A

KOLME VUOSIKYMMENTÄ DIAKONISSANA AVAA SILMIÄ JA SYDÄNTÄ

Jaana Pyykkö

 Kun on työskennellyt kolmisenkymmentä vuotta diakonissana, on ehtinyt nähdä elämässään melkoisen paljon. Kysyin Punkalaitumen seurakunnan diakonissa Jaana Pyyköltä, onko hän nähnyt elämässään vain nurjaa puolta, vain murhetta ja surua.

-        En tietenkään! Olen saanut nähdä paljon selviytymistä, työni on hyvinkin palkitsevaa. Olen kokenut asiakkaideni kanssa retkien riemua, hienoja kohtaamisia, muuttumista, oppimista, kiitollisuutta ja rakkautta.

Noita hienoja kohtaamisia Jaanalle tulee vuoden aikana useita. Viime vuonna hän kertoo niitä olleen 735! Hänen moninaisiin työtehtäviinsä kuuluu myös kerhojen ja ryhmien vetämistä. Sururyhmä, Torstaikerho, Kaisankodin kerho, Dementiakerho, kehitysvammaisten ryhmä, naisten Raamattupiiri, mielenterveyskuntoutujien ryhmä ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja ihmisille. Yhteys, turva, rauha, vertaistuki, osallisuus, rukous ovat niitä sanoja, joita Jaanan puheessa vilisee tiuhaan.  

-        Usko antaa turvaa, luottamusta, iloa, lohdutusta ja varjelua. Rukous vahvistaa uskoa ja sen avulla saa kokea vahvasti Jumalan johdatusta. Nämä ryhmät ovat kovasti tärkeitä. Niissä jaetaan elämää hetken toisten kanssa.

Vapaaehtoiset ovat seurakunnalle erittäin tärkeitä ja heidän avullaan toimintaa pyöritetään monimuotoisesti ja jouhevasti.

-        Torstain arkilounaat ovat yhä suositumpia. Meillä on joka kerta kävijöitä 50-70. Emäntänä toimivalla Terttu Lustilalla on nuukuuden lahja, mutta hän loihtii silti hyvin herkullista ruokaa. Hänen apunaan on vapaaehtoisia. Sosiaalisena tapahtumana arkilounas on vertaansa vailla, eikä hintaakaan voi moittia. Eläkeläiset ja työssäkäyvät maksavat lounaasta viisi euroa, työttömät kaksi euroa. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!

MUUTTUVA MAAILMA

Vuosikymmenten ajan Jaana Pyykkö on saanut nähdä työssään maailman ja ihmisenkin muuttuvan. Hätä ei ole ainakaan vähentynyt, mutta apua on saatavilla.

-        Ikärakenne on muuttunut. Nyt asiakkaistani leijonaosa on ikäihmisiä. Kilpailevaa toimintaa on tullut Punkalaitumella paljon. Ihmisten pitää siis valita, tulevatko seurakunnan messuun tai iltatapahtumaan vai johonkin seurakunnan ulkopuoliseen tilaisuuteen. EU-ruokakassien hakijoiden määrä on lisääntynyt huimasti, mutta toisaalta ihmiset eivät enää koe häpeää, koska niin monet muutkin apua nykyisin saavat. On vain hyvä, että häpeästä on päästy. Meistä jokainen tarvitsee joskus apua ja silloin voi rohkeasti kääntyä puoleeni. Maahanmuuttajatyössä olen mukana monella tapaa. Jo vuosia asiakkainani ovat käyneet myös velkaantuneet ihmiset. On paljon niitä, jotka painivat valtavan velkataakkansa kanssa.

Jaana Pyykkö on nähnyt elämän koko kirjon diakonissan työssään. Ehdottomasti rankin muisto hänellä on kahdesta kouluikäisestä pakolaistytöstä, jotka lähtivät tätinsä kanssa Punkalaitumen kodistaan Tampereelle ja menehtyivät auto-onnettomuudessa.

-        Sain olla tyttöjään surevan äidin ja isän tukena, mutta pitkään tuo suru kesti. Tärkein tehtäväni on aina kuunnella, auttaa, ohjata eteenpäin, heijastaa Jumalan rakkautta ja tietysti rukoilla asiakkaiden kanssa ja heidän puolestaan.

VOIMAA

Mistä Jaana Pyykkö ammentaa oman voimansa vaativaan työhönsä ja omaan elämäänsä?

-        Perhe on minulle tärkeä ja rakas. Äitini on palvelutalossa, olen neljälle veljeni lapselle täti – ja neljälle kummitäti. Saan voimaa myös jumalanpalveluksista, ulkoilusta ja muusta liikunnasta. Ja kyllä vaan, ihmisten kohtaamisesta, hän naurahtaa.

Tiukassa taloudellisessa tilanteessakin Pyykkö toivoo, että seurakunnassa asiat hoituisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Hän kokee myös tärkeäksi sen, että saa jatkossakin huolehtia paikkakuntamme yksinäisistä vanhuksista. Yhteistyössäkin on valtaisa voima.

-        Vapaaehtoiset ovat tärkeitä, heitä on diakoniapuolella 34, mutta lisääkin toivotamme tervetulleiksi. SPR ja punkalaitumelaiset yrittäjät ovat olleet hienoina yhteistyökumppaneinani jo pitkään. Oriniemen Martat ovat olleet mukana monessa seurakunnallisessa.

Pyykkö iloitsee siitä, että kirkkoherra Irina Kaukisen aikaansaamat muutokset ovat tuoneet uusiakin kasvoja seurakuntaelämään. Erityisesti iltakirkkoihin on tullut paljon nuortakin väkeä ja työssäkäyviä. Ilon kautta-messut ovat olleet erittäin suosittuja. Joitakin tapahtumia on yhdistetty ja kinkereiden määrää on vähennetty 17:sta kymmeneen.

-        Aina, kun tulee muutoksia, tulee alussa myös muutosvastarintaa, mutta Kaukisen muutokset ovat olleet hyvää kohti. Olemme kiitollisia jo pitkään seurakunnassa aktiivisesti toimivista ihmisistä, mutta totta kai iloitsemme myös ihan uusista kasvoista. Meitä kaikkia tarvitaan.

YHTEISVASTUUKERÄYS ALKAA SUNNUNTAINA

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräys auttaa nuoria Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Punkalaitumen seurakunnan messussa sunnuntaina 3.2. klo 10 startataan tähän keräykseen.

31.1.2019

Hanna-Mari Kamppikoski