• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

7. marraskuuta 2019 8.00

Hymystä hyvinvointia

Hymyllä on aivan käsittämätön voima. Heti aamulla sängystä noustessa voi kokeilla peilin edessä toimiiko naama ja nostaa suupielet ylös. Hymyn myötä ensimmäinen ja päivän tärkein liikuntasuoritus on tehty. Hymyn vaikutus on moninkertainen, kun väläytät sen satunaiselle vastaantulijalle hyvän huomenen kera.

Hymy auttaa pääsemään eroon kehostressistä ja lievittää jännitystä. Salaisuus on siinä, että hymyillessä poskilihaksista lähtee aivoihin viesti, joka stimuloi aivosoluja erittämään mielihyvähormoneja. Kokeile itse, hymyily on ilmasta.

Jokaiseen päivää voi rutinoida liikuntaa. Sykettä nostavaa liikuntaa, lihaskuntoharjoittelua ja liikehallintaa pitää harjoittaa joka päivä. Pienillä arkirutiinien muutoksilla saa aikaa isojakin korjauksia hyvinvointiin. Aamutoimien yhteydessä voi testailla taipuuko vartalo ja kokeilla vaikkapa pystyykö harjaamaan hampaat yhdellä jalalla seisten.

Postinhakuun voi pukeutua lämpimämmin ja tehdä pikku lenkin. Jo muutaman minuutin kävelyllä päivittäin on parantava vaikutus omaan oloon. Jos tavoitteeksi asettaa kunnon kohottamisen jo puolen tunnin kävely 4-5 kertaa viikossa vaikuttaa. Päivittäinen kävely ehkäisee kansantauteja, parantaa lihaskestävyyttä, auttaa painonhallinnassa ja parantaa unen laatua. Jokaiseen viikkoon tulee sisältyä kestävyysliikuntaa, lihaskuntoharjoittelua ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa.

Iän karttuessa ratkaisevaa ei ole se jaksaako pumpata salilla vaan se pääseekö tuolilta ylös, jaksaako nousta raput ja pystyykö puuhaillemaan puutarhassa tai siivoilemaan kotona. Punkalaitumella on hyvä liikuntatarjonta ja rutiiniliikuntaan voi täydentää myös ohjatulla liikunnalla. Pari tuntia hikiliikuntaa viikossa tekee ihmeitä kunnolle ja ryhmäliikunnassa tapaa tuttuja sekä tutustuu uusiin ihmisiin.

Hyvinvointiin kuuluu olennaisena osana sosiaalinen kanssakäyminen, terveellinen ravinto, virkistävät harrastukset. Liikunnan lisäksi itseään pitää myös helliä. Aamukahvi kaikessa rauhassa lehtiä lukien, keskusteluhetki kaupan kulmalla ajankohtaisista asioista, lempi tv-sarjan katsominen ja muu vastaava oleminen pitävät mielen hyvänä ja vähentävät paineita.

Marraskuun motoksi voisi asettaa seuraavan neljän päivittäisen tehtävän haasteen eli 

hymyile, hengitä, hengästy ja helli. Hymy tarttuu ja hyvä olo säteilee voimaa ja jaksamista muillekin.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen viikolla 7.11.2019

Tuija Ojala, kunnanjohtaja

Polku