A

Ulkoilualueet ja ladut

Porttikallion kuntoradat ja ladut

Porttikallion luontopolku

Frisbeegolf

Minigolf

Oriniemen luontopolku

Pitäjänpolku

Pappilan metsäpolku

Pakarin ulkoilualue

Luistelualueet ja kaukalot

Porttikallion kuntoradat ja ladut

Punkalaitumen Kunnon suunnistusjaosto on kunnan tuella rakentanut vuoden 2023 keväällä Porttikallion alueelle MOBO-, eli mobiilisuunnistusradan. Maastossa on 14 rastia, joilla leimaaminen tapahtuu älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla, puhelimen kameraa käyttäen. Puhelimen näytölle avautuvaa karttaa voi käyttää sellaisenaan tai helpotettuna, eli GPS-sijainti päällä. Osa rasteista on sijoitettu aivan kuntoradan ja luontopolun varrelle, kun taas osa hiukan kauemmaksi kallioalueille. Rasteista jokainen moboilija voi koostaa itselleen sopivan ulkoiluretken.

Ohjeita MOBO-suunnistukseen ja sovelluksen lataamiseen löytyy osoitteesta https://suunnistus.fi/mobiilisuunnistus/ 

Porttikallion alueella liikkujien käytössä on klo 21.30 asti valaistu kuntorata ja -latu sekä runsaasti muuta latuverkostoa. Valaistut pururadat ovat pituudeltaan 1-2,5 kilometriä. Lisäksi liikkujat voivat käyttää 5 km:n mittaista pururataa. Talvisin hiihtäjät voivat sivakoida jopa 7 km mittaista Tuomon lenkkiä. Lisäksi Punkalaitumen kunnalla on jonkin verran perus hiihtovälineitä käsittävä välinelainaamo. 

Porttikallion ampumahiihtorata on 32-paikkainen ja se on valaistu. Punkalaitumen Kunnon ampumahiihtojaostolla on oma ilmakivääri ja pienoiskivääri, joita lajista kiinnostuneilla on mahdollisuus kokeilla. Lisäksi ampumahiihtojaosto tarjoaa avustusta välineiden huollossa ja voitelussa. Alueella on mm. huoltoa varten erinomaiset huoltotilat.

Porttikalliolla on käytössä myös uusi tehokas lumetusjärjestelmä, joka takaa hiihtäjille mahdollisuuden päästä harrastamaan vähälumisinakin talvina. Lisäksi esimerkiksi hiihtokisojen tai talviriehojen yhteydessä on mahdollisuus paistaa makkaraa tulilla grillikodassa tai maisematornin viereisellä laavupaikalla. 

Porttikallion ulkoilualueen osoite on Laasjärventie 30.

Liikuntapaikkojen kunnosta tiedotetaan ajankohtaisissa.
Liikuntapaikkojen varauskalenteri

Porttikallio kuntoradat kartta

 

Porttikallion latuja

Porttikallion valaistus

Saat Porttikallion valaistujen reittien valot päälle illan pimeällä kommenttien kuvassa olevaa nappia painamalla. Sytyttämäsi valot pysyvät päällä lenkin ajan valaistuilla reiteillä, sillä liiketunnistin tunnistaa reiteillä liikkujan. Jos lähdet ulkoilemaan hämärällä ja ilta pimenee lenkkisi aikana, osa valoista palaa silti: illan pimeän aikaan valaistuilla reiteillä on ns. ylläpitovalaistus. Sytytettyjä valoja ei tarvitse sammuttaa. Kaikki ulkoilureittien valot sammuvat illalla automaattisesti klo 21.30.

 

Porttikallion_valot

Porttikallion ulkokuntoilualue

Porttikalliolla on keväällä 2019 uusittu ulkokuntoilualue (Laasjärventie 30). Ulkokuntoilualue on täysin kuntalaisten käytettävissä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Ulkokuntoilualueen laitteet ja telineet ovat

 • selkälihasteline
 • vatsalihaspenkki
 • jalkaprässi
 • soutulaite
 • aitahyppyteline
 • leuanvetotanko (3 korkeutta)
 • puomi
 • boksi
 • nojapuut
 • gladiaattoritikkaat
Katoksesta löytyy
 • köysi
 • merkkitötsät
 • nuija
 • kahvakuulia

Kahvakuula
Porttikallion liikuntaohjeita kahvakuulalla

Renkaan kääntö
Porttikallion liikuntaohjeita

 

Porttikallio kuntoilu

Porttikallion luontopolku

Kesäisin Porttikallio tarjoaa oivat lenkkeilymahdollisuudet. Liikkujilla on lisäksi mahdollisuus tehostaa urheilusuoritustaan kuntotelineillä ulkovoimailualueella. Luontoharrastajat voivat tutkia Porttikallion monipuolista maastoa 1,5 kilometrin mittaisella, informatiivisella luontopolulla tutustuen paikallisiin kasveihin ja niiden hyötykäyttömahdollisuuksiin.

Maisematornista, Porttikallion huipulta, aukeaa avarat näkymät yli pitäjän aina niin kauas kuin silmä näkee.

Uutta!
Kunnon suunnistusjaosto on kunnan tuella rakentanut Porttikallion alueelle MOBO-, eli mobiilisuunnistusradan. Maastossa on 14 rastia, joilla leimaaminen tapahtuu älypuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla, puhelimen kameraa käyttäen. Puhelimen näytölle avautuvaa karttaa voi käyttää sellaisenaan tai helpotettuna, eli GPS-sijainti päällä. Osa rasteista on sijoitettu aivan kuntoradan ja luontopolun varrelle, kun taas osa hiukan kauemmaksi kallioalueille. Rasteista jokainen moboilija voi koostaa itselleen sopivan ulkoiluretken.

Ohjeita MOBO-suunnistukseen ja sovelluksen lataamiseen löytyy osoitteesta https://suunnistus.fi/mobiilisuunnistus/ 

Osoite: Laasjärventie.

Porttikallion maisematorni

Frisbeegolf

Porttikallion hiihto- ja ulkoilualueella sijaitsee haasteellinen A1 luokan 18-väyläinen frisbeegolfrata. Rata myötäilee Porttikallion valmiita teitä ja reittejä. Maasto on kumpuilevaa kalliota ja metsää. Kentän par on 59 ja pisin väylä on 142 metriä. Kaikkien väylien pelaamiseen on laskettu kuluvan aikaa n. 90 minuuttia. Radan pidennys on valmistunut vuonna 2023.

Porttikallion osoite: Laasjärventie 30.

Frisbeegolfia Porttikalliolla

Lisäksi Vartiolan liikunta-alueelta löytyy 7-väyläinen frisbeegolfrata.

Vartiolan osoite: Urheilutie 2.

Frisbeegolf Vartiola

Liikuntapaikkojen kunnosta tiedotetaan ajankohtaisissa.
Liikuntapaikkojen varauskalenteri

Minigolf

Punkalaitumen kunnan ylläpitämä 9-väyläinen minigolfrata sijaitsee palvelukeskus Pakarin pihapiirissä.

Minigolfia on mahdollisuus pelata täysin ilmaiseksi kesäkuusta elokuuhun joka päivä klo 9.00 - 22.00. Minigolfradalta saat mailat, pallot ja pistelaskutaulukot käyttöösi. 

Osoite: Iso-Jaakkolantie 26

Liikuntapaikkojen kunnosta tiedotetaan ajankohtaisissa.
Liikuntapaikkojen varauskalenteri

Oriniemen luontopolku

Oriniemen luontopolku tarjoaa metsäretken kapealla metsäpolulla.

Luontopolku alkaa Pohjoisseudun koululta. Auton voi jättää koulun parkkipaikalle. Luontopolku alkaa Vapari-rakennuksen takaa. 

Lähtöpaikka: Oriniementie 25

Pohjoisseudun luontopolku

Pitäjänpolku

Pitäjänpolku on Latu ja Polku ry:n ja Pitäjänseudun kyläyhdistys ry:n ideoima ja toteuttama polku keskellä Punkalaitumen kylää. Polku kiemurtelee niin asutuksen, hautausmaan, peltomaisemien kuin jokimaisemienkin keskellä.

Polun varrella on merkkinä keltaisia nauhoja. Pitäjänpolun lähtöpaikoissa kunnanvirastolla ja Pappilassa on polusta kartta sekä vihko, johon voi merkata kulkeneensa Pitäjänpolun.

Lähtöpaikat:

 • Punkalaitumen kunnanvirasto (Vesilahdentie 5)
 • Punkalaitumen Pappila (Kostilantie 67) 

Pitäjänpolun kartta

Tiedosto (PNG) kartasta: Pitäjänpolun kartta

Pappilan metsäpolku

Kostilantie 67

Metsäpolku alkaa Pappilan parkkipaikan vierestä ja päättyy Pappilan takapihalle suuren tammen lähistölle. Noin puolen kilometrin merkitty polku kiemurtelee vanhan metsän ikikuusten ja mustikkamättäiden lomitse. Matkan varrella on kosteita paikkoja, hakkuuaukean reunaa, maahan kaatuneita ja osittain maatuneita puita sekä suuria haapoja, joiden latvat kurkottelevat kohti taivaita. Taukopaikan penkeillä on hyvä kaivaa eväät repusta.

Metsäpolulta löytyy kahdeksan rastipistettä, joissa on erilaisia tehtäviä. Rastien teemana on Luomiskertomus.

 Pappilan metsäpolku

Pakarin ulkoilualue 

Iso-Jaakkolantie 26

Pakarin palvelukeskuksen takametsässä on ulkoilualue, joka on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Ulkoilualue on polku, joka mutkittelee metsäisessä maastossa. Lisäksi polun päässä on rappuset ja kota sekä lähettyvillä minigolf-rata. Polun tasaisella pohjalla myös pyörätuoli ja rollaattori kulkevat hyvin. 

Pakarin ulkoilualue 

Luistelualueet ja kaukalot

Vartiolan kenttä

Talvisin Vartiolan hiekkapohjainen urheilukenttä jäädytetään ja sinne asennetaan kaukalo jääurheilua varten. Valaistu luistelukenttä/kaukalo sekä lämmitetty pukusuoja ovat kuntalaisten vapaassa käytössä joka päivä klo 21.00 asti.

Vartiola sijaitsee lähellä kuntakeskustaa osoitteessa Urheilutie 3.

Liikuntapaikkojen kunnosta tiedotetaan ajankohtaisissa.
Liikuntapaikkojen varauskalenteri

Pohjoisseudun koulun kenttä

Jäädytetty kenttä löytyy myös Pohjoisseudun koululta (Oriniementie 25).

Liikuntapaikkojen kunnosta tiedotetaan ajankohtaisissa.

Luistelualueet