A

Konatun kellari

Appelqvistin korsu

Porttikallion luontopolku

Oriniemen luontopolku

Pitäjänpolku

Pappilan metsäpolku

Frisbeegolf ja luontopolut

Punkalaitumella on kaksi frisbeegolf-rataa ja useampi luontopolku. Tutustu liikuntapaikkoihin.

Porttikallion Frisbeegolf

Konatun Kellari

Punkalaitumen Sarkkilan ja Oriniemen, kahden kylän rajamailla sijaitseva lohkareluola on ennen muinoin johdattanut Sastamalan Pirunvuoreen, Karkun kirkkoon ja jopa Laukon Kartanon Pirunkellariin asti. Ihmiset ovat käyttäneet luolaa muun muassa piilopaikkana ruotujakolaitoksen aikaan.

Uskotaan, että ennen ihmisiä Konatun kellarin maita asuttivat hiidet, ja että hiidet olisivat rakentaneet itse luolankin.  Uskaltaudutko sinä kulkemaan hiisien mailla?

Konatun Kellari on Punkalaitumella sijaitseva lohkareluola. Luolan suuaukko on noin 2 metriä syvä, 3 metriä pitkä ja 2 metriä leveä. Luola on noin 2-3 metriä pitkä, jonka jälkeen kivenlohkareet tukkivat sen.

Saapumisohjeet

Lähtöpaikkana Punkalaitumen kunnantalo (Vesilahdentie 5, 31900 Punkalaidun)

Noin 3,5 kilometriä Vesilahden suuntaan, kunnes käännös vasemmalle suuntaan Rajasuon Metsätie (vastapäätä Häihäläntietä). Päättyvää metsätietä jatketaan suoraan noin 1,3 kilometriä, kunnes oikealla puolella olevalle levennykselle voi jättää auton. Vanhaa metsätietä jatketaan suoraan, y-risteyksessä käännytään oikealle. Reitti merkitty auton jättöpaikalta Konatun Kellarille asti puihin punakeltaisin merkkinauhoin.

Reitti Google mapsissa

Konatun kellari
  

Luolailukokemuksia hiisien mailla - Lauri Maijala (Retkipaikka.fi)

Konatunkellari, pirun tyyssija Punkalaitumella - Leino (Retkipaikka.fi)

 

Appelqvistin korsu

Urjalan ja Punkalaitumen rajalla sijaitseva Appelqvistin korsu ei jätä kylmäksi. Noin kilometrin päässä Harituntieltä sijaitseva kivinen korsu piiloutuu maastoon hyvin, mutta sen löydettyään herää kiinnostus: miten tällainen rakennelma on keskelle metsää päätynyt? Vastaus löytyy kivikorsun sisältä kansiosta, johon on kerätty tietoa koko Appelqvistin perheestä – lähemmin tutustutaan Frans Mikael Appelqvistiin. F.M. Appelqvistin elämä sisältää traagisia käänteitä aina nuoruudesta kuolemaan saakka. Korsun sisältä löytyy myös vieraskirja, johon vierailijoiden toivotaan kirjoittavan.
Saapumisohjeet

Appelqvistin korsu sijaitsee Punkalaitumen ja Urjalan rajamailla. Punkalaitumentieltä käännytään Harituntielle, ja tietä jatketaan noin 2,5 kilometriä. Harituntien varrelta lähtee paikoin kivinen ja ruohottunut metsäautotie, joka loppua kohden muuttuu metsäpoluksi. Appelqvistin korsulle tulee matkaa hieman reilu kilometri ja reitti on merkitty Harituntien varresta kohteeseen asti punakeltaisin nauhoin.
Appelqvistin korsu

 

Leikkipuistot

Leikkipuistoista löytyy perheen pienimmille puuhaa. Emmanpuistossa on myös pieni virkistyslampi.

Leikkipuistot2

Uimapaikat

Pieni pulahdus virkistää aina! Tutustu kunnan uimapaikkoihin.

Kiviranta