Liikuntaneuvonta
Liikuntaneuvontaa
Liikuntavälineiden lainaustoiminta
Vertaisohjaajat
Liikuntasuositukset
Liikuntaneuvontaa
Liikuntaneuvonnassa asiakas saa tietoa paikkakunnan liikuntapalveluista, liikunnan vaikutuksista hyvinvointiin ja ohjeistusta liikunnan aloittamisesta. Liian vähän terveytensä kannalta liikkuva asiakas saa ohjeistusten lisäksi listan liikuntapalvelujen tarjoajista sekä passin, jolla pääsee ilmaiseksi joihinkin liikuntapalveluihin. Tarvittaessa sovitaan seurantakäynneistä.
Liikuntaneuvontaan tulee varata aika.
Lisätietoja ja ajanvaraukset:
Liikuntaneuvonta
hyvinvointisuunnittelija Päivi Paija 040 610 6058
Käyntiosoite: Urjalantie 30 c, (Kirjasto)
Liikuntavälineiden lainaustoiminta
Erilaisia liikuntavälineitä lainattavissa Punkalaitumen kirjastossa. Katso tarkemmat tiedot alla olevasta linkistä.
Liikunta- ja apuvälinelainaamo
Vertaisohjaajat
Punkalaitumelle on koulutettu 25 senioreiden ja ikäihmisten liikunnan vertaisohjaajaa Ikäinstituutin koulutusohjelmalla
Punkalaitumen kunnan liikuntatoimi järjesti ensimmäisen Vertaisveturi – ohjaajakoulutuksen tammikuussa 2020, jota veti Mallu Saarinen. Toinen kurssi pidettiin keväällä 2023.
Tähtäimessä on liikuttaa jokaista punkalaitumelaista seniori- ja ikäihmistä jollain tavalla ja se mahdollistuu olemassa olevien palveluiden lisäksi myös vertaisohjaajien avulla. Tavoitteena on saada jokaiselle ”mettäkulmalle”, kyläyhdistykseen, nuorisoseuraan, jokaiseen muuhunkin yhdistykseen ja kerhoon sekä kokoontumiseen ja naapureiden kahvitteluhetkiin ainakin yksi reipas ja rohkea, omalla esimerkillään toimiva ja toisia innostava pienenkin liikuntatuokion vetäjä.
Kukin heistä toteuttaa oppimaansa omalla tavallaan, omaan liikuntatottumukseensa pohjautuen. Joku innostaa kävelyporukkaansa liittämään lenkkiin lihasvoimaa ja tasapainoa tukevia harjoitteita, joku liikuttaa yhdistyksensä kokouksen osallistujia pienellä tuolijumpalla, joku ideoi ihan uutta liikuntatapahtumaa, jne. Kunta kannustaa näihin ja tukee tarpeen mukaan.
Haluatko vertaisohjaajan ohjaustuokion tilaisuuteesi, olohuoneeseesi, kokoukseesi ym.?
Ota yhteyttä:
Hyvinvointisuunnittelija
Päivi Paija
040 610 6058
Vertaisohjaajat:
Aija Lindroos, Anneli Matilainen, Anneli Paija, Ari Poutala, Erja Lakkonen, Hanna Laakso, Hanna Okkeri, Hanna Uusi-Kuitti, Kaija Laaksonen, Kirsti Rantanen, Lea Sillanpää, Leena Berggren, Leena Teerinen, Leila Marjamäki, Liisa Heikkilä,
Merja Rantanen, Oili Mölsä, Pirjo Kallonen, Ritva Kinnari, Satu Toivonen, Seija Rautava, Sinikka Karppanen, Tarja Kyttä, Terttu Routsi, Tuija Ojala
Kuvassa vuoden 2023 Vertaisveturi -koulutuksen saaneet
Kuvassa vuoden 2020 Vertaisveturi -koulutetut ja kouluttaja
Kuvassa vertaisohjaajien keppijumppaa
Liikuntasuositukset
Terveysliikuntasuosituksen mukaisesti parannat kestävyyskuntoasi liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti tai 1 t 15 minuuttia rasittavasti. Sopivia liikkumismuotoja ovat kävely ja pyöräily, esimerkiksi työ- ja asiointimatkoilla, sauvakävely tai raskaat koti- ja pihatyöt. Rasittavampia lajeja voivat olla esimerkiksi ylämäki- ja porraskävely, juoksu, maastohiihto, nopea pyöräily, kuntouinti ja vesijuoksu. Nopeat maila- ja juoksupallopelit sekä aerobicjumpat ovat kestävyyttä parantavia ryhmäliikuntalajeja. Kestävyysliikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä edistää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä. Veren rasva- ja sokeritasapaino paranevat, ja liikunta auttaa myös painonhallinnassa.
Kestävyysliikunnan lisäksi tarvitaan vähintään kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa kohentavaa, liikehallintaa ja tasapainoa kehittävää liikuntaa. Suuria lihasryhmiä vahvistavia liikkeitä suositellaan tehtäväksi 8—10 ja kutakin liikettä kohden toistoja tulee kertyä 8—12. Kuntosaliharjoittelu ja kuntopiirit sopivat lihasvoiman kehittämiseen. Pallopelit, luistelu ja tanssiliikunta kehittävät liikehallintaa ja tasapainoa. Säännöllinen venyttely ylläpitää liikkuvuutta. Suositusten mukaisesti sinun tulisi ylläpitää ja kohentaa lihaskuntoa ja kehittää liikehallintaa ainakin 2 kertaa viikossa.
Jos huolestuit etkä tiedä mistä aloittaa, ota yhteyttä ja varaa aikasi ilmaiseen liikuntaneuvontaan.
Lähde: UKK-instituutti