A
RSS
14. helmikuuta 2019 8.00

Edistetään hyvinvointia

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveydenedistäminen on yksi kunnan keskeisimpiä tehtäviä nyt ja tulevaisuudessa. Hyvinvoinnin edistämistyötä tekevät kaikki kunnan toimialat yhdessä, mutta erityisesti hyvinvoinnistaan ovat vastuussa kuntalaiset itse. Valtakunnallisesti kehitetään elämäntapaohjausta liittyen ravintosuosituksiin, unenlaatuun ja määrään sekä liikkumiseen ja mielenhyvinvointiin liittyviin asioihin. Nämä kaikki osa-alueet ovat sellaisia, joihin melkein jokainen kuntalainen voi päivittäisillä valinnoillaan vaikuttaa. 

Hyvinvointilautakunnan alaisilla osastoilla kuntalaisten hyvinvointia pyritään parantamaan tällä hetkellä aktiivisen matalankynnyksen liikuntatoiminnan lisäksi mm. perhesirkuksen, taideterapiaryhmien, erityisnuorisotyön hankkeen ja maksuttoman hyvinvointineuvonnan avulla. Alkuvuoden ajankohtaisteemoja ovat lisäksi uuden nuorisovaltuustokauden käynnistyminen, kesätyöllistäminen sekä monitasoinen yhteistyö palvelutuotannossa.

Suomalaisten hyvinvointia mitataan ahkerasti eivätkä punkalaitumelaiset ole tässä poikkeuksia. Kuntastrategian mukaisesti kuntajohdossa seurataan tiiviisti mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämiä tilastoja, joiden indikaattorit kuvaavat kuntalaisten elinolosuhteita, terveyttä ja hyvinvointia. Yksinäisyys on indikaattori, jonka suhteen voimme kaikki olla aktiivisia toimijoita vaikkapa päivittäin.

Yksinäisyyden kokeminen vaikuttaa suoraan ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen heikentävästi. Yksinäisyys ja ryhmien ulkopuolelle jääminen satuttaa. Voi tuntea, ettei kelpaa mukaan toimintaan tai ystäväksi. Yksinäisyyttä voivat kokea kaiken ikäiset.

Mielestämme Punkalaitumella on hyvät mahdollisuudet vähentää yksinäisyyttä kokevien kuntalaisten määrää. Kunta järjestää maksuttomia kuntalaisia yhteen kokoavia tapahtumia ja toimintoja viikoittain, lisäksi vapaaehtoistoiminta on rikas voimavaramme. Henkilökohtaisella tasolla jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka huomioi ympäristönsä läheiset, naapurit, koulutoverit ja kadulla vastaan tulevan ventovieraat kulkijat.

Tänään ystävänpäivänä toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleeksi kirjastoon. Kirjastossa vietetään ystävänpäivätapahtumaa teemalla; kukaan ei jää yksin. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille kuntalaisille. "Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää, niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja kaikki rypyt siliävät!" sanoi Nalle Puh. Lähde sinäkin liikkeelle, tule mukaan sinua innostavaan toimintaan ja ota mukaan ystäväsikin.

Lämminhenkistä ystävänpäivää, virnettä suupieliin ja aktiivisia kevätpäiviä toivottaen

Vapaa-aika-, kirjasto- ja kulttuuritoimi


7. helmikuuta 2019 8.00

Puhutaan Punkalaitumesta hyvää

Punkalaitumella on paljon positiivista pöhinää ilmassa, joskin haasteita piisaa myös vuodelle 2019 kyllin ja riittävästi. Kunnan rakennusmestarin viran ja työpäällikön tehtävän täyttäminen huolestuttaa, hakemuksia on tullut niukasti tai ei lainkaan. Tästä johtuen kuormitus on valtava kunnan henkilökunnalle, joka muutenkin toimii hyvin ohuella koneistolla.

Työvoimasta on pulaa nyt monella alalla ja se näkyy. Valtakunnallisillakin mittareilla mitattuna kärsivät juuri rakennusalan työnjohtajat toiseksi eniten työvoimapulasta, rakennusinsinöörit kolmantena.

Lainsäädännössämme kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet ovat vahvasti esillä. Työsarkaa riittää, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua kunnan kehittämiseen. Keinot, miten tavoittaa laajasti kaikki kuntalaiset, myös nuoret, ikäihmiset sekä kaksoiskuntalaiset, on iso haaste. Asia on kuitenkin erittäin tärkeä ja kehittämisen arvoinen.

Vanhusten hoiva puhuttaa koko Suomessa, niin myös meillä Punkalaitumella. On hyvä, että epäkohdat nostetaan esiin ja niihin puututaan, sillä jokainen vanhus ansaitsee arvokkaan ja hyvän hoivan. Meillä Punkalaitumella hoitajat tekevät juuri tuota arvokasta ja hyvää hoivatyötä, sitä me jokainen arvostamme.

Yhteiskoulu- ja lukiorakennus on saanut näyttävän maalaismaisemaan sointuvan hirsikuoren. Erityisesti lukion markkinointiin tulee satsata, jotta voimme jatkossakin olla ylpeitä toisen asteen opiskelupaikasta omassa kunnassamme. Lukion niin kuin koko kunnan markkinoinnissa, kuntalaiset ovat varsin isossa roolissa. Puhutaan Punkalaitumesta hyvää.

Kunnassa on paljon sellaisia erityispiirteitä, joita muut kunnat eivät voi tarjota. Puhdas luonto, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, valokuitu, turvallinen kohtuuhintainen asuminen, edulliset tontit, keskeinen sijainti. Helsinki, Turku, Pori ja Tampere lähellä. Olemme aivan keskiössä. Sastamala, Huittinen, Loimaa ja Forssa ovat lähellä. Yrityksille löytyy heti vapaana olevia kiinteistöjä, Kanteenmaahan on tulossa hyvien yhteyksien yritystontteja.

Positiivinen pöhinä näkyy myös Tule kotiin -hankkeen ympärillä. Hanke on markkinointia ja taas markkinointia. Hanke on synnyttänyt yhdessä kuntalaisten kanssa kymmeniä, satoja tarinoita, jotka liittyvät Punkalaitumeen. Tämä, jos mikä herättää kiinnostusta. Halutaan tietää, mitä ihmettä siellä Punkalaitumella oikein on? Samalla tarinat herättävät muuttohalukkuutta. Vielä tähän, kun lisäämme aktiiviset kolmannen sektorin toimijat, jotka ovat meillä isona vahvuutena, olemme vahvoilla. Kun on paljon aktiivisia toimijoita ja tapahtumia, yhteistä tekemistä, kiinnostavuus lisääntyy ja saamme asukasmäärän kasvuun - tai ainakin asukasmäärän laskun pysäytettyä.

Punkalaitumella 5.2.2019.

Ari Prihti
Kunnanhallituksen puheenjohtaja


31. tammikuuta 2019 8.00

Punkalaitumelaisuus tammikuussa 2019

Ensimmäinen kuukausi ja osallistaminen

Nyt, näillä hetkillä, ensimmäinen kuukausi Punkalaitumen kunnanjohtajana on tullut taputeltua. Kierros toimipisteissä on vielä kesken ja kehityskeskustelut ovat alkuvaiheessa. Johtoryhmätyöskentelyä on jo hitusen korjattu avoimemmaksi ja keskustelevammaksi.

Kunnanhallitus, elinvoimapoliittinen työryhmä ja Tule Kotiin – hankkeen hankeryhmä ovat kokoontuneet ja viime vuonna keskeneräiseksi jäänyt elinvoimaohjelma on valmistumassa. Toimielimien ilmapiiri on ollut avoin ja innokas, keinoja kuntalaisten osallistamiseksi kunnan kehittämiseen pohditaan. Kun asukkaille annetaan mahdollisuus osallistua kunnan kehittämiseen, laajemminkin kuin vaalien kautta, syntyy yleensä paljon hyvää jopa parempaa mitä kunta yksin pystyisi saavuttamaan.

Kanssakäyminen kuntalaisten kanssa ja tietoinen kuntalaisten osallistaminen auttaa meitä kunnan päättäjiä kääntämään megatrendin kasvukeskuksiin muutosta toisin päin. Meidän elinvoimamme rakentuu tämän hetken negatrendistä eli maallemuutosta ja maalla viihtymisestä.

Jälkiteollinen artistiyhteiskunta

Työelämä ja palvelurakenteet ovat erittäin suuren muutospaineen alla. Rakenteet muuttuvat, jopa rytisten, työelämä muuttuu erilaiseksi, rajattomaksi. Osa työstämme on automatisoitunut, digitalisoitunut ja ammatteja on jopa kokonaan hävinnyt. Teollinen vallankumous, joka alkoi jo yli sata vuotta sitten, jatkuu edelleen. Se osa työstä, joka vaatii ihmisyyttä, ongelman ratkaisukykyä, empatiaa, luovuutta, tunneälyä ja ns. "hoksnokkaa" ei tule kuitenkaan milloinkaan katoamaan. Käsityöläisyyskin on taas teollistumisen negatrendinä nostamassa arvostustaan ja käsityöläisyyden käsitekin on laajentunut.

Olemme huomaamattamme kehittyneet jälkiteolliseksi artistiyhteiskunnaksi. En tarkoita sitä, että jokainen meistä nappaa soittimen nurkasta ja alkaa viihdyttämään, lähinnä itseään, vaan jokaisella on mahdollisuus kehittyä oman elämänsä artistiksi. Artisti tykkää työstään ja toimii yhteisönsä innostavana moottorina. Artisti voi olla hoitaja, putkimies, verhoilija, kunnanjohtaja, käsityöläinen, puuseppä, kirkkoherra. Yhden artistisuus perustuu esillä olemiseen ja toisen juttu on taas auttaminen, hoivaaminen ja opettaminen.

Punkalaitumelaisuus brändiksi

Punkalaidun itsenäisenä ja itsepäisenä kuntana on ihmisen kokoinen yhteisö. Toimeentulon perustana meillä on vankka elintarviketuotanto, pienteollisuus ja yrittäjyys. Olemme oikeastaan Punkalaitumella loikanneet agraariyhteiskunnasta suoraan artistiyhteiskunnaksi, ei millään pahalla.

Harva asutus ja maaseudun rauhan seesteisyys antaa ihmisille tilaisuuden levätä ja henkisesti eheytyä. Punkalaitumella on loistava mahdollisuus vastaanottaa uusia kuntalaisia ja kaksoiskuntalaisia. Kaksoiskuntalaisuus toimii siten, että toisessa kodissa eletään hektisesti ja toiseen kotiin tullaan leppoistamaan elämää ja osallistumaan maaseudun meininkiin, täältä löytyy kyllä hektisyyttäkin.

Yhdeksi tavoitteeksi itselleni olen asettanut punkalaitumelaisuuden brändäämisen. Helppo rasti, kun tuote on jo olemassa ja hyväksi havaittu. Punkalaitumelaisuus on jotakin enemmän kuin maalaisuus ja jotakin paljon fiksumpaa kuin kaupunkilaisuus. Punkalaidun paikkakuntana herättää lämpimiä ajatuksia, tunteen jostakin joka ei petä, eikä jätä.

Punkalaitumella on helppo elää, yrittää, kasvaa ja kehittyä turvallisissa olosuhteissa oman elämänsä artistiksi. Punkalaitumelaisuus on mielentila, joka on saavutettavissa ja ihmisten ulottuvilla.

Punkalaitumella 31.1.2019 Tuija Ojala, kunnanjohtaja