• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

24. syyskuuta 2020 8.00

Puhelimesta vallankäytön välineeksi

Koko toimintaympäristömme on viimeisen parinkymmenenvuoden aikana muuttunut digitalisaation myötä avoimemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Maailma on kutistunut ja yhteys ystäviin ja tuttaviin, ympäri maailmaa, on helposti saavutettavissa. Meillä, jotka olemme digimaailman valinneet, on kaikki tarpeellinen tieto taskussa ja maailman tehokkain tiedotusväline koko ajan mukana. Taikasauvamme on älypuhelin, jonka avulla pääsemme seuraamaan maailman menoa reaaliaikaisesti ja voimme joskus jopa vaikuttaa asioiden kulkuun. Me voimme käyttää laumaälyä ongelmissamme ja joukkoviestinnällä pyrkiä ohjaamaan jopa poliittista käyttäytymistä.

Kuntamme viestintäkin on siirtynyt someen. Tärkein kuntatiedottaminen tapahtuu kuitenkin edelleen kanavassa www.punkalaidun.fi, jossa julkaistaan toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat liitemateriaaleineen, viranhaltijapäätökset, kunnan kuulutukset, tapahtumat ja ajankohtaiset. Jos oikeasti haluat pysyä kärryillä kunnan asioista seuraa päätöksentekoa www-sivuilta. Joskus isojen asioiden ratkaiseminen kestää vuosien ajan ja erottuva täsmätiedottaminen on lähes mahdotonta. Kunnan sivuilta löytyy myös palautekanava, johon jätettyihin yhteydenottopyyntöihin aina vastataan.

Some-kanaviin, pääasiassa Facebookiin ja Instagramiin, on siirtynyt kunnan viestinnän kevyempi puoli kuten kuntamarkkinointi, tilaisuuksien markkinointi ja muu sellainen, jota kunta haluaa korostaa. Kuntamme näkyvyys somessa on valtakunnallisestikin hyvällä tasolla. Viestintään osallistuu hajautetusti useampi kunnan toiminnassa mukana oleva henkilö. Somen seuraajien avulla viesti myös leviää ja tieto saavuttaa jopa tuhansia ihmisiä. Punkalaitumen kunta käyttää somea myös asukkaiden osallistamiseen. Asiakas on saanut vaikuttaa esim. siihen, mitä kirjallisuutta kirjastoon hankitaan ja mitä liikuntaa kunnassa järjestetään. Parhaillaan voit kertoa mielipiteesi Haukankosken rakennusten tulevaisuudesta.  

Somessa viesti kulkee sutjakkaasti ja pääasiassa hyvä sana leviää. Mutta helpolla viestinnällä ja näkyvyydellä on kääntöpuolensakin. Älypuhelin älyttömän, päihtyneen ja äkäisen käytössä saa paljon pahaa aikaan. Huonolla hetkellä julkaistu purkaus somessa voipi viedä pahimmillaan vaikkapa työpaikan. Työsopimuslaissa ja virkamieslaissa on määritelty lojaliteettivelvoite. Sen mukaan ”työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Lojaliteettivelvoite kattaa sosiaalisen median käytön, myös vapaa-ajalla sekä omilla laitteilla toimittaessa.

Tavallisimmin somessa syyllistytään lojaliteettivelvoitteen rikkomiseen, kunnianloukkaukseen, yksityiselämän tiedon levittämiseen tai liikesalaisuuksien paljastamiseen. Joskus netissä ryhdytään yrityksen mustamaalaamiseen ja saatetaan vääräntiedon perusteella lytätä tuotteen markkinointia tai jopa torpata yrityksen halu laajentaa liiketoimintaansa paikkakunnalle, ns. muutosvastarintojen äänellä. Myös kuntaan muuttajat seuraavat hyvin tarkasti mitä kunnasta ”sometetaan” ja millaisia keskusteluja verkkosivuilla käydään eli harkitaan tarkoin uskaltaako tuohon soppaan hypätä sekaan. Some-maailmasta on tullut toinen maailma tämän konkreettisemman maailmamme rinnalle ja me ihmiset näytämme käyttäytymisellämme millainen maailma tämä on.

Koulukiusaaminenkin on siirtynyt nettiin ja somen valvonta on meidän aikuisten tehtävä. Kiusaaminen ja jopa vainoaminen voi koskea niin kouluikäisiä lapsia ja nuoria, kuin jo työelämässä olevia aikuisiakin. Kiusaaminen voi ilmetä esimerkiksi Facebook –keskusteluissa tai nykyään enenevissä määrin alustoissa, joissa operoidaan anonyymeinä. Nykyisessä oikeustilassa koulukiusaamiseen puututaan varsin harvoin rikosoikeudellista kautta, vaikka tekijä olisikin täyttänyt 15 vuotta. Alle 15 -vuotiaiden tekoja voidaan tarkastella opetuksen järjestäjän tai koulun henkilökunnan vastuuna. Mahdollisesti vastuussa voi olla esimerkiksi urheiluvalmentaja tai vanhempi.

Kunnianloukkaus ei edellytä sitä, että loukattu henkilö on mainittu nimeltä, kunhan ainakin osa viestin vastaanottajista pystyy tunnistamaan kyseessä olevan henkilön. Vahingonkorvauslain mukaan vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä pykälässä tarkemmin säädetyin edellytyksin kärsimyksestä. Toisin sanoen henkilöllä, jonka vapautta, rauhaa, kunniaa tai yksityiselämää on loukattu rangaistavaksi säädetyllä teolla, on oikeus korvaukseen loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä (Vahingonkorvauslaki 5 luku 6 §). Myös Some-rikkomukset kuuluvat tähän kastiin.

Ei uskoisi, mutta yksi meidän kuntaesimiesten työsopimukseen kirjaamaton kohta on nettivalvojana ja nettiriitojen sovittelijana toimiminen ja tilanteen pelastaminen mahdollisesti vielä pahemmasta somesopasta. Tapauksia, joissa täytyy ottaa kantaa ja pyytää poistamaan loukkaavaa viestintää on säännöllisesti tämänkin kokoisessa kunnassa. Melkein aina riidat kuitenkin pystytään ratkaisemaan nokikkain keskustelemalla ja hyvin harva somesotku johtaa rikosilmoitukseen, tosin nettiin jää aina jälki ja riitely voi alkaa uudelleen vuosienkin päästä.

Some on parhaimmillaan loistava väline käyttää laumaälyä. Pahimmillaan some, voi aiheuttaa yksilölle, yritykselle jopa kansalle ylitsepääsemättömiä ongelmia. Politiikkakin näkyy nykyisellään netissä. Yhdysvaltain presidentti Trump tai Turkin Erdoğan, käyttävät häikäilemättä Twitteriä hyväkseen vahvistaakseen oman politiikkansa näkyvyyttä. Näiden maailman johtajien some-käyttäytyminen on niin huonoa, että heidän päiväkotivuosistaan pitää olla jo aikaa. Parhaana netti-neuvonantajana minä pidän päiväkoti-ikäistä lasta, koska lapsen luonne on vielä viaton ja päiväkodeissa opetetaan kunnioittamaan erilaisia ihmisiä ja ymmärtämään erilaisuutta.

Kirjoittaja Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala, Some-aktiivi

Näytä kuva