• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

30. huhtikuuta 2020 8.00

Suvivirttä ei lauleta Suomen kouluissa tänä keväänä

Tämän hetken ohjeiden ja tietojen perusteella Suomen kouluissa ei järjestetä kevätjuhlia ainakaan suurelle yleisölle. Kuntaliitto on ohjeistanut, että kevään valmistujais- ja ylioppilasjuhlia ei suositella pidettäväksi 30.5.2020. Juhlatapahtumat suositellaan siirrettäväksi elokuun viimeisen viikonlopun yhteyteen. Tämän jo niin perinteisen juhlapäivän siirtyminen on ikävää ennen kaikkea kevään ylioppilaille, ammattiin valmistuville ja perusopetuksen päättäville nuorille ja tietysti valmistuvien nuorten lähipiirille. Kaikki nämä nuoret olisivat varmasti ansainneet kovan työn palkinnoksi myös perinteiset kevätjuhlat. Ehkä kesän jälkeen suvivirsi kajahtaa sitten entistä komeammin Suomen kouluissa. Suvivirsi sopii muutenkin tähän hetkeen ja aikaan paremmin kuin aikoihin. Suvivirren juuret ulottuvat 1690-luvulle, jolloin Pohjoismaita kurittivat nälkä ja kulkutaudit.

Koulut ovat olleet etäopetuksessa reilun kuukauden. Luokanopettaja Sari Vainio-Knuutila kuvasi viikko sitten hyvin osuvasti opettajan, oppilaan ja perheiden arkea etäopetuksessa. Tämä meneillään oleva etäopetusaika on paljastanut monia asioita suomalaisesta koulujärjestelmästä ja sen merkityksestä yhteiskuntaan.

Opettajat ja oppilaat nostivat hyvin lyhyessä ajassa etäopetuksen ja etäoppimisen varsin korkealle tasolle. Tämän teki mahdolliseksi osaava opetushenkilökunta ja nopeasti oppiva nuoriso. Tietysti tähän kaikkeen on tarvittu monien lasten ja nuorten kotona myös vanhempien apua ja opastusta. Jos jotain hyvää on haettava tästä etäopetusajasta, niin varmasti opettajien ja oppilaiden digitaaliset taidot ovat kasvaneet huimasti, ja siitä voi olla myöhemmin hyötyä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Monissa maissa koulut ovat olleet ja ovat kiinni edelleen, mutta etäopetusta ei ole annettu.

Etäopiskelu ei kuitenkaan ole läheskään niin tasa-arvoista kuin lähiopetus. Lähiopetuksessa kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus opetukseen ja oppimiseen, jos se mahdollisuus vain käytetään hyväksi. Kotona opiskeltaessa oppilaiden olosuhteet ja välineet etäoppimiseen eivät ole samat. Joillakin on oma huone ja hyvä tietokone nopean nettiyhteyden kanssa. Joku toinen taas saattaa joutua tekemään töitä hälyssä ja huonojen välineiden kanssa. Tukea ja ohjausta tarvitsevat lapset ja nuoret jäävät ehkä nyt huonomman tuen piiriin, kuin olisi lähiopetuksessa.

Etäopetus jakaa mielipiteet ja kokemukset varmasti kahtia. Toisille etäopetus sopii hyvin, jopa paremmin kuin lähiopetus. Joillekin lapsille ja nuorille etäopetus on äärimmäisen uuvuttava ja väsyttävä kokemus. Olemme kaikki erilaisia ihmisinä ja oppijoina.

Mitä kauemmin etäopetusta on jatkunut ja jatkuu, niin sitä suuremmalta osin koulu näyttäytyy paikkana, jolla on hyvin suuri merkitys lasten ja nuorten hyvinvointiin. Koulu on sosiaalinen paikka, jota lapset ja nuoret kaipaavat, koulussa saa lämpimän aterian, koulut ovat Suomessa myös turvallisia paikkoja.

Sanna Marinin johtama hallitus päättää vapun tienoilla, aukeavatko koulujen ovet vielä tämän kevään aikana. Sosiaaliset ja hyvinvointiin liittyvät argumentit tulevat olemaan ehkä painavin syy koulujen ovien avautumiseen.

Joka tapauksessa koulujen ovet aukeavat ennemmin tai myöhemmin. Keskimäärin myös lähiopetus on parempi ratkaisu kuin etäopetus. Koulujen ydintehtävä on opetustehtävä, mutta hyvin tärkeitä asioita ovat myös lasten ja nuorten sosiaaliset kontaktit ja heidän hyvinvointinsa.

Hyvää kevään jatkoa ja toivotaan, että Donald Trump kerrankin on oikeassa ja auringon valo hävittää koronaviruksen. Valoahan meillä täällä Suomessa riittää näin keväisin ja kesäisin.

Arto Asa
Yhteiskoulun ja lukion rehtori