• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

3. toukokuuta 2019 8.00

Pohjoisseudun koulunmäeltä

Kouluissa lukuvuosi alkaa olla lopuillaan. Tässä vaiheessa kevättä katsotaan taaksepäin ja mietitään, missä asioissa on onnistuttu, mitä kaikkea on opittu ja mitä ehkä on syytä tehdä tulevaisuudessa toisin. Oppilaat ovat aika kovilla viimeisten viikkojen koeruuhkien kanssa, opettajat puolestaan arvioivat kokeita ja lukuvuoden työskentelyä ja miettivät todistusarvosanoja.

Koulun alkaessa viime elokuussa tälle lukuvuodelle valittiin muutama teema tai painotusalue. Pohjoisseudun koulussa yksi näistä teemoista on ollut kestävä kehitys. Yhteistyökumppaneiden avulla saimme koululle talouskompostorin, jota on opeteltu täyttämään ja käyttämään oikein. Kierrätystä on muutenkin käsitelty usein. Toiseksi, hyviä tapoja ja toisen huomioonottamista on opeteltu, kuten joka vuosi. Ja kolmas tärkeä asia on ollut lasten innostaminen lukemiseen. Sitä on suuresti edesauttanut koulumme yläkertaan tehty uusi kirjasto, johon saimme rahoituksen Lukuklaani-kilpailuun osallistumalla edellisenä lukuvuonna. Oppilaat ovat käyttäneet kirjastoa ahkerasti paitsi pulpettikirjojen lainaamiseen myös rauhallisena lukusoppena ja ryhmätöiden tekopaikkana. Onpa siellä välillä joku koulupäivän aikana sairastunut käynyt lepäilemässäkin tai kiukunpuuskainen oppilas rauhoittumassa ja vetämässä henkeä.

Mennyt talvi oli hieno: päästiin luistelemaan, välitunnit laskettiin liukurilla mäkeä, tehtiin lumi- ja jäätaidetta ja koulun takana olevilla pelloilla hiihdettiin. Vaikka ilmastonmuutos huolestuttaa ja siitä puhuvat ihan pienetkin oppilaat, ainakin vielä saadaan nauttia neljästä vuodenajasta. Täällä metsän kupeessa ja komeiden peltomaisemien keskellä luonnonilmiöitä ja vuodenaikojen vaihtelua on hienoa seurata.

Yhteistyö koulun ja kotien välillä on toiminut hyvin ja siitä olemme kiitollisia. Joulumyyjäiset ja monta muutakin tempausta on saatu toteutettua yhteistyöllä, ja loppukeväällä tempauksia on vielä tulossa lisää. Punkalaitumen seurakunnan kanssa yhteistyö on jatkunut hyvässä hengessä kuten aikaisemminkin.  Myös oppilaskunta on ollut idearikas ja innostunut ja järjestänyt välillä vaihtelua koulupäiviin.

Näin keväällä katsotaan paitsi taaksepäin, myös tulevaan. Vuosi sitten koulussamme oli huoli esikoulun jatkumisesta. Nyt iloitsemme siitä, että esikoulu Pohjoisseudulla tulee jatkumaan. Säästötoimenpiteitä piti kuitenkin tehdä, ja niinpä ensi lukuvuonna meillä ei ole enää aamutoimintaa eikä pienryhmää ja avustajia on yksi vähemmän kuin tänä lukuvuonna.

Ensi syksynä uutena asiana aloitetaan varhennettu kieltenopetus 1.-2.-luokkalaisille. Pohjoisseudun koulussa alkuopetuksen oppilaat opiskelevat englantia yhden oppitunnin viikossa.  Nämä tunnit koostuvat enimmäkseen lauluista, loruista, leikeistä ja muusta toiminnasta. Olemme täällä koulussa huomanneet, että ekaluokkalaisetkin osaavat jo yllättävän paljon englantia opittuaan sitä peleistä, TV:stä ja musiikista. Pian nähdään, miten paljon he saavat hyötyä varhennetusta kielenopetuksesta.

Lukuvuosi alkaa siis olla lopuillaan. Välitunneilla jo hypitään narua, pelataan jalkapalloa ja sählyä, leikitään vanhaa tuttua ”kymmenen tikkua laudalla” -leikkiä, keinutaan ja kiipeillään. Luokkaretkibussit on tilattu ja retkikohteet varattu. Osalla oppilaista ja vanhemmista on vielä menossa kevääseen kuuluvia vanhempainpalavereja. Kuudesluokkalaisten ajatukset alkavat olla jo yläkouluasioissa, opinto-ohjaaja on käynyt heitä tapaamassa ja yläkouluun tutustuminen on juuri nyt ajankohtaista. Myös tulevat esikoululaiset saapuvat pian tutustumaan Pohjoisseudun kouluun, ja samalla nykyiset eskarilaiset harjoittelevat yhden päivän ajan ekaluokkalaisena olemista. Ja kevätjuhlaakin on jo alettu miettiä ja valmistella. Kohta harjoitellaan taas Suvivirttä! 

Elina Tervajärvi
Pohjoisseudun koulun johtaja vs.