A

Punkalaitumella kerätään muistoja Haukankosken sattumuksista ja vaiheista

11.01.2021

Punkalaitumella kerätään muistoja Haukankosken vaiheista; teatterikerhon tavoite on herättää se kesällä henkiin.

Vuoden 1922 köyhäinhuoltolaki velvoitti kaikki kunnat ylläpitämään työlaitostoimintaa joko yksin tai yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Länsi-Suomen suomenkieliset kunnat lähettivät niin sanotun huonon aineksensa Turun ja Porin läänin itäisellä laidalla, Punkalaitumen Haukankoskella toimivaan ja kuntien yhdessä hallinnoimaan Länsi-Suomen työlaitokseen.
Haukankoski eli tuolloin kukkeita nuoruusvuosiaan. Kruunun tilan, Haukan, maille tarkoitusta varten pystytetty talo kätki sisäänsä muistoja siitä, miten yhteiskunnalta saatua sosiaaliturvaa tultiin maksamaan työllä takaisin olosuhteisiin, joita nykyään pidetään vankilamaisina. Menolipun työlaitokselle saattoi saada myös irtolaisuuden perusteella ja vuoden irtolaislain jälkeen 1940-luvun lopulla Haukankoskelle tultiin sovittamaan työllä myös ruokkolapsista kertyneitä elatusmaksuja.
Keski-ikää lähestyessään Haukankoskelle tuli työlaitostoiminnan rinnalle päihdehuollon toimintaa ja kun työlaitokset Suomessa lakkautettiin, jatkui päihdekuntoutus. Työlaitokselle jouduttiin pakon sanelemana, mutta katkolle tultiin samoihin olosuhteisin joskus omastakin tahdosta. Usein kuitenkin jonkun muun, kuten vaimon.
Keski-iän taittuessa kohti vanhuutta Haukankoskella vasta kuuluikin melkoisia tarinoita, usein murheellisia, mutta paljon myös toiveikkaita. Vastaanottokeskukseksi muutettu laitos otti seiniensä suojiin turvapaikanhakijoita ympäri maailmaa. Asukkaat kertoivat tarinoitaan burmaksi, arabiaksi ja monella muulla kielellä. Moni ei myöskään enää halunnut puhua, kertoa tarinoitaan, jotka olivat liian raskaita palauttaa mieleen.
Yli 90 vuotta Haukankosken vihkiäisten jälkeen, vuonna 2020 Haukankoskelta lähti viimeinen asukas. Vastaanottokeskus suljettiin ja talo tyhjennettiin. Punkalaitumen kunnanvaltuusto otti kiinteistön suhteen aikalisän ja vuoteen 2023 saakka kartoitetaan, löytyykö tiloille vielä tarvitsijaa.
Mutta emmekö vielä kerran antaisi talon kertoa tarinansa? Haukankosken historian, joka ei ole ollut sitä aikakauslehdille, juhlapuheille ja historiankirjoille kelpaavaa sorttia? Kun nyt muistelemme ja jaamme tarinamme Haukankoskesta, autamme seiniä puhumaan ja ensi kesänä Haukankoski, joka on tarjonnut elämän kolhimille toivon kipinän, herää henkiin. Sille annetaan puheenvuoro.

Punkalaitumen kunta ja Punkalaitumen teatterikerho haastavat kaikki Haukankoskella asuneet, työskennelleet, asioineet ja vierailleet henkilöt kertomaan muistonsa talosta. Muistot voivat liittyä mihin tahansa aikakauteen tai talossa olleeseen toimintoon. Muistojen ja muistitiedon perusteella Satu Kelkka ja Heli Lehtelä käsikirjoittavat draamakierroksen, jonka kautta Punkalaitumen teatterikerho herättää Haukankosken eloon heinäkuussa 2021. Silloin hekin, jotka eivät ole Haukankoskella vielä käyneet, pääsevät käymään kiinteistössä ja kuulemaan talon tarinoita eri vuosikymmeniltä. Mikäli muistoja saadaan runsaasti, on mahdollista, että muistitiedon keruuta laajennetaan ja aineksista kootaan muitakin teoksia, kuten esimerkiksi historiikki.

– Punkalaitumen kunta haluaa järjestää Haukankoskelle sen ansaitsemat hautajaiset. Nyt on vielä mahdollista saada talteen Haukankosken tarinoita aikalaisilta. Kutsumme lämpimästi kaikki mukaan muistelemaan, usein pieneltä tuntuvatkin muistot ovat puhuttelevia. Muistot voivat olla myös hauskoja sattumuksia, vaikka Haukankoski pääsääntöisesti onkin ollut murheellisten tarinoiden talo, toteaa Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala.

Ei ole vaarallista, vaikka et osaisi sanoa tarkkaa ajankohtaa omalle muistollesi. Sen sijaan olemme erityisen kiinnostuneita siitä, minkälainen tunnelma Haukankoskella mielestäsi oli ja keitä kohtasit.

Kirjoita muistosi ylös ja lähetä se joko paperilla tai sähköpostitse alla oleviin osoitteisiin. Draamakierrosta varten muistoja muokataan niin, että ihmisten henkilöllisyyttä ei paljasteta, jos muistelija niin haluaa tai muuten katsotaan aiheelliseksi. Ketään ei ole tarkoitus loukata, vaikka huumoriakin tavoitellaan. Tarinoita ja muistoja voidaan myös yhdistellä taiteellisen vapauden nimissä.

Lähetä muistosi tammikuun loppuun 31.1.2021 mennessä. Muistonsa lähettäneiden kesken arvotaan 5 kappaletta vapaalippuja kesän draamakierrokselle. Otsikoi lähetyksesi viitteellä "Haukankoski".

Osoite: Punkalaitumen kunta Vesilahdentie 5, 31900 PUNKALAIDUN

Sähköpostiosoite: kunta@punkalaidun.fi

Puhelin: Voit myös toimittaa muistosi soittamalla arkisin klo 9-15 välillä matkailusihteeri Tiia Korhoselle numeroon 040 665 0446.

Lisätietoja:

Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala p. 040 621 2472

Punkalaitumen teatterikerhon puheenjohtaja Satu Kelkka p. 040 573 6771

Takaisin