• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

28. maaliskuuta 2019 8.00

Tekninen toimi

Menneen talven lumisateet ja sään ääri-ilmiöt lämpötilan vaihteluineen ovat olleet haasteellisia liikenneväylien talvikunnossapidon osalta. Tavoitteeksi asetetut säästöt sulivat lumien mukana ja näkyivät eri väylillä hankaloituneen liikkumisen muodossa. Kunnossapitourakoitsijoiden on ollut joissain tilanteissa vaikea arvioida, aurataanko vai hiekoitetaanko ja millä aikataululla liikkeelle lähtö olisi optimaalisinta työn suorittamisen ja muodostuvien kustannusten kannalta. Punkalaitumella ollaan kuitenkin totuttu vallitseviin maaseudun olosuhteisiin ja negatiivista palautetta ei helposti anneta, vaikka siihen olisi aihettakin.

Juuri kun viimeiset liukkaudentorjunnan hiekoitukset on tehty, pääsemmekin virittelemään keskustelua katupölystä ja hiekoitushiekan oikea-aikaisesta poistamisesta ja siinä käytettävistä menetelmistä. Keskustelua herättänee myös yksityisteiden tiekunnille jaettavien avustusten jakoperusteiden muutos. Punkalaitumen kunnassa on talousarvion 2019 hyväksymisen yhteydessä päätetty, että yksityistieavustuksia jaetaan joka toinen vuosi ja avustukset ovat haettavissa seuraavan kerran vuonna 2020. Käytännössä avustukset puolittuvat. Yksityistielaissa, joka tuli voimaan 1.1.2019, on säädetty, että valtion ja nyt myös kunnan avustuksien ehtona on, että tielle on perustettu tiekunta. Lisäksi tiekunnan tiedot on oltava ajan tasalla yksityistierekisterissä ja kansallisessa tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä Digiroadissa.

Uudistuneessa yksityistielaissa merkille pantavaa on myös se, että kuntien tielautakunnat lakkaavat 31.12.2019. Nykyiset toimielimet, kuten Punkalaitumella tiejaosto, huolehtii mahdollisista jo vireillä olevista asioista kuluvan vuoden loppuun saakka. Tietoimitusasiat ovat siirtyneet maanmittauslaitokselle ja muutoksenhakua koskevat asiat ratkaistaan käräjä- tai maaoikeudessa.

Kuluvaa vuotta koskevan lainsäädännön toimeenpanovelvoitteista muistutuksena, että useita muutoksia parilla vuosikymmenellä kokenut hajajätevesiasetus velvoittaa enintään 100 metriä vesistöstä sijaitsevien ja pohjavesialueella sijaitsevien pysyvään asumiseen ja vapaa-ajan asumiseen tarkoitettujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmän kunnostamista 31.10.2019 mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkia muita edellä mainittuja kiinteistöjä pois lukien kiinteistöt, joissa on kuivakäymälä ja vesihuollon osalta toimitaan ns. kantoveden varassa. Kiirettä pitää, mikäli aikoo tarvittavan suunnittelun, hankinnat ja työn toteuttaa määräajan puitteissa.

Tämän hetken merkittävin hanke, koulurakennustyömaa on edennyt vesikattovaiheeseen, kuten kunnan nettisivujen reaaliaikaisesta kamerakuvasta voi todeta. Sisätöistä mm. sähköön ja ilmanvaihtoon liittyviä asennuksia tehdään asetetun puhtausluokituksen mukaisesti lohkoittain paineistetuissa osissa, estäen näin rakennuspölyn leviäminen jo siivottuihin tiloihin. Sisälämpötilan ja kosteuden hallinnan seuraamiseksi kriittisempiin rakenteiden välitiloihin ja rakenteisiin on asennettu mitta-antureita, joita voidaan hyödyntää rakennuksen valmistumisen jälkeenkin. Tältä osin töitä valvoo erikseen nimetty puhtauden- ja kosteudenhallintakoordinaattori.

Päiväkodin suunnittelu on edennyt rakennuslupavaiheeseen ja suunnittelu yksityiskohdissaan on jo huomattavasti pidemmälläkin. Rakentaminen alkaa tontin raivaus- ja maansiirtotöillä huhtikuussa ja kohteen on määrä olla valmis vuoden loppuun mennessä. Päiväkodin liikennetarpeisiin toteutettava Riissuontien katurakennustyömaa vesihuoltoverkostoineen on edennyt suunnitellusti ja on liikennöitävässä kunnossa, kun päiväkodin rakennustyöt alkavat.          

Rakentavin terveisin,

Seppo Rytky
tekninen johtaja