitty tulevia tekemisiä. Kevään osalta tapahtumien järjestäminen on vielä auki. Tulevalle kesälle oli jo suunnitelmissa elokuvafestivaali Huhtamo International Film Festivaalin kanssa. Tämä on edelleen heinäkuun ohjelmassa. Intoa olisi kokeilla kesäkahvilaa/olohuonetta talolla. Viime syksynä raivattiin kakkoskerroksesta tilaa sillä ajatuksella, että kävijä voisi istahtaa katsellen laitumen maisemia ja nauttia kupposen kahvia. Kesäkahvila voisi vaikka työllistää pari nuorta.

Elokuvatoiminta on saatu hyvään alkuun. Sitä laajennetaan myös uudempaan elokuvaan. Tähän asiaan on nyt ryhdytty ja selvityksiä tehty päät höyryten. Oma vanha projektori on kunnossa ja sen toimivuus käytännössä kokeiltu jo useampaan kertaan. Vanhojen elokuvien esittäminen omina näytöksinä on ilman muuta listalla. Viime vuoden peruuntuneiden tapahtumien järjestämistä ei ole unohdettu. Erilaisia muita kulttuuritapahtumia on suunnitelmissa ja niitä järjestetään, kunhan vain pandemiatilanne sen sallii.

Mukavasti on saatu toiveita ja vinkkejä; tansseja, länkkäreitä, karaokea ym. Laittakaa niitä tulemaanedelleenkin. Mäenpään työväentalon fb -sivuilta löytyy tietoa talon tapahtumista ja muustakin (fb PunkalaitumenMäenpään työväentalo). Tietoa talosta on laitettu myös nettiin www.seurantalot.fi. Kannattaa seurata myös talon ilmoitustaulua ja Punkalaitumen Sanomien Seurat toimivat -palstaa.

On herännyt myös toiveita liittyen kotimaan matkailuun. Punkalaitumella on monia erilaisia hienojakohteita, jotka varmaan kiinnostavat. On väläytelty ajatusta jonkinlaisesta matkailupakettista, jossa yhtenä kohteena olisi työväentalo ja vanhat elokuvat. Tässä tarvitaan yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tässä vaiheessa ilmojen lämmetessä jatkamme paikkojen kunnostamista. Kevättalven aurinko ja luminen maisema luovat tunnelmaa. Tästä on hyvä jatkaa kesää kohti. Tekemistä riittää. Mukaan vaan katsomaan, mitä on tekeillä ja/tai muuten vain tutustumaan paikkoihin. Jos on intoa tekemiseen, niin tervetuloa! Yhteystiedot: Jouko Mäkelä 040 3522526, jmamakela@gmail.com

Näytä kuva


4. helmikuuta 2021 8.00

Punkalaitumen 4H:n kuulumisia

Vuosi sitten uusi tuntematon virus luikersi tietoisuuteemme muuttaen montaa asiaa. Kukaan ei tiedä kauanko tämä kestää, mutta varmaa on, että joskus tämä menee ohitse. Ja toinen varma asia on, että aika etenee myös virusaikana ja yhteiskunta pyörii. Vähän erilailla kuin mihin joskus totuimme, mutta pyörii kuitenkin. Yhä edelleen, tänäkin vuonna talven jälkeen tulee kesä ja kesätyöt, nopeammin kuin näin talvella ajattelemmekaan. Samoin yhdeksäsluokkalaisten peruskoulu päättyy toukokuun lopussa. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät 4H:n Ysit töihin -toiminnassa, jonka tunnus kuuluu: jokainen nuori on kesätyön arvoinen. Ysit töihin alkoi kolme vuotta sitten pilottihankkeena, jossa Punkalaitumelaiset nuoret saivat olla ensimmäisinä mukana. Tämän vuoden alusta Ysit töihin laajeni edelleen ollen nyt miltei valtakunnallinen. Tavoite on selkeä; jokainen peruskoulun päättänyt nuori on tulevana kesänä vähintään kaksi viikkoa töissä. Ysiläisten ohella jokaisen nuoren on tärkeä päästä kesätöihin. Ysiluokan päättäneet ovat valikoituneet kärkiryhmäksi ikänsä ja peruskoulun päättymisen vuoksi, jolloin joko jatketaan ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.

Punkalaitumen 4H:n perinteisiä kesätöitä on ollut hautojenhoito, hukkakaurojen kitkentä ja lastenleirin ohjaus. Lastenleiri riippuu alkukesän koronatilanteesta, mutta hautojenhoitoon ja hukkakauran kitkentään korona ei juurikaan vaikuta, koska molemmissa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta hyvillä turvaväleillä. Viime vuonna punkalaitumelaisia nuoria työllisti myös Taimiteko, jolle tulee jatkoa istutetun metsän hoidon muodossa, ellei vielä tänä kesänä, niin lähikesinä viimeistään. Viime kesän myötä monella nuorella on nyt puiden istutustaito hallussa ja 4H:lla muutama pottiputki ja vakka, joten nuorista löytyy ahkeria istuttajia metsänomistajien istutuksille.

Nuoret tarvitsevat punkalaitumelaisia yrittäjiä ja yhteisöjä, jotta jokainen nuori saisi työpaikan, pääsisi opettelemaan työn tekemistä ja saisi palkkaa. Kun nuori pääsee kesätöihin, oppii hän monta taitoa, mutta ennen kaikkea oppii työn tekemisen. Mitä enemmän kuluu vuosia ennen kuin nuori menee töihin, sitä suuremmaksi kynnys töihin menemiseen myös kasvaa. Jokainen punkalaitumelainen ysiluokkalainen nuori osallistuu 4H:n ajokorttityöelämään koulutukseen, jossa opiskellaan työn hakemista ja työelämätaitoja. Silti jokainen nuori hakee aina käytännössä sen ensimmäisen työpaikan enemmän tai vähemmän jännittäen. Kokemus tuo tunnetusti varmuutta ja siihen auttaa vain se, että pääsee kokemaan sen ensimmäisen työkokemuksen. Kun miettii hetken, niin jokaiselta työpaikalta löytyy ihan varmasti työtehtäviä, joihin voisi työllistää nuoren. Nuoret myös osaavat monia uusia viestintävälineiden taitoja ja tuovat monesti uuden näkökulman asioihin. Viime kesänä teimme myös yrittäjien kanssa ostopalvelusopimuksia, joissa 4H maksaa nuorelle palkan sekä huolehtii työnantajavelvoitteista, ja työllistäjä eli yrittäjä saa 4H:lta laskun. Tämäkin on yksi keino työllistää nuoria.

Punkalaitumen 4H:lla on valmiina töihin myös nuoria 4H-yrittäjiä, joita työllistää ja antaa työkokemusta ostamalla heiltä tuotteita tai palveluita. Tällä hetkellä nuorista löytyy leipojia, lumenkolaaja, halkojen pinoaja, ikkunoiden pesijä, lastenvahtija ja pyöräkorjaaja. Yrittäjähenkisesti yrittäjät tekevät myös tämän listan ulkopuolelta mm. eläinten hoitoa ja lettujen paistoa. Yrittäjäkurssi järjestetään kevättalvella, ja aina innokkaan yrittäjäksi aikovan kiinnostuttua. Mitäpä jos tilaisinkin nuorelta työpalvelua tai tarjottavaa ensi viikonlopulle? Tai ryhtyisin yrittäjäksi työllistäen itse itseni. Kunta tukee 4H:n kautta Punkalaitumen nuorten yrittäjäksi ryhtymistä myöntämällä starttirahan uusille yrittäjille. Rahasta puolet saa heti aloittaessa ja puolet ensimmäisen tilikauden lopussa, kun yrittäjyyttä on myös ollut vuoden aikana.

Nyt keskellä kauniiden lumihankien on siis aika ajatella jo kesää ja kesätöitä. Nuori, lähde rohkeasti kysymään kesätöitä, nyt. Yrittäjä, pysähdy ja mieti mitä se tarkoittaakaan nuorelle, että hän saa työkokemuksen esimerkiksi kahdeksi viikoksi.

Hanna-Mari Vuorisalo, Punkalaitumen 4H-yhdistys ry

Näytä kuva


21. tammikuuta 2021 8.00

Kirjaston kuulumisia

Keväällä olimme kaikkien tavoin uuden edessä koronan sulkiessa kirjastot. Löysimme tilanteesta jotain hyvääkin saadessamme viimeinkin aikaa kauan haaveiltuun kirjaston uudelleenjärjestelyyn. Hyllyjen välit levennettiin esteettömiksi ja koko aineisto järjestettiin uudestaan. Pyrimme löytämään aineistolle mahdollisimman käyttäjäystävällisen järjestyksen. Samalla oli helppo napsia huonokuntoisia ja vanhentuneita teoksia poistoon. Kaikki ylimääräiset huonekalut kärrättiin pihalle lisätilan saamiseksi ja ikkunoiden edustoja tyhjennettiin valoisuuden lisäämiseksi.

Loppuvuodesta hyvin palvellut itsepalveluautomaatti siirtyi eläkkeelle ja uuden tullessa päätimme siirtää automaatit seinän viereen ja vapauttaa lisää tilaa keskilattialle. Joululahjaksi saimme kirjastoon uuden lehtihyllyn, jossa lehdet ovat siististi omissa lokeroissaan. Järjestelytyö elää jatkuvasti. Viimeisimpänä olemme raivanneet tilaa lainattaville liikunta- ja apuvälineille. Samalla liikahti muutakin aineistoa ja kävimme taas läpi monta hyllyä karsien ja järjestäen.

Piki-kirjastojen välisessä hyvässä hengessä käydyssä poistokirjamittelössä nappasimme ensimmäisen sijan, kiitos kevään poistovimman. Niin haikeaa, kuin vanhoista kirjoista luopuminen onkin, sitä täytyy tehdä tai muuten loppuu hyllytila. Myös poistettu aineisto uhkasi viedä liikaa hyllytilaa ja päätimme, että jatkossa poistokirjoja ei ole enää jatkuvasti myynnissä. Tulevaisuudessa poistettuja aineistoja lahjoitetaan tai pidetään noin viikko myynnissä ja sen jälkeen yli jääneet hävitetään. Tällä varmistamme sen, että kasoja ei ala syntyä.

Työpajan tuotteita on aiemmin ollut uimahallilla ja muutamissa tapahtumissa myynnissä. Uimahallin sulkeuduttua tuotteet kaipasivat uutta myyntipaikkaa. Joulun alla niitä sai vallan suloisesta Karu-shopista ja nyt kirjastolle on tehty niille oma pikkupuoti. Tuotteita saa ostaa kirjaston aukioloaikoina.

Koronasta huolimatta kirjastolla onnistuttiin pitämään monia tapahtumia viime vuonna. -Ja moni jäi pöytälaatikkoon odottamaan turvallisempia aikoja. Nyt keskitymme turvaamaan normaalin lainaus- ja palautustoiminnan ja tapahtumien vuoro on joskus tulevaisuudessa. Kasvomaskit, käsidesipullot ja turvavälit mahdollistavat kaikille turvalliset kirjastokäynnit. Isommat kirjastot ovat joutuneet sulkemaan omatoimiasiointia, mutta pienessä kunnassa se on edelleen turvallista. Hyllyjen välissä on iltaisin vain muutamia ihmisiä ja turvavälien pitäminen on helppoa. Ja se omalta osaltaan vähentää ruuhkaa päivisin.

Erilaiset asiakaskyselyt ovat tärkeä apuväline kirjastotyön kehittämiseen. Viime vuonna tehtiin muutamia kyselyjä ja niihin saatiinkin mukavasti vastauksia. Olemme pistäneet kyselyistä tulleita hyviä kehitysehdotuksia korvan taakse, kiitos niistä.

Haluamme kannustaa kaikkia kuntalaisia kirjaston käyttäjiksi. Aineistoa pyritään hankkimaan mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman isoa käyttäjäkuntaa palvelemaan. Toiveista kannattaa siis vinkata! Ja jos kaipaa luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa, mutta ei oikein tiedä mitä, niin suosittelemme mielellämme.   

Valoisaa ja turvallista alkuvuotta toivottaen,

Jenni Vainio-Köpi, kirjastovirkailija

Anna-Kaisa Aalto, opiskelija

Näytä kuva


8. tammikuuta 2021 8.00

Luottamus

Mitä tarkoittaa luottamus, milloin syntyy luottamusvaje, onko luottamuksella arvoa yhteiskunnassamme? Luottamusta kaipaavat kaikki ihmiset, luottamus on työpaikkojen kantava voima ja muodostaa jopa politiikan kovimman ytimen. Kuntapäättäjien on ansaittava kuntalaisten luottamus ja kuntaesimiesten on ansaittava luottamushenkilöiden luottamus ja kunnan työntekijöiden ja esimiesten on luotettava toisiinsa. Paikallisyksiköiden ja valtion suhteiden on oltava luottamukselliset, jotta yhteiskunta pysyisi kasassa. Hyvin toimivassa yhteiskunnassa vallitsee luottamuksen katkeamaton ketju.

Megatrendit kuten kasvava kiire ekologiseen jälleenrakentamiseen, verkostoituvat työskentelytavat ja yhteiskunnan monimuotoistuminen kaipaavat luottamusta ja oikeudenmukaisuutta. Työpaikoilla, juuri nyt, puhaltavat muutoksen tuulet ja ihmisten arvomaailma on muuttumassa ekologisempaan suuntaan. Organisaatioiden ja työpaikkojen pitää ajanmukaistua ja kehittää sekä johtamis- että toimintakulttuuria. Sitoutumista muutokseen ei synny ilman luottamusta. Tavoitteellista työntekemistä ei johdeta ylhäältäpäin vaan rinnalla kulkien. Esimiehistä on tullut valmentajia tai paremminkin toiminnan mahdollistajia. Parempaa toimintakulttuuria luodaan asettamalla realistisia yhteisiä tavoitteita ja kaatamalla, nykyisinkin vielä niin tavallisia, hallintosiiloja. Pointti on, että pelisäännöt on luotava yhdessä ja kaikilla on oltava mahdollisuus sanoa sanottavansa toimintatapoihin tai ainakin todettava voiko annettujen pelisääntöjen kanssa elää.

Työyhteisön itseohjautuvuus on tämän hetken ilmiö. Korona-vuosi nosti etätyön pysyväksi työskentelytavaksi. Vaikka etätyö ei omassa työssä olisikaan mahdollista niin joku työketjussa kuitenkin etäilee esim. lähiesimies tai laskuttaja. Työntekemisen valvonta, ohjeistus ja raamit perustuvat luottamukseen. Itseohjautuvassa työyhteisössä jokaisella palkkaa saavalla on sekä enemmän vapautta, että enemmän vastuuta. Osaako esimies tukea työntekijöitä ja jakaa johtajuutta asiantuntijaorganisaatioissa. Osaako yksilö kehittää ja johtaa omaa työtään. Pitääkö olla yksin itsenäinen vai voidaanko rakentaa tueksi vertaisverkko tai tiimi eri alojen osaajista? Luottamuksen puuttuminen esimiesten ja työntekijöiden välillä on tutkitusti suurin työnteon tehokkuutta heikentävä tekijä.

Luottamuspula- termi on ollut esillä useissa julkisuudessa olleissa kuntajohtajien viimeaikaisissa eroissa/erottamisissa. Kuntien johtoryhmät ovat olleet tuulisia paikkoja viime aikoina mm. Valkeakoskella, Kokemäellä, Pälkäneellä, Mänttä-Vilppulassa. Onko asetetut tavoitteet olleet epärealistisia annettuihin resursseihin nähden? Ovatko operatiivisen ja strategisen johtamisen saappaat menneet sekaisin? Onko kunnan luottamushenkilöt menettäneet luottamuksensa operatiivisiin johtajiin vai kuntaesimiehet menettäneet luottamuksensa poliittiseen ohjaukseen? Heijastuvatko tulevat kuntavaalit ja heikko kuntatalous tehtyihin ratkaisuihin, vai onko liikkeellä vaan mielensä pahoittajien armeija? Kysymyksiä on paljon, mutta selkeää vastausta ei ole yhteenkään kysymykseen.

Legitimiteetti eli kansalaisten luottamus järjestelmään on lopulta minkä tahansa poliittisen järjestelmän tärkein voimavara. Jos luottamusta löytyy ja ratkaisuja saadaan aikaiseksi niin vaikeistakin kriiseistä selvitään. Paha luottamusvaje taas helposti halvaannuttaa koko järjestelmän. ”Luottamus on jopa valtaakin tärkeämpi tekijä, koska se mahdollistaa ja rajoittaa vallan käyttöä. Luottamus on vallan valtaa. Ilman luottamusta joutuu hakemaan apua manipulaatiosta, vilpistä ja jopa pakosta” (Risto Harisalo ja Jari Stenvall, Acta nro 151/2002)

Uusi Vuosi antaa aina mahdollisuuden tähystää ja vaikuttaa tulevaisuuteen. Vuosi 2021 on kuntavaalien vuosi, toivon että kuntalaiset äänestävät ja arvottavat valinnoillaan Punkalaitumen kunnan tulevaisuutta. Luottamus ja sen ylläpito sopii hyvin vuoden 2021 tavoitteiden listalle. Muistakaamme, että luottamus pitää ansaita aina uudelleen ja uudelleen ja luottamuspääomalla on mittaamaton arvonsa.

Lähdekirjallisuutta:  Timo Huttunen 2020 ” Luottamus, uudessa itseohjautuvassa työelämässä

Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille

Tuija Ojala, kunnanjohtaja

Näytä kuva


10. joulukuuta 2020 8.00

Yksi asia on varma

Joulukuu on jo pitkällä. Vaikka vuosi on ollut erilainen niin yksi asia on varma: vuosi 2020 jää historialliseksi niin maailman, Suomen kuin Punkalaitumenkin näkökulmasta.

Täällä meillä, Punkalaitumella, vuosi tullaan muistamaan varmasti uuden päiväkodin ja koulun käyttöönotosta, maaseudun mahdollisuuksien kasvamisesta sekä monista tieverkkoon liittyvistä asioista.

Ja nämä asiat näkyvät meille hyvin konkreettisesti arkisissa asioissamme.

Lapset ja nuoret saavat opiskella ja kasvaa terveissä sekä turvallisissa tiloissa.

Moniin pitkään tyhjänä olleisiin mökkeihin on syttynyt jälleen valo ja tyhjät talot ovat saaneet uusien ihmisten mielissä kodin merkityksen.

Saamme ajaa uudestaan päällystettyjä, valaistuja tai muuten korjailtuja teitä.

Montaa asiaa olemme saaneet kuluvana vuonna edistettyä, mutta vielä on paljon tehtävää. On asioita, joista löytyy vielä korjattavaa tai joita voitaisiin loputtomasti kehittää. Maailma ei tule koskaan valmiiksi.

Yksi asia on tärkeä kehityskohde ja haluan sen näin loppuvuodesta nostaa keskusteluun. Sosiaalisen median (somen) keskustelukulttuuri, joka kaipaa joka puolelta kehittämistä.

Tuntuu siltä, että tämän vuoden aikana juurikin tuon somen keskustelukulttuuri on muuttunut yhä huolestuttavampaan suuntaan. Yleiset käytöstavat unohtuvat ja toisten kunnoittaminen keskustelusta uupuu.

Tekee pahaa ja sattuu, kun sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan tahallaan provosoivia, loukkaaviakin kirjoituksia.

Totta kai mielipiteensä saa ja pitääkin tuoda julki, mutta käyttäytymisen tulee olla toisia kunnioittavaa. Vain sellaisia asioita voi sanoa, joita voisi julistaa koko maailmalle kasvotusten.

Kirjoittaminen sosiaaliseen mediaan on kuin kirjoittaminen lehteen, jota lukee jokainen maailman ihminen. Jokaisen on mahdollisuus saada se käsiinsä ja lukea teksti.

Toisten kunnioittaminen ja asiallinen keskustelu ovat asioita, joihin tulee myös verkossa kiinnittää huomiota.

Haastankin jokaisen somessa olevan ihmisen kommentoimaan rakentavaan ja positiiviseen sävyyn ystävän postaukseen tai kuvaan.

Näillä ajatuksilla toivotan jokaiselle ihanaa ja valoisaa joulun aikaa!

Samalla toivon, myös sitkeyttä ja sisua tähän poikkeukselliseen aikaan. Jaksetaan vielä hetki ilman ylimääräisiä fyysisiä kontakteja, jotta voimme tulevaisuudessa taas kerääntyä suurella joukolla kuuntelemaan joululauluja ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

Linda Lähdeniemi
Kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kuva: Sonja Siikanen

Näytä kuva


26. marraskuuta 2020 8.00

Kuulumisia kotihoidon kentältä

Kuluva vuosi 2020 tulee jäämään aikakirjoihin koronan sävyttämänä vuotena. Onneksi muisteltavaksi riittää myös paljon positiivisia asioita. Toivon, että punkalaitumelaiset muistavat vuoden, jolloin yhteen hiileen puhaltamalla saatiin paljon aikaan. Viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja lukuisat vapaaehtoiset ovat laittaneet ja laittavat edelleen itsensä likoon vapaa-aikaansa myöden edistääkseen kuntalaisten hyvinvointia. Kunnan järjestämä ns. vertaisveturikoulutus on tuottanut innokkaita ryhmänvetäjiä monenlaiseen toimintaan, joissa sekä mieli että kroppa saavat virkistystä.

Yhteistyön tuloksena on aikaansaatu myös suuri ilonaiheeni yhteisöllinen asuminen Saimikodilla, jossa kunta on vuokranantajana ja Sotesi kotihoidon tuottajana. Vuoden alussa aloitettiin mahdollisten asukkaiden hoidontarpeiden arvioinnit yhteistyössä omaisten kanssa. Kevään näyttökierrokset viihtyisässä talossa olivat mieleenpainuvia. Vakituisen asumisen lisäksi Saimikodilla on mahdollisuus lyhytaikaiseen kuntouttavaan hoitoon. Suurin osa kotihoidon työstä tehdään edelleen asiakkaiden kodeissa koko kunnan alueella. Kunto-Pakarin päivätoiminta ja viikon kuntoutusjaksot tarjoavat yksin asuville monipuolista virkistystä. Toinen iso ilonaiheeni onkin osaava, ammattitaitoinen hoitajaporukka, joka tekee työtään suurella sydämellä silloinkin, kun joukosta puuttuu tekijöitä eikä sijaisia ole tarjolla.

Alkava adventtiaika on tartuntojen riskiaikaa, joten kannustan punkalaitumelaisia valjastamaan tarmokkuuttaan ja rohkenen sanoa itsepäisyyttään (koska omatkin sukujuureni ovat täällä) koronatartuntojen torjuntaan entistäkin tarkemmin. Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien rajapinnassa on hyvä huomata annettujen ohjeiden yhteneväisyydet ja ennen kaikkea toimia ohjeiden ja rajoitusten mukaan. Terveitäkin ihmisiä ohjeistetaan vähentämään sosiaalisia kontakteja, koska se hidastaa epidemian leviämistä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri muistuttaa lisäksi jo tutuiksi käyneistä ohjeista: Vältä väkijoukkoja ja pidä vähintään kahden metrin etäisyys muista ihmisistä. Voit myös vähentää omaa ja perheenjäsentesi tartuntariskiä ylläpitämällä hyvää käsi- ja hengityshygieniaa. Pirkanmaan alueellisissa ohjeissa ja rajoituksissa suositellaan kasvomaskin käyttöä nykyään aina kaikissa tilanteissa, joissa et voi olla varma, että turvaväli säilyy (esim. pukuhuoneet, kaupat, ostoskeskukset). Sen käyttö on tarpeen joukkoliikenteessä, mukaan lukien takseissa. Jo matkalla koronavirustestiin ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuu välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella, on syytä käyttää kasvomaskia.  

Epidemiatilanteen vuoksi jää paljon perinteisiä tapahtumia järjestämättä paikallisesti ja valtakunnallisesti. Juhlitaan itsenäisyyspäivää edelleen sytyttämällä kynttilät ikkunoille. Presidentti Niinistö on muistuttanut, että meidän on syytä tuntea tyytyväisyyttä siitä, että Suomi on kansakuntana menestystarina. Hän toivoo, että koronakoettelemus vahvistaa meidän hienoa perinnettämme olla vahva. Linnan juhlat muuttuvat tänä vuonna niin, että kättelyvastaanoton sijasta on vaihtoehtoista ohjelmaa. Presidentin mukaan ne tulevat pitämään sisällään perinteiden painotusta ja kunnioitusta sekä nuorten mielipiteiden esilletuontia.

Joulu tulla jolkottaa koronaepidemiasta huolimatta. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme entistäkin tarkemmin. Tautisina aikoina hyvä osoitus lähimmäisenrakkaudesta on huolellinen käsienpesu, käsidesin ja kasvomaskin käyttö ohjeiden ja suositusten mukaan. Vaikka suvun kokoaminen yhteiseen joulupöytään ei tänä vuonna ole suotavaa, muistetaan toisiamme. Viedään joulutervehdyksiä puhtain käsin maskit naamalla ja laulaa luikautetaan joululaulu riittävän etäisyyden päästä. ”Tulkoon juhla todellinen, Tulkoon Jeesus herraksi sen. tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.”

Turvallista juhla-aikaa kaikille!

Maire Aalto
Punkalaitumen kotihoidon lähiesimies

Näytä kuva


12. marraskuuta 2020 8.00

Mitä kuuluu?

Miten menee? Miten sujuu? Missä sun takki on? Mitä ruokaa oli? Kävitkö syömässä? Mitä teit eilen? Mitä teet tänään? Onko kaikki hyvin? Miks sulla ei oo heijastinta? Ootko nukkunut? Mihin aikaan menit nukkumaan? Söitkö aamupalaa? Mitä aiot tehdä viikonloppuna? Mitä sä puuhaat? Onko sulla jotain asiaa? Miten koulupäivä meni?

Olen ollut töissä kunnan nuoriso-ohjaajana nyt muutaman hassun kuukauden. Tänä aikana olen oppinut muistamaan kymmeniä uusia nimiä, oppinut tunnistamaan kymmeniä uusia kasvoja ja oppinut tuntemaan kymmeniä uusia ihmisiä. Olen saanut kuulla sekä hauskoja juttuja, tyhmiä juttuja, kivoja juttuja että juttuja, joita minun ei ehkä olisi tarvinnut kuullakaan. Haluan kuulla kaikkia juttuja. Minua kiinnostaa mitä sulle kuuluu ja mitä Punkalaitumen nuorten elämässä tapahtuu.

Haluan joka päivä pystyä huomaamaan, välittämään, huomioimaan, kuuntelemaan, kysymään, moikkaamaan, kehumaan ja kannustamaan. Toivon, että jokainen lapsi ja nuori tuntisi tulevansa kuulluksi ja huomatuksi. Pienetkin kohtaamiset ja ystävälliset sanat ovat tärkeitä, olit sitten vanha tai nuori, ja ne voi muistaa vielä vuosienkin päästä. Muistan yhä, kuinka ala-asteen opettajani noin 16 vuotta sitten katsoi koulukuvaani ja sanoi minun näyttävän letissäni prinsessalta. Se sai minut silloin tuntemaan oloni erityiseksi, melkein oikeaksi prinsessaksi. Vieläkin joskus hetkittäin tunnen olevani ainakin oman elämäni prinsessa. Kiitos opettajan!

Aina ei voi olla prinsessapäivä tai prinssipäivä meistä kenelläkään. Kompastelu kuuluu elämään, varsinkin nuoruuteen. Jopa Punkalaitumen prinsessat ja prinssit oppivat välillä myös kantapään kautta. Aina kaikki ei vaan mene putkeen, elämä potkii päähän, mikään ei onnistu kuten toivoisi, tulee tehtyä tyhmyyksiä tai tuntuu, että kaikki panee kampoihin. Ei ole kivaa ja tekee kipeää, kun mokaa, epäonnistuu, tulee hankala paikka koulussa, kotona, kavereiden kanssa, koska vaan. Toivon osaavani kohdata Sinut oikein myös silloin kun on paha päivä. Lohduttavasti, kannustavasti ja rakentavasti. Sillä, kokemuksesta tiedän, että varsinkin huonoina päivinä hyvä kohtaaminen jonkun kanssa auttaa. Nostaa kuopasta ylös, antaa voimaa, kannustusta ja saattelee eteenpäin.

Olen huomannut näiden ensimmäisten kuukausieni aikana, että täällä Punkalaitumella asuu ja työskentelee mukavia ihmisiä ja tapahtuu yllättävän paljon. Täällä osataan ja uskalletaan. Olen päässyt jo osalliseksi monesta hienosta toiminnasta ja tapahtumasta. Olen tehnyt koulunuorisotyötä, opetellut etsiväksi, päässyt kehittämään uuden Karusellin nuorisotoimintaa ja vaikka mitä muuta. Kaikkien hienojen toimintojen takaa löytyy paljon ihmisten innostusta, vuorovaikutusta ja kohtaamista. Sillä, miten kohtaamme toisemme ja nuoremme on merkitystä. Varsinkin nyt korona-aikana kohtaamisten merkitys vain korostuu!

Hymyillään kun tavataan! Terkuin Kukka ”Kukkis” Koski-Vähälä

PS kiitos tytöille kuvaamisesta!

Näytä kuva


29. lokakuuta 2020 9.00

Jaksaa, jaksaa vaikka väsyttää

Syksy painaa lujaa päälle ja pimein aika on edessä. Valoisuuden väheneminen, kylmyys ja märkyys vaikuttavat moniin meistä negatiivisesti. Saatamme olla normaalia väsyneempiä ja ärtyneempiä. Syksyisin monet saavat iloa elämäänsä erilaisista harrastuksista kuten liikunnasta ja kulttuurista. Kyläily ystävien ja läheisten kanssa piristää pimeinä iltoina. Tänä vuonna kaikki tuntuu olevan toisin. Moni tuttu tekeminen on hankalampaa jopa kiellettyä. Jaksaminen on monella ja monin tavoin koetuksella.

Korona on tuonut monet haasteet arkielämäämme, harrastusten järjestämiseen ja tapahtumiin osallistumiseen. Monta harrastusta on laitettu tauolle ja tapahtumia on peruttu. Jos jokin toiminta pyörii, pitää meidän huomioida lukematon määrä erilaisia rajoituksia ja ohjeita turvaväleistä sekä hygieniasta, niistä maskeistakin. Nämä ohjeet koskevat kaikkia meitä pienistä lapsista ikäihmisiin.

Meillä on mielessä monia kysymyksiä. Mitä jos sairastun? Mitä jos altistan tai jopa sairastutan jonkun toisen? Koska pääsen harrastamaan normaalisti? Koska voin mennä turvallisesti katsomaan jääkiekkoa tai lempibändin keikalle? Koska saan olla kavereiden, isovanhempien, sukulaisten kanssa niin kuin ennen? Kukaan ei osaa antaa vastausta, sekin ärsyttää.

Miten tämä kaikki näkyy koulukuraattorin työssä? Se näkyy keskusteluissa ahdistuksena, pahana olona, turhautumisena, väsymisenä mutta myös tsemppinä siitä, että yhdessä tästä selvitään. Vaikka lapset ja nuoret voivat pääosin hyvin ja sopeutuvat nopeasti uusin toimintamalleihin, ovat jotkut heistä huolissaan jopa peloissaan koronan vaikutuksista heihin, heidän perheisiinsä ja läheisiinsä. Moni murehtii mahdollista etäkouluun palaamista. Toisilla etäkoulu sujui hyvin, jotkut jopa nauttivat omaan tahtiin rauhassa opiskelusta. Joillekin toisille etäkoulu oli yhtä tuskaa. Asioita oli vaikea oppia ilman läsnä olevaa opettajaa, tehtävien omatoiminen tekeminen ja palauttaminen takkusi. Kouluissa huolehditaan nyt siitä, että mahdollisimman harvalle jäisi keväästä pysyvästi kirittävää.

Kodeissa korona aiheuttaa myös monenlaista ongelmaa ja huolta. Toisille se voi olla elämän rajoittuminen pääosin kotiin ja yleinen huoli tilanteesta. Toisille huoli voi esimerkiksi lomautusten ja töiden loppumisen vuoksi olla todella suuri, miten tästä ylipäätään voi selvitä. Asioista on hyvä keskustella avoimesti kotona, jotta lapsen ja nuoren ei tarvitse arvailla tilanteen vaikutuksia itseensä ja perheeseensä. Jos voimavaroja riittää, kotona olisi hyvä yhdessä puuhata jotakin mikä katkaisee arkea. Pitäkää vaikka leffa- tai lautapeli-ilta koko perheen kesken. Viikonloppuisin valoisa aika kannattaa hyödyntää ulkoilemalla.

Kouluissa ja kotona, oikeastaan koko elämässä, on todella moni asia eri lailla kuin ennen ja kaikessa pitää huomioida korona. Ymmärrettävästi se välillä väsyttää, turhauttaa ja kiukuttaa, eikä aina jaksaisi noudattaa kaikkia ohjeita. Monesti kuulee meitä tsempattavan sanomalla ”tämä tulee olemaan lyhyt hetki meidän elämässämme, kyllä sen aikaa jaksaa” tai tilannetta verrataan esimerkiksi sota-aikaan. Lasten ja nuorten elämässä tämä on kuitenkin totta juuri nyt ja se on heille pitkä aika jonka päättymisestä ei ole tietoa. Lopullisia seurauksia lasten ja nuorten sukupolvelle voimme vielä vain arvailla. Todennäköisesti kukaan ei jää kaipaamaan tätä aikaa.

Lopuksi muutama sana kuraattorin työstä. Koulukuraattorin palvelut ovat matalan kynnyksen palveluita. Kuraattori keskittyy oppilaiden hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja lisäämiseen sekä auttaa eteen tulevissa hankaluuksissa. Hankaluuksia voi olla koulun käynnissä, kaverisuhteissa, kotioloissa tai omissa voimavaroissa. Koko elämä vaikuttaa oppilaan koulun käyntiin, koulussa viihtymiseen ja haluun opiskella. Kuraattorin, oppilaan, kodin ja koulun yhteistyön tulee olla toimivaa, jotta oppilaan hyvinvointia pystytään tukemaan tehokkaasti. Kuraattori toimii myös linkkinä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin pyrkien varmistamaan jokaisen lapsen ja nuoren oikeuden saada tarvitsemiaan palveluja.

Syksyisin terveisin kuraattori Kaisa Hyyti-Suojanen

Näytä kuva


8. lokakuuta 2020 8.00

Uusi koulurakennus iso satsaus

Elo-ja syyskuun aikana vanhasta Yhteiskoulusta kannettiin, kuljetettiin ja kiikutettiin kyniä, kumeja, kirjoja ja monia muita tavaroita uuteen koulurakennukseen. Vihdoin koitti myös tiistai 22.9., jolloin myös opetus alkoi uudessa koulussa. Pitkä odotus on nyt oppilaille, henkilökunnalle ja muille koulurakennusta käyttäville palkittu. Reilun viikon käyttökokemuksen perusteella on sanottava, että tilat ovat siistit ja kodikkaat. Käyttäjät vaikuttavat myös tyytyväisiltä. Moni tavara ja tapa hakee vielä omaa paikkaansa. Vanhassa rakennuksessa on vielä paljon tavaraa, joka on siirrettävä uusiin tiloihin eli muuttotyö jatkuu varmasti vielä aikansa. Aikansa ottaa myös uusiin tiloihin sopivien käytänteiden löytäminen eli käyttäjäkunnan on sopeuduttava muutoksiin.

Koulu on ns. kengätön koulu, joka omalta osaltaan lisää viihtyvyyttä. Tämän ansiosta käytävät ja luokkatilat pysyvät siistimpinä. Omat hankaluuteensa kengättömyydessäkin tietysti on, esimerkiksi välitunneille meno on hitaampaa ja ovensuu ruuhkautuu paikoitellen.

Syyslomaan asti koululaiset käyvät edelleen syömässä vanhalla koululla. Syyslomalla Arkean ruokapalvelun on tarkoitus siirtää toimintansa uudelle koululle. Eli syysloman jälkeen on taas yksi muutos edessä, kun suunnittelemme ja sopeudumme siihen, että ala-aulassa aamupäivä ruokaillaan.

Onnistuneita ratkaisuja ovat myös koulun ulkopuolella olevat monitoimiareena ja kuntoilu-/kiipeilyalue. Molemmat ovat välituntisin kovassa käytössä ja niitä käyttävät sekä ala-että yläkoululaiset.

Uusi koulurakennus on iso taloudellinen satsaus Punkalaitumen kunnalta. Pidän ehdottaman tärkeänä asiana, että tätä satsausta arvostetaan ja kaikki käyttäjät pitävät siitä omalta osaltaan huolta.

Kouluissa olevia toimia häiritsee edelleen koronaviruksen olemassaolo, joka on otettava päivittäin ja jopa tunneittain huomioon kouluissa. Tämä tietysti rajoittaa koululaisten olemista ja tekemistä. Ymmärrettävästi välillä on havaittavissa pientä väsymistä koronan huomioonottamisessa niin koululaisilla kuin meillä aikuisillakin. Nyt on vain jaksettava ja muistettava pestä käsiä ja, että kipeänä ei tulla kouluun jne. On meidän kaikkien etu, että koulut pyörivät lähiopetuksen varassa ja ihmisten harrastustoimintoja voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään. Puhumattakaan siitä, että mahdollisimman moni meistä selviäsi ilman koronatartuntaa.

Kevään ylioppilaat lakitettiin varsin poikkeukselliseen aikaan eli 29.8. Juhla oli varsin onnistunut, vaikka yleisön määrää jouduttiin jonkin verran rajoittamaan. Lakitustilaisuus on aina tärkeä ja ansaittu tapahtuma uusille ylioppilaille ja sitä se oli nytkin, vaikka ajankohta oli normaalista poikkeava ja monet olivat jo ylioppilasjuhliaan viettäneet aikaisemmin kesällä.  Näissä koulun yo-juhlissa on myös mukava nähdä Punkalaitumen lukion vanhoja ylioppilaita ns. riemuylioppilaita ja kuunnella heidän muistelmia omilta kouluajoiltaan.

Paljon on puhuttu uudesta koulusta, mutta meillä on edelleen myös vanha Yhteiskoulun rakennus. Vuosien saatossa moni paikkakunnan nuori on siellä opiskellut hyvällä tai vähän huonommalla menestyksellä. Monelle on jäänyt koulusta, koulukavereista ja opettajista muistoja, jotka eivät häviä koskaan.

En tiedä mikä tämän vanhan koulurakennuksen kohtalo on? Puretaanko se, vai löytyykö sille jotain muuta käyttöä?

Uuden koulun rakentamisen aikana näin unen, jossa vanhaan kouluun perustettiin panimo ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sai varteenotettavan kilpailijan. Tämä ei ole mikään vinkki tai ehdotus, tämä oli uni.


Arto Asa
Rehtori

Näytä kuva


24. syyskuuta 2020 8.00

Puhelimesta vallankäytön välineeksi

Koko toimintaympäristömme on viimeisen parinkymmenenvuoden aikana muuttunut digitalisaation myötä avoimemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Maailma on kutistunut ja yhteys ystäviin ja tuttaviin, ympäri maailmaa, on helposti saavutettavissa. Meillä, jotka olemme digimaailman valinneet, on kaikki tarpeellinen tieto taskussa ja maailman tehokkain tiedotusväline koko ajan mukana. Taikasauvamme on älypuhelin, jonka avulla pääsemme seuraamaan maailman menoa reaaliaikaisesti ja voimme joskus jopa vaikuttaa asioiden kulkuun. Me voimme käyttää laumaälyä ongelmissamme ja joukkoviestinnällä pyrkiä ohjaamaan jopa poliittista käyttäytymistä.

Kuntamme viestintäkin on siirtynyt someen. Tärkein kuntatiedottaminen tapahtuu kuitenkin edelleen kanavassa www.punkalaidun.fi, jossa julkaistaan toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat liitemateriaaleineen, viranhaltijapäätökset, kunnan kuulutukset, tapahtumat ja ajankohtaiset. Jos oikeasti haluat pysyä kärryillä kunnan asioista seuraa päätöksentekoa www-sivuilta. Joskus isojen asioiden ratkaiseminen kestää vuosien ajan ja erottuva täsmätiedottaminen on lähes mahdotonta. Kunnan sivuilta löytyy myös palautekanava, johon jätettyihin yhteydenottopyyntöihin aina vastataan.

Some-kanaviin, pääasiassa Facebookiin ja Instagramiin, on siirtynyt kunnan viestinnän kevyempi puoli kuten kuntamarkkinointi, tilaisuuksien markkinointi ja muu sellainen, jota kunta haluaa korostaa. Kuntamme näkyvyys somessa on valtakunnallisestikin hyvällä tasolla. Viestintään osallistuu hajautetusti useampi kunnan toiminnassa mukana oleva henkilö. Somen seuraajien avulla viesti myös leviää ja tieto saavuttaa jopa tuhansia ihmisiä. Punkalaitumen kunta käyttää somea myös asukkaiden osallistamiseen. Asiakas on saanut vaikuttaa esim. siihen, mitä kirjallisuutta kirjastoon hankitaan ja mitä liikuntaa kunnassa järjestetään. Parhaillaan voit kertoa mielipiteesi Haukankosken rakennusten tulevaisuudesta.  

Somessa viesti kulkee sutjakkaasti ja pääasiassa hyvä sana leviää. Mutta helpolla viestinnällä ja näkyvyydellä on kääntöpuolensakin. Älypuhelin älyttömän, päihtyneen ja äkäisen käytössä saa paljon pahaa aikaan. Huonolla hetkellä julkaistu purkaus somessa voipi viedä pahimmillaan vaikkapa työpaikan. Työsopimuslaissa ja virkamieslaissa on määritelty lojaliteettivelvoite. Sen mukaan ”työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Lojaliteettivelvoite kattaa sosiaalisen median käytön, myös vapaa-ajalla sekä omilla laitteilla toimittaessa.

Tavallisimmin somessa syyllistytään lojaliteettivelvoitteen rikkomiseen, kunnianloukkaukseen, yksityiselämän tiedon levittämiseen tai liikesalaisuuksien paljastamiseen. Joskus netissä ryhdytään yrityksen mustamaalaamiseen ja saatetaan vääräntiedon perusteella lytätä tuotteen markkinointia tai jopa torpata yrityksen halu laajentaa liiketoimintaansa paikkakunnalle, ns. muutosvastarintojen äänellä. Myös kuntaan muuttajat seuraavat hyvin tarkasti mitä kunnasta ”sometetaan” ja millaisia keskusteluja verkkosivuilla käydään eli harkitaan tarkoin uskaltaako tuohon soppaan hypätä sekaan. Some-maailmasta on tullut toinen maailma tämän konkreettisemman maailmamme rinnalle ja me ihmiset näytämme käyttäytymisellämme millainen maailma tämä on.

Koulukiusaaminenkin on siirtynyt nettiin ja somen valvonta on meidän aikuisten tehtävä. Kiusaaminen ja jopa vainoaminen voi koskea niin kouluikäisiä lapsia ja nuoria, kuin jo työelämässä olevia aikuisiakin. Kiusaaminen voi ilmetä esimerkiksi Facebook –keskusteluissa tai nykyään enenevissä määrin alustoissa, joissa operoidaan anonyymeinä. Nykyisessä oikeustilassa koulukiusaamiseen puututaan varsin harvoin rikosoikeudellista kautta, vaikka tekijä olisikin täyttänyt 15 vuotta. Alle 15 -vuotiaiden tekoja voidaan tarkastella opetuksen järjestäjän tai koulun henkilökunnan vastuuna. Mahdollisesti vastuussa voi olla esimerkiksi urheiluvalmentaja tai vanhempi.

Kunnianloukkaus ei edellytä sitä, että loukattu henkilö on mainittu nimeltä, kunhan ainakin osa viestin vastaanottajista pystyy tunnistamaan kyseessä olevan henkilön. Vahingonkorvauslain mukaan vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä pykälässä tarkemmin säädetyin edellytyksin kärsimyksestä. Toisin sanoen henkilöllä, jonka vapautta, rauhaa, kunniaa tai yksityiselämää on loukattu rangaistavaksi säädetyllä teolla, on oikeus korvaukseen loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä (Vahingonkorvauslaki 5 luku 6 §). Myös Some-rikkomukset kuuluvat tähän kastiin.

Ei uskoisi, mutta yksi meidän kuntaesimiesten työsopimukseen kirjaamaton kohta on nettivalvojana ja nettiriitojen sovittelijana toimiminen ja tilanteen pelastaminen mahdollisesti vielä pahemmasta somesopasta. Tapauksia, joissa täytyy ottaa kantaa ja pyytää poistamaan loukkaavaa viestintää on säännöllisesti tämänkin kokoisessa kunnassa. Melkein aina riidat kuitenkin pystytään ratkaisemaan nokikkain keskustelemalla ja hyvin harva somesotku johtaa rikosilmoitukseen, tosin nettiin jää aina jälki ja riitely voi alkaa uudelleen vuosienkin päästä.

Some on parhaimmillaan loistava väline käyttää laumaälyä. Pahimmillaan some, voi aiheuttaa yksilölle, yritykselle jopa kansalle ylitsepääsemättömiä ongelmia. Politiikkakin näkyy nykyisellään netissä. Yhdysvaltain presidentti Trump tai Turkin Erdoğan, käyttävät häikäilemättä Twitteriä hyväkseen vahvistaakseen oman politiikkansa näkyvyyttä. Näiden maailman johtajien some-käyttäytyminen on niin huonoa, että heidän päiväkotivuosistaan pitää olla jo aikaa. Parhaana netti-neuvonantajana minä pidän päiväkoti-ikäistä lasta, koska lapsen luonne on vielä viaton ja päiväkodeissa opetetaan kunnioittamaan erilaisia ihmisiä ja ymmärtämään erilaisuutta.

Kirjoittaja Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala, Some-aktiivi

Näytä kuva