• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

14. helmikuuta 2019 8.00

Edistetään hyvinvointia

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveydenedistäminen on yksi kunnan keskeisimpiä tehtäviä nyt ja tulevaisuudessa. Hyvinvoinnin edistämistyötä tekevät kaikki kunnan toimialat yhdessä, mutta erityisesti hyvinvoinnistaan ovat vastuussa kuntalaiset itse. Valtakunnallisesti kehitetään elämäntapaohjausta liittyen ravintosuosituksiin, unenlaatuun ja määrään sekä liikkumiseen ja mielenhyvinvointiin liittyviin asioihin. Nämä kaikki osa-alueet ovat sellaisia, joihin melkein jokainen kuntalainen voi päivittäisillä valinnoillaan vaikuttaa. 

Hyvinvointilautakunnan alaisilla osastoilla kuntalaisten hyvinvointia pyritään parantamaan tällä hetkellä aktiivisen matalankynnyksen liikuntatoiminnan lisäksi mm. perhesirkuksen, taideterapiaryhmien, erityisnuorisotyön hankkeen ja maksuttoman hyvinvointineuvonnan avulla. Alkuvuoden ajankohtaisteemoja ovat lisäksi uuden nuorisovaltuustokauden käynnistyminen, kesätyöllistäminen sekä monitasoinen yhteistyö palvelutuotannossa.

Suomalaisten hyvinvointia mitataan ahkerasti eivätkä punkalaitumelaiset ole tässä poikkeuksia. Kuntastrategian mukaisesti kuntajohdossa seurataan tiiviisti mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämiä tilastoja, joiden indikaattorit kuvaavat kuntalaisten elinolosuhteita, terveyttä ja hyvinvointia. Yksinäisyys on indikaattori, jonka suhteen voimme kaikki olla aktiivisia toimijoita vaikkapa päivittäin.

Yksinäisyyden kokeminen vaikuttaa suoraan ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen heikentävästi. Yksinäisyys ja ryhmien ulkopuolelle jääminen satuttaa. Voi tuntea, ettei kelpaa mukaan toimintaan tai ystäväksi. Yksinäisyyttä voivat kokea kaiken ikäiset.

Mielestämme Punkalaitumella on hyvät mahdollisuudet vähentää yksinäisyyttä kokevien kuntalaisten määrää. Kunta järjestää maksuttomia kuntalaisia yhteen kokoavia tapahtumia ja toimintoja viikoittain, lisäksi vapaaehtoistoiminta on rikas voimavaramme. Henkilökohtaisella tasolla jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka huomioi ympäristönsä läheiset, naapurit, koulutoverit ja kadulla vastaan tulevan ventovieraat kulkijat.

Tänään ystävänpäivänä toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleeksi kirjastoon. Kirjastossa vietetään ystävänpäivätapahtumaa teemalla; kukaan ei jää yksin. Tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille kuntalaisille. "Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää, niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja kaikki rypyt siliävät!" sanoi Nalle Puh. Lähde sinäkin liikkeelle, tule mukaan sinua innostavaan toimintaan ja ota mukaan ystäväsikin.

Lämminhenkistä ystävänpäivää, virnettä suupieliin ja aktiivisia kevätpäiviä toivottaen

Vapaa-aika-, kirjasto- ja kulttuuritoimi