• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

4. helmikuuta 2021 8.00

Punkalaitumen 4H:n kuulumisia

Vuosi sitten uusi tuntematon virus luikersi tietoisuuteemme muuttaen montaa asiaa. Kukaan ei tiedä kauanko tämä kestää, mutta varmaa on, että joskus tämä menee ohitse. Ja toinen varma asia on, että aika etenee myös virusaikana ja yhteiskunta pyörii. Vähän erilailla kuin mihin joskus totuimme, mutta pyörii kuitenkin. Yhä edelleen, tänäkin vuonna talven jälkeen tulee kesä ja kesätyöt, nopeammin kuin näin talvella ajattelemmekaan. Samoin yhdeksäsluokkalaisten peruskoulu päättyy toukokuun lopussa. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät 4H:n Ysit töihin -toiminnassa, jonka tunnus kuuluu: jokainen nuori on kesätyön arvoinen. Ysit töihin alkoi kolme vuotta sitten pilottihankkeena, jossa Punkalaitumelaiset nuoret saivat olla ensimmäisinä mukana. Tämän vuoden alusta Ysit töihin laajeni edelleen ollen nyt miltei valtakunnallinen. Tavoite on selkeä; jokainen peruskoulun päättänyt nuori on tulevana kesänä vähintään kaksi viikkoa töissä. Ysiläisten ohella jokaisen nuoren on tärkeä päästä kesätöihin. Ysiluokan päättäneet ovat valikoituneet kärkiryhmäksi ikänsä ja peruskoulun päättymisen vuoksi, jolloin joko jatketaan ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.

Punkalaitumen 4H:n perinteisiä kesätöitä on ollut hautojenhoito, hukkakaurojen kitkentä ja lastenleirin ohjaus. Lastenleiri riippuu alkukesän koronatilanteesta, mutta hautojenhoitoon ja hukkakauran kitkentään korona ei juurikaan vaikuta, koska molemmissa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta hyvillä turvaväleillä. Viime vuonna punkalaitumelaisia nuoria työllisti myös Taimiteko, jolle tulee jatkoa istutetun metsän hoidon muodossa, ellei vielä tänä kesänä, niin lähikesinä viimeistään. Viime kesän myötä monella nuorella on nyt puiden istutustaito hallussa ja 4H:lla muutama pottiputki ja vakka, joten nuorista löytyy ahkeria istuttajia metsänomistajien istutuksille.

Nuoret tarvitsevat punkalaitumelaisia yrittäjiä ja yhteisöjä, jotta jokainen nuori saisi työpaikan, pääsisi opettelemaan työn tekemistä ja saisi palkkaa. Kun nuori pääsee kesätöihin, oppii hän monta taitoa, mutta ennen kaikkea oppii työn tekemisen. Mitä enemmän kuluu vuosia ennen kuin nuori menee töihin, sitä suuremmaksi kynnys töihin menemiseen myös kasvaa. Jokainen punkalaitumelainen ysiluokkalainen nuori osallistuu 4H:n ajokorttityöelämään koulutukseen, jossa opiskellaan työn hakemista ja työelämätaitoja. Silti jokainen nuori hakee aina käytännössä sen ensimmäisen työpaikan enemmän tai vähemmän jännittäen. Kokemus tuo tunnetusti varmuutta ja siihen auttaa vain se, että pääsee kokemaan sen ensimmäisen työkokemuksen. Kun miettii hetken, niin jokaiselta työpaikalta löytyy ihan varmasti työtehtäviä, joihin voisi työllistää nuoren. Nuoret myös osaavat monia uusia viestintävälineiden taitoja ja tuovat monesti uuden näkökulman asioihin. Viime kesänä teimme myös yrittäjien kanssa ostopalvelusopimuksia, joissa 4H maksaa nuorelle palkan sekä huolehtii työnantajavelvoitteista, ja työllistäjä eli yrittäjä saa 4H:lta laskun. Tämäkin on yksi keino työllistää nuoria.

Punkalaitumen 4H:lla on valmiina töihin myös nuoria 4H-yrittäjiä, joita työllistää ja antaa työkokemusta ostamalla heiltä tuotteita tai palveluita. Tällä hetkellä nuorista löytyy leipojia, lumenkolaaja, halkojen pinoaja, ikkunoiden pesijä, lastenvahtija ja pyöräkorjaaja. Yrittäjähenkisesti yrittäjät tekevät myös tämän listan ulkopuolelta mm. eläinten hoitoa ja lettujen paistoa. Yrittäjäkurssi järjestetään kevättalvella, ja aina innokkaan yrittäjäksi aikovan kiinnostuttua. Mitäpä jos tilaisinkin nuorelta työpalvelua tai tarjottavaa ensi viikonlopulle? Tai ryhtyisin yrittäjäksi työllistäen itse itseni. Kunta tukee 4H:n kautta Punkalaitumen nuorten yrittäjäksi ryhtymistä myöntämällä starttirahan uusille yrittäjille. Rahasta puolet saa heti aloittaessa ja puolet ensimmäisen tilikauden lopussa, kun yrittäjyyttä on myös ollut vuoden aikana.

Nyt keskellä kauniiden lumihankien on siis aika ajatella jo kesää ja kesätöitä. Nuori, lähde rohkeasti kysymään kesätöitä, nyt. Yrittäjä, pysähdy ja mieti mitä se tarkoittaakaan nuorelle, että hän saa työkokemuksen esimerkiksi kahdeksi viikoksi.

Hanna-Mari Vuorisalo, Punkalaitumen 4H-yhdistys ry

Näytä kuva