Näe ja koe
10 tärppiä Punkalaitumelaiseen kesään ja tarinoita Punkalaitumelta
Jokisilta pappilaan
Punkalaitumen kirkosta johtaa ns. jokisilta Punkalaitumen pappilaan. Alkuperäinen jokisilta rakennettiin vuonna 1931 riippusilta-malliseksi kävelysillaksi. Silta uusittiin vuonna 1955, mutta se jouduttiin korjaamaan perusteellisesti Punkalaitumenjoen ruoppaustöiden ja vuoden 1966 kevättulvien jälkeen.
Pappila
Punkalaitumen pappila seisoo komeana peltoaukealla. Sen uusrenessanssityylinen päärakennus valmistui vuonna 1897. Pappila on peruskorjattu vuonna 1977. Suurikokoisen, osin kaksikerroksisen - Suomen suurimpiin lukeutuvan pappilan suunnitteli vammalalainen rakennusmestari Kaarle Kulmala. Pappilan päärakennusta ympäröi laaja puisto, jossa on paljon tutkittavaa. Puolen kilometrin merkitystä polusta voit lukea lisää täältä.
Kirkko
Punkalaitumen miljöötä hallitsee kaunis puukirkko, jonka rakennuttajaksi ja suunnittelijaksi pestattiin humppilalainen Johan Björman pian sen jälkeen, kun ensimmäinen, 1600-luvun alkupuolella rakennettu kirkko tuhoutui salamaniskusta 29.7.1773. Uusi kirkko vihittiin käyttöön syyskuussa 1774. Kirkkoon on tehty useita peruskorjauksia, joista viimeisin oli vuonna 1983.
Kunnantalo
Punkalaitumen uskollisesti kuntaa palvellut kunnantalo on otettu käyttöön vuonna 1925. Jugend-henkinen kaksikerroksinen puurakennus on erittäin edustava. Sen toinen kerros on laajan mansardikaton peittämä ja sen katonharjaa koristaa pieni torni. Ensimmäinen kerros on hirsirakenteinen. Punkalaitumen Sanomissa ihmeteltiin perustamistöiden alkaessa sen "erikoista suuruutta" mainitsemalla: "Siitä tulee valtava palatsi ja sitäkin suureellisempi kun se on suunniteltu kaksikerroksiseksi." "Suureelliseen" taloon sijoitettiin kunnankanslia, kunnankirjurin asunto, valtuustosali, alakoulu ja opettajan asunto. Talon suunnitteli arkkitehtitoimisto Eränen & Autere Tampereelta.
Talossa on vuosien varrella tehty useita muutoksia ja huonejärjestelyitä. Vuosina 1992-1998 tehtiin kunnantalon perusteellinen saneeraus. Saneerauksen suunnittelun lähtökohtana oli "vanhan ehdoilla nykytekniikan aikakaudelle" eli ns. "uusvanha lopputulos". Suunnittelusta vastasi arkkitehti Raimo Virtanen Punkalaitumelta.
Pinta-alaa kunnatalossa on 915 m2. Kunnantalon huoneet ovat tilavia, keskimäärin 15 neliötä. Ikkunat, erkkerit ja muut syvennykset, kaunis parkettilattia ja hienot kattovalaisimet viimeistelevät kokonaisuuden. Viimeisin peruskorjaus on tehty vuonna 2000.
Niittäjäpatsas
Vuonna 1892 päätettiin Punkalaitumella aloittaa toripäivien pitäminen jokaisena arkiperjantaina. Toriperinne oli kuitenkin hiljalleen kuihtumassa kunnes Punkalaitumen liikekeskukseen avattiin virallisesti tori vuonna 1984. Tuolloin toripäiväksi vakiintui torstai. Tori on siitä lähtien ollut tärkeä osa Punkalaitumen elämää ja se on kerännyt runsaasti niin myyjiä kuin asiakkaitakin. Torialue on erittäin suosittu myös erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Torin edustaa koristaa Punkalaitumen 350-vuotisjuhlaan, vuonna 1989 pystytetty Ensio Seppäsen veistämä Niittäjäpatsas.
Särkän tanssilava
Vehkajärven rannalla, luonnonkauniilla niemellä sijaitsee maankuulu Suomen kauneimmaksikin äänestetty Särkän tanssilava, joka on kesäkeskiviikkoisin Punkalaitumen ehdoton vetonaula. Kesäkuun alusta elokuun loppuun tanssilavalla esiintyvät kotimaiset eturivin artistit, jotka houkuttelevat kaikenikäistä tanssikansaa laadukkaan musiikin pariin. Särkän tanssilavan yhteydessä on myös ravintola, jolla on B-oikeudet.
Henkeäsalpaavan kauniin järvimaiseman ympäröimä Särkän tanssilava on lisäksi erittäin suosittu häiden ja muiden juhlatilaisuuksien viettopaikka.
Särkän tanssilava Facebookissa.
Särkän tanssilava Instagramissa.
Särkäntie
31900 Punkalaidun
Puhelin: 050 565 1987
Sähköposti: jukka@uusi-kouvo.fi
Internet-sivut: Särkän tanssilava
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra eli Koiramäentalo
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra edustaa tyypillistä, umpipihatyyliin rakennettua 1800-luvun satakuntalaista maalaistaloa. Yli-Kirran talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat miespihan ja karjapihan ympärille. Viiden hehtaarin museoalueella ovat lisäksi muut 1800-luvun maalaistalon rakennukset riihineen, pajoineen ja aittoineen. Yli-Kirra tunnetaan kirjailija Mauri Kunnaksen Koiramäen talona.
Museoon kuuluu myös mäkitupalaisalue sekä vanhoja pyyntitapoja esittelevä metsästysalue. Lähinnä 1900-luvun maatalouden koneellistumista esitellään omassa osastossaan. Yli-Kirralla on kaikkiaan 36 rakennusta ja rakennelmaa.
Merkittävin tapahtuma Punkalaitumen Yli-Kirralla on joka kesä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely, jonka ohjelma koostuu laite-esittelyistä ja kymmenistä työnäytöksistä. Yli-Kirran salirivi pihapiireineen on varattavissa juhla- ja kokoustilaisuuksien pitopaikaksi. Vierasryhmille järjestetään opastettuja museokierroksia. Museon varustuksesta löytyy kahvio, pitopalvelua ja savusaunakin on varattavissa.
Rasintie 15
31900 Punkalaidun
Avoinna kesä-elokuussa tiistaista sunnuntaihin klo 11-17.
Puhelin: 02 767 4111
Internet-sivut: Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry
Puheenjohtaja Kalevi Sillanpää
Puhelin: 040 543 3019
10 tärppiä Punkalaitumelaiseen kesään - Tiia Korhonen
Punkamokkaa ja perinteitä Punkalaitumella - Linda Lähdeniemi
Punkalaitumen kulttuurikierros
Punkalaitumen pitäjän keskusta on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Lähde tutkimaan rakennuksia ja tutustu historiaan! Kultturikierroksen kohteita ovat Punkalaitumen kirkko, Mäenpään kylä ja työväentalo, Sarkkilan kansakoulu sekä Pappila. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi rakennusten historiasta.