A

Sastamalan seudun terveyspalvelut

Punkalaitumen terveysasema
Lauttakyläntie 11

Ajanvaraus ja puhelinneuvonta
puh. 03 5210 2020, puhelimeen vastataan arkipäivisin klo 8-16.

Omahoitajasi puhelintunti on arkipäivisin klo 8-9, puhelinnumerot säilyvät ennallaan.

Iltaisin klo 16-22 ja viikonloppuisin klo 8-22 kiireellisissä asioissa ota yhteys Vammalan kiirevastaanottoon puh. 040 647 4582.
Puhelu ohjautuu yöaikaan klo 22-8 Taysin puhelinvaihteeseen, mistä se yhdistetään Acutaan. Mikäli puhelu ei käänny automaattisesti, Taysin vaihteen numero on 03 311 611.
Hätätilanteissa soita 112.                   

Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut

Lääkäripäivystys

Terveyskeskuspäivystys joka päivä klo 8-20, myös viikonloppuisin Vammalan aluesairaalassa, Itsenäisyydentie 2c, sisäänkäynti Tampereentien puolelta Vammalan aluesairaalan ensiapuovesta.

Mikäli kyseessä ei ole aivan äkillinen hoidontarve, asiakkaiden toivotaan soittavan ennen päivystykseen lähtöä hoidon tarpeen arvioimiseksi puh. 040 647 4582.
Potilaat hoidetaan sairauden kiireellisyyden mukaisessa järjestyksessä. Kiirevastaanotolla ei uusita reseptejä. Käynneistä laskutetaan maksuasetuksen mukaiset korvaukset.

Yöpäivystys klo 20-8 Acuta, Tampere
Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acuta, Teiskontie 35, Tampere. Ennen Acutaan lähtöä soitto puh. 040 647 4582. Puhelu ohjautuu yöaikaan Taysin keskukseen, mistä se yhdistetään Acutaan. Mikäli puhelu ei käänny automaattisesti, Taysin keskuksen puhelinnumero on 03 311 611.

Hammaslääkäripäivystys

maanantai - perjantai
klo 8 - 15 oma terveyskeskus, ajanvaraus 8-11, puhelin 03 5210 2550
klo 15 - 18 ensiapu Acuta puhelin 03 5657 0115
klo 18 - 21 hammashoidon ohjaus ja neuvonta puhelin 03 5657 0115
Hammaslääkäripäivystys viikonloppuisin ja arkipyhinä

Myrkytystietokeskus

Myrkytystietokeskus

Myrkytystietokeskus palvelee ilmaisnumerossa 0800 147 111

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Puheluihin vastaavat toksikologiaan perehtyneet erityiskoulutetut farmaseutit. 
HUSin ylläpitämä Myrkytystietokeskus palvelee koko maata ja antaa neuvontaa yleisölle sekä terveydenhuollon ammattilaisille.

Oman terveydentilan kartoittaminen Omaolo-verkkopalvelussa

Sotesin alueella on käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, Omaolo. Omaolossa käyttäjä voi tehdä terveydentilaa kartoittavia oirearvioita. Palvelu löytyy osoitteesta www.omaolo.fi. Omaolon käyttö on helppoa ja säästää asiakasta jonottamiselta sekä turhilta hoitokäynneiltä. Palvelun käyttö on maksutonta.

Omaolon avulla voi tehdä oirearvion, jonka perusteella käyttäjä saa helposti ja luotettavasti tietoa hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Oirearvio myös ohjaa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Oirearvion voi tehdä ilman kirjautumista, mutta pankkitunnusten avulla suoritettu kirjautuminen vaaditaan, jos käyttäjä haluaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Mikäli tilanne vaatii, Omaolon kautta saa juuri omaan tilanteeseensa sopivan ohjauksen oman kunnan tai sairaanhoitopiirin palveluiden pariin. Hoitosuositus voi olla esimerkiksi suora sähköinen yhteydenotto, kehotus mennä heti päivystykseen tai ohjeita kotihoitoon. Oirearvion voi täyttää koska tahansa ja tietokantaan perustuvan vastauksen saa heti. Vastauksen voi lähettää myös ammattilaisen katsottavaksi. Sotesissa ammattilaiset käsittelevät vastauksia joka päivä klo 8- 19.

Koronavilkku-sovellus

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta, (esim. App Store ja Google Play). Lisätietoja www.koronavilkku.fi.

Kasvomaskien jakelu

THL on suosittanut kasvomaskien käyttöä kansalaisille tietyissä tilanteissa. Ohjeita kasvomaskin valintaan ja käyttöön löytyy THL:n internet-sivuilta www.thl.fi.

Kunta jakaa maskeja vähävaraisille henkilöille. Punkalaitumella jakelu hoidetaan kirjastolla asiointipisteessä (Urjalantie 30 C) aukioloaikoina

ma klo 13–16, to klo 9–13 ja pe klo 13–15. 
Asiointipisteen puhelinnumero on 040 480 3969.

Kasvomaskeja saatavana myös Sastamalasta Sosiaalikeskuksen neuvonnasta (Puistokatu10, 3. krs)
ma-ke, pe klo 9–11 ja to klo 9–11 ja 12–14.

Kankaisia maskeja annetaan 4 kpl/henkilö. Jos henkilö ei pysty käyttämään kankaista maskia, niin saatavilla myös kertakäyttöisiä maskeja.


Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kokoontuvat pidemmiksi ajoiksi sisätiloihin, jossa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista.

Suosituksen mukaisesti maskin käyttäminen on vapaaehtoista. Maskia voi oman harkinnan mukaan käyttää myös muissa kuin tässä suosituksessa kuvatuissa tilanteissa.

Muistilista maskin käyttöön

 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. 

Lisää ohjeita kasvomaskin valintaan ja käyttöön löytyy THL:n internet-sivuilta www.thl.fi.